Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Tlapa

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#556 Příspěvek od Tlapa »

Tak jsem to rozdělal - zjistil jsem, že to tlačítko je tam dost posunutý, takže to nešlo mačkat poslepu. Vyndaný přijímač jsem už přemluvil a výchylky už fungují :D
Děkuji za pomoc.
FunGlider, Funtastic, Amigo III, SALy/Jumper T16
Syn: Alpha 1500-RIP, Focus 400/Taranis X7
Tlapa

#557 Příspěvek od Tlapa »

Jde Alphu jen hodit (silně, aby neztratila vztlak), bez motoru, a jen zase zkusit přistát anebo musí dostat trochu energie z motoru? Přece jen je to větroň, v podstatě velká vlaštovka, ne? ;-)
Vaccc

#558 Příspěvek od Vaccc »

Z mé zkušenosti jde, ale musí hodit fakt silnějc a počítat s tím, že si musí udržet rychlost. Prvních pár letů jsem měl pocit jak krásně pomalu to umí plachtit, a najednou to jde dolů :D moc daleko jsem nedoplachtil. Když trénuju přistání, tak si na začátek ten kopanec od motoru dám, udělám kolečko a přistávám.
Tlapa

#559 Příspěvek od Tlapa »

Ok, díky za informaci. Já že jsem to dnes zkusil a šla hned po křídle dolů. Tak jsem si říkal jestli to vůbec jde... Pak jsem doma dumal co mohlo být špatně a za prvé byl docela vítr a za druhé se mi zdálo, že se mi při sestavování posunula ta vzpěra co drží křídla a zasunula se víc do toho prvního. No tak jsem jí natvrdo zalepil do jednoho křídla, aby se neposouvala, poté co jsem jí pečlivě rozměřil. Snad to zítra bude lepší. Taky jsem jí musel přihnout, druhé křídlo bylo docela níž než to první.
Vaccc

#560 Příspěvek od Vaccc »

Jasně. K té spojce - já mám značku veprostřed a nasouvám tak, ať je.. veprostřed :D jestli sis změřil délku, ať to máš vyvážené, nevím, zda sis pomohl - pro zajímavost jsem vážil křídla a jedno mám o 11 g těžší, než druhé. Nevím, kde ta váha je, u kořene je to fuk, ale v půlce křídla už je větší páka. Tak jsem si řekl, že to se spojkou netřeba hrotit a stačí že je veprostřed aby držela vzepětí a zbytek řeším trimem. Stejně ho s Cadetem musím nastavovat pokaždé znova, lebo se pohne při sebemenším otěru o bundu..
Letům zdar, ať jsi s Alphou spokojen aspoň jako já :))
Tlapa

#561 Příspěvek od Tlapa »

Ok, díky za info. Jen dotaz: v návodu jsem se dočetl, že pokud vybočím s křidélky tak by měl model v podstatě jen rotovat kolem své podélné osy, ale alespoň v simulaci Alphy v Aerofly tomu tak není. Proč? Jsem začátečník, ale pochopi ljsem, možná špatně, že zatáčet model začne až poté co přitáhnu výškovku a ideálně ještě podpořím zatáčku směrovkou, ne? V reálu jsem zatím neměl možnost létat, je buď dost větrno anebo dost ošklivě, ale v Aerofly už to jde dobře, tak se dost těšíme :-)
Tom75
Kontaktovat uživatele:

#562 Příspěvek od Tom75 »

Tlapa píše:Jen dotaz: v návodu jsem se dočetl, že pokud vybočím s křidélky tak by měl model v podstatě jen rotovat kolem své podélné osy

Tak by letěl jen akrobat se souměrným profilem. U tohoto éra ti vzniká vztlak na křídle, který ti ho drží ve vodorovném letu. Když ho křidélkama nakloníš, tak se ten vztlak rozdělí na horizontální a vertikální složku a model začne zatáčet a trochu klesat (podle toho jak ho moc nakloníš)
Surikata (Reichard), Taranis+
Tlapa

#563 Příspěvek od Tlapa »

Díky za poučení :-)
Ticcino

#564 Příspěvek od Ticcino »

Dokonce ani akrobat by tak neletěl. Je to jen ideální příklad. Pro pěkný výkrut bude vždy potřeba hrabat do všech kormidel.
Ale je fakt, že výkrut jen s použitím křidélek vypadá líp s nějakým svižným strojem než s větroněm.

