Hitec AURORA-9

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
1ondra9

#586 Příspěvek od 1ondra9 »

a pokud se můžu zeptat teda jaký je nejšetrnější způsob nabijení?
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#587 Příspěvek od arda1 »

Ideál je jednoúčelový nabíječ 130mAh (na 1300mA nimh) a nabíjet"přez noc" -v nouzi i procesorovým nabíječem ale malým proudem a dýl. :wink:
ICQ 638556901
1ondra9

#588 Příspěvek od 1ondra9 »

arda1 píše:Ideál je jednoúčelový nabíječ 130mAh (na 1300mA nimh) a nabíjet"přez noc" -v nouzi i procesorovým nabíječem ale malým proudem a dýl. :wink:

díky ti
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
martys

#589 Příspěvek od martys »

do 1C jim to neuškodí, používat origo nabíječku s 0,1C jsou vyhozené peníze.

Udělat si kabely na míru nic nestojí a použít nabíječku na pohon baterie už vůbec ne - když je čas dá se nabít pres noc, když ne je to do hodiny.

Věřte nebo ne, ale jejich životnost to moc nezkrátí.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
janva9

#590 Příspěvek od janva9 »

Životnost se nezkrátí ale jejich samovybíjení se výrazně zhorší.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#591 Příspěvek od arda1 »

No ono jde i o ten nabíjecí konektor v TX- ten taky není stavěný na takový proud. Jinak nouzově nabíjet 1C na letišti dejme tomu-ale doma zásadně 1/10C. To je můj názor- nikomu ho nevnucuji-mám Nimh v TX 5 let a šlapou bez problémů- nikdy nebyly nabíjeny 1C :wink:
ICQ 638556901
martys

#592 Příspěvek od martys »

mimochodem, úplně nejšetrnější způsob nabíjejí je pack rozbalit a nabíjet každý článek zvlášť, před tím ho ale vybít - kdo by to ale dělal :?

Před nabitím je dobré mimhy vybít na 0,9V na článek a poté nabít. Dobíjení ne úplně vybitého packu není dobré - ty baterie si pamatují.
martys

#593 Příspěvek od martys »

arda1 píše:No ono jde i o ten nabíjecí konektor v TX- ten taky není stavěný na takový proud. Jinak nouzově nabíjet 1C na letišti dejme tomu-ale doma zásadně 1/10C. To je můj názor- nikomu ho nevnucuji-mám Nimh v TX 5 let a šlapou bez problémů- nikdy nebyly nabíjeny 1C :wink:

1,3A není zas takový proud a ty kabílky nejsou ta slabé. U nimh jde spíše o proudový odběr, který je nejvíce ničí.

Prostě věřte, nebo ne, ale když se 1 x 14 dnů nejdříve vybíjí a opětovně nabijí, třeba i 1C, plakat nebudou, i když menším proudem to bude samozřejmě šetrnější, ale já rozhodně nebudu nechávat nabíječku zapnutou přez noc :(

Místo 1,3C dám 0,5A a mám je behem vecera za 3 hodiny OK a jdu spát. Na životnosti se to nepozná.

Hlavně nebudu pořizovat další nabíječku.
martys

#594 Příspěvek od martys »

janva9 píše:Životnost se nezkrátí ale jejich samovybíjení se výrazně zhorší.

jojo tak to je svatá pravda "čím pomaleji to do nich nacpu, tím pomaleji to vyprchá", Ale při proudech do 1C a to ještě jednou za čas bych to něřešil.
martys

#595 Příspěvek od martys »

arda1 píše:No ono jde i o ten nabíjecí konektor v TX- ten taky není stavěný na takový proud. Jinak nouzově nabíjet 1C na letišti dejme tomu-ale doma zásadně 1/10C. To je můj názor- nikomu ho nevnucuji-mám Nimh v TX 5 let a šlapou bez problémů- nikdy nebyly nabíjeny 1C :wink:

mimochodem, přez nabíjecí konektor to nenabíjím, ale vyndávám baterii a nabíjím přimo na packu
janva9

#596 Příspěvek od janva9 »

Promiň, ale odpojovat pro každé nabíjení baterky z vysílače, je jedna z největších blbostí. Ten konektor na to není stavěný a často se stává, že se vylomí z plošňáku nebo uvolní-to je ta horší možnost. Potom to někdy jde a někdy nejde. Záleží třeba na teplotě. Už jsem to několikrát viděl. Je lepší vyvést paralelní konektor.
martys

#597 Příspěvek od martys »

musí se opatrně, nikdy jsem s tím problém neměl, ale dám si pozor.

U Aurory to ale vypada solidne a konektor jde volně
Krtek
Kontaktovat uživatele:

#598 Příspěvek od Krtek »

přesně tímto způsobem štouchám vysílačovky v JR, po dvou letech žádná změna - 1,5A, program NIMH a jedéééééém.

Jinak k šetrnému zacházení s vysílačovkama - nabiju tak dvakrát do měsíce, 24x do roka a dýl jak dva roky mi rádio nevydrží. takže suma sumárum -48 štouchanců mojim nabíjením vydrží.
Po těch letech, co modelařim jsem ještě v rádiu baterky na sešlost, nebo poruchu měnit nemusel
Krtek
Kontaktovat uživatele:

#599 Příspěvek od Krtek »

dodatek - baterky vždy z rádia vyndqavám a nabíjím přes konektor, už jsem viděl pár rozteklejch deklů u vysílaček,
JENDA01

#600 Příspěvek od JENDA01 »

Krtek píše:dodatek - baterky vždy z rádia vyndqavám a nabíjím přes konektor, už jsem viděl pár rozteklejch deklů u vysílaček,

Ahoj,
jak jsem slyšel ze servisu tak -kabeláž- vysílačky je dimenzovaná na cc-0,6A. A ty baterky neodcházejí nabíjení vyšším proudem ale přebíjením(včas odstavit od nabíječky) Což je problém při nabíjení cc-0,3-0,4C. Delta pak v tomto režimu moc nefunguje. A vychytat to na -čas- taky není moc přesné ,pokud se předem nevybijí na- 0- kapacitu. Dá se to trochu -ošetřit- pokud lze u nabíječky použít teplotní senzor pro vypnutí na batrie.
To u Ni-Mh celkem funguje.

Jenda
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“