JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#61 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:...je veci vyrobce. pokud je cesky a dokonce mi to tam namontuje, tak je to jeho problem...

Kéžby to tak bylo... Ale není. Za provoz stanice odpovídá provozovatel, tedy ten, kdo ji zapnul. Pokuty se účtují jemu, výrobce je z obliga. Maximálně může ČOI pokutovat prodejce a nařídit stažení závadného zařízení z trhu.
s3030150

#62 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 19:31, celkem upraveno 2 x.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od pavelh »

pastyrik píše:chlapi, chlapi, kam jsme se to zase dostali.... bavme se jako uzivatele a ne jako nedostudovany pravnici. je dulezite jak to funguje, kolik to stoji, jestli s tim nepadaji letadla atd. ostatni je veci vyrobce. pokud je cesky a dokonce mi to tam namontuje, tak je to jeho problem. a co se tyka pristupu k zakaznikovi a reseni pripadnych problemu tak JETI snad nejednou a jasne ukazal ze se na ne da spolehnout, ne?

zdzd opět kope za Futabu, plive na ostatní a bojuje za práva právníků. Co se to proboha děje? O co komu jde?
M.Pastyřik to snad napsal jasně. Bavme se a pomáhejme si jako uživatelé tak , jak tomu bylo dříve. Nový český systém je na světě a zdzd zuří a tahá do toho právníky, aniž by cokoliv věděl o parametrech a certifikaci nového systému. Už by nejlépe do vysílače vrtal - asi proto, že to není Futaba. Zdzd mi připadá jak placený agent od Futaby, ale to není, obchodník také není, právník také není - co ten člověk vlastně je? Jediné co vidím, že se roztahuje na několika fórech a dělá zle mezi lidmi, kteří mu to ještě žerou.
Modeláři, zamyslete se, zda chcete, aby vám letadla bezproblémově létala, aby jste měly kvalitní a levnou soupravu, aby byl váš vysílač neškodný k ostatním ( což je myslím hlavní smysl všech předpisů a legislativy) a aby byla mezi modeláři pohoda, jako byla dříve. Nebo se raději chcete hádat o tom, jestli můžete, aby to bylo legální, si přidat vypínač do vysílače?
pastyrik

#64 Příspěvek od pastyrik »

opet musim nesouhlasit, ja jsem zodpovedny za skodu zpusobenou modelem, stejne tak je vyrobce zodpovedny za kvalitu a atestaci svych vyrobku. u ceskeho vyrobce mam jine moznosti nez u cinskeho. mam zkusenosti s jednanim s lidma od futaby i jeti, je to rozdil...... o servisu snad ani neni treba mluvit
s3030150

#65 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 16:02, celkem upraveno 1 x.
blacklight

#66 Příspěvek od blacklight »

Já jeti celkem fandím ,ale přímo s nimi se mi jednou stala jedna taková věc - Měl jsem v ultimatovi regulátor 18A a prostě hned pár vteřin po startu jsem to přestal řídit a šlo to k zemi, když jsem přišel tak regulátor hořel.

Když jsem volal do jeti tak mi pan Tinka řekl že o nějaké náhradě škody samozřejmě nemůže být řeč a že on neručí za celý systém pouze za jednu část čímž byl regulátor , kteý mi vyměnil takže v pohodě , ale letadlo mi samozřejmě nikdo nezaplatil. Ne že bych to čekal ale z toho vyplývá že ten výrobce ručí za jeden konkrétní díl ,pokud bude chyba někde jinde , třeba právě v tom rádiu tak se to bude těžko řešit.

Navíc jak tam někdo uvidí něco napájeného tak nevím - je spousta lidí co neumí pájet ale myslí si že jo , a přes svařované studeňáky to teče hůř.

Taky jak někdo mluví o bezpečnosti a esotop ,tak mi to připadá takové divné - jakoby dva protiklady -nebudu rozvádět .

Ještě bych chtěl vidět experta co přijde k letadlu na sračku a řekne čím to bylo. Může dojít k výpadku čehokoli. Takže podle mě se taková nehoda celkově špatně právně řeší a jak zjistí že člověk někde něco kuchal a pájel tak to asi nebudou dlouho řešit. Oni by to měli udělat spíš do plastových krabiček a klasicky jako moduly tak jak ostatní.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od pavelh »

semir píše:chcem aby som nedostal pokutu od telekomunikacneho uradu (je jedno ci a ako ma chytia). pokial bude oficialny certifikat na takto modifikovane (pridany modul k existujucemu systemu) vysielace na svete, je vsetko ok.

ak to bude legislativne ciste, nevidim problem.

