Vysílač vyšší třídy

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
sramy
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od sramy »

JMalik píše:
Multiplex Evo a M- link? Už je ta koncepce TX a jeho programového vybavení za současnými možnostmi těch výše uváděných. Není důvod to kupovat jako nové radio.

Proč ne MPX EVO? Proč není důvod ho kupovat jako nové rádio? Prosím trochu to rozepiš. Jako že mají stále stejné prog. vybavení? Chápu to správně?
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
JMalik

#62 Příspěvek od JMalik »

sramy píše:
JMalik píše:
Multiplex Evo a M- link? Už je ta koncepce TX a jeho programového vybavení za současnými možnostmi těch výše uváděných. Není důvod to kupovat jako nové radio.

Proč ne MPX EVO? Proč není důvod ho kupovat jako nové rádio? Prosím trochu to rozepiš. Jako že mají stále stejné prog. vybavení? Chápu to správně?

Ty radia jako např. FX30 , JR 12 mají lepší a variabilnější programovací možnosti. Informatika a rozlišení jejich displejů je lepší. U MPX je slabina ten systém 2,4 M- link. Je to drahé s velmi omezenou nabídkou RX.
Řeči o tom, jak to zlevní, uvedou další RX.....neuznávám, teď to zatím není. (To platí pro všechny . Graupner nemá schopný 2,4, Aurora má obousměrný přenos, ale zatím nevyužitelný, Futaba to jen slibuje....). Prostě pokud si chci koupit TX teď, musím vycházet z reality, ne z toho co by mohlo být.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od AR1 »

Hele, ne že bych řešil koupi, ale taky by mě něco zajímalo - co je špatně na Duplexu? Mě přijde že funguje stejně dobře jako jiný systémy (u Futaby samozřejmě skoro stejně dobře :lol: )
Ale vážně - co to má za problém?
http://ar1.rajce.idnes.cz/
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od lubo1 »

sramy píše:
JMalik píše:

Toľko upgradov, koľko urobil MPX nemá žiadne iné rádio... Najlepšie je to vidieť u EVO7, kde z pritrúbleho rádia so softom ala Eclipsa sa stalo skutočne plne programovateňý TX
P.S. Tie upgrady boli zvečša vylepšenia funkčnosti a nie oprava chýb....
P.S.2 Ak by ti prekážal M-Link, tak môžeš použiť MZK, Duplex, a trebárs aj Fasst, len nesmieš narať najnovší SW do rádia. Ten je trošku rasistický a maká len s MPX VF dielom....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne stř 20.01.2010 13:59, celkem upraveno 3 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
zdzd

#65 Příspěvek od zdzd »

AR1 píše:Hele, ne že bych řešil koupi, ale taky by mě něco zajímalo - co je špatně na Duplexu? Mě přijde že funguje stejně dobře jako jiný systémy (u Futaby samozřejmě skoro stejně dobře :lol: )
Ale vážně - co to má za problém?

Když vynecháme omletá témata jako problémy s prohlášením o shodě, x verzí firmware s různým splněním limitů vysílacích podmínek, různými chybami a chováním, tak pořád zbývá základní hardware návrh.

Fotky a srovnání konstrukcí různých RX ukázaly, že v Duplex RX je něco jako "zkušební zapojení" k ověření funkčnosti software. Nikdo se asi moc nezabýval podmínkami, v jakých musí RX pracovat. Na vstupech antén je použitý obvod, který výrobce deklaruje jak bez ochran proti statické elektřině, přičemž RX žádné doplňující ochrany nemá, na konektorech serv chybí filtrační kondenzátor napájení a tak podobně. RX vypadá, jako by ho někdo z půlky vykradl.

Výsledkem je to, že několik lidí přišlo opakovaně o helinu, protože v důsledku statické elektřiny jim vyhořely vstupy přijímačů. Nešlo o rušení a škubance. Vstup zkrátka vyhořel. Na reklamaci dostali klasický fuckoff dopis a "ochrannou" smršťovačku na anténky. Ta ale nic neřeší, pravý důvod není odstraněn. Do návodu jeťáci doplnili, že se vstupy jsou citlivé na statiku a vymalováno.

