3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel II

#496 Příspěvek od warhawk »

Třeba to někoho pobaví a někomu pomůže. Používám OrcaSlicer. Tisknul jsem těď nějaké drobnosti do dílny a hrozně me natrápil tisk. Prostě primitivní záležitost, a pokaždé z toho byl blob.
12-13-2025, 22-39-24.png
Nakonec jsem zjistil, že když jsem klonoval ty součástky, tak Ctrl+c a Ctrl+v to posadí na stejné místo. No a OrcaSlicer to prostě tiskne na stejné místo dvakrát....

Taková blbost, ale trvalo to chvíli, než jsem našel, že mám dva objekty přes sebe.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#497 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: sob 13.12.2025 22:41 ... trvalo to chvíli, než jsem našel, že mám dva objekty přes sebe.
To dost dobře znám i z frézování, když se mi podaří v Corelu něco posadit "přes sebe". Pak ve Stepfouru nebo i v Xpertmillu na to přijdu až při číslování pořadí objektů.
jyrry.webnode.cz
Zenair

#498 Příspěvek od Zenair »

warhawk píše: sob 13.12.2025 22:41 Nakonec jsem zjistil, že když jsem klonoval ty součástky, tak Ctrl+c a Ctrl+v to posadí na stejné místo. No a OrcaSlicer to prostě tiskne na stejné místo dvakrát....
Nojo, na tohle se chytí asi každý, já si aspoň od té doby dávám dost pozor. Když se mi to stalo, tak jsem byl fakt naštvaný. Šlo o tisk, který jsem potřeboval mít co nejdříve hotový...
Zenair

#499 Příspěvek od Zenair »

To mohu jen potvrdit, Hurouš je opravdu hodně povedené éro a rozhodně stojí za doporučení.
Sorry, tohle mělo být jinam...
tomashr

#500 Příspěvek od tomashr »

Malá poznámka k 3Dlabprint - je to skoro smutné, ale v jistém smyslu nikdy nepřekonali ty první Spitfire MK XVI a P51D Mustang, viz https://3dlabprint.com/shop/spitfire-mk ... ura-ready/ a https://3dlabprint.com/shop/p51-d-mustang/ . Je to skoro 10 let staré (2016), ale létají prostě perfektně i při jednoduchém tisku z PLA, tam vychází zatížení zcela rozumně i s ním, ani to nemá moc smysl předělávat na LW. Pořád ty modely mám, Spitfira jsem teď dokonce tiskl nového s dost vymazleným setupem. Mustang navíc i vypadá perfektně bez potřeby jakékoli povrchovky (jen se nakreslí kabina) - kombinace stříbrného plastu s červeným ocasem a nějakými pruhy na křídlo.
Nové Zero a Hurricane z LW-PLA jsou samozřejmě technologicky jinde, letově blbuvzdorné, ale trochu to ztrácí ten "šutrovitě stíhačkový" projev, který zkušenější pilot vychutná. Navíc jsou ty staré PLA modely vytištěné za méně než polovinu času - PLA snese daleko vyšší rychlost než LW PLA a navíc se dá tisknout víc dílů najednou (nové modely z LW jsou obvykle ve Vase mode, což je super pro LW-PLA, ale není to o plné desce dílů).

Prostě bych úplně na "PLA klasiku"nezapomínal. Nehodí se na vše, třeba BF109 už byl docela děs, tam je malá plocha a zatížení z toho dělalo supermrchu. Ještě tak šla výšková verze 109H a pak "palubní" Tony (109T), ale klasické "eFko" na mne bylo moc. Perfektně létal i P-47 Thunderbolt (možná vůbec nejlépe), ale děsně blbě se hází bez pomocníka, má moc velký trup. Slušný byl i Nanzan.

Starší galérie mých modelů 3SLAB je na http://adobe.ly/2ed0aln , jsou tam jak ty "klasiky" (Spit, P47, P51, 109T a H), tak na konci i LW-PLA Zero a finský VM-1 Pyromersky.
zdzd

#501 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše: ned 04.01.2026 10:54 Navíc jsou ty staré PLA modely vytištěné za méně než polovinu času - PLA snese daleko vyšší rychlost než LW PLA a navíc se dá tisknout víc dílů najednou (nové modely z LW jsou obvykle ve Vase mode, což je super pro LW-PLA, ale není to o plné desce dílů).
Pozor, i s LW-PLA lze tisknout více dílů najednou.

Misí se zvolit sekvenční režim a polohu dílů a pořadí tisku doladit tak, aby extruder nesmetl ty dříve vytištěné díly.

https://www.printables.com/model/826278 ... projection
https://www.printables.com/model/106350 ... 4s-project
tomashr

#502 Příspěvek od tomashr »

To jo, ale rozhodně tím nepokryješ desku díly kousek od sebe... A nic to nemění na té nižší rychlosti tisku a některých dalších limitech.

