Coptér - posouzení dílů - pouze zde
Re: Quadcopter - zaciatocník
Lepsi gyro pena
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Máš na mysli toto? http://www.rctimer.com/product_913.html
Vzal jsem si to rovnou s těma motorama, tak doufam, že to k něčemu bude...
Vzal jsem si to rovnou s těma motorama, tak doufam, že to k něčemu bude...
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]
Jj
Jan Janekx Urbanek
- blacklight
Copter - zapojení ESC, seřízení, nastavení
Ahoj kolegové,
tak jsem poskládal svého prvního quadcoptera, ale mám tu pár věcí, kterými si nejsem jistý. Dost jsem tu toho našel, ale zrovna tyto věci, na které se chci zeptat jsem tu jednoznačně zodpovězené nenašel.
Vezmu to postupně
1. Zapojení regulátorů - mám tam 4 regulátory hobbyking 30A - modré, jenže jsem nedomyslel to, že všechny mají BEC. Dají se 4 BEC zapojit do přijímače najednou? Našel jsem něco o odpojování červeného kabelu, ale zároveň i diskuzi, kde to lidem bez problémů fungovalo.
Přiznám se, že jsem to takhle už testoval a protože mě do dřív nenapadlo, takže fungovat to funguje, ale nevím jestli to bude dělat dlouhodobě dobrotu.
2. Trochu se peru s nastavením v programu Mw-WinGUI-1.04, většinu chápu, jen třeba u RC Control settings nevím, co které věci znamenají - LEVEL, ALTHOLD, MAG,... u většiny věcí tuším, ale nerad bych to dělal metodou pokus - omyl. Nějaké wikinávody jsem našel, ale neexistuje k tomu něco rozsáhlejšího?
3. Revers - existuje u řídící desky něco jako revers? V tuto chvíli mám opačně sever a jih. Řešilo by to otočení desky, ale kdyby šlo něco jednoduššího
....
4. Záběr motorů - nějak jsem to nastavil, zkalibroval, a zatím testoval bez vrtulí... Když přidávám pomalu plyn, tak se nejdřív točí dva motory a pak se chytne třetí a až tak na půl plynu čtvrtý. Regulátory jsem kalibroval podle plynu vysílače. Teď je otázka, jestli to je chytřejší než si zatím myslím a už při malém naklopení by to začalo vyrovnávat, nebo jestli tam mám něco špatně nastavené. Když to chytnu do ruk a naklápím, tak logicky to reaguje správně. Ale přijde mi, že dva motory jsou línější.
Díky
tak jsem poskládal svého prvního quadcoptera, ale mám tu pár věcí, kterými si nejsem jistý. Dost jsem tu toho našel, ale zrovna tyto věci, na které se chci zeptat jsem tu jednoznačně zodpovězené nenašel.
Vezmu to postupně
1. Zapojení regulátorů - mám tam 4 regulátory hobbyking 30A - modré, jenže jsem nedomyslel to, že všechny mají BEC. Dají se 4 BEC zapojit do přijímače najednou? Našel jsem něco o odpojování červeného kabelu, ale zároveň i diskuzi, kde to lidem bez problémů fungovalo.
Přiznám se, že jsem to takhle už testoval a protože mě do dřív nenapadlo, takže fungovat to funguje, ale nevím jestli to bude dělat dlouhodobě dobrotu.
2. Trochu se peru s nastavením v programu Mw-WinGUI-1.04, většinu chápu, jen třeba u RC Control settings nevím, co které věci znamenají - LEVEL, ALTHOLD, MAG,... u většiny věcí tuším, ale nerad bych to dělal metodou pokus - omyl. Nějaké wikinávody jsem našel, ale neexistuje k tomu něco rozsáhlejšího?
3. Revers - existuje u řídící desky něco jako revers? V tuto chvíli mám opačně sever a jih. Řešilo by to otočení desky, ale kdyby šlo něco jednoduššího
4. Záběr motorů - nějak jsem to nastavil, zkalibroval, a zatím testoval bez vrtulí... Když přidávám pomalu plyn, tak se nejdřív točí dva motory a pak se chytne třetí a až tak na půl plynu čtvrtý. Regulátory jsem kalibroval podle plynu vysílače. Teď je otázka, jestli to je chytřejší než si zatím myslím a už při malém naklopení by to začalo vyrovnávat, nebo jestli tam mám něco špatně nastavené. Když to chytnu do ruk a naklápím, tak logicky to reaguje správně. Ale přijde mi, že dva motory jsou línější.
Díky
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Re: Copter - zapojení ESC, seřízení, nastavení
Odpovím ti na první otázku - výstupy stabilizátorů (BEC) nech s klidem zapojené, jak jsou, ničemu to nevadí. Nékteré desky je mají proklemované, takže v případě, že by jeden vypověděl službu, tak se nic nestane. Ty ostatní je mají nezpojené, nebo proklemované pro serva a tak.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
2. LEVEL - pouzivanie acc. Po pusteni kniplov sa koptera vrati do vodorovnej polohy (aj su dobre skalibrovane ACC)
AlTHOLD - Ak ma doska barometer(vyskomer) tak po aktivacii ALTHOLD bude koptera drzat vysku...(odstrani sa "driftovanie vo zvislej osi")
MAG - Aktivuje magnetometer (udrziava smer letu) Treba skalibrovat.
