rumzaisz píše:LV ale tato diskusia nie je o tom ci vie niekto packovat. Pepin sa na zaciatku pytal, ci ma niekto skusenosti so stabilizaciou na plosnikoch. Prispevky by mali byt vecne, osobne narazky sem nepatria.
viewtopic.php?f=23&t=28306trvalo to 6 LET mraky rad, mraky doměnek, čím by to mohlo být---což už se ví delší dobu, tak ten model nakonec ležel dloho na polici---výškovka je v uplavu za křídlem a evidentně ji nedělají dobře turbulence od křídla--narazil jsem na modeláře, co má podobného foxe a měl přesně ty samé problémy co já---on to nakonec vyřešil tak, že výškovku posunul o cca 2cm výš a tím ty problémy pominuly.
já to loni pořešil gyrem a to s takovým efektem, že ted se zase válí v polici 3m kompozitový fox, který díky použitému profilu HQ absolutně nezvládá odtačené obraty a má tendenci nahoře vrtat---nebo spíš, občas se mi obrat povedl dokončit s tím, že se nahoře jen rozklepal.
absolutně nemám pocit, že by za mě gyro to ero řídilo, když neupáčkuju přesně rukama manuálně obraty, gyro je jen v rámci možností drží na výletu tak křivě, jak křivě a špatně jsem ten obrat odpáčkoval, ale je z toho už konečně ero, kde se mohu soustředit na přesnost páčkování a nééé, jako dřív, jestli si najednou usmyslí vyplavat nahoru, aniž hrábnu do kniplu, nebo si při jiné rychlosti najednou usmyslí sklopit čumák a mazat šikmo k zemi.
co je opruz a to značnej, neexistuje nakalibrovat ---zapnout ero na zemi, pak ho zvednout a hodit kamkoli v jakémkoli uhlu---bo vychází z polohy, v které bylo nakalibrované na zemi, takže pokud zapnu ero na svahu čumákem dolu--načte se výškovka šikmo dolu, pokud je padlé na jedno křídlo--načte se poloha pro padlé křídlo, pokud se otočím při odhodu jiným směrem--směrovka uhýbá do načteného směru z polohy ze země, takže u větroně je to opravdu opruz myslet na to, že když už mám ero připravené k hodu z ruky--musím znovu procvaknout přepínač a načíst odhozovou polohu---na druhou stranu, když to tak udělám, mužu ero hodit do vzduchu a neřešit, jestli po odhodu náhodou někam uhne, nebo se bude vzpínat, nabo budu hned muset kuli letové minimálce hned tahat za výškovku---to fakt nemusím, jaký uhly a náklony načtu, v takových to odletí----teda za předpokladu, že počáteční hod bude mít takovou razanci, nebo výkon vrtule na tolik dostačující, aby se to na minimálce nesesypalo na ztrátu vztlaku---je to letadlo, nějaký minimální dopředný pohyb tam být musí, aby ty křídla to ero unesly.
myslím, že jsou dva tábory na které se ty plošníkářské stabilizace dělí---někoho baví hrát si s gyrem--gyrama--stabilizacema a to samotné létání je spíš takové nutné zlo .
pomocí gyra --stabilizací jde ale určitě z malých neposlušných er částečně vysosat pocitově na polétání dospělejší era a u malých, zvlášt klasických konstrukčních er se ta investice do stabilizace sakramensky vyplatí už je kuli jednoznačně bezpečnějšímu přistávání, zvláš když se sedá někde s malou jebkou v turbulencích.
PS:třeba osmibododovej výkrut, aby mi nevyšel na 6,5 doby za mě stabilizace fakt nevyřeší.