Easy Glider Electric PRO

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kubajs

#481 Příspěvek od kubajs »

To Lark:
Shodou okolností jsem do něj před chvílí dal celou M8 a celek zvážil: vzletová hmotnost 1250g, což už mi přijde celkem dost, ale chci s tím přece lítat na svahu, že ano? ;).
Při potěžkání jsem se trochu zhrozil, ale letět by to teoreticky mělo dobře. V nejhorším případě se můžu dostat z krizovky pod motorem. Jako šutr k zemi to snad nepůjde.
Ne, extra akrobatické kousky s tím rozhodně dělat nepotřebuju, to ostatně profil křídla ani nedovoluje.
Tohle musí v turbulencích dodat extra stabilitu a křídlo je s takovou štanglí navíc teď natolik pevné, že s tím můžu trhat i rychlostní rekordy. Podle mě nezlomitelné, ale bez potlesku křídla se rozhodně obejdu ;).
Jak silný to chce vítr? Míň než 5m/s bych radši neriskoval.
Co mě trochu vadí, že je lehounce těžší na čumák, budu muset překousnout svou lenost a přilepit nějaký gram olova do ocasu, bo LiPolku už mám tak jak tak nadoraz.
EDIT:
Nezapomeň se pochlubit, až budeš mít hotové to osazení foťáku, těším se.
kubajs

#482 Příspěvek od kubajs »

Ještě jsem našel na stránkách Multiplexu:
Wing loading with ballast, max. 350 g approx. 25 g/dm²
Tzn. i oficiálně by to mělo být bez problému, jsem zhruba i v celkovém maximálním doporučeném hmotnostním limitu (elektroverze = 900 - 980g + 300 ballast).
Musí to letět velmi dobře a když ne, dám Vám taky vědět, abyste neudělali stejnou chybu ;).
kubajs

#483 Příspěvek od kubajs »

Dnes bylo na Vysočině konečně počasí na lítání, ideální JZ vítr, tak jsem dal do křídla 300g M8 závitovou tyč a vyrazil s EG na svah u skály u Pohledce.
Lítalo to velmi dobře, vítr cca 10 m/s. Nárazy dle WindGuru 15m/s. Bez tyče by EG v tomhle větru nepřežil, svah je dosti turbulentní.
EG seděl ve větru stabilně, turbulence s ním tak nemávaly, líný na křidélka rozhodně nebyl.
Křídlo velmi pevné, při plné rychlosti (hodně potlačená výškovka a následném loopingu nebyl ani náznak prohnutí křídla.
Z EG byl rázem DG-1000, sice to samozřejmě nemělo tendenci padat po křídle v případě ztráty rychlosti, ale namísto toho EG chytal těžké propady (pády po čumáku). Tzn. jakákoliv ztráta rychlosti zde v menších výškách znamená nádherně rozbitý čumák modelu ;).
EG si držel i přímo proti větru slušnou rychlost, po větru to pak byl hukot, stíhačka.
Držel jsem ho tedy stále hodně na rychlosti a výškovku měl v nejhorším případě velmi lehce přitaženou, většinou jsem ale létal s lehce potlačenou výškovkou.
Malé varování pro ty, kteří by se pokusili létat v podobné konfiguraci na rovině (ač ve větru) - nedělejte to, téměř s jistotou model rozbijete, a to při značné rychlosti ;).
Nepodceňovat rychlost hodu! I při tak silném větru to chce na mírnějším svahu velký švih (má chyba, že jsem to hodil v místě, kde má svah malé zakřivení), nebo aspoň rozběhnutí. Hodil jsem to z místa středně velkou silou a letělo to dost na hraně. Už jsem chtěl prudce přidávat plyn, když model konečně nabral rychlost.
Nejsem si taky jist, co by se stalo, kdybych se odvážil vyletět ve slabším větru (cca 5m/s). Patrně bych musel jít na přistání pod motorem.
Měl jsem ale opačný problém, když začalo lehce kapat a vítr během chvilky zesílil tak o 3m/s, zvuk z přilehlého lesa mi naháněl hrůzu, šel jsem ihned na přistání a raději to zabalil. I ptáci už začali chodit pěšky.
Při odchodu už ten vítr cloumal i s mým tělem.
Závěr, 50cm závitovka asi bude stačit, 100cm asi jen do silného větru kolem 10m/s, v opačném případě velký pozor na ztrátu rychlosti.
kubajs

