3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: 3D tisk modelů letadel II

#511 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše: pon 05.01.2026 14:43 Má to i svůj úbytek :-) Člověka to svádí k blbnutí a neumíte si představit, jak efektní je třeba dotek se zemí v rychlosti hodně nad 100km/h u Spitfira :-) Jo, malinko jsem se při blbnutí seknul - fakt jen tak o 10cm :-( Vysbírat ty zbytky plastu po letišti byl neskutečný oser :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jinak ses ale celkem trefil - i tak docela na prostor narážím. Momentálně mám reálně v provozu (vše 1:12) Spitfira a Mustanga z PLA a Zero z LW-PLA, kompletně vytištěný pak Hurricane LW-PLA, jen se musí osadit.
Kupa trsátek vzniká ze standardního PLA. PolyAir je houževnatý, ten se spíše harmonikuje...
Zenair

#512 Příspěvek od Zenair »

jyrry píše: pon 05.01.2026 14:36 To máte každej u baráku stodolu na skladování těch všech vyprintěnejch poletovadel?
Copak o to, ta éra se nějak naskládají, i když všech možných balza/pěna/tisk strojů mám už plnou garáž nad autem i svou domácí dílnu. Co je ale horší, jsou ty 1:10 tanky od Luboše Horta. To je fakt potíž a taky jediná reálná nevýhoda těhle krásných oblud. Se prostě nikam nechtějí pořádně vejít a jsou hrozně veliký :)
tomashr

#513 Příspěvek od tomashr »

Jo, tak tohle moc dobře znám - taky se z hlediska místa peru víc s vozidly… Od Horta mám jen LT38, což je relativně malý tank, ale zase mám tři auta od 3DSets a když se k tomu přidají ještě tři auta podobné velikosti “klasické konstrukce” typu, tak to nabublá hodně.
Chtěl bych ještě další 3DSets, ale už to fakt není kam cpát :-( A auto jaksi efektně o zem nerozstřelíš, tak není úbytek :mrgreen:
No teda kdybych s tištěným udělal to co nedávno s Axial Coyote, který mi sletěl ze skály a asi po 6m pádu pokračoval 20m kutálením, tak to by taky zbyla jen trsátka, ale to byl neplánovaný extrém. Na okraj Axial to přežil - jen očesané servo a ohlý jeden duralový link, to byly až nečekaně malé škody, ale i tak nedoporučuji k následování :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pdob
Kontaktovat uživatele:

#514 Příspěvek od pdob »

tak som cez vianoce dokončil Mustang od 3DLab, po odporúčaniach ako dobre sa tlačí aj lieta a hneď po novom roku ho namaľoval. No hodil mi teraz do toho vidly vlado ( alebo dony, ...vlastne krorý je ten dobrý a ktorý zlý) S americkými hviezdami teda fakt lietať nebudem! Vlastne, šlo by to s poľskou kamuflážou, ale sa mi to nechce pretierať. Takže si radšej postavím hurikana v britskej kamufláži. Briti boli dlho pod koloniálnou nadvládou indie. Teda im takto trochu helfnem. K tomu zero v japanese kamufláži, čo sa ťažko bránili pred čínskymi a korejskými nájazdníkmi. A skoro som zabudol na meseršmit ehm, veď viete v akej kamufláži, to predsa dnes už nikoho neruší- stačí pozrieť na MS alebo ME v kategórii maket. Takto, Zdeno, máš skvelé príspevky, už som z nich čo-to pobral, veľky rešpekt k Tvojej tvorbe,dík. Lietaj si s čím chceš- JA si budem stavať čo chcem a lietať s čím ja chcem (kým mi to zákonom nezakážu-potom pôjdem do ilegality). Už som mal spolu na placi jaka s mezkem-nepobili sa -iba regulérne v ľufte. Mám kamaráta s ktorým tak raz za2 týždne vyjdeme na pivo. Má opačný politický názor ako ja, ale vyrastali sme spolu, to sa nedá zahodiť cez plece. Máme dohodu- 5 min. každý tomu druhému "naloží" , potom sa na tom 10 min. chechceme a potom hodinu o tom ani slovo. Stále sa stretávame.
Prejem VŠETKÝM šťastný nový rok a nech nám to lieta!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#515 Příspěvek od jyrry »

f4649825.jpg
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#516 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni tiskaři,
nevěděl byste někdo, čím je způsoben tento kaz v tisku? (voz foto)
Tisknu z PCTG, takový tenký díl na výšku, v něm otvor průměr 12mm, tisknutý bez podpěr (nepožaduji pěkně kruhový, přesný tvar).
Vrstva nad tímto otvorem má špatně spojené vrstvy. Díl bude mechanicky trochu namáhaný na ohyb a tahle "prasklina" samozřejmě podtatně sníží pevnost.
Tisknul jsem to vícekrát (při vývoji součástky jsem to průběžně modifikoval a dělal zkušební tisky), ten artefakt je tam vždycky.
Tisknuto je to v této poloze jak je na fotkách.

