Easy Glider Electric PRO

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
powder
Kontaktovat uživatele:

#496 Příspěvek od powder »

holda29 píše:Jako treba? :) V tech servech na HC se moc nevyznam.
Jinak ten motor porad nevime, resp. nevim, kamarad to chce jen odevzdat hotovy...
Neni treba, aby to tahlo jako raketoplan a to ze nemaji momentalne 40A regl me zacina hlodat, zda nevzit slabsi pohon.

Ten BlueBird BMS-380MG je vynikající (za tu cenu - 12,35)
Z levnějších není špatný Turnigy S3101S ($5,67). Lze ho srovnávat s GWS naro MAX...

Motor bych za každou cenu jiný nehledal. Nasadíš Aeronaut 9x5 na velkém trámci. Proud bude do 30A určitě. Navíc se ještě zlepší účinnost - to se pozitivně projeví na délce motorového letu (odhadem 76-78%).
holda29
Kontaktovat uživatele:

#497 Příspěvek od holda29 »

Diky moc, jdu to objednat ;)
Tom4

#498 Příspěvek od Tom4 »

Chcel by som prerobit svojho glidera na tlačný pohon, motor mám tento http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=3883 , chcel by som tam dať sklopné listy. Doteraz som používal Aerounaut 9x6. Nechcem objednávať z hobbycity stačí nejaký obchod zo slovenska alebo z čiech ak by ste mi poradili.
Vďaka.

-Alebo môžem použiť tie isté len ich opačne pripevním?
hlavataci
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od hlavataci »

Ahoj nevím co tě k tomu vede ale musí se vyrobit nový unašeč aby se ti listy nesklopily pod osu hřídele jinak ti to vyběhne i s motorem :lol:
Měl jsem to na na Focusovy.

http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=872&amode=
Tom4

#500 Příspěvek od Tom4 »

hlavataci píše:Ahoj nevím co tě k tomu vede ale musí se vyrobit nový unašeč aby se ti listy nesklopily pod osu hřídele jinak ti to vyběhne i s motorem :lol:
Měl jsem to na na Focusovy.

http://static.rcgroups.com/forums/attac ... 1251253528
Takúto mám predstavu že to bude vyzerať, len namiesto pevnej vrtule by som rád použil sklopnú tak že sa bude sklápať dozadu v smere vetra.

Pokiaľ by si mi konce vrtúľ dostali k osi hriadeľi pri sklopnutí mohlo by mi to po pridaní rozmlátiť aj ložisko motora?
Lark

#501 Příspěvek od Lark »

Mělo by snad stačit osadit listy obráceně a trámec doplnit nějakým dorazem, aby se listy nemohly sklopit dopředu k pylonu. Podle té fotky ale odhaduju, že ten pylon bude mít malou tuhost a bude se to klepat do stran. Navíc si myslím, že tah motoru v ose trupu je určitě výhodnější pro letové vlastnosti. Ten vysunutý tlačák bude vytvářet velký klopivý moment. Proč chceš mermomocí tlačný pohon. Kvůli foťáku?
Tom4

#502 Příspěvek od Tom4 »

Lark píše:Mělo by snad stačit osadit listy obráceně a trámec doplnit nějakým dorazem, aby se listy nemohly sklopit dopředu k pylonu. Podle té fotky ale odhaduju, že ten pylon bude mít malou tuhost a bude se to klepat do stran. Navíc si myslím, že tah motoru v ose trupu je určitě výhodnější pro letové vlastnosti. Ten vysunutý tlačák bude vytvářet velký klopivý moment. Proč chceš mermomocí tlačný pohon. Kvůli foťáku?

Keby sa listy aj sklopili príliš blízko sebe odstredivou silou by sa mali hneď vyrovnať, nie?, alebo sa môžu k sebe zaseknúť?

Rozmýšlaľ som že vypnem brzdu takže sa mi nebudú sklápať a ani nebudú vytvárať veľký odpor vzduchu ak sa budú točiť. Ten pylon chcem spraviť zlepením dvoch preglejok s hrúbkou 2,5mm. Samozrejme to ešťe vyskúšam ako sa to bude chovať. Už som vydel veľa ľudí že to mali takto spravené takže to hádam bude fungovať dobre... :D

Časom tam možno foťák hodím ale išlo mi skôr o to že posledná nehoda mi glidera celkom dobre polámala takže to robím v podstate zo zaujimavosti, a možno prirobím aj kolesá na pristátie a vzlet....
hlavataci
Kontaktovat uživatele:

#503 Příspěvek od hlavataci »

Ahoj dopředu k pilonu se nesklopí díky odporu obtékajícího vduchu.
Ale když se zastaví motor v kolmé pozici s osou pilonu tak se překlopí listy přez sebe a když ho opět roztočíš tak se už nevrátí do pozice roztažené vrtule a možná nebudeš mít ani akumulátor poněvač vystoupí za motorem :lol:
Jestli se k tomu dostanu tak ti to nafotim a pošlu opravdu to jinak nejde vyřešit -odskoušeno a v krámě také nic podobného není.