3. Nerozumiem ako moze byt naopak sever a juh
....na doskach je vzdy (asi vzdy) mala sipka ktora oznacuje smer letu, a teda smer ako ma byt doska namontovana. Treba dodrzat.
4. Treba vyskusat
...Drz v ruke pridaj kus plynu..a zistis ci reaguje normalne a ci sa snazi spravne zastabilizovat. Ak ano treba skusit pocas letu 
AlTHOLD - Ak ma doska barometer(vyskomer) tak po aktivacii ALTHOLD bude koptera drzat vysku...(odstrani sa "driftovanie vo zvislej osi")
MAG - Aktivuje magnetometer (udrziava smer letu) Treba skalibrovat.
3. Nerozumiem ako moze byt naopak sever a juh
4. Treba vyskusat
1. To odpojení + se doporučuje hlavně u spínaného BECu. Pokud je BEC lineární, pak je to vcelku jedno.
2. Mám jinou desku. takže s tímhle neporadím
3. Otočením desky si prohodíš i pravo a levo
Ale jak psal Ackroyd, na desce musí být šipka, kterou to dáš směrem dopředu. Pak je také nutné správně zapojit kablíky od regulátorů do desky podle návodu. Pokud máš desku správným směrem, pak si zkontroluj, že máš i správně zapojené regulátory.
4. Nejlíp nakalibrovat všechny motory naráz (ale to ta deska asi neumí,že?) No a pak je taky dobrý přeflashnout regulátory na SimonK, aby byly rychlejší odezvy na příkazy jednotky. Může to dělat i to, že se točí moc pomalu... případně bych zkusil nasadit vrtule a v ruce zkoušet jak to celé zabírá a jak se to stabilizuje.
2. Mám jinou desku. takže s tímhle neporadím
3. Otočením desky si prohodíš i pravo a levo
4. Nejlíp nakalibrovat všechny motory naráz (ale to ta deska asi neumí,že?) No a pak je taky dobrý přeflashnout regulátory na SimonK, aby byly rychlejší odezvy na příkazy jednotky. Může to dělat i to, že se točí moc pomalu... případně bych zkusil nasadit vrtule a v ruce zkoušet jak to celé zabírá a jak se to stabilizuje.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
- blacklight
Díky za odpovědi.
1 - skvělé , vyřešno
2 - díky za napsané informace, ale přece jen by to chtělo pohledat nějakou dokumentaci, v tom programu je dost dalších různých věcí, kterým úplně nerozumím, ale to po chvíli najdu - takže skoro vyřešeno
3 - šipka mě netrkla, k desce nebylo nic, takže napoprvé jsem nad tímto nezauvažoval
desku mám tuto http://www.goodluckbuy.com/mwc-multiwii-se-standard-edition-4-axis-flight-control-board-quadx-w-ftdi-basic-breakout-.html
Ohledně té desky - první jsem hledal něco, co bych programoval, ale pak jsem si říkal, že ze začátku bude lepší něco jednoduššího a abych z toho létání měl taky trochu radost.
4 - krom kalibrace podle plynu vysílače s těmi regulátory neumím nic, to nastavení bude asi spíš deskou, protože když přidám plyn, tak fakt vidím, že ten jeden motor to skoro nechce "krmit" ... u těch motorů jsou jakoby sloupečky a dva jedou hodně a jeden skoro vůbec, i při plném plynu na jednom z motorů je skoro 2x vyšší sloupeček jak na tom "líném", takže chyba bude už v ovládání... možná to bude chtít kalibraci podle vodováhy, nebo ještě něco donastavit... Nepřijde mi, že by to bylo v pořádku a mohlo to tak letět s vrtulema.
1 - skvělé , vyřešno
2 - díky za napsané informace, ale přece jen by to chtělo pohledat nějakou dokumentaci, v tom programu je dost dalších různých věcí, kterým úplně nerozumím, ale to po chvíli najdu - takže skoro vyřešeno
3 - šipka mě netrkla, k desce nebylo nic, takže napoprvé jsem nad tímto nezauvažoval
desku mám tuto http://www.goodluckbuy.com/mwc-multiwii-se-standard-edition-4-axis-flight-control-board-quadx-w-ftdi-basic-breakout-.html
Ohledně té desky - první jsem hledal něco, co bych programoval, ale pak jsem si říkal, že ze začátku bude lepší něco jednoduššího a abych z toho létání měl taky trochu radost.
