Optima A123+hardware
Re: Optima A123+hardware
Já s F3J lítám, tak to srovnání letu v termice je dost tristní. Ale já beru spíš OPTIMU XL jako softliner ( zatím 30m/s ). S tím, že na 2m40s motoru nalítám 50minut + podle podmínek. Když si to vydělíte 6s tak máte počet stoupavých letů do 220- 230m. OPTIMA XL je super éro, ale nesmím koukat na ty projektily ( EMIGMA, VIKING) od zdejších elektro bláznů . 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Jasná věc, já jsem rejpal a nerv od narození a modely stavím a lítám už 40 let, takže mě některé věci lezou pod žaludek. 
tak ja sem nemel problem dovazit nic ... zaklad je vybrat dost tezkej pohon, optimalni pomer ...
F3K od leoše sem malý i velký vyvazil i Optimu II, III, XL, Mega ... (neco opravy znamejm s osazenim eletroniky) takže fakt nevim v čem máš problém, dovážil sem i slima kterej měl motor o 2 násobné váze než Leošem doporučený (NEU-Medusa) samozřejmě vše bez gramu olova ...
jinak promin ale ja si na optime a veci od leose prave nejvic cenim toho super povrchu "nabytkarskeho" a ma sve opodstatneni, diky tomu to ma posunutou minimalku
nevim prijde mi to az urazlivy rict o tom ze to je hnus a prave ten povrch mi prijde to co dela era od Leose tim cim sou mimo dokonaleho zpracovani, ja nevim, treba u Watta co sem od nej mel sem nemel teda vubec problem litat za 7 m/s se zvednutou klapkou, pravda kamaradovi s Futurou to litalo jinak a ten mne kapanek deklasoval, ja bojoval on si tam poletoval s prstem v nose
a i se to dovedlo plouzit pomalu vzduchem ...
a srovnavat F3J s optimou, to je podle tebe teda termicke ero ? co pak sou u tebe ty era jako Filipove a spol
jinak ty se snazis udelat s Optimy XL hotlinera ke kterymu ma rozhodne dal nez k termikovi ...
jinak nevim, kamos ma Futuru a kdyz ji vyladil na svoje ruce tak litala naprosto nepredstavitelne dobre, to sem stal s otevrenou pusou protoze do ty doby sem myslel ze tohle zalita jen kompozit, v jednu chvili rikal ze premejslel jestli mel jit do Vikinga kteryho ma taky, vysledek je ten ze zase Viking naplnuje ony uplne jine pevnostni a rychlostni charakteristiky ...
F3K od leoše sem malý i velký vyvazil i Optimu II, III, XL, Mega ... (neco opravy znamejm s osazenim eletroniky) takže fakt nevim v čem máš problém, dovážil sem i slima kterej měl motor o 2 násobné váze než Leošem doporučený (NEU-Medusa) samozřejmě vše bez gramu olova ...
jinak promin ale ja si na optime a veci od leose prave nejvic cenim toho super povrchu "nabytkarskeho" a ma sve opodstatneni, diky tomu to ma posunutou minimalku
nevim prijde mi to az urazlivy rict o tom ze to je hnus a prave ten povrch mi prijde to co dela era od Leose tim cim sou mimo dokonaleho zpracovani, ja nevim, treba u Watta co sem od nej mel sem nemel teda vubec problem litat za 7 m/s se zvednutou klapkou, pravda kamaradovi s Futurou to litalo jinak a ten mne kapanek deklasoval, ja bojoval on si tam poletoval s prstem v nose
a i se to dovedlo plouzit pomalu vzduchem ...
a srovnavat F3J s optimou, to je podle tebe teda termicke ero ? co pak sou u tebe ty era jako Filipove a spol
jinak ty se snazis udelat s Optimy XL hotlinera ke kterymu ma rozhodne dal nez k termikovi ...
jinak nevim, kamos ma Futuru a kdyz ji vyladil na svoje ruce tak litala naprosto nepredstavitelne dobre, to sem stal s otevrenou pusou protoze do ty doby sem myslel ze tohle zalita jen kompozit, v jednu chvili rikal ze premejslel jestli mel jit do Vikinga kteryho ma taky, vysledek je ten ze zase Viking naplnuje ony uplne jine pevnostni a rychlostni charakteristiky ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Asi bych to uzavřel :
Ale ano, dovažovat OPTIMU XL s oběžkou 175g a s LiPo je prostě problém, já si ho vyřešil po svém.
