Ocelot E, návrh výkonného pohonu na 3s (4s) LiPo

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#481 Příspěvek od Marek71 »

Pokiaľ si dobre pamatám, tak žiadne "SE" som tam nemal. Hlavne už aby si to mal osadené, zmerané a zalietané :-)
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Abu
Kontaktovat uživatele:

#482 Příspěvek od Abu »

tks píše:Listy 10x6 mám určitě doma, takže tam začnu. Jen tak počítám, že v otáčkách budu asi docela blízko max. otáčkám, že?

Aeronaut 10x6 ma maximum 16tisic. V Optime s tim tocilo zhruba 550W (prikon, 6ti pol Mega naprimo) a na zemi max 13tis. Je to sice blizko, ale nelitam kolmo dolu na plnej, uz 2 sezony to vrtule vydrzela. Ted je tam 10x7 a ta toci na zemi jeste trochu min.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#483 Příspěvek od m2 »

Abu píše:
tks píše:Listy 10x6 mám určitě doma, takže tam začnu. Jen tak počítám, že v otáčkách budu asi docela blízko max. otáčkám, že?

Aeronaut 10x6 ma maximum 16tisic. V Optime s tim tocilo zhruba 550W (prikon, 6ti pol Mega naprimo) a na zemi max 13tis. Je to sice blizko, ale nelitam kolmo dolu na plnej, uz 2 sezony to vrtule vydrzela. Ted je tam 10x7 a ta toci na zemi jeste trochu min.

To tks: Neboj. Abu je pokusný králik v tomto prípade, nie Ty. A123 majú veľký pokles napätia pod záťažou, takže nárast otáčok po odľahčení z rovnakého statického výkonu je u 4s123 výrazne väčší ako u 3sLiPol. Navyše, Abu-ova MEGA má vyššie kV. Inak povedané - ak nejaká vrtuľa vydrží Abuovi v Optime na 4sA123, tá istá vrtuľa musí vydržať aj Tebe s Medúzou na 3sLiPo.

Iba že by nevydržala... :? :wink:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
tks
Kontaktovat uživatele:

#484 Příspěvek od tks »

Tak dnes je ten slavný den, kdy k nám byl přivezen...

Obrázek
Obrázek je opět klikací.

Strčil jsem motor do čumáku a těžiště vyšlo asi v polovině hloubky křídla, takže to bude zajímavé - pravděpodobně vyjde baterka přímo do těžiště. Výsledná hmotnost bude opravdu přes 900g, snad to nebude problém.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
graup15

#485 Příspěvek od graup15 »

tks píše:Tak dnes je ten slavný den, kdy k nám byl přivezen...

Obrázek
Obrázek je opět klikací.

Strčil jsem motor do čumáku a těžiště vyšlo asi v polovině hloubky křídla, takže to bude zajímavé - pravděpodobně vyjde baterka přímo do těžiště. Výsledná hmotnost bude opravdu přes 900g, snad to nebude problém.

To je celouhlajz?.. :D
900g proč by to měl být problém? Spíš za to buď rád. Lehké hotlinery létají na prd..
tks
Kontaktovat uživatele:

#486 Příspěvek od tks »

graup15 píše:To je celouhlajz?.. :D
900g proč by to měl být problém? Spíš za to buď rád. Lehké hotlinery létají na prd..

Křídlo je uhlíkové, trup a ocas je stejný jako u klasiky.
Hmotnost bude tak 970g odhadem, uvidíme. Za problém to nepovažuju, je to podle předpokladů.
graup15

#487 Příspěvek od graup15 »

tks píše:
graup15 píše:To je celouhlajz?.. :D

Křídlo je uhlíkové, trup a ocas je stejný jako u klasiky.
Hmotnost bude tak 970g odhadem, uvidíme. Za problém to nepovažuju, je to podle předpokladů.

Gratuluji k novému mazlíkovi.....dej pak vědět jak to maže.
m2
Kontaktovat uživatele:

#488 Příspěvek od m2 »

tks píše:Hmotnost bude tak 970g odhadem, uvidíme.