Když postavím tři právníky vedle sebe a položím stejnou otázku dostanu tři různé odpovědi. Tím chci říci, že legislativa je tak nejasná a tak ohebná, že se tu všichni patláte v něčem, co vůbec nepřijde na pořad dne , kdyby jste to nevytahovali nad hladinu.
Snad všem jde primárně o to, aby nebyl ohrožován jiným účastníkem. Myslíte, že tomu nějaká nejasná, ohebná legislativa pomůže? A kdyby se opravdu něco stalo a řešili by to právníci, platí bod jedna - tři právníci mají vždy různý názor.
Nebojte, že JETI modul nemá CE a potřebnou certifikaci. Jestli si pamatujete, tak i v dobách dávno minulých bylo třeba poslat na schválení o provozu stanice jen náčrtek VF dílu. I dnes je to především o VF dílu. A tedy když k vysílači připojím jiný homologovaný VF díl, který je do něj určen a splňuje v součinnosti s ním parametry jako původní VF díl, pak si myslím, že opravdu o nic nejde. Pokud do toho ale někdo neustále tahá právníky, pak tím jistě modelářům moc neprospěje - jen těm právníkům!
s3030150

#68 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 19:44, celkem upraveno 2 x.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od pavelh »

semir píše:
pavelh píše:
semir píše:chcem aby som nedostal pokutu od telekomunikacneho uradu (je jedno ci a ako ma chytia). pokial bude oficialny certifikat na takto modifikovane (pridany modul k existujucemu systemu) vysielace na svete, je vsetko ok.

ak to bude legislativne ciste, nevidim problem.

Když postavím tři právníky vedle sebe a položím stejnou otázku dostanu tři různé odpovědi. Tím chci říci, že legislativa je tak nejasná a tak ohebná, že se tu všichni patláte v něčem, co vůbec nepřijde na pořad dne , kdyby jste to nevytahovali nad hladinu.
Snad všem jde primárně o to, aby nebyl ohrožován jiným účastníkem. Myslíte, že tomu nějaká nejasná, ohebná legislativa pomůže? A kdyby se opravdu něco stalo a řešili by to právníci, platí bod jedna - tři právníci mají vždy různý názor.
Nebojte, že JETI modul nemá CE a potřebnou certifikaci. Jestli si pamatujete, tak i v dobách dávno minulých bylo třeba poslat na schválení o provozu stanice jen náčrtek VF dílu. I dnes je to především o VF dílu. A tedy když k vysílači připojím jiný homologovaný VF díl, který je do něj určen a splňuje v součinnosti s ním parametry jako původní VF díl, pak si myslím, že opravdu o nic nejde. Pokud do toho ale někdo neustále tahá právníky, pak tím jistě modelářům moc neprospěje - jen těm právníkům!

pokial sa ohybnostou legislativy bude takto ohanat JETI, tak neviem ci sa niekam dostanu. Ohybnost legislativy neni dovod na to aby firma, ktora chce zacat "novu eru", nemusela certifikovat svoje vyrobky. Mozno ma certifikat, ale urcite nie na pridanie dalsieho VF dielu do existujucej TX. Na to musi mat povolenie od vyrobcu TX a vyrobca musi garantovat splnenie certifikacnych podmienok aj s druhym modulom tretej strany.

ale kazdopadne, ak chce niekto posobit doveryhodne, povie: "aha, pozri, tu je certifikat na to co robim, je to schvalene vyrobcom". Stale hovorim o tom module ktory sa "priraba" do TX, nie o vymennych VF moduloch, to je podla mna ok

Sakra. proč sem taháš JETI!!!! Však jsem jasně napsal, že JETI potřebnou homologaci má!!!!!! Vypadá to, že chceš rozeštvat vcelku dobrou spolupráci s JETI ať již úmyslně, či neúmyslně!!! Takto se to běžně praktikuje v politice - věty se vytrhnou z kontextu a již to jede samo!

