3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel II

#481 Příspěvek od warhawk »

Vložím to sem..
Včera jsem si chtěl do dílny vytisknout malý držáček a na to mám zbytky filamentu. Vzal jsem teda poslední metry červeného PETG od Devils Design a tiskl. Tisk vypadal docela vpořádku. Protože jsem se netrefil rozměry, zkoušel jsem, co to vydrží. To, že se tisk láme mezi vrstvami, je samozřejmě jasné. Ale překvapilo mě, jak křehký se ten PET-G (několik let starý) stal. Asi se mi nikdy ještě nepodařilo lámat PET-G rukama, jako teď. Napříč vrstvou asi nikdy a teď to šlo skoro jako tatranka. Další tisk s Prušamentem při stejném nstavení je úplně něco jiného (lepšího).
Přílohy
1000048319.jpg
MPml

#482 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 11.12.2025 13:14 Vložím to sem..
Včera jsem si chtěl do dílny vytisknout malý držáček a na to mám zbytky filamentu. Vzal jsem teda poslední metry červeného PETG od Devils Design a tiskl. Tisk vypadal docela vpořádku. Protože jsem se netrefil rozměry, zkoušel jsem, co to vydrží. To, že se tisk láme mezi vrstvami, je samozřejmě jasné. Ale překvapilo mě, jak křehký se ten PET-G (několik let starý) stal. Asi se mi nikdy ještě nepodařilo lámat PET-G rukama, jako teď. Napříč vrstvou asi nikdy a teď to šlo skoro jako tatranka. Další tisk s Prušamentem při stejném nstavení je úplně něco jiného (lepšího).
Hydrolýza - pro PET naprosto typické - absolutní klasika.
Jinak když se to "povede" :roll: - tak je to za půl roku (a nebo i dřív) naprosto jako sklo - upadne Ti to z metru na dlaždičky a exploduje to jak ze skla.
oldai

#483 Příspěvek od oldai »

Jaké PLA LW se vám nejlépe osvědčilo, případně od jakého dodavatele.
Dik
Sušil jsem tři roky staré PETG výprodejní, určené již do popelnice které se lámalo samo od sebe, po dvanácti hodinách jako nové.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#484 Příspěvek od warhawk »

MPml píše: čtv 11.12.2025 13:21 Hydrolýza - pro PET naprosto typické - absolutní klasika.
Jinak když se to "povede" :roll: - tak je to za půl roku (a nebo i dřív) naprosto jako sklo - upadne Ti to z metru na dlaždičky a exploduje to jak ze skla.
Jak je na tom PCTG? Zatim mam s tim jen par vytisku, ale dela to na me docela dobry dojem.
dudaj

#485 Příspěvek od dudaj »

warhawk píše: čtv 11.12.2025 13:14 Vložím to sem..
Tak zrovna Petko od této firmy jsem používal před lety taky a mám z toho třeba závěsy kol autíčka a bez problémů. Ten materiál křehnul při tisku 240°a víc. Já ho tiskl do 235°max. Používal jsem jak šedý, tak čirý. PCTG používám na podvozky a v pohodě. Špulku mám doma už víc jak rok a výtisky taky. Moc dobře to nedrží vteřiňákem, na to bacha.
MPml

#486 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 11.12.2025 15:24 Jak je na tom PCTG? Zatim mam s tim jen par vytisku, ale dela to na me docela dobry dojem.
moc ne :lol: (PETG oproti PET) - protože ten glykol tam sice dělá tu modifikaci, aby to bylo měkčí a mělo vyšší houževnatost - prostě to je celý jako posunutý, ale z hlediska hydrolýzy je to furt úplně stejně zákeřný a nevratný (v celém řetězci zpracování).
Jinak samozřejmě ta hydrolýza taky diametrálně mění index toku a i krystalinitu - takže pak nic rozumně a opakovatelně v procesním okně nenastavíš.
https://temeco.ch/en/products/knowledge ... -moisture/
a tady to máš v češtině
https://www.jddvorak.cz/vliv-vlhkosti-n ... -taveniny/
všimni si jednotek (MVR) na svislé ose oproti obsahu vody - jak diametrálně se to mění
PCTG na to asi bude lepší, ale že by to mohlo být nějak zásadně tolerantnější bych se divil (když koukám na doporučení). My z něj neděláme, takže víc neřeknu.
Prostě moje zkušenost za těch skoro 40 :roll: let je, že materiálové listy nejsou pro srandu králíkům a pokud je nějaká doporučená hranice, tak jakmile jsi nad ní, tak máš jistotu že den u mašiny bude čistou katastrofou, kdy to máš chutˇrozkopat.
dudaj