Tom4

#504 Příspěvek od Tom4 »

hlavataci píše:Ahoj dopředu k pilonu se nesklopí díky odporu obtékajícího vduchu.
Ale když se zastaví motor v kolmé pozici s osou pilonu tak se překlopí listy přez sebe a když ho opět roztočíš tak se už nevrátí do pozice roztažené vrtule a možná nebudeš mít ani akumulátor poněvač vystoupí za motorem :lol:
Jestli se k tomu dostanu tak ti to nafotim a pošlu opravdu to jinak nejde vyřešit -odskoušeno a v krámě také nic podobného není.

Uf, no tak ste ma dostatočne presvedčili, a dobrý alebo rovný ekvivalent ku mojej sklopnej vrtuly Aerounaut 10x6 z nejakých pevných?, či tiež 10x6?
Vďaka
zdekar

#505 Příspěvek od zdekar »

Pročetl jsem celé vlákno, takže představu o pohonu mám... ale stejně se zeptám. Mám dobré zkušenosti s následující sestavou v Parabolicovi a ještě v dalším větroni (2m,1300g):
Motor: KDA 22-20L
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... nner_Motor
Regl: Nejspíš turnigy 30A - to celkem neřeším
Vrtule: sklopka 10x6 nebo 9x7 Aeronaut CAM (oboje vyzkoušeno na jiných letadlech a odběr podle drivecalkulátoru je 20A - tah s 9x7 asi 800g a s 10x6 asi 1200g)
Serva asi 4x HXT 900

Hlavně mi jde o ten motor, jestli se tam vejde na délku. Má 39mm. Kolik je tam max. místa pro motor? Kamarád si EG PRO objednal, ale je zatím na cestě a elektroniku budem objednávat dřív než letadlo dorazí. Ten minimální kužel je fakt 50mm?

Máte někdo tuhle konfiguraci nebo spíš doporučíte průměrem větší motor ala Turnigy 35-30?
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#506 Příspěvek od TERAZKY »

zdekar, pozor ten Tvoj motor má osku len 3 mm. To bude na cca 53 mm kužeľ ako päsť na oko. Teda ak kužeľ cca 53 mm s klieštinou 3 mm vôbec zoženieš.

Motor by som dal -

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ner_1000kv

naň Ti org. kužeľ od MPX bude pasovať presne, klieština kužeľa je 4mm.

Vrtuľu by som dal 9x6.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
zdekar

#507 Příspěvek od zdekar »

Nj, ta oska je malá... myslel jsem si koupit jinou kleštinu do kuželu 50mm a vyměnit ji místo té 4mm. Ale asi bude lepší motor zrovna s tou 4mm hřídelkou.

Ten turnigy 2836 vypadá pěkně, s vrtulí 9x6 Aero CAM to podle DriveCalculatoru bere kolem 28A u 3S lipolky. To se mě zdá docela dost. Ale nebude se s tím lítat furt naplno. Spíš tak nahoru, plachtit, pak pár rychlích průletů a zas plachtit.

Teď ještě koukám na ten Turnigy 35-30C 1100kv (už se tu probíral). A k tomu 9x7 Aeronaut CAM 38mm (těch 38mm je průměr kužele? - je to v tom DriveCalculatoru,jiná tam není). Tah je nějakých 720g, což by mohlo stačit na glidera.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#508 Příspěvek od TERAZKY »

EG Pro mám a dal som tam ten Turnigy ako píšeš -

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Xi_2808%29

+ vrtuľa 9x6 Graupner a som spokojný. S LiPo 3S 2250 mAh vyšlo ťažisko presne. Tie kovové guličky zo stavebnice som nelepil.

Ten modro červený motor je veľmi vydarený,vid. meranie od Nakadaha.
zdekar

#509 Příspěvek od zdekar »

Rozhoduji se mezi těma dvěma. Jak to lítá s tím zlatým 35-30C a vrtulí 9x6? Je to spíš na pohodové lítání nebo to umí i trochu svižněji?

Ten test od Nakadaha vypadá dobře a teď jen se rozhodnout :) Asi se neudělá chyba ani s jedním (+vrtule 9x6),ne?
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#510 Příspěvek od TERAZKY »

S tým zlatým lieta pri subjektívnom hodnotení svižne, na plný plyn treba dosť potlačovať VOP - inak urobíš lopping.

Pritom ťažisko je OK, viac vyosovať som to nechcel.
Dal som mix motor + V.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“