Snaha o jakousi univerzální homologaci ve smyslu proměření na pár typech vysílačů, aby se prokázalo, že se nic neděje a nevysílá, co by ohrozilo ostatní účastníky rádiového provozu tu je a snažím se o to!
Myslím a vím, že v praxi se většina homologací na cokoli obecně dá "koupit" i když výrobek zdaleka nedosahuje deklarovaných hodnot a je nebezpečný pro ostatní - příkladů je mnoho. Mnohem lepší pro naše modelářské účely je provozovat výrobek, který možná nemá "koupenou" homologaci, (jen aby vyhověla nedokonalému a často kontraverznímu zákonu) protože přebujelá administrativa též musí z něčeho žít, že? Pokud (a nyní mluvím za sebe) ten "bastl" (jak to tu nazýváte a ani se to nesnažíte porovnat s profesionálním výrobkem, který je často mnohem horší) nebude nikoho ohrožovat v provozu, pak je to v konečné fázi lepší, než všelijaké koupená licence.

Jen mám velké obavy, že by sis to (a ani ostatní "legislativní řvouni") za tu cenu, kterou by to pak stálo, nekoupili!!! Celé to opět nahrává velkým firmám (Futaba, Graupner), kteří jediní a snad ještě právníci, z toho těží! Pokud jen trochu přemýšlíte, musíte to vidět!

Ještě jednou logicky a pro všechny - co tedy vlastně chcete? Myslíte, že jsem truhlík, který něco ubastlí tak, aby mně s tím pak samotného někdo "shodil"! Věřte všichni legislativní řvouni, že tím, co děláte, opravdu modelářům nepomáháte. Tímto způsobem totiž dopadneme jak v té Americe se známou historkou o psu a mikrovlnce. [/b]
Kovboj

#70 Příspěvek od Kovboj »

pastyrik píše:u ceskeho vyrobce mam jine moznosti nez u cinskeho. mam zkusenosti s jednanim s lidma od futaby i jeti, je to rozdil...... o servisu snad ani neni treba mluvit

Pokud by měl být ten výrobek od JETI alespoň trochu cenově konkurenceschopný, bude taky vyráběn v Číně - byť možná pod 'českým dohledem'.

Ale hlavně za Fasstem a Spektrem stojí velké modelářské firmy Futaba a Horizon Hobby. JETI může být i kvalitativně lepší a modernější, ale to neznamená že by měl šanci celosvětově se proti takové zavedené konkurenci prosadit s vlastním nekompatibilním řešením. Takových případů už svět zažil plno... :(
jio

#71 Příspěvek od jio »

Kovboj píše:JETI může být i kvalitativně lepší a modernější, ale to neznamená že by měl šanci celosvětově se proti takové zavedené konkurenci prosadit s vlastním nekompatibilním řešením. Takových případů už svět zažil plno... :(

Já taky - viz příběh google.
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od j3nda »

zdzd píše:
Je řeč o stanici, což je celé zařízení a nikoliv jen samotný modul. A pokud jsem dobře infomován, tak součástí certifikace jsou i fotografie - aby tam později nakdo nenarval něco, co tam nepatří.

Čistě papírově pojato: V provozu může být jen HF modul, který byl certifikován v tom konkrétně použitém zařízení. Samo, normálně to nikdo neřeší. Ale třeba pojišťovna to v případě pojistného plnění určitě řešit bude. Souhlas s certifikací je v pojistných podmínkách...

podle teto logiky by musel byt homologovany cely pocitac vcetne wifikarty, ale tak to neni - homologovana je v tomto pripade pouze karta a tudiz zalezi na tom, jakym zpusobem je homologovan modul - pokud bude homologovan jako modul kompatibilni s vysilacem typu xx je to podle me ok. ovsem vysilac nesmi byt schopny vysilat na 35MHz nebot to je zasah do zarizeni.
s3030150

#73 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:00, celkem upraveno 1 x.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od pavelh »

semir píše:pavelh: pisem sem o JETI, pretoze o JETI tu ide. ako dlho sa bude dat kupit tieto JETI radia (v ziadnom pripade netvrdim ze su to sracky) ak to nebude legislativne v poriadku ? potom je otazka casu, kedy to niekto napadne, napriklad vychytralec ktory si vymysli novy system.

este raz opakujem, tu sa jedna o upravu zariadenia, ktore je momentalne legislativne vporiadku a po tejto uprave legislativne vporiadku nebude, pretoze samotna uprava tuto legislativu porusuje.

nenamietam nic proti vymennym modulom (oddelitelnym, samostatnym vysielacim jednotkam), ktorych je na trhu spusta.

Jestliže ta stále omílaná legislativa není mírně řečeno divná, pak nevidím rozdíl mezi tím, že budu přendavat moduly a mezi tím, že budu přepínat moduly.
s3030150

#75 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 18:55, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“