Za mne je LW-PLA super v tom, že s ním můžeš udělat některé projekty, které prostě bez něj neuděláš anebo fungují s velkými limity. Měl jsem třeba JAK-3 o rozpětí 600mm a vzletovce cca 250g, to prostě z PLA nejde prakticky vůbec, zmíněný BF109F je zas pro změnu příklad modelu, který z PLA jde, ale jasně cítíš, že by tomu menší hmotnost vyloženě slušela a už to není ono.
V tomhle to prostě představovalo průlom a díky za něj :-) Nicméně pořád existují konstrukce, které vycházejí hmotností a z ní plynoucím plošným zatížením naprosto v pohodě i s klasického plastu a u nich nemusí být snaha o konverzi na LW nutně až tak jednoznačným přínosem a bylo by chybou pokládat je za zastaralé jen proto, že s LW nepočítají. Pár příkladů jsem výše uvedl, dal by se přidat třeba starší Eclipson model Y pro začátečníky, tam taky v podstatě LW-PLA nic moc nepřinese...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#503 Příspěvek od TomasC »

Za sebe nepokládám za potřebné hmotné letadlo, speciálně, když mohu odlehčit jen tím, že za mě bude tiskárna tisknout trochu déle. Letadlo pak mohu naložit pořádným pohonem. Ale nízká rychlost při startu nebo na přistání, ta se tedy neomrzí nikdy.

Nicméně, je to zajímavý nápad. Znovu Mustanga. Hmm.. :idea: :idea: :idea:
tomashr

#504 Příspěvek od tomashr »

Tome, ta dvojice 1:12 Mustang/Spitfire a případně v daném měřítku o něco větší P47 a Nanzan ale fakt létá naprosto v pohodě a nezáludně, tam prostě není problém… A zejména P51 a P47 navíc mají nemalou výhodu v tom hezkém vzhledu přímo z tisku, tím, že v USA byly bojové letouny v barvě kovu, nemusíš na barvení ani sáhnout, LW-PLA takto dobře nevypadá.

To, na co narážíš s přistáváním a tak, přesně sedělo na Mezky. Třeba 109T a 109H (jsou v té galérii) ve verzi z PLA létají celkem dobře, ale jsi neustále “ve střehu” a přistání je občas vyloženě peklo. Pro příklad se 109H s dlouhým křídlem jsem se při určitém směru větru měl neskutečný problém na Písnici vejít - točit poslední zatáčku tam jde jen do jisté vzdálenosti anebo dost vysoko (dráty a stromy) a on ten šutr pak na finálce nečekaně dobře, ale rychle klouže - dělal jsem jednou rozpočet snad šestkrát až do chcípnutí baterek (naštěstí ten poslední pokus už celkem seděl). 109F je pak problém úplně všeobecně…

Chce to rozlišovat na úrovni konkrétních modelů, ne obecně - na něco je LW úplně jednoznačně klad (pokud to daný model umožňuje, to je na jinou diskusi), ale jsou i případy, kdy PLA verze funguje naprosto v pohodě a nedá se to brát jako kompromis, prostě není problém vůbec.
Blbé je, že se to pozná až po ověření a záleží na daném modelu (resp předloze) - velikost výškovky a další věci. Čistě plošné zatížení má totiž třeba zmíněný BF109 dost podobné jako Spit a Mustang, ale chování při přetažení je daleko horší. Mimochodem si teď uvědomuji, že na webu 3DLabPrint je pro Mezka i zvětšená výškovka - je to bohužel docela vidět, ale chování to prospělo, to jen tip kdyby někdo zkoušel.
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#505 Příspěvek od Patas_ »

hehe to je už na novou kategorii "retro 3Dprint" aneb když jsme měli po ruce jen PLA.
Za mě je teda váha a nízký plošný zatížení zlatej grál u všeho pod 2m :)
tomashr

#506 Příspěvek od tomashr »

No mimochodem se mi tu zrovna klube 3DLabprint BF109F z LW PLA (teda asi spíš hybrid jako bylo u TA152)... Tam jsem hodně zvědavý, jak to bude létat s podstatně menší hmotností (dám i lehčí pohon), snad si konečně Mezka užiju.

Tak naokraj - kdybych měl něčím oslovit 3DLabprint, tak by bylo super udělat "remake" právě pro Spitfire a P51D 1:12... Jsou to naprosté klasiky, které navíc skvěle létají i v PLA, ale je to retro třeba i provedením (ještě žádné "rytí povrchu" atd.). Kdyby tohle vylezlo v podobném konceptu jako Zero či Hurricane, tak okamžitě kupuji :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#507 Příspěvek od jyrry »

Jak to tak čtu, tak pěstitelé balzy brzy nebudou mít co žrát :mrgreen:
To máte každej u baráku stodolu na skladování těch všech vyprintěnejch poletovadel?
Já měl dvě a už jsem jedno zlikvidoval (vlastní tvorba dat, na zkoušku) abych uvolnil místo...
jyrry.webnode.cz
tomashr

#508 Příspěvek od tomashr »

Má to i svůj úbytek :-) Člověka to svádí k blbnutí a neumíte si představit, jak efektní je třeba dotek se zemí v rychlosti hodně nad 100km/h u Spitfira :-) Jo, malinko jsem se při blbnutí seknul - fakt jen tak o 10cm :-( Vysbírat ty zbytky plastu po letišti byl neskutečný oser :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jinak ses ale celkem trefil - i tak docela na prostor narážím. Momentálně mám reálně v provozu (vše 1:12) Spitfira a Mustanga z PLA a Zero z LW-PLA, kompletně vytištěný pak Hurricane LW-PLA, jen se musí osadit.
igorb

#509 Příspěvek od igorb »

O dva roky mozete cakat nejaku zelenu euro rulesu na zakaz printenia modelov kvoli sireniu plastovych zbytkov v prirode :-P
tomashr

#510 Příspěvek od tomashr »

To je v pohodě, PLA je bioplast :-)
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“