Málo nás, málo nás. 950g mám na 19.8 dm2 ... a ešte furt je to plachťák. Kukni na Optimu II a Optimu III v galérii, to je "hot setup". Ocelot má plochy na rozdávanie, s 24.22 dm2 si fakt pri hmotnosti pod kilo nemusíš robiť problém, to sa poriadne z kopca ani len nerozbehne... hehe. :lol:

Kedy konečne zmeriaš ten motor? Umriem od zvedavosti, budeš ma mať na svedomí. :!:
tks
Kontaktovat uživatele:

#489 Příspěvek od tks »

m2 píše:Kedy konečne zmeriaš ten motor? Umriem od zvedavosti, budeš ma mať na svedomí. :!:

Ale co mám měřit? Mám tu 40A regl, vrtuli 9 nebo 10 na něco a LiPol 3S 4000mAh z Iona. Na vybavení do Ocelota stále čekám.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#490 Příspěvek od Marek71 »

Tak si sa dočkal... super :-) A pozerám, že máš tú "skladnejšiu" verziu. Povedal by som, že ten trup na konci bude pevnejší ako motýľová verzia. Je tam taký masívnejší.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
m2
Kontaktovat uživatele:

#491 Příspěvek od m2 »

tks píše:
m2 píše:Kedy konečne zmeriaš ten motor? Umriem od zvedavosti, budeš ma mať na svedomí. :!:

Ale co mám měřit? Mám tu 40A regl, vrtuli 9 nebo 10 na něco a LiPol 3S 4000mAh z Iona. Na vybavení do Ocelota stále čekám.

Pepáč. Som len netrpezlivý a zábudlivý. Jasné, že bez 60A reglu to nemá zmysel.
tks
Kontaktovat uživatele:

#492 Příspěvek od tks »

Dotaz na zkušené hotlineristy: Jak vyřešit vyosení motoru? Teď je vše v nule, mám to tak nechat? Na svých pomalých větroních mívám vyosení dolů velice podstatné, ale tady mi něco napovídá, že tomu bude asi jinak...
m2
Kontaktovat uživatele:

#493 Příspěvek od m2 »

tks píše:Dotaz na zkušené hotlineristy: Jak vyřešit vyosení motoru? Teď je vše v nule, mám to tak nechat? Na svých pomalých větroních mívám vyosení dolů velice podstatné, ale tady mi něco napovídá, že tomu bude asi jinak...

Nie som skuseny hotlajnerista, ale z mojej skusenosti asi tolkoto:

Vsetko som musel ladit a oproti odporucaniu alebo vyrobcom zalepenej prepazke to bolo treba obvykle potlacit. Davam 2 stupne vpravo, os motora nastavim tak, aby pomyslene v predlzeni pretinala zadnu pomocnu spojku kridla a po zalete doladujem potlacenie podlozkami.

U Lynxa od DSModel oproti vyrobcom zalepenej prepazke som musel potlacit az o 3 stupne. U ASWcka som skoro kvoli vyrobcom zle osadenej prepazke rozbil lietadlo, tam som isiel 4 stupne nahor oproti povodnemu vyrobku.

"Vse v nule" je dost osemetny vyrok ... co je to "v nule" (co je vztazna rovina)?

Moj tip: na uvod by som dal 2 stupne doprava a v zvislej rovine nastavil os motora pretinajucu odtokovku. Podstatne na zalet je, aby pri uchopeni lietadla prstami cca v tazisku (to je podvedome ked chytis lietadlo, aby Ti nepadalo na cumak ani na chvost) nebolo citit na plny plyn klopivy moment, ale iba tah. A potom dovypodkladal podla potreby.
tks
Kontaktovat uživatele:

#494 Příspěvek od tks »

No, v nule jsem to myslel tak, že pokud trup postavím na čumák, tak:
1. Stranově nula je evidentní
2. Potlačení nějaké zásadní není, prostě ten trup je kolmo nahoru

Momentálně je to připraveno na kužel 36mm. Ale uhlíkové pásnice končí asi 1cm před koncem trupu, takže se asi skutečně předpokládá, že se to má zhruba o tolik zkrátit a použit kužel 38mm.

Docela by mě mrzela představa, že si to přesně zabrousím a doposuju kužel a potom budu podkládat motor a nebude to takové profi.
m2
Kontaktovat uživatele:

#495 Příspěvek od m2 »

tks píše:Docela by mě mrzela představa, že si to přesně zabrousím a doposuju kužel a potom budu podkládat motor a nebude to takové profi.

Tip:
- najprv zalepím prepážku minimálnej hrúbky. Osadím, zalietam.
- podľa podkladania, keď som s vyosením spokojný, zbrúsim došikma ďalšiu prepážku na finálnu hrúbku tak, aby bolo vyosenie ako treba.A buď ju použijem iba ako podložku (Proxima) alebo ešte aj zalepím (plánované pre Volcano).

Vetroň s nesprávnym vyosením liete ZLE a NEDÁ sa to ničím opraviť. Ale to vieš sám.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“