Ohledně hodu bez motoru, ano, lze. Kolega tak zaklouzává všechny svoje kluzáky. Jen je potřeba to hodit s ohledem na model. Gravitace je všudypřítomná a kde není rychlost, tam není vztlak.
A to platí i při odhodu pod motorem.
Tlapa

#565 Příspěvek od Tlapa »

Tak jsme se včera odhodlali k dalším pokusu, vše vyváženo, pokřižovat a hodit... A ono to krásně letělo! Mírné dorovnání křidélky, trochu přitáhnout a krásně si to sedlo do prašanu. Je pravda, že při druhém pokusu nám těsně před přistáním odlétla výškovka i s nasazenou směrovkou, ale to přičítám tomu mrazu, kdy přestala úplně lepit ta oboustranná páska. Lepit natvrdo se mi to ještě úplně nechce, takže počkáme až bude nad nulou a půjdeme už pod motorem - moc se těšíme :-)
Vaccc

#566 Příspěvek od Vaccc »

Tlapa píše:..odlétla výškovka i s nasazenou směrovkou, ale to přičítám tomu mrazu, kdy přestala úplně lepit ta oboustranná páska. Lepit natvrdo se mi to ještě úplně nechce

Ty a nechceš si teda do SOP zalepit šrouby a zespoda skrz VOP a šrouby to šroubovat? Tak to má nová verze Alphy, pevné a zároveň demontovatelné, když by došlo na lámání chleba (nebo lepidla :D)
Tlapa

#567 Příspěvek od Tlapa »

Už jsem na to koukal, vypadá to zajímavě, možná se k tomu odhodlám časem. Dnes mě zlákalo to krásné počasí tak jsem šel, hodil Alphu proti mírnému větru s motorem, ale pro začátek jsem se bál to dát naplno tak to skončilo po pár metrech lehce po křídle ve sněhu. Opakování pokusu skončilo stejně, jen zase odletěla ta SOP. Předpokládám, že jsem měl malou rychlost proti větru a tak to tak muselo skončit. Nebo nějaká jiná chyba?
Vaccc

#568 Příspěvek od Vaccc »

Teď to po sobě čtu, říkám zalepit šrouby, myslím matice :D ale ono by to nakonec šlo obojí.
Těžko říci, takhle z popisu. Ale pokud jsi plyn jen lechtal, tak dost možná. Nebo klidně rozhozená křidélka - klidně můžou být zarovno s plochou křídla, ale jakmile by ta byla pokroucená nebo jedno těžší.. to poznáš až nadejde čas kdy to odlepíš pořádně a když ti to i v rychlosti bude točit, doladíš trimem. :) K těm obavám - pokud ti odpadává výškovka při každém druhém přistání, asi bych ji pro sichr lípnul novou páskou nebo jinak zafixoval, s takovou bych taky nezkoušel lítat. Nicméně výškovka stranou - pro mě jako začátečníka bylo taky těžké to hodit pod plynem, v obavě z rozbití. Ale ona kombinace opatrného hodu s malým tahem je právě horší, neb letadlo není řiditelné. Pokud ho hodíš a hezky klouže, na povely reaguje a nedělá psí kusy, nebál bych se motoru. Buď připraven že na plný kotel, když nabere rychlost, se ti akorát zvedne čumák, ale netřeba se bát, výkonu má Alpha dost, chvíli vydrží stoupat i kolmo a stačí trochu potlačit, ať leze hore v rozumném úhlu. Jen to chce na začátku nezazmatkovat a nedát výškovku naplno, je dost citlivá, aby ses pak o éro nemusil poprat s krtky. A nastavit si menší výchylky (hlavně výškovka a křidélka, směrovka je tam stejně skoro na okrasu) ale to už asi máš. :) Nastoupat pár metrů a až se ti trochu uklidní kolena, srdce, ruce... :D vyzkoušet, co to umí a jak se s tím vlastně dělá. ;)
Tlapa

#569 Příspěvek od Tlapa »

Myslím, že přesně tak to bylo - strach pod plným plynem a ono to nemělo rychlost a bum. Malé výchylky podle návodu jak udělat Alphu hodnou už mám. Na louce jsem to už zkoušel bez motoru jen hodit a letělo to hezky, stačilo jen lehce vyrovnat křidélka. Reagovalo to taky hezky. Na Aerofly už mi to lítá dobře, ale jen v bezvětří. Teď jsem si schválně nastavil slabých 3,5m/s a to se divím - chová se to úplně jinak. Docela v tom vidím podobnost s dneškem. No, uvidíme příště, trochu jsem to přilepil, tak jsem zvědavej - ale počkám si na bezvětří, pro začátek :-)
Tlapa

#570 Příspěvek od Tlapa »

Mohl by mi někdo sem dát fotku jak má zajištěnou kabinu proti ztrátě? Četl jsem že suchými zipy, ale ať koukám jak koukám tak nevím kam bych to dal...
Jinak dnes další výprava - bylo krásně, minimální vítr. Než jsme dojeli na plac začalo foukat víc než se mi líbilo, tak jsme zalezli víc do údolí kde to vítr přelétl a pustili jsme Alphu radši zase jen bez motoru, aby ji ten vítr nevzal. Díky lehkému spádu do údolí letěla nádherně daleko, byli jsme úplně nadšení. Vzal jsem si ponaučení z vašich rad ohledně vypouštění a více hodil do vzduchu i větší silou. Škoda toho větru, no nic, radši si počkáme :-)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“