#487 Příspěvek od dudaj »

MPml píše: čtv 11.12.2025 18:19 My z něj neděláme, takže víc neřeknu.
Prostě moje zkušenost za těch skoro 40 :roll: let je, že materiálové listy nejsou pro srandu králíkům a pokud je nějaká doporučená hranice, tak jakmile jsi nad ní, tak máš jistotu že den u mašiny bude čistou katastrofou, kdy to máš chutˇrozkopat.
Vysušit tyto materiály před zpracováním je standartní postup pro 3D tisky. Evidentně nechápeš :D , Protože jinak bys je neshazoval odbornými tabulkami o mokré tavenině.
MPml

#488 Příspěvek od MPml »

dudaj píše: pát 12.12.2025 8:22 Vysušit tyto materiály před zpracováním je standartní postup pro 3D tisky. Evidentně nechápeš :D , Protože jinak bys je neshazoval odbornými tabulkami o mokré tavenině.
Děkuji za ranní páteční obveselení.
kope
Kontaktovat uživatele:

#489 Příspěvek od kope »

Měl bych dotaz k modelům od 3DLabPrint. Vyhlédl jsem si tam před pár týdny Šturmovika, ale s 3D tiskem jsem začal teprve před nedávnem a s tiskem modelů nemám zatím zkušenost, takže mi nejsou jasné některé věci, které jsou v popisu. Samozřejmě jsem se nejprve obrátil s dotazem přímo na 3DLabPrint, psal jsem postupně na dva maily, které mají na webových stránkách, ale ta firma prostě nereaguje :-( Proto se ptám tady.
Jde mi o tohle:
v návodu je uvedeno, že model je tištěný z PLA, případně z PETG. Tento model tedy není možné/doporučené tisknout z PLA-LW? Třeba kvůli tomu, jak je navržená vnitřní konstrukce a pod...
V návodu je také výslovně uvedeno, že dodávané STL soubory nejsou vhodné pro Slic3r. Předpokládám, že tedy nejsou vhodné ani pro slicery, které z něho vycházejí (Orca Slicer, Bambu Studio). Používám tiskárnu Bambu Lab P1S, a slicuji v Bambu Studiu nebo Orca Sliceru. Bude možné dodávané STL soubory použít?

Nechtěl bych si koupit tiskové soubory a pak nějak složitě hledat, jak to ohnout, abych je byl schopný protlačit mou tiskárnou.
Dík
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
dudaj

#490 Příspěvek od dudaj »

MPml píše: pát 12.12.2025 8:46 Děkuji za ranní páteční obveselení.
Tak já s něčím dost dlouho pracuji a perfektně to funguje a tebe rozveselilo co ?
A nejsem rozhodně jediný kdo ty materiály používá k trvalé spokojenosti.
Zenair

#491 Příspěvek od Zenair »

kope píše: pát 12.12.2025 11:57 Měl bych dotaz k modelům od 3DLabPrint...........
Nechceš si raději zavolat? Ono by tohle bylo myslím na trochu delší psaní...
zdzd

