Vysílač FlySky FS-i6(X) 2.4G 6CH
Re: Vysílač FlySky FS-i6(X) 2.4G 6CH
Na "komplikovanější" modely je možná jednodušší použít výše zmíněný klon Er9X. Pokud nevadí, že je rozumný jen pro MODE2.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Tak vidím, že se někdo činil.
Tím myslím, že na předchozí stránce v mém příspěvku, kde jsem udal pouze adresu, tak nějaká dobrá duše tam místo adresy dala to video. Já to neumím a mooc díky za to.
Tipnu si, že to byl nějaký ten moderátor serveru, protože asi nikdo jiný by to z techn. důvodu nemohl udělat.
Přizná se ten dobrodinec, abych mu mohl poděkovat?
Tipnu si, že to byl nějaký ten moderátor serveru, protože asi nikdo jiný by to z techn. důvodu nemohl udělat.
Přizná se ten dobrodinec, abych mu mohl poděkovat?
YenyaKas píše:
Podle mě nemá zkalibrovaný plyn na jednom z těch reglů, proto tam tak šachuje s tím offsetem. Normálně by to mělo fungovat s nulovým offsetem. Nebo má na kanál 5 ještě namapovaný nějaký přepínač nebo potenciometr, co mu to kazí.
Pak si myslím, že u diferenciálního tahu motorů člověk nechce, aby se jeden z motorů roztočil pouhým posunutím kanálu směrovky, i když výchylka plynu je v nule.
Tohle musí mít nějaké pěknější řešení.
----
Plus póly BECů bych spojoval přes nějaké rozumně dimenzované diody.
naprosto stejně to mám řešené u dvoumotorového hydrotwinstára, při startu a popojíždění mám na přepínači mix dvou motoru přez směrovku a při staženém plynu mi také stačí pouze vychýlení směrovky aby se rozeběhl jeden z motoru--zbytečně složíté abych musel kuli přetočení do směru startu pohybovat plynovou pákou. přiblížně stejný rozběh motoru jsem také musel upravit v menu nastavení podobně jako zde kde to nastavuje v ofsetu.
Pokud by mi řízení tahu motoru pákou směrovky při startu a popojíždění nevyhovovalo, určitě bych to nepoužíval. Najednom regulátoru mám na becu diodu.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lCnW9BwINqo[/youtube]
Je rozumný i pro MODE4? Oba MODY mají knipl plyn vlevo, MODE2 levý plyn + směrovka, MODE4 levý plyn (pohyb: od sebe, k sobě) + křidélka, pravý směrovka (pohyb: z leva, doprava) + výškovka Módy u vysílačů RC modelů moderní soupravy, bývají pružně konfigurovatelné. Nebo lze přeházet konektory na RX pokud není zrovna použita sběrnice S.BUS Z kdysi dávných dob jsem přivykl (při ježdění po zemi) Knipl "Směr" obratnější pravá. Knipl "Plyn" [u praváka méně obratná levá] (mohl mít případně i aretaci) jsem nepotřeboval až tak jemně a průběžně měnit, na rozdíl od směru. Při létání je nejspíš obvyklejší MODE1 u modelů s křídly, a MODE2 u helikoptér. Ale mohu to mít už popletené. Navíc jsou talenti, co si kniply zkusí a základy odlétají v libovolném módu. Pak jsou anti-talenti co musí vše nadřít. Těm i ty nejmenší odchylky (od jejich obvyklého standardu) působí problémy.prikrylm píše:Na "komplikovanější" modely je možná jednodušší použít výše zmíněný klon Er9X. Pokud nevadí, že je rozumný jen pro MODE2.
guchar píše: Je rozumný i pro MODE4? ...
Ano. I MODE4 je úplně OK.
Možná i ty ostatní mody, ale u tohoto rádia se přehazování módů dělá tak, že se fyzicky přehodí kniply a s tím ten alternativní FW moc nepočítá, resp, špatně pak vykreslují pohyby páček a musí se nastavit "reverzní" plyn.
Řešením by bylo asi provést změnu modu přehozením pružinek a brzd, tak jak se TO dělá u jiných rádií. Tuto cestu jsem ale nezkoušel a vzhledem k tomu, že už rádio změnilo majitele, tak ani nezkusím. Ale zkuste!
Zase jsem si chvíli hrál s FS-i6X s FW z r.2022. Drobné postřehy:
- nejsem si tím úplně jistý, ale mám pocit, že poslední rozebíraný i6X měl uvnitř STM32F103B8T6 (tuším), to s čím jsem si hrál byl nějaký klon a nejspíš nějaký F4xx. Podrobně jsem nezkoumal.
- rádio v "updatovacím" režimu se nehlásí jako DFU zařízení, není čitelné přes std STM nástroje, ale ve win se přihlásilo jako FlySky rádio (nějaké std USB zařízení), FlySky pak má ke stažení updatovací nástroje. Update jsem nezkoušel, ale nejspíš už nebude fungovat ER9X klon.
- pokud se rádio přepne do režimu "žák", tak se po propojení dodávaným USB kabelem (je to skutečně je kabel se dvěma konektory) s PC tváří jako std joystick - tedy není po třeba žádné další "udělátko" na simulátory.
