Škubání/cukání serv

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
glid

#61 Příspěvek od glid »

Lubo, tak jsi to s těma kabelama asi trefil. O spojce kabelu k servu v křídle jsem se bohužel dozvěděl až dnes, když jsem tahal ven kabel od zničeného serva, že ho raději pro jistotu vyměním.
Je dost tenký (snadno jsem ho 2x přetrhnul, než byl venku) a je v křídle opravdu důkladně vlepen sekunďákem, spojka s konektory je v obou křídlech - cca 20cm od trupu. Kabel je na obě strany opravdu napevno vlepený a nemá vůbec žádnou vůli!!! A protože křídlo je pravdu VELMI pružné a není problém docílit značného průhybu, tak se kabel pravděpodobně při nějakém tvrdším přistání nebo ostřejším obratu natrhl a neštěstí bylo dokonáno :-(
Vyměnil jsem ho a je zatím klid, teď jdu rozpárat i to druhé křídlo. Škoda jen dvou zbytečně zničených serv :? Vlepím do křídla trubičku na protažení kabelu ke křidélku a bude klid.
Snad to byla ta pravá příčina problémů, to se ale brzy ukáže. Dám pak vědět. Snad to pomůže i ostatním, byla by škoda, kdyby se to mělo zbytečně opakovat.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od lubo1 »

[quote="glid"][/quote]
Hlavne tie konektory medzi krídlom a trupom neprilep na pevno. Krídlo voči trupu pracuje- spojka pruží a pri pevne uchytených konektoroch sú tieto mechanicky ohýbané..... Tak isto treba rátať, že to krídlo sa môže málinko vysunúť.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
glid

#63 Příspěvek od glid »

lubo1 píše:
glid píše:

Hlavne tie konektory medzi krídlom a trupom neprilep na pevno...

Přesně z tohohle důvodu do křídla vlepím plastovou trubičku a kabel tím prostrčím. Žádná spojka tam nebude, delší kabel je naletovaný přímo k servu a na druhé straně je rovnou konektor do krátké spojky, kterou mám u RXu, aby se neničily kontakty na něm :idea:
Ten původní kabel i konektorová spojka, co byly zalepené v křídle, mě teda dost překvapily, navíc byla spojka dost "zablitá" lepidlem z výroby, no moc mě to provedení teda nenadchlo...
Čop
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Čop »

lubo1 píše:
jirka578 píše:Rušení od serv?
Serv mám cca 20- 30 ešte som nezažil rušenie od serv.

Tak to ti budu silně oponovat. Dokud jsem neodrušil serva ve Viperovi, tancoval jak baletka. Udělal jsem to na přímé doporučení p. Potenského, jehož znalosti bych nezpochybňoval. Teď lítá perfektně. Pěkný článek o rušení od serv najdeš v RC revue někdy před třemi měsíci...
Naposledy upravil(a) Čop dne úte 07.04.2009 14:26, celkem upraveno 1 x.
Spíš lítač než stavěč...
Čop
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Čop »

sorry, dvakrát :D
Spíš lítač než stavěč...
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od lubo1 »

Čop píše:
lubo1 píše:

Tak to ti budu silně oponovat. Dokud jsem neodrušil serva ve Viperovi, tancoval jak baletka. Udělal jsem to na přímé doporučení p. Potenského, jehož znalosti bych nezpochybňoval. Teď lítá perfektně. Pěkný článek o rušení od serv najdeš v RC revue někdy před třemi měsíci...

Ešte že moje servá nečítajú toto fórum...
Ak máš dobre urobenú mechaniku, ak máš správne servá, ak dobre urobíš elektroinštaláciu, ak máš v poriadku príjmač - nieje dôvod, aby ti to rušilo.
Ak si niečo zanedbal, potom sa môže diať všeličo..... miesto odrušenia vraj pomáha zajačia packa.....
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od lubo1 »

Čop píše:Pěkný článek o rušení od serv najdeš v RC revue někdy před třemi měsíci...
...písali v novinách - musí to byť pravda.
Edit
Sorry nedalo mi to
glid

#68 Příspěvek od glid »

No, o odrušování serv jsem už taky četl, ale nevím, jak bych ty koďany do toho mikroserva na křidélku dostal :-)
Čop
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Čop »

lubo1 píše:
Čop píše:
lubo1 píše:

Ešte že moje servá nečítajú toto fórum...
Ak máš dobre urobenú mechaniku, ak máš správne servá, ak dobre urobíš elektroinštaláciu, ak máš v poriadku príjmač - nieje dôvod, aby ti to rušilo.
Ak si niečo zanedbal, potom sa môže diať všeličo..... miesto odrušenia vraj pomáha zajačia packa.....

Vyzkoušel jsem všechno. Kroucené kabely, toroid, výměnu reglu, přijímače i motoru, vedení antény i kabelů všude možně a nic. Stačilo ukostřit plášť motoru serva (- na plášť) a je po problému. RC revue s tímhle článkem vyšla půl roku poté... :D
Spíš lítač než stavěč...
wisiwig

Škubaní serva při malých výchylkách - Hitec HS-55

#70 Příspěvek od wisiwig »

Ahoj,
nevím si rady se servem, máte s tímto někdo zkušenost,
mohli by jste mi poradit s mým problémem:

Začlo mi cukat servo při malých výchylkách, pokud vychýlým knyplem na vysílači rychle - tj. velkou výchylkou - žádný problém, pokud pomalu tak malý kousek za neutrální polohou serva udělá v jednom místě záškub/-y, to se děje při výchylce udělané do leva i prava.
Dělal jsem si předdiagnostiku: jiný regl,jiný přijímač, jiný kanál na přijímači, jen přijímač a servo bez reglu- stále se cuká, stejný přijímač - jiné servo HS-55 na všech kanálech bez cukání, výměna převodu v servu - nepomohlo.
Zbývá tedy elektonika, potenciometr , motor .
Prosím poraďte.

Letadlo: TORO 900 od Telinku
Vybavení:
Serva: 2x Hitec HS-55
Přijímač : Multiplex RX-6-SYNTH light
Regulátor: RAY 18 (made by JETI)
Motor:RAY CD2830/09
Vysílač mám nastavený stále stejně.
Frakvance létání: létáno cca 2roky, jak je čas, však to znáte.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Abu »

Vsadil bych si na potenciometr.
Osvedcilo se mi v takovych pripadech kapnout tam cervenou Diavu. Pokud neni draha uz uplne vydrena, ale jen spinava, tak to pomuze.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
wisiwig

#72 Příspěvek od wisiwig »

díky Abu za námět, Diavu sice nemám - nábytek tím doma už neleštím - ale koukám, že Diava má stále neuvěřitelné možnosti.
Myslím , že by asi taky "stačilo" WD, kontaktol nebo prostě nějakej silikon.
Skusím to něčí máznout.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od JirkaA »

Silikon V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ!!!!! Silikon je dokonalý izolant, jestli se ti dostane na dráhu potenciometru, půjde servo tak leda do koše.
OK2WY
wisiwig

#74 Příspěvek od wisiwig »

já myslel , že abu dává diavu kvůli mazání, v tom přípdadě je kontaktol asi lepší z variant
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od JirkaA »

No, já bych preferoval výměnu serva.. Otázka je, jestli pár stovek za servo stojí za rozleštěný letadlo..
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“