#484 Příspěvek od kubajs »

Beru zpět, dnes jsem za nádherného počasí otestoval EG s celou závitovkou M8 v křídle za slabého větru, celková hmotnost 1250g, lítal velmi ladně. Ze začátku byl vítr cca 6 m/s (na hod jsem se projistotu rozběhl), když jsem přistával, mohlo být kolem 2m/s, cca 15 minut jsem létal (bez motoru) za slabého větru
Není tedy čeho se obávat. EG lítal velmi klidně. Můj včerejší myslný úsudek byl zřejmě ovlivněný těžkými turbulencemi a nárazovým větrem v nepravidelném směru.
Škoda tyčku řezati ;).
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#485 Příspěvek od honzajs »

to Kubajz: měřil jsi něčím tu rychlost ?
Já dnes lítal kolem 3 m/s ze začátku s tyčí M5 a nějak se mu nahoře držet moc nechtělo, tak jsem tam dal M3 a už to bylo v pohodě. Protože to bylo na takovým divným svahu, byly nějaký turbulence, tak jsem bez tyče nelítal. Ale na rovině jsem občas lítal i s tou dlouhou M8, tak kolem 5 m/s a bylo to celkem v pohodě, nějaký střemhlavy jsem moc nepozoroval. Jo, při startu to chce plný kotel a není problém. Jinak bylo dnes pěkný polítání.
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
kubajs

#486 Příspěvek od kubajs »

to Honzajs:
Neměřil, anemometr bohužel nevlastním :(. Můj čistý odhad + pomoc Windguru (WRF 9km).
Chce to držet na rozumné rychlosti. Pokud se to s tyčí snažíš udržet na malé rychlosti (neříkám přímo propadové), moc se tomu nahoru nechce.
Ten svah je celkem strmý (až na jeho horní část, kde i přistávám ve svahu), převýšení slušné, takže i vítr 3m/s tam stačí. Navíc je to JZ svah, takže asi byla i nějaká termika.
Včera to byl extrém, vítr byl "na hraně", bez tyče bych to rozbil v turbulenci už při startu, les úplně hučel. V silnějším větru bych se už neodvážil. Kdybych přistával o 5 - 10 minut později, měl bych asi velké problémy. To padání na čumák mohlo být způsobeno silnými krátkými nárazy větru (odhad 15m/s, předpověď ukazovala 17m/s). Na svah jsem šel už z domova s tím, že to pravděpodobně ani nehodím, posoudím situaci a kdyžtak to hned vzdám ;).
M8 tyč si nemůžu vynachválit, zkoušel jsem opakovaně prolítávat s dosti potlačenou výškovkou silně turbulentním místem, kde jsem při poloviční síle větru bez závitové tyče kdysi málem zlomil křídlo a EG sebou silně škubal. S tyčí jsem tím včera při nejméně 2x silnějším větru proletěl naprosto bez problému, jenom mě to na fleku srazilo tak o metr a půl dolů a ihned kopanec nahoru. Křídlo se samozřejmě ani nehlo.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#487 Příspěvek od holda29 »

Potreboval bych radu. kamarad dostal EGE Pro a byli jsme domluveny, ze mu vybavu objednam po novem roce z HC. jelikoz je ale nedockavec, tak chce dneska vyrazit k Peckovi a tam nakoupit. Muzete poradit co z jejich sortimentu vzit? ma jen tx a rx.
diky ;)
kubajs

