Optima A123+hardware

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
ST
Kontaktovat uživatele:

Re: Optima A123+hardware

#511 Příspěvek od ST »

Já s F3J lítám, tak to srovnání letu v termice je dost tristní. Ale já beru spíš OPTIMU XL jako softliner ( zatím 30m/s ). S tím, že na 2m40s motoru nalítám 50minut + podle podmínek. Když si to vydělíte 6s tak máte počet stoupavých letů do 220- 230m. OPTIMA XL je super éro, ale nesmím koukat na ty projektily ( EMIGMA, VIKING) od zdejších elektro bláznů . 8O
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#512 Příspěvek od Abu »

Tak to je jasna vec. :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
ST
Kontaktovat uživatele:

#513 Příspěvek od ST »

Jasná věc, já jsem rejpal a nerv od narození a modely stavím a lítám už 40 let, takže mě některé věci lezou pod žaludek. :roll:
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#514 Příspěvek od Milan Nes »

tak ja sem nemel problem dovazit nic ... zaklad je vybrat dost tezkej pohon, optimalni pomer ...

F3K od leoše sem malý i velký vyvazil i Optimu II, III, XL, Mega ... (neco opravy znamejm s osazenim eletroniky) takže fakt nevim v čem máš problém, dovážil sem i slima kterej měl motor o 2 násobné váze než Leošem doporučený (NEU-Medusa) samozřejmě vše bez gramu olova ...

jinak promin ale ja si na optime a veci od leose prave nejvic cenim toho super povrchu "nabytkarskeho" a ma sve opodstatneni, diky tomu to ma posunutou minimalku

nevim prijde mi to az urazlivy rict o tom ze to je hnus a prave ten povrch mi prijde to co dela era od Leose tim cim sou mimo dokonaleho zpracovani, ja nevim, treba u Watta co sem od nej mel sem nemel teda vubec problem litat za 7 m/s se zvednutou klapkou, pravda kamaradovi s Futurou to litalo jinak a ten mne kapanek deklasoval, ja bojoval on si tam poletoval s prstem v nose :)
a i se to dovedlo plouzit pomalu vzduchem ...

a srovnavat F3J s optimou, to je podle tebe teda termicke ero ? co pak sou u tebe ty era jako Filipove a spol :)

jinak ty se snazis udelat s Optimy XL hotlinera ke kterymu ma rozhodne dal nez k termikovi ...

jinak nevim, kamos ma Futuru a kdyz ji vyladil na svoje ruce tak litala naprosto nepredstavitelne dobre, to sem stal s otevrenou pusou protoze do ty doby sem myslel ze tohle zalita jen kompozit, v jednu chvili rikal ze premejslel jestli mel jit do Vikinga kteryho ma taky, vysledek je ten ze zase Viking naplnuje ony uplne jine pevnostni a rychlostni charakteristiky ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
ST
Kontaktovat uživatele:

#515 Příspěvek od ST »

Asi bych to uzavřel :
Ale ano, dovažovat OPTIMU XL s oběžkou 175g a s LiPo je prostě problém, já si ho vyřešil po svém.
Ano já se snažím udělat s OPTIMY XL softlinera, proto dělám s křídlem , to co dělám a vzhledem k chlupatosti křídla bych z toho nevymáčkl to co potřebuji. Je to další možná cesta. Nakonec já kupoval tohle éro jako polotovar k dalšímu vlastnímu vývoji a jsem naprosto spokojen výsledkem.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#516 Příspěvek od Jindra_S »

To jsem zase zmínkou o "termickém větroni" rozpoutal flame. :) Ale jsem rád, že jste se nakonec nezastřelili a každý je s Optimou spokojen :D
-
Abu
Kontaktovat uživatele:

#517 Příspěvek od Abu »

Klid, poradnej flejm vypada jinak. :wink:
Jen jsme si trochu vymenili sve ne zcela shodne nazory.
ST
Kontaktovat uživatele:

#518 Příspěvek od ST »

Jasně, já jen chtěl Jindru připravit na to, že OPTIMA XL a A123 není zrovna TO pravé ořechové na termiku.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#519 Příspěvek od Abu »

Samozrejme.
Kdyz si budu treba ja chtit uzit termiku, bude na to vhodne pocasi, slaby vitr, zadne turbulence, tak si vezmu 2.5m 1kg Etalona a s nim se budu hodinu plouzit vzduchem a vytocim kazdej psouk. Ale pokud Jindra takovyhleho "lehouse" nema, tak holt bude muset bojovat s tim co ma. Nevytoci toho tolik, jen ty silnejsi stoupaky, ale taky si zalita.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#520 Příspěvek od kovy »

Abu píše:Samozrejme.
Kdyz si budu treba ja chtit uzit termiku, bude na to vhodne pocasi, slaby vitr, zadne turbulence, tak si vezmu 2.5m 1kg Etalona a s nim se budu hodinu plouzit vzduchem a vytocim kazdej psouk. Ale pokud Jindra takovyhleho "lehouse" nema, tak holt bude muset bojovat s tim co ma. Nevytoci toho tolik, jen ty silnejsi stoupaky, ale taky si zalita.

