Ahoj,
mám vytištěný stejný plán. Bohužel není příliš přesný. Začal jsem stavět trup metodou vcelku v přípravku na stojato. Přepážky jsem vyřezal lupenkovou pilkou a některé zářezy pro podélníky nejsou zcela v požadované poloze. Také jsem později zjistil, že hranice kabiny (dle plánu) nejsou maketové. Nevím, jestli se mi povede na polotovaru trupu tato hranice opravit. Též řeším otázku, jak zpevnit povrch trupu a zachovat vzhled přírodního dřeva. Toť zatím moje postřehy. Jinak vodítkem pro mne jsou stránky www.retroplane.net
Pomožte radami se stavbou Kranich II 3,6m :-)
Re: Pomožte radami se stavbou Kranich II 3,6m :-)
Ahoj,
náhodou jsem narazil na starší diskuzi ohledně VT-52 Jeřáb a moc mě zajímá,jak si vedeš.
Našel jsem na SSUK pěkný plán na DFS Weihe a tak zbírám informace o stavbě těchto krasavců.
Autorem plánu je Martin Simons a toho já považuji za asi nejpovolanějšího,co se týče historických větroňů.
Jak jsi daleko s Kranichem?
Ahoj
Michal
náhodou jsem narazil na starší diskuzi ohledně VT-52 Jeřáb a moc mě zajímá,jak si vedeš.
Našel jsem na SSUK pěkný plán na DFS Weihe a tak zbírám informace o stavbě těchto krasavců.
Autorem plánu je Martin Simons a toho já považuji za asi nejpovolanějšího,co se týče historických větroňů.
Jak jsi daleko s Kranichem?
Ahoj
Michal
Zdravím Vás,
delší dobu sleduji Vaši diskuzi.Je paráda že máte na stole ve stavbě takové krásné kusy. Kranich ve velikosti 3,5m je v pohodě.házení bez problému.Váha cca 4kg. Kolega ho létá a stavěl ho dle zmíněného plánu.
Pro povrch překližkového potahu je ideální potah balzou a na ní kontaktním lepidlem ve spray lepit jednotlivé panely 0,4 překližku.Jde o přesnou práci ale výsledek stojí za to.Na foto jsou vidět panely na skutečném trupu.
Jde také o to že balzový potah celkově trup vystuží a není křehký.
Na dalších foto je zmíněný Kranich kolegy který ho stavěl metodou že mezi jednotlivé přepážky a žebra vylepoval balzu ktero následně vybrousil a potáhl celkově 1mm balzou.
Křídla potah Solartex. Váha 5kg.
delší dobu sleduji Vaši diskuzi.Je paráda že máte na stole ve stavbě takové krásné kusy. Kranich ve velikosti 3,5m je v pohodě.házení bez problému.Váha cca 4kg. Kolega ho létá a stavěl ho dle zmíněného plánu.
Pro povrch překližkového potahu je ideální potah balzou a na ní kontaktním lepidlem ve spray lepit jednotlivé panely 0,4 překližku.Jde o přesnou práci ale výsledek stojí za to.Na foto jsou vidět panely na skutečném trupu.
Jde také o to že balzový potah celkově trup vystuží a není křehký.
Na dalších foto je zmíněný Kranich kolegy který ho stavěl metodou že mezi jednotlivé přepážky a žebra vylepoval balzu ktero následně vybrousil a potáhl celkově 1mm balzou.
Křídla potah Solartex. Váha 5kg.
Ahoj Adlere.
Bezva fotky,díky.
Na tu první,skutečný větroň,jsem dlouho zíral.Nikdy jsem si takových spár nevšiml.

Bezva fotky,díky.
Na tu první,skutečný větroň,jsem dlouho zíral.Nikdy jsem si takových spár nevšiml.
Ahoj , měl bych dotaz na Adlera , nevíš jak má pořešenou povrchovku na kolega Kranichovi , je to stříkané barvou nebo je to folie. Pokud si dobře pamatuji z jiného vlákna trup na Olympii jsi polepoval papírem .Uvažuji na trupu u svého HW-4 olaminovat 2 vrstvy cca 50g skelné tkaniny ale jak dál zatím nevím.
Dík
Dík
Zdravím,
Kranich je celý stříkaný barvou.Pod ní lakováno broušeno a plnič. Křídla má jak jsem uvedl potažené Solartexem.
Trup potahuji silným Modelspanem,lakuji,tmel a brousim.Potom plnič a barva.Potážené tkaninou to bude pevnější ale já zásadně nelaminuji.To na historiky nepatří.
Kranich je celý stříkaný barvou.Pod ní lakováno broušeno a plnič. Křídla má jak jsem uvedl potažené Solartexem.
Trup potahuji silným Modelspanem,lakuji,tmel a brousim.Potom plnič a barva.Potážené tkaninou to bude pevnější ale já zásadně nelaminuji.To na historiky nepatří.
Dik moc. Vím že by tkanina na historiku být neměla ale většinou lítám svah a tam klasika docela trpí.