Prokazatelně se to zatím stalo v helinách, o jiném případu já nevím. Nicméně čertovo kopýtko je naimplementováno. Vzhledem k tomu, že jiným RX (ani JETI na MHz) se to nestává, není jediný rozumný důvod dát Duplex do heliny.

Proto moje hodnocení jako nevyzpytatelný polotovar. Něco mu chybí, někde to vystačí, někde ne.
zdzd

#66 Příspěvek od zdzd »

sramy píše:Proč ne MPX EVO? Proč není důvod ho kupovat jako nové rádio? Prosím trochu to rozepiš. Jako že mají stále stejné prog. vybavení? Chápu to správně?

Mimo jiné z obchodních důvodů. Multipex byl koupen Hitecem. Hitec tlačí Auroru a viditelně potláčí Multiplex. Jaká je jeho perspektiva do budoucna je ve hvězdách a hlavách Hitec merketingových tvůrců.
coro

#67 Příspěvek od coro »

zdzd píše:
sramy píše:Proč ne MPX EVO? Proč není důvod ho kupovat jako nové rádio? Prosím trochu to rozepiš. Jako že mají stále stejné prog. vybavení? Chápu to správně?

Mimo jiné z obchodních důvodů. Multipex byl koupen Hitecem. Hitec tlačí Auroru a viditelně potláčí Multiplex. Jaká je jeho perspektiva do budoucna je ve hvězdách a hlavách Hitec merketingových tvůrců.

To nie je presné. Multiplex kúpil človek ktorý vlastní aj Hitec.
HitecUSA je jediným distribútorom MPX pre usa, a kvoli Aurora9 im nechce urobiť na M-Link systém FCC , čiže ich z usa trhu odstavil. Ale ich modely a sety, predáva zjavne s chuťou a dobrým profitom.

Inak M-Link RF a aj 7-kanál Light príjmače, som videl zlacnené na cenu ktorá by sa už dala akceptovať. Spomínam že 64 eur.

EVO komunikuje s RF modulom digitálne, "natívne", ale vie použiť obyčajné PPM do 12 kanálov. Až najnovšia verzia, má generovanie PPM vypnuté (ale na učiteľ žiak ho generuje aj tak).
Takže verzia 2.xx pre EVO aj Pro, má normálne PPM, a verzia 3.Xx už nie - dajú sa meniť tam a späť v pohode doma z PC.
Je to motivácia kúpiť M-Link, do tej 3.XX pridali za odmenu napríklad počet pamätí na modely a aj počet riadených funkcií.
Existuje už aj "bastl" ktorý "natívne" emuluje M-Link a generuje PPM, zatiaľ ale chýba príjem telemetrie z Duplexu, aj keď komunikácia už je presne popísaná.

Možnosti programovania EVO, to si treba pozrieť, to sa ťažko popisuje ale ľahko používa.
Proste sa každému výstupu priradí, na aké kniple a ako a za akých podmienok má reagovať - je to tam všetko pekne v zozname, prehľadne, jednoznačne. Samozrejme že párové servá ako napr. krídelká, majú spoločné toto nastavenie. Rovnako toto nastavenie môže byť použité vo viacerých modeloch.
Prispôsobenie odchýlok mechaniky a doladenie chodu serv, rozsahu a podobne, je v samostatnom menu.
Fakt to je jednoduché.., Ale je to úplne inak ako u iných tzv. ázijských rádií.
Možno je na zamyslenie, prečo mnohí čo sa k EVO dostali, už iný vysielač nechcú.
zdzd

#68 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Fakt to je jednoduché.., Ale je to úplne inak ako u iných tzv. ázijských rádií.
Možno je na zamyslenie, prečo mnohí čo sa k EVO dostali, už iný vysielač nechcú.