Jj, je to tak, Optima je teda skvělé éro, ale poku jde o termické létání, tak bych si taky radši vybral jinačí éro.
Shrnuji moje dosvadní poznatky z lítání s Optimou A123 s 2,2 metrovým křídlem a letovkou 1950g (aby bylo jasno) :) .
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#521 Příspěvek od Jindra_S »

Ok chlapi, připravili jste mě na to, že občas budu muset motor použít :)
Jinak Ethalona nebo podobné termické éro jsem neměl - viz podpis.

A popravdě už bych rád Optimu doskládal a řešil nejen teoretické úvahy, ale i praktické zkušenosti. Nakoupeno je vše potřebné, stačí to dát do kupy, trošku popájet ... Včera jsem měl dokonce od manželky volno, jenže venku bylo tak pěkně a nefoukalo, že jsem to nevydržel a šel na letiště prohánět moje kuličkolety.

Jinak docela zajímavá příhoda ze včerejška, byť je na jinou diskuzi (a prosím o žádný flame) - lítám si s RS-352 a mimo jiné přemýšlím, zda v Optimě použít BEC nebo přijímačové baterie. Za mnou lítal cca 2m spalovací akrobat - no a najednou jsem slyšel jen "na vysílačku chlapi, na vysílačku" a když jsem se otočil, z trosek akrobata na poli jen stoupal oblak prachu. Příčina - selhal přijímačový akupack, byť předem dobitý. A teď přemýšlím, zda to brát jako znamení, nebrat to jako znamení ... :)
-
kovy
Kontaktovat uživatele:

#522 Příspěvek od kovy »

Jindra_S píše: "na vysílačku chlapi, na vysílačku"

Jo tak na tohleto se dá svézt všecko. U přijímačovek hodně záleží jak se o ně kdo stará. Jde ale jinak o nejjednodušší a asi i nejspolehlivější možnost napájení palubní elektroniky.
Vždycky záleží v jaké jsou baterky kondici a jestli jsou dostatečně nabité.
Navíc u Tebe, pokud máš šest serv stejně nemáš jinou možnost než přijímačovky. Různé externí BECy jsou přecejenom krabičky plné švábů, které se můžou pos....
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
Zbynass1

#523 Příspěvek od Zbynass1 »

Moje řeč proto vozím v Optimě 4 LSD tužkáče. Ale jsou dnes i vymakanější metody viz. vlákno Viking atd.
nahoru může, dolů musí
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#524 Příspěvek od Jindra_S »

Tak první let s Optimou mám za sebou. A zde jsou poznatky + subjektivní dojmy:
- Akupacky i regl vydržely
- Létá to rychle, ale to není kritické
- Sviští to při průletech
- Budí to respekt - při nízkých průletech jsem se bál, že mi to setne hlavu :)
- Obloha je tomu malá
- Opadání minimální
- Místy to nejde vidět - minimální profil, s protisvětlem fakt kritické
- Je třeba držet minimální rychlost a nezatáčet

Let skončil po několika minutách a průletech vlevo - vpravo přes oblohu - ukázková chyba - ztráta rychlosti a směr do země. Následky - ulomený držák serva směrovky (již opraveno), štiplý plastový šroub a naprasklý trup (dostal ránu regulátorem zevnitř). Takže teoreticky zítra můžu zase do vzduchu.

Nicméně - musím poníženě přiznat, že s tímhle letadlem jsem osobně přestřelil a nějak mi tento styl létání nesedl - příliš moc se bojím, než abych si to užíval. (Chyba u mne, ne toho letadla) Chyba byla si u někoho neprohlédnout letové vlastnosti před koupí. Takže ještě zvážím, ale pravděpodobně skončí na modelbazaru prodejem nebo výměnou za něco klidnějšího (např. Ethalon apod.).
-
ST
Kontaktovat uživatele:

#525 Příspěvek od ST »

Hele, víš co se říká , kdo se bojí sere v síni.... OPTIMA lítá, tak jak jí zobák narostl. Jestli prodáš OPTIMU , tak deš po žních k Turkovi... Jo ono přejít z kuličkoletů na pořádný éro je trochu vopruz. Ale my už děláme výkrut ve dvaceti metrech a ani nás to nějak nestresuje a stále jdeme blíž k zemi. Ale ta minimálka se musí hlídat. To , že se tyhle éra najednou ztratí v určitých pozicích je celkem normální. Holt to vyžaduje 100 % pozornost, žádné lelkování a stále mít na paměti kam letím. Hlavně si napípej režimy. Při naklapkování OPTIMA točí jako beránek.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“