#492 Příspěvek od zdzd »

kope píše: pát 12.12.2025 11:57 Měl bych dotaz k modelům od 3DLabPrint. Vyhlédl jsem si tam před pár týdny Šturmovika, ale s 3D tiskem jsem začal teprve před nedávnem a s tiskem modelů nemám zatím zkušenost, takže mi nejsou jasné některé věci, které jsou v popisu. Samozřejmě jsem se nejprve obrátil s dotazem přímo na 3DLabPrint, psal jsem postupně na dva maily, které mají na webových stránkách, ale ta firma prostě nereaguje :-( Proto se ptám tady.
Jde mi o tohle:
v návodu je uvedeno, že model je tištěný z PLA, případně z PETG. Tento model tedy není možné/doporučené tisknout z PLA-LW? Třeba kvůli tomu, jak je navržená vnitřní konstrukce a pod...
V návodu je také výslovně uvedeno, že dodávané STL soubory nejsou vhodné pro Slic3r. Předpokládám, že tedy nejsou vhodné ani pro slicery, které z něho vycházejí (Orca Slicer, Bambu Studio). Používám tiskárnu Bambu Lab P1S, a slicuji v Bambu Studiu nebo Orca Sliceru. Bude možné dodávané STL soubory použít?

Nechtěl bych si koupit tiskové soubory a pak nějak složitě hledat, jak to ohnout, abych je byl schopný protlačit mou tiskárnou.
Dík
Šturmovika mám, tisknul jsem ho jako kombinaci PLA PolyAir a PoliyLight.
Z LW konce křídel (díly 5 a 6) , celý ocas (počínaje dílem 5 trupu) a všechna kormidla.

Slicováno v Simplify3D, protože tehdy to Prušaslicer ještě neuměl.

A jen jsem ho dodělal, to mi do toho Putin hodli vidle a nikdy to ještě neletělo. S érem s rudými hvězdami fakt nepoletím :cry:
kope
Kontaktovat uživatele:

#493 Příspěvek od kope »

zdzd píše: pát 12.12.2025 13:37 Šturmovika mám, tisknul jsem ho jako kombinaci PLA PolyAir a PoliyLight.
Z LW konce křídel (díly 5 a 6) , celý ocas (počínaje dílem 5 trupu) a všechna kormidla.

Slicováno v Simplify3D, protože tehdy to Prušaslicer ještě neuměl.

A jen jsem ho dodělal, to mi do toho Putin hodli vidle a nikdy to ještě neletělo. S érem s rudými hvězdami fakt nepoletím :cry:
Mám to podobně, proto bude Šturmovik v polské kamufláži
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#494 Příspěvek od Patas_ »

kope píše: pát 12.12.2025 11:57 Měl bych dotaz k modelům od 3DLabPrint. Vyhlédl jsem si tam před pár týdny Šturmovika, ale s 3D tiskem jsem začal teprve před nedávnem a s tiskem modelů nemám zatím zkušenost, takže mi nejsou jasné některé věci, které jsou v popisu. Samozřejmě jsem se nejprve obrátil s dotazem přímo na 3DLabPrint, psal jsem postupně na dva maily, které mají na webových stránkách, ale ta firma prostě nereaguje :-( Proto se ptám tady.
Jde mi o tohle:

Dík
Šturmovik je nakreslen pro PLA, LW-PLA tehdy neexistovalo. Možná na první pokusy si vyber jinej, novej model, udělanej pro LW, kolegové tady ti doporučí :) Kontakt na Petra Šťástka, co dělá support, je přes facebook skupinu a určitě ti odpoví obratem.
zdzd

#495 Příspěvek od zdzd »

Patas_ píše: pát 12.12.2025 17:52 Šturmovik je nakreslen pro PLA, LW-PLA tehdy neexistovalo. Možná na první pokusy si vyber jinej, novej model, udělanej pro LW, kolegové tady ti doporučí :) Kontakt na Petra Šťástka, co dělá support, je přes facebook skupinu a určitě ti odpoví obratem.
Stejným způsobem jako Šturmovika jsem dělal i Nanzana. Kormidla, křídla za servy a ocas za kabinou z LW PLA.

Létá skvěle.

Ovšem bomba je Hurricane. Celý z LW PLA a fakt nemá chybu. Máme se zatahovákem i úplně bez kol a obojí super.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“