Hitec AURORA-9 pokračování
Re: Hitec AURORA-9 pokračování
LiPol baterky jsem taky zkoušel, ale jak víme, Lixx baterky jsou opravdu poměrně choulostivé na skladování a údržbu, do vysílače se opravdu moc nehodí. Protože stará NiMh baterie už "expirovala", bylo nutné ji nahradit. Mám vysílač v pultu a nechci ho vytahovat, pokud to není nezbytné. Proto jsem chtěl nabíjet pouze přes konektor na zadní straně vysílače. Rozhodl jsem se tedy použít baterii z článků Eneloop. Koupil jsem nový pack Eneloop 200mAh někdy v létě 2014. Stihl jsem ho nabít asi 3x, poslední let byl někdy v listopadu a od té doby vysílač leží s nabitou baterií, která se opravdu téměř vůbec nevybíjí! Nabíjím pouze přes konektor ve vysílači a používám na to - podržte se - starou nabíječku z mobilu Nokia!
(Takovou tu hodně starou a těžkou, s obyč. transformátorkem). Tahle nabíječka dává bez zátěže asi 9V - to je prakticky koncové napětí nabité sady 6čl. NiMh. Starý konektor z Nokie přesně pasuje do Aurory a nabíječka dá proud kolem 200mA, který ke konci klesá pod 50mA. Pro Eneloop 2000mAh tedy není nutné hlídat přebíjení, klidně to můžu nechat připojené několik dnů. Tahle baterka už vydrží opravdu dlouho a pokud je potřeba, nabije se spolehlivě přes noc.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
No docela přemýšlím nad novou baterií a teď nevím. Jsi mě docela nahlodal s těmi NiMh Eneloop. Kapacita celkem slušná nebo ta Rayka LiPol 2600. Má s ní nekdo dlouhodobé zkušenosti.
- JosefSvejk
petan64: správně je asi eneloop 2000 mAh, že?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
V Gr. MX-16S jsem taky měl Eneloopy 2000mAh (8S) a proti orig. NiMH 1700 mAh, naprostá spokojenost. Rádio klidně leželo celou zimu ve skříni a na jaře jsem jen nepatrně dobil. Dají se nabíjet z jakéhokoli stavu, (žádné vybíjení před nabitím). Nabíjel jsem taky 200mA, ale na deltapeek. Mám jich ještě asi 16 do různých přístrojů a ovladačů a nedám na ně dopustit.
JosefSvejk píše:petan64: správně je asi eneloop 2000 mAh, že?
Jj, chybička se vloudila...
Enelop 2000, naprostá spokojnosť. 
Jak dlouho je používáte? Na to napájení máš udělaný nějaký reduktor?
Robinsson píše:Jak dlouho je používáte? Na to napájení máš udělaný nějaký reduktor?
ja ju mam skoro 2 roky a chalani asi o pol roka viac . ano odstrihol som z origo baterky kabel a mam nan naklimpovany servo konektor , pre jej lahsi vyber . je to natebe , neprehovaram ta
graupner MZ-24
Pokud máte ve vysílači LiPol baterii, doporučil bych neodpojovat ji, ale nabíjet pouze přes servisní konektor. Nabíjet pochopitelně pouze při vypnutém vysílači! Jde hlavně o odolnost konektorů baterie a vysílače, které opravdu nejsou určené k častému rozpojování a velmi brzy se v takovém případě opotřebují. Ve vysílači navíc hrozí uvolnění konektoru z desky a tím i nespolehlivé propojení se všemi možnými následky!
No cena koukám hodně slušná, že bych do ní i šel, ale nikde není dostupná. Tak smolík.
petan64 píše:Nabíjet pochopitelně pouze při vypnutém vysílači!
Jen tak ze zvedavosti, proc nabijet pri vypnutem vysilaci? Myslim si, ze je uplne jedno jestli je zapnuty nebo ne... Se zbytkem souhlas.
Jinak v A9 asi rok pouzivam lipolku, pohonna hyperion, 2 roky pouzivana jako prijimacova, uz je trosku mekci ale na TX staci bohate. Za ten rok jsem ji nabijel asi 4x.
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Tak do vysílače bude lepší měkčí baterie než nějaký tvrdý zdroj, lépe to upozorní na úbytek kapacity změnou napětí. Jak se jmenuje ten konektor co používá na baterii aurora
petan64 píše:LiPol baterky jsem taky zkoušel, ale jak víme, Lixx baterky jsou opravdu poměrně choulostivé na skladování a údržbu, do vysílače se opravdu moc nehodí. Protože stará NiMh baterie už "expirovala", bylo nutné ji nahradit. Mám vysílač v pultu a nechci ho vytahovat, pokud to není nezbytné. Proto jsem chtěl nabíjet pouze přes konektor na zadní straně vysílače. Rozhodl jsem se tedy použít baterii z článků Eneloop. Koupil jsem nový pack Eneloop 200mAh někdy v létě 2014. Stihl jsem ho nabít asi 3x, poslední let byl někdy v listopadu a od té doby vysílač leží s nabitou baterií, která se opravdu téměř vůbec nevybíjí! Nabíjím pouze přes konektor ve vysílači a používám na to - podržte se - starou nabíječku z mobilu Nokia!(Takovou tu hodně starou a těžkou, s obyč. transformátorkem). Tahle nabíječka dává bez zátěže asi 9V - to je prakticky koncové napětí nabité sady 6čl. NiMh. Starý konektor z Nokie přesně pasuje do Aurory a nabíječka dá proud kolem 200mA, který ke konci klesá pod 50mA. Pro Eneloop 2000mAh tedy není nutné hlídat přebíjení, klidně to můžu nechat připojené několik dnů. Tahle baterka už vydrží opravdu dlouho a pokud je potřeba, nabije se spolehlivě přes noc.
Nechal jsem se inspirovat a vyhrabal starou nabíječku na nokii, ale hodnoty co jsou tam vyražený mi to ukazuje jiný: 3,7V / 355mA / 1,3VA. Takže se jedná ještě o jiný model nebo jsou tvoje hodnoty naměřený přímo při nabíjení té eneloop ve vysílačce? Chtěl bych s ní zatím nabíjet tu origo 1300 i 2000 eneloop...