Možná příliš vysoká rychlost tisku? Anebo přeci jenom použít podpěry?

Díky moc za názory...

1.png
2.png
3.png
4.png
5.png
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#517 Příspěvek od Woita »

P.S.:
Při tom tisku bez podpěr bych čekal trochu problém viz červená šipka, a to by mi nevadilo.
Vadí mi ten jev viz zelená šipka...
6.png
HLA
Kontaktovat uživatele:

#518 Příspěvek od HLA »

Zkus nastavit trysku na 0,45 až 0,48 a průtok zvětši o 3 až 5 %
Zjistíš, jestli to neteče. Pak nastavit ofuk - chlazení.
Zenair

#519 Příspěvek od Zenair »

Ano, přidání materiálu a širší stopa, to by mohlo pomoci. Přesné rozměry nejsou kritické, že?
Plus zkus takovou drobnůstku, která občas překvapivě funguje - pootoč díl ve sliceru cca o 90stupňů libovolným směrem. Jde o to přimět slicer, aby složení vrstev navrhl trochu jinak, než máš teď. Jde tomu pomoci třeba i tím, že přeházíš švy. Nebo použij modifikátor a dej tam vyšší plnění, pokud to nemáš už teď z plného materiálu. Ono je těch cest víc, tohle jsou ty jednoduché.
Jinak PCTG je dobrý materiál. Tedy pokud ho nechceš lepit... Rád ho také používám.
kope
Kontaktovat uživatele:

#520 Příspěvek od kope »

K lepení PCTG má teď na youtube video Richard Mrázek (Mr.3d)
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Zenair

#521 Příspěvek od Zenair »

Dík za upozornění, mrknu se co tam říká. Já byl teď mimo a nějak je málo času :)
To lepení jsem zkoušel před časem a fakt nic moc. Ale vzhledem k tomu, že z toho dělám hlavně funkční díly, které jsou max. šroubované, tak to zas tak nevadí...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#522 Příspěvek od Woita »

Díky moc za rady, příležitostně vyzkouším. Mezitím jsem to samé vytisknul z ASA 275, výsledky jsou o hodně lepší, i když ten artefakt (ta nedokonale připojená vrstva nad kruhovým otvorem) tam je pořád, sice už jen maličko. Kdyby to takto bylo hned napoprvé, asi bych si toho ani nevšimnul, ale když o tom vím, tak je to vidět.
Čert ví proč by to z PCTG mělo vypadat o tolik hůře...

Zde fotky jak to dopadlo z ASA 275:
03.png
02.png
01.png

Edit: Teď mne ještě napadlo - ten díl je dosti vysoký, tak jestli se při tisku nekýve a neuhybá? Zkusil bych někde POD tou kulatou dírou nakreslit ručně podpěru, aby se to mechanicky ustabilizovalo.
zdzd

#523 Příspěvek od zdzd »

Woita píše: úte 20.01.2026 9:28 Čert ví proč by to z PCTG mělo vypadat o tolik hůře...
Je to PETG vysušené? V tom by mohl být ten problém.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#524 Příspěvek od Woita »

zdzd píše: úte 20.01.2026 10:54 Je to PETG vysušené?
...
Není to PETG, ale PCTG. Mám ho asi rok v uzavřeném sáčku, v něm nasypaný oranžový silikagel, a ani trochu nezměnil barvu, uvažuju tedy že filament nenavlhnul.
Dělá to pokaždé jen v tom jednom místě, jinak je tisk krásně lesklý.
Ale preventivně zkusím vysušit, díky za tip.
tomashr

#525 Příspěvek od tomashr »

Pokud je filament navlhlý, tak není úplná záruka, že z něj něco vytáhne silikagel v uzavřeném pytlíku. Ten spíš suší "vzduch" okolo aby to nenavlhlo, ale k vysušení toho, co už je ve filamentu, je celkem žádoucí tomu pomoci klasicky nahřátím v sušičce.
Netvrdím, že to máš určitě vlhké, jen že bych nepřeceňoval indikaci barevným silikagelem u filamentu...
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“