petertn píše:mal by som dve otazocky
mohol by mi niekto vysvetlit akym sposobom komunikuje tato masinka s prijimacom?
Futaba puziva cele spektrum
DX6 a 7 pouziva dva kanaly
a Aurora to ma ako vymyslene?
Viete mi niekto dat nejaky link na co sluzi telemetria v rc modelarstve? popripade vysvetlit.
Rozhodujem nad kupou jedneho z uvedenych zariadeni a neviem sa rozhodnut, mozno mi to pomoze.
Dakujem
Aurora je vybavená Hitec Spectra 2.4GHz systémom. Jeho popis je tu:
http://www.hitecrcd.com/product_file/fi ... Manual.pdf
a recenzia bola v RCRevue niekedy pred mesiacom.
Má dva režimy:
- normal ktorý skáče po 20tich frekvenciách zo 79 na ktoré si rozdelili pásmo. Tieto frekvencie sú dané od výroby. Čo používa príjmač na prenos telemetrie späť na zem, neviem. Teda okrem antény s bazmekom ktorý ju podľa mňa nutne po čase vytrhne z príjmača celú. Fungujú aj viaceré príjmače naraz, ale "bijú sa telemetrie" - čo teda neviem presne ako vyzerá.
- scan v ktorom po každom zapnutí nájde nejakých 20 frekvencií ktoré sa tomu zdajú najčistejšie, a potom ich s príjmačom používajú. Tento režim nevedel obnoviť spojenie ak za letu došlo k resetu príjmača, a nedali sa použiť dva či viac príjmačov naraz. Zrejme niekto na poslednú chvíľku dostal rozum a v Aurora9 vraj nie je popísaný ako vhodný na používanie, ale ako servisný.
Telemetria je dobrá na to, že Ti príjmač pošle informáciu o napätí príjmačoviek, výške letu či nejakého prúdu alebo teploty. A podľa mňa najlepšia vymoženosť pre elektrolety je informácia o aktuálne spotrebovanej kapacite z akumulátoru - netreba už lietať na čas a ani nehrozí zničenie sady či pád na nedostatok energie pre príjmač - stačí si lietať kým vysielač pilota neupozorní že je na čase pristáť.
Prepáč ale keď sa pýtaš tak základné otázky, dovolím si poradiť Ti aby si počkal a nekupoval horúcu novinku o ktorej ešte nikto nevie ako dopadne, a časť ľudí ju už podľa papierového popisu funkcie odpísala ako nedorobený produkt.
To že niekto s niečím bude spokojný a bude mu to fungovať, neznamená nič, keď ich bude dostatočne veľa a dostatočne dlho, bude čas sa rozhodnúť.
Aurora 9 by mala byť kompatibilná s normálnym 35MHz PPM, možno by sa dalo používať ju s normálnymi kvalitnými príjmačmi. Ale potom nijaká telemetria nebude (aj tak ešte v skutočnosti neexistuje, príjmače čo sú na trhu ju ešte nemajú a senzory na meranie tiež nie sú).