#488 Příspěvek od kubajs »

holda29 píše:Potreboval bych radu. kamarad dostal EGE Pro a byli jsme domluveny, ze mu vybavu objednam po novem roce z HC. jelikoz je ale nedockavec, tak chce dneska vyrazit k Peckovi a tam nakoupit. Muzete poradit co z jejich sortimentu vzit? ma jen tx a rx.
diky ;)

Záleží, v jaké to má být cenové kategorii. Já jsem kdysi, ještě HC neposkvrněný, objednával více méně doporučenou výbavu.
Dneska vím, že minimálně motor + regulátor bych koupil z HC. Přijde mi jako zbytečné dávat tam AXI, pokud ten větroň bude chtít používat např. většinou na svahu (což je můj případ).
Mám tam AXI 2814/16, regulátor Opto Plus 30 od Jeti Model, vrtuli 9x6 od Graupnera, LiPol 3S 2200mAh. Serva doporučené Hitecy.
S touhle konfigurací je to přemotorované.
Osobně bych dnes objednával z HC vše krom vrtule a unašeče.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#489 Příspěvek od holda29 »

Jo dobry, kdyz jsem mu ukazoval ceny u Pecky, tak padlo rozhodnuti si mesic pockat :D
kubajs

#490 Příspěvek od kubajs »

holda29 píše:Jo dobry, kdyz jsem mu ukazoval ceny u Pecky, tak padlo rozhodnuti si mesic pockat :D

Já si myslím ;). Navíc tím, že dá do EG čínské komponenty, nemá prakticky co zkazit. Do 14 dní to bude mít doma.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#491 Příspěvek od Milan Nes »

zdravím,
tak dělám evoluci na mém easygliderovi,
motor 400W komplet přeztužené ovládací plochy
a koupil jsem nový trup, mám dotaz, co myslíte na serva do ocasu?
díky

Milan
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
holda29
Kontaktovat uživatele:

#492 Příspěvek od holda29 »

Tak jsme se s kamaradem shodli na tomto, schvalite to?
Jeste je mensi otazkou motor, vetsi beru jen proto, ze se proste nemohlo pockat na veci muselo to byt slepene hned, takze predpokladam, ze predvrtane otvory v prepazce budou spis sedet vic na ten vetsi. Pokud nekdo vi ze ne, tak beru 18A regl a motor co mel Marek71 v Relaxu.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#493 Příspěvek od holda29 »

nikdo? :(
powder
Kontaktovat uživatele:

#494 Příspěvek od powder »

holda29 píše:Tak jsme se s kamaradem shodli na tomto, schvalite to?
Jeste je mensi otazkou motor, vetsi beru jen proto, ze se proste nemohlo pockat na veci muselo to byt slepene hned, takze predpokladam, ze predvrtane otvory v prepazce budou spis sedet vic na ten vetsi. Pokud nekdo vi ze ne, tak beru 18A regl a motor co mel Marek71 v Relaxu.

Viz moje konfigurace v předchozích příspěvcích...
S 10x6 odebírá 34A a stoupá kolmo "do nevidím"...
Jen pozor na mezní pevnost konstrukce - bude to už chtít drobně zpevnit...

Trochu bych se bál těch serv TR-1160A - jedno jsem použil do větroně, ale do takto motorované verze EG bych měl poněkud strach... Zvaž alespoň zda výškovku neosadit něčím přesnějším a spolehlivějším...
holda29
Kontaktovat uživatele:

#495 Příspěvek od holda29 »

Jako treba? :) V tech servech na HC se moc nevyznam.
Jinak ten motor porad nevime, resp. nevim, kamarad to chce jen odevzdat hotovy...
Neni treba, aby to tahlo jako raketoplan a to ze nemaji momentalne 40A regl me zacina hlodat, zda nevzit slabsi pohon.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“