Ano já se snažím udělat s OPTIMY XL softlinera, proto dělám s křídlem , to co dělám a vzhledem k chlupatosti křídla bych z toho nevymáčkl to co potřebuji. Je to další možná cesta. Nakonec já kupoval tohle éro jako polotovar k dalšímu vlastnímu vývoji a jsem naprosto spokojen výsledkem.
Ale ano, dovažovat OPTIMU XL s oběžkou 175g a s LiPo je prostě problém, já si ho vyřešil po svém.
Ano já se snažím udělat s OPTIMY XL softlinera, proto dělám s křídlem , to co dělám a vzhledem k chlupatosti křídla bych z toho nevymáčkl to co potřebuji. Je to další možná cesta. Nakonec já kupoval tohle éro jako polotovar k dalšímu vlastnímu vývoji a jsem naprosto spokojen výsledkem.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
To jsem zase zmínkou o "termickém větroni" rozpoutal flame.
Ale jsem rád, že jste se nakonec nezastřelili a každý je s Optimou spokojen 
-
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Klid, poradnej flejm vypada jinak.
Jen jsme si trochu vymenili sve ne zcela shodne nazory.
Jen jsme si trochu vymenili sve ne zcela shodne nazory.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Jasně, já jen chtěl Jindru připravit na to, že OPTIMA XL a A123 není zrovna TO pravé ořechové na termiku.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme.
Kdyz si budu treba ja chtit uzit termiku, bude na to vhodne pocasi, slaby vitr, zadne turbulence, tak si vezmu 2.5m 1kg Etalona a s nim se budu hodinu plouzit vzduchem a vytocim kazdej psouk. Ale pokud Jindra takovyhleho "lehouse" nema, tak holt bude muset bojovat s tim co ma. Nevytoci toho tolik, jen ty silnejsi stoupaky, ale taky si zalita.
Kdyz si budu treba ja chtit uzit termiku, bude na to vhodne pocasi, slaby vitr, zadne turbulence, tak si vezmu 2.5m 1kg Etalona a s nim se budu hodinu plouzit vzduchem a vytocim kazdej psouk. Ale pokud Jindra takovyhleho "lehouse" nema, tak holt bude muset bojovat s tim co ma. Nevytoci toho tolik, jen ty silnejsi stoupaky, ale taky si zalita.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu píše:Samozrejme.
Jj, je to tak, Optima je teda skvělé éro, ale poku jde o termické létání, tak bych si taky radši vybral jinačí éro.
Shrnuji moje dosvadní poznatky z lítání s Optimou A123 s 2,2 metrovým křídlem a letovkou 1950g (aby bylo jasno)
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Ok chlapi, připravili jste mě na to, že občas budu muset motor použít
Jinak Ethalona nebo podobné termické éro jsem neměl - viz podpis.
A popravdě už bych rád Optimu doskládal a řešil nejen teoretické úvahy, ale i praktické zkušenosti. Nakoupeno je vše potřebné, stačí to dát do kupy, trošku popájet ... Včera jsem měl dokonce od manželky volno, jenže venku bylo tak pěkně a nefoukalo, že jsem to nevydržel a šel na letiště prohánět moje kuličkolety.
Jinak docela zajímavá příhoda ze včerejška, byť je na jinou diskuzi (a prosím o žádný flame) - lítám si s RS-352 a mimo jiné přemýšlím, zda v Optimě použít BEC nebo přijímačové baterie. Za mnou lítal cca 2m spalovací akrobat - no a najednou jsem slyšel jen "na vysílačku chlapi, na vysílačku" a když jsem se otočil, z trosek akrobata na poli jen stoupal oblak prachu. Příčina - selhal přijímačový akupack, byť předem dobitý. A teď přemýšlím, zda to brát jako znamení, nebrat to jako znamení ...
Jinak Ethalona nebo podobné termické éro jsem neměl - viz podpis.
A popravdě už bych rád Optimu doskládal a řešil nejen teoretické úvahy, ale i praktické zkušenosti. Nakoupeno je vše potřebné, stačí to dát do kupy, trošku popájet ... Včera jsem měl dokonce od manželky volno, jenže venku bylo tak pěkně a nefoukalo, že jsem to nevydržel a šel na letiště prohánět moje kuličkolety.