4 - krom kalibrace podle plynu vysílače s těmi regulátory neumím nic, to nastavení bude asi spíš deskou, protože když přidám plyn, tak fakt vidím, že ten jeden motor to skoro nechce "krmit" ... u těch motorů jsou jakoby sloupečky a dva jedou hodně a jeden skoro vůbec, i při plném plynu na jednom z motorů je skoro 2x vyšší sloupeček jak na tom "líném", takže chyba bude už v ovládání... možná to bude chtít kalibraci podle vodováhy, nebo ještě něco donastavit... Nepřijde mi, že by to bylo v pořádku a mohlo to tak letět s vrtulema.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Mám defakto stejnou desku a jsem začátečník, ale něco málo vím
2. máš vysvětleno, já bych doporučil učit se létat se zeplým LEVEL. Je to dost hodnější
3. Jak myslíš ten sever a jih? Jako kompas nebo když chceš dopředu, tak ti to letí dozadu? Tak udělej reers na kanálech ve vysílačce.
4. S tím líným motorem jsem měl taky problém, ale nakonec jsem to ignoroval a lítá to a docela pěkně
Zkusit s vrtulema někde na prostranství a uvidíš. Mě ještě pomohl kamarád co držel kopteru zespodu a já na malé otáčky zkoušel kterým směrem se jí chce leťet. Je tu i topic n MW kde jsem i dával video na YT jak se mi to chová
2. máš vysvětleno, já bych doporučil učit se létat se zeplým LEVEL. Je to dost hodnější
3. Jak myslíš ten sever a jih? Jako kompas nebo když chceš dopředu, tak ti to letí dozadu? Tak udělej reers na kanálech ve vysílačce.
4. S tím líným motorem jsem měl taky problém, ale nakonec jsem to ignoroval a lítá to a docela pěkně
T9x Open9x, Beta 1400 v3, F4F Wildcat PZ, X525 + Crius MultiWii SE, A10 50mm EDF
Himoto Zenit MT
Himoto Zenit MT
ad 4: Doporučuju udělat / zkontrolovat následující věci (v tomto pořadí):
- Nastavení regulátorů - ideálně přímým připojením k přijímači, bez desky, ale s připojeným motorem, musí se dát regulovat od nuly do maxima a všechny přibližně stejně
Připojit si MultiWiiGUI a podívat se, jak vypadá signál na vstupech a výstupech desky, donastavit vysílač tak, aby s trimy uprostřed byla indikovaná hodnota na vstupech 1500
Nechat vykalibrovat akcelerometry a gyra
Ověřit, jestli při přidávání plynu roste signál na všech čtyřech motorech shodně (s odchylkou plus minus do desíti)
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
TGY 9X, OSD, FPV
Multiwii umí kalibrovat regly.
Už jsem to psal dvě stránky zpátky:
Osobně to tak používám , je to nejlepší.
Už jsem to psal dvě stránky zpátky:
definuješ ESC_CALIB_CANNOT_FLY v config.h , upload , odpojíš USB , zapojíš baterii , počkáš 30s , odpojíš baterku, připojíš USB , zakomentuješ ESC_CALIB_CANNOT_FLY zpátky, upload.
A kalibrace je hotová.
Ve vysílači subtrimy a end pointy , aby ti v GUI ukazovalo 1000-1500-2000us.
Osobně to tak používám , je to nejlepší.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Jinak mám ty simonK 30A z rctimeru , a mám pocit , že si tu kalibraci po delší době už tak dobře nepamatujou. Koptera se mi začíná vlnit a malinko kolíbat , visí lehce nervozně , znova překalibruju , je to hned lepší , ale ne 100% , už mám na cestě AFRO ESC z HK , uvidím.
Frsky X10S Carbon
Neměla by se před kalibrací reglů přes desku nastavit správná hodnota #define MAXTHROTTLE podle max rozsahu vysílače? Aby pak na plynu nebyly mrtvé body...
Jinak jsem moc nepochopil rozdíl minthrottle vs mincommand...
Jinak jsem moc nepochopil rozdíl minthrottle vs mincommand...
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]
minthr je ta hodnota na který se dostane při "armed" (odjištění) , minimální hodnota , která bude během letu použitá.
mincommand je hodnota při který deska startuje
MAXTHROTTLE je maximální hodnota , která bude během letu puštěná do reglů
mincommand je hodnota při který deska startuje
MAXTHROTTLE je maximální hodnota , která bude během letu puštěná do reglů
Frsky X10S Carbon
Chci lítat s koptérou FPV a mám takovej dotaz, jak hodně musím ovládat coptéru, tak aby z toho nebyla hromada šrotu. Zatím trénuju na atti mode vysení od sebe, k sobě a boční vysení. To už celkem zvládám. Dávám i kroužky a osmičky. To ale není ještě na 100% ale lepším se. Předtím jsem lítal celkem obstojně s mPCX ale v MODE2. Teďka se přeškoluju na MODE1 a tak to trochu dře. Lítám to max do 1m. a snažím se tu výšku udržet. Díky za názory.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...