GAMA 2100 - RTF
Re: GAMA 2100 - RTF
A já mám taky jeden. Jak řešíte spojení křidel? Mi se ty plastové zarážky uvoľnují a křídla se v trupu hýbají klidně o 1-2 cm. To moc ke stabilitě letadla nepřidá 
Ahoj mám v křídle zalepené magnety z pevného disku. Ty originální sponky na křídla jsou naprd.
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
Nekolik uprav Gamy 2100 je popsano v casopise RC revue 4/2013. S timto modelem se neco delat musi, protoze (alespon to, co "pristalo" u mne), je des a hruza na utrum. Spojku kridel resim podobne, jako je to na Solius-u od Multiplexu.
Tak sem hoďte nějaké své zlepšováky......třeba ohledně spojek křídel... 
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Pro inspiraci vkladam system zajisteni polovin kridla u Soliuse. Je to ZDE (kolem 1:10 minuty zajistuje kridla z prostoru kabiny - 6:50 min. kridla odjistuje). Mimochodem, muj nazor je, ze Solius je podstatne lepsi volba nez Gama, i kdyz nema klapky ....
Svoji spojku jeste nemam hotovou. Zajistovat budu dvema plastovymi srouby. Atd, atd ...
V clanku v RC revue, o kterem jsem psal v predchozim prispevku, resi autor pouzitim MPX spojky kridel. Ma je zavrtane v drevenych vyztuhach kridel. Ja budu sroubovat do plastovych zavitovych zderi, avsak o 90° pootoceno. To znamena kolmo k nabezne hrane kridla. Neni to idealni, ale pomuze ....
Svoji spojku jeste nemam hotovou. Zajistovat budu dvema plastovymi srouby. Atd, atd ...
V clanku v RC revue, o kterem jsem psal v predchozim prispevku, resi autor pouzitim MPX spojky kridel. Ma je zavrtane v drevenych vyztuhach kridel. Ja budu sroubovat do plastovych zavitovych zderi, avsak o 90° pootoceno. To znamena kolmo k nabezne hrane kridla. Neni to idealni, ale pomuze ....
kouba159 píše:Ahoj mám v křídle zalepené magnety z pevného disku. Ty originální sponky na křídla jsou naprd.
Zkusil jsem dva malé co jsem měl doma a žádný rozdíl. Zusím větší nebo ty křidla zakápnu kapkou sekunďáku a je.
O dost větší problém ale vidím v tuhosti křídel. Ze začátku to bylo celkem ok, ale těd mám asi 5 hodin nalítáno, což je dost málo a ty křidla jsou jak z gumy
Celkem tam mám magnety 4 a drží to fest. Jinak se mi ta křídla také vyčvachtala a tak jsem polepil křídlo v místě zasunutí do centroplánu skelnou páskou
Jaroslav Kuba
- Andrews
- Kontaktovat uživatele:
Křídla jsem taky pojistil dvěma páry magnetů z disku.
Jinak dneska přistání/pád do pole na čumák. Co to překvapivě odneslo byly křidélka, výškovka a klapky. Všechny se natrhly v pantu, takže řežu a vyměňuju za normal panty. Směrovka to nerozchodila už při stavbě a tak tam pant mám od začátku. Vše ostatní OK
Jinak dneska přistání/pád do pole na čumák. Co to překvapivě odneslo byly křidélka, výškovka a klapky. Všechny se natrhly v pantu, takže řežu a vyměňuju za normal panty. Směrovka to nerozchodila už při stavbě a tak tam pant mám od začátku. Vše ostatní OK
kouba159 píše:Celkem tam mám magnety 4 a drží to fest. Jinak se mi ta křídla také vyčvachtala a tak jsem polepil křídlo v místě zasunutí do centroplánu skelnou páskou
Já včera koupil carbonovou pásnici a zkusím ji na výšku zařezat a zalepit do křídel. To musí zpevnit určitě dost. Pak napíšu jestli se to osvědčilo
Ta pasovina (at jiz jakakoliv) s "rozumnou" tloustkou jde zasunout mezi EPP a dreveny nosnik bez nutnosti EPP narezavat.
Mám zato, že pokud použiji nějaký materiál na vyztužení pak ho musím spojit na př. s EPP. Píšeš, že uhlíková pásnice jde zasunout mezi dřevěný nosník a EPP volně. Podle mě to nic nemůže takto zpevnit a jsou to jen zbytečně vydané peníze za uhlík. Měl by k tomu něco říct renomovaný statik.
Bartn píše:Mám zato, že pokud použiji nějaký materiál na vyztužení pak ho musím spojit na př. s EPP. Píšeš, že uhlíková pásnice jde zasunout mezi dřevěný nosník a EPP volně. Podle mě to nic nemůže takto zpevnit a jsou to jen zbytečně vydané peníze za uhlík. Měl by k tomu něco říct renomovaný statik.
Taky mi to tak přijde.
Auuuu kluci, ale to nic nemění na tom, že ji po tom nasunutí k dřevěnému nosníky zalepíte. Jen nemusíte řezat tu novou drážku. 
Stejně si myslím, že se nepovede lepidlo dostat na colou délku zpevnění když není kudy. pokud budeš zasouvat pásnici a mazat ji lepidlem tak pokud mezi pásnicí a materiálem do něhož ji zasouváš nebude dostatek vůle lepidlo se musí setřít a zůstane Ti v lepším případě pouze pár cm od začátku. Pokud na to máš ověřený postup dej ho v plen zájemcům.
- CHlustanec
- Kontaktovat uživatele:
zdarec, po dlouhe dobe. Par stranek zpet jsem psal, ze kridla taky budu tuzit uhlikovym pasem, ale kvuli dostatku (nadbytku) prace jsem se k zadnym upravam nedostal (a to sem si myslel, ze zmaknu prez zimu i MaxiSwifta
). Plany byly jasne. Magnety do kridel a pod kryt kabiny, uhlik do kridel a vymena vidlicek tahle za kovove..pravdepodobne vymenim teda i ty tahla. Mno a vymyslet uchyceni kamer, ale to ma nizkou prioritu.
Ale, par dotazu k te pasovine. prijde mi logictejsi ji zariznout do specialne vyriznute brazdy a zalit vterinakem, takze toho se budu drzet. Ale nejsem si jisty umistenim. Mam v hlave ulozene, ze jsem tady nekde cetl, ze je to nejlepsi v nejhrubsim miste profilu a z obou stran proti sobe. Takze dva pasy na kazdou pulku kridel, jednu zezhora, jednu zezdola. Akorat ten prispevek nemuzu po pul roce najit. Takze co myslite vy?
a k tem magnetum a pak uz dam pokoj. Staci udelat diru, dat tam magnet a zalit vterinakem? nebo je nejaky specialni postup? (samo ze budu hlidat polaritu...)
Ale, par dotazu k te pasovine. prijde mi logictejsi ji zariznout do specialne vyriznute brazdy a zalit vterinakem, takze toho se budu drzet. Ale nejsem si jisty umistenim. Mam v hlave ulozene, ze jsem tady nekde cetl, ze je to nejlepsi v nejhrubsim miste profilu a z obou stran proti sobe. Takze dva pasy na kazdou pulku kridel, jednu zezhora, jednu zezdola. Akorat ten prispevek nemuzu po pul roce najit. Takze co myslite vy?
a k tem magnetum a pak uz dam pokoj. Staci udelat diru, dat tam magnet a zalit vterinakem? nebo je nejaky specialni postup? (samo ze budu hlidat polaritu...)
T9x + FrSky, Gama 2100, Quanum Nova