Že se Multiplex programuje jinak je tradičně známé. Taky to, že SW pro heli nikdy nedotáhli do optimálního stavu. Tím pádem je jeho využití omezené.
janva9

#69 Příspěvek od janva9 »

Mám kamaráda, který měl současně tři vysílače. MC 4000 ale protože měl nepřekonatelné problémy s rušením od benzíňáků, tak si koupil JR 10X ale palcovka mu nějak nepasovala, tak si koupil FX-40. Jednoznačně tvrdil, že na čtyřtisícovku žádné jiné rádio nemá.
Jestli změnil názor nevím, nezeptám se, protože se před časem na.... a odstěhoval se mimo EU.
Naposledy upravil(a) janva9 dne stř 20.01.2010 15:05, celkem upraveno 1 x.
janva9

#70 Příspěvek od janva9 »

Může mi někdo napsat, co v programech pro plošníky chybí ve vysílačích MC 24, MX 24 a EVO PRO? Co mají Futaby navíc? Aby to bylo objektivnější, tak v MHz pásmu a pouze PPM.
eco

#71 Příspěvek od eco »

janva9 píše:Může mi někdo napsat, co v programech pro plošníky chybí ve vysílačích MC 24, MX 24 a EVO PRO? Co mají Futaby navíc? Aby to bylo objektivnější, tak v MHz pásmu a pouze PPM.

Nevím co chybí u Graupnera ale u MPX Evo9 mi nechybí vůbec nic.
Ještě když jsem lítal s F3J Escape od Müllera tak jsem měl osazené křídlo 6servy 4Xkřidélka+2Xklapky+2Xmotýl a vše jsem naladil bez problémů-tzn
každé servo zvlášť, žádné v-kabely nebo něco podobného, vše přepínatelné-
chodily mi vnější křidálka zvlášť nebo s vnitřními nebo s klapkami a toto pokaždé jinak podle zvoleného letového režimu nebo jestli jsem ten daný mix zapl nebo ne.
Takže je sice fakt že Evo nemá třeba tak dokonalý displej nebo "jen 5ti bodové" křivky serv ale co se týče nastavování a možnostmi mixů se podle mého názoru dá přirovnat k vyšším třídám rádií jiných značek.
eco

#72 Příspěvek od eco »

A co se týče vrtulníků tak s nimi sice začínám ale u verze PRO nechybí např. pootočení hlavy nebo nastavení délky pák u desky cykliky.
Možná tam ještě oproti Futabě nebo JR něco chybí ale to nejsem schopen posoudit protože jiné rádio nemám.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od sramy »

Co jsem nikde nenašel, u MPX EVO 9 a výše je výměný modul 35MHz a 2,4gHz M-link, stejně jako u Futaby FF-10?
Kde koupit MPX třeba 12,16? Pelikán má max EVO PRO 9.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
pepin

#74 Příspěvek od pepin »

Proč sem vlastně nikdo neuvede referenční rádio třeba do 10000 a nad 10000 a neoduvodní nevýhodnou koupi na přímých nedostačujících funkcích-možnostech jiných cenově srovnatelných rádiích,nemělo by to být tak složité pokud má někdo pocit že to jeho rádio je tou nejvýhodnější koupí,tak v tom musí mít snad naprosto jasno,co jiná rádia neumí-složitost-přehlednost nastavení se muže jevit každému jinak u ruzných tipu,ostatně pokud ten program někdo vytvořil ,tak by ho i mohl někdo pochopit.Myšleno pouze jako krabice plná ruzných funkcí,přenosové pásmo bych neřešil.Já totiž vubec nepojímám možnosti rádíí které nemám a žasnu nad tím jak v tom mají jiní naprosto jasno.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od sramy »

zdzd píše:Využití je plno...

Mám obyčejný elektrovětroň, směrovka, výškovka. Ale vozím v něm foťák a výškoměr. Výškoměr je ovládaný rádiem. Krátký puls udělá značku, delší jak 6s ho vypne. Foťák je ovládaný rádiem. Krátký puls fotka, delší jak 1 sec spouští video. Na výškoměru chci mít značku za každou fotku. Stačí V-kabel a je to. Pro fotku. Na video je to ale smůla - video delší jak 6 sec vypne výškoměr. Podívám se na FX-30 a hele! Mám tu funkci časově omezeného mixu. Udělám mix foťáku do výškoměru, časové omezení 0,3 sec. Každé zapnutí foťáku bez ohledu na jeho trvání udělá do výškoměru 0,3 sec puls. A mám značku - vždycky jednu. Vymalováno, netřeba vymýšlet žádné okliky a finty.

Dál by mě zajímalo zda lze docílit této funkce s výškoměrem a foťákem, kterou popisuje zdzd, i u MPX EVO? Dík za info.
www.lmkchotebor.cz
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“