Mít GPS a zapnuté vario (a tedy neunavené oči a/nebo jistotu pohodlného návratu), hrál bych si tam do konce baterky, lítalo se v tom krásně a od cca. 300 m ve stoupáku jsem řídil v podstatě jenom směrovkou a občasným šťouchancem do křidélek. Vedle byla divočina, ale tak bezpracné stoupání jsem mockrát nezažil.
To přístrojové vybavení z člověka taky sundá tlak z plánování a rozmýšlení "co dál, co když..." na 1-4 minuty dopředu, bez čehož se lítání na oči prostě neobejde (aby bylo vidět, abych se dokázal soustředit, abych odhadnul vzduch na cestě zpátky, i když model sotva vidím...). To s námahou pilota dělá divy.
Soutěž, kódy, členství a podobné tentononc-hele, v tomhle jsem sám něco mezi libertariánem a pankáčem sám a organizovanost mi nic moc neříká, "zapsanost u někoho v organizaci" a podobné vy*írky mi zůstaly zaryté z nejdětštějších let a pročítání štosu starých Modelářů po tátovi (zjevné rozdíly v přístupu k lidem i celým klubům a tak...) a je mi jasné, že pro někoho má organizovanost v modelářství hodně hořkou pachuť. Nicméně doba dost pokročila.
Ale účast na závodech=členství chápu, z více důvodů:
-Protože organizátor je pojištěný, díky a skrze Svaz (i kdyby se pojišťoval individuálně na danou akci...). A pojištění počítá s tím, že se závodů budou účastnit lidi s nějakým shodným "basics 101" a ne že se objeví podobné existence jako kšiltózní polodement, který si z cípu Staromáku a Husova pomníku udělal FPV quad freestyle dráhu urostřed dopoledne. Takoví citelně zvyšují pojistné riziko a mění pojistné podmínky, takže je nikdo nechce. I v US musí být na závodech člověk člen klubu, anebo mít individuální UAV liability insurance, právě proto, aby se hromadných akcí s větším rizikem (hnaní se na limit sebe i modelu) neúčastnili nesoudní nepojistitelní a nepojištění debílkové, kteří si model koupí nový (a je jim to putna) a něčí děravá střecha je jim u zádě.
-Protože pravidla a duch soutěže. Lehce americky přetaženo, na soutěž dorazí někdo "nečlen" s výbavou úplně mimo pravidla, přijde se na to v půlce, na konci, později... Zkazil soutěž ostatním, zkomplikoval regulérnost podmínek pro případný rekord a podobně... A když se k tomu postaví právnicky, bude řešit "a mohl jsem znát, měl znát, měl možnost se dostatečně seznámit, mohl v plném rozsahu rozumět... blá blá". Otrava, práce a ztráta času pro všechny okolo. Jako člen FAI nebo její národní organizace je to jasné-ty mají ve stanovách povinnost seznámit se s pravidly a regulemi, což se tedy u členů implicitně předpokládá. Neseznámil jsi se-tvoje smůla, konec debaty, následky jdou za tebou, navíc můžeme dle stanov zapovídat, vylučovat, trestat, požadovat XY...
S uplatněním vůči nečlenovi je mnohem víc problémů, protože pokud by součástí přihlášky nebyl docela solidní právnický elaborát, nemá ani pořadatel, ani FAI/členská organizace vůči dotyčnému dostatečné pravomoce (rozhodně ne stejné, jako vůči členům), tedy je nejasná úroveň rovnosti podmínek pro všechny. Resp. by byla zjevně rozdílná a tedy by soutěž nebyla regulérní.
Tohle by bylo na hlubší analýzu pro někoho, kdo se vyzná ve vývoji sportovního práva, ale směr úvahy je snad jasný.
Ale tímhle jsem od Djanga opravdu hodně OT