Jinak docela zajímavá příhoda ze včerejška, byť je na jinou diskuzi (a prosím o žádný flame) - lítám si s RS-352 a mimo jiné přemýšlím, zda v Optimě použít BEC nebo přijímačové baterie. Za mnou lítal cca 2m spalovací akrobat - no a najednou jsem slyšel jen "na vysílačku chlapi, na vysílačku" a když jsem se otočil, z trosek akrobata na poli jen stoupal oblak prachu. Příčina - selhal přijímačový akupack, byť předem dobitý. A teď přemýšlím, zda to brát jako znamení, nebrat to jako znamení ...
-
Jindra_S píše: "na vysílačku chlapi, na vysílačku"
Jo tak na tohleto se dá svézt všecko. U přijímačovek hodně záleží jak se o ně kdo stará. Jde ale jinak o nejjednodušší a asi i nejspolehlivější možnost napájení palubní elektroniky.
Vždycky záleží v jaké jsou baterky kondici a jestli jsou dostatečně nabité.
Navíc u Tebe, pokud máš šest serv stejně nemáš jinou možnost než přijímačovky. Různé externí BECy jsou přecejenom krabičky plné švábů, které se můžou pos....
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
Moje řeč proto vozím v Optimě 4 LSD tužkáče. Ale jsou dnes i vymakanější metody viz. vlákno Viking atd.
nahoru může, dolů musí
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Tak první let s Optimou mám za sebou. A zde jsou poznatky + subjektivní dojmy:
- Akupacky i regl vydržely
- Létá to rychle, ale to není kritické
- Sviští to při průletech
- Budí to respekt - při nízkých průletech jsem se bál, že mi to setne hlavu
- Obloha je tomu malá
- Opadání minimální
- Místy to nejde vidět - minimální profil, s protisvětlem fakt kritické
- Je třeba držet minimální rychlost a nezatáčet
Let skončil po několika minutách a průletech vlevo - vpravo přes oblohu - ukázková chyba - ztráta rychlosti a směr do země. Následky - ulomený držák serva směrovky (již opraveno), štiplý plastový šroub a naprasklý trup (dostal ránu regulátorem zevnitř). Takže teoreticky zítra můžu zase do vzduchu.
Nicméně - musím poníženě přiznat, že s tímhle letadlem jsem osobně přestřelil a nějak mi tento styl létání nesedl - příliš moc se bojím, než abych si to užíval. (Chyba u mne, ne toho letadla) Chyba byla si u někoho neprohlédnout letové vlastnosti před koupí. Takže ještě zvážím, ale pravděpodobně skončí na modelbazaru prodejem nebo výměnou za něco klidnějšího (např. Ethalon apod.).
- Akupacky i regl vydržely
- Létá to rychle, ale to není kritické
- Sviští to při průletech
- Budí to respekt - při nízkých průletech jsem se bál, že mi to setne hlavu
- Obloha je tomu malá
- Opadání minimální
- Místy to nejde vidět - minimální profil, s protisvětlem fakt kritické
- Je třeba držet minimální rychlost a nezatáčet
Let skončil po několika minutách a průletech vlevo - vpravo přes oblohu - ukázková chyba - ztráta rychlosti a směr do země. Následky - ulomený držák serva směrovky (již opraveno), štiplý plastový šroub a naprasklý trup (dostal ránu regulátorem zevnitř). Takže teoreticky zítra můžu zase do vzduchu.
Nicméně - musím poníženě přiznat, že s tímhle letadlem jsem osobně přestřelil a nějak mi tento styl létání nesedl - příliš moc se bojím, než abych si to užíval. (Chyba u mne, ne toho letadla) Chyba byla si u někoho neprohlédnout letové vlastnosti před koupí. Takže ještě zvážím, ale pravděpodobně skončí na modelbazaru prodejem nebo výměnou za něco klidnějšího (např. Ethalon apod.).
-
Hele, víš co se říká , kdo se bojí sere v síni.... OPTIMA lítá, tak jak jí zobák narostl. Jestli prodáš OPTIMU , tak deš po žních k Turkovi... Jo ono přejít z kuličkoletů na pořádný éro je trochu vopruz. Ale my už děláme výkrut ve dvaceti metrech a ani nás to nějak nestresuje a stále jdeme blíž k zemi. Ale ta minimálka se musí hlídat. To , že se tyhle éra najednou ztratí v určitých pozicích je celkem normální. Holt to vyžaduje 100 % pozornost, žádné lelkování a stále mít na paměti kam letím. Hlavně si napípej režimy. Při naklapkování OPTIMA točí jako beránek.