- pokud se snažíte propojit rádia "učitel-žák", FlySky i6X "dělá učitele" a žákovské rádio je neFlysky, tak FlySky vyžaduje po drátě 3,3V logiku a invertovaný PPM signál potřebuje hodnotu "PPM delay" nastavenou na 400us - std OTX/ETX rádia ji mají na 300us a na tuto hodnotu se FlySky nechytá.
Víc mě zatím nenapadá. Furt slušné rádio.
Jo, a bezdrátové spojení učitel-žák s 4in1 rádiem (4in1 učitel, FlySky jako žák) funguje...
- nejsem si tím úplně jistý, ale mám pocit, že poslední rozebíraný i6X měl uvnitř STM32F103B8T6 (tuším), to s čím jsem si hrál byl nějaký klon a nejspíš nějaký F4xx. Podrobně jsem nezkoumal.
- rádio v "updatovacím" režimu se nehlásí jako DFU zařízení, není čitelné přes std STM nástroje, ale ve win se přihlásilo jako FlySky rádio (nějaké std USB zařízení), FlySky pak má ke stažení updatovací nástroje. Update jsem nezkoušel, ale nejspíš už nebude fungovat ER9X klon.
- pokud se rádio přepne do režimu "žák", tak se po propojení dodávaným USB kabelem (je to skutečně je kabel se dvěma konektory) s PC tváří jako std joystick - tedy není po třeba žádné další "udělátko" na simulátory.
- pokud se snažíte propojit rádia "učitel-žák", FlySky i6X "dělá učitele" a žákovské rádio je neFlysky, tak FlySky vyžaduje po drátě 3,3V logiku a invertovaný PPM signál potřebuje hodnotu "PPM delay" nastavenou na 400us - std OTX/ETX rádia ji mají na 300us a na tuto hodnotu se FlySky nechytá.
Víc mě zatím nenapadá. Furt slušné rádio.
Jo, a bezdrátové spojení učitel-žák s 4in1 rádiem (4in1 učitel, FlySky jako žák) funguje...
Zdravím, před časem jsem koupil model Step One s vysílačkou FlySky FS-i6. Na první zkušenosti celkem fajn
.
Ale vrtá mi hlavou nastavení vysílačky - konkrétně trimů, příklad:
Model táhne výrazně doprava, trim tedy nastavím doleva. Letadlo pak letí rovně, to by bylo ok.
Ale v tu chvíli mi vysílačka ořízne levý rozsah (chod) páčky.
Pravou stranu dráhy elektronika přepočítá - od středu k plné výchylce reaguje kormidlo v celém rozsahu.
Ale doleva, servo dojede ke koncovému bodu a tam se zastaví, i když páčka jde ještě dál, část výchylky páčky je vlastně nevyužitá.
Když jsem s tím laboroval a nastavil trim i subtrim úplně vlevo, je uříznutá skoro půlka levého rozsahu páčky.
Nastavení end pointů na to nemá vliv. A řízení na levou stranu je pak strmější než doprava.
Je to vlastnost téhle vysílačky (nebo všech), případně dělám něco šťastně?
Jestli nedává smysl moje popsání, můžu to zkusit natočit.
Když tak předem díky za rady.
Ale vrtá mi hlavou nastavení vysílačky - konkrétně trimů, příklad:
Model táhne výrazně doprava, trim tedy nastavím doleva. Letadlo pak letí rovně, to by bylo ok.
Ale v tu chvíli mi vysílačka ořízne levý rozsah (chod) páčky.
Pravou stranu dráhy elektronika přepočítá - od středu k plné výchylce reaguje kormidlo v celém rozsahu.
Ale doleva, servo dojede ke koncovému bodu a tam se zastaví, i když páčka jde ještě dál, část výchylky páčky je vlastně nevyužitá.
Když jsem s tím laboroval a nastavil trim i subtrim úplně vlevo, je uříznutá skoro půlka levého rozsahu páčky.
Nastavení end pointů na to nemá vliv. A řízení na levou stranu je pak strmější než doprava.
pepin píše:
Na jednom regulátoru mám na becu diodu.
A ta dioda se zapojuje jak (kam)?
Na jednom regulátoru mám na becu diodu.
A ta dioda se zapojuje jak (kam)?
Janek2 píše:A ta dioda se zapojuje jak (kam)?
na jednom regulátoru přestřihnu plusový kablík a vsadím diodu.
@prikrylm (úte 03.01.2023 9:1): "se fyzicky přehodí kniply" (Nové příspěvky vlákna mi po nějaký čas unikaly.)
Tohle mají parádně řešený TX model GR129 k vrtulníkům od MJX. Z pozůstatků jsem využíval zbylé TX GR129 "po pozůstalých" strojích. Mezi sudými módy 2 a 4 plyn vlevo, se na TX přehazuje jen volbou v menu. Pokud se ale,2 a 4 vyměňují za liché 1 a 3, plyn vpravo, tak se použijí dva posuvné voliče-výčnělky. (jeden zcela vlevo druhý zcela vpravo na krabici TX vedle kniplů.) Změna se provede přesunutí obou souhlasně. Buď od, nebo k pilotovi.) Tím se na straně s plynem posune západka na pružině k zubaté kulise. A obráceně na druhé straně se západka od kulisy oddálí, tak aby se dráha zubů ocitla mimo západku. Vše se kompletně přehodí bez potřeby otvírat krabici a činit zásahy vevnitř. Jako přijímač jsem používal integrovanou desku z modelu. Ty pro BLDC pohony už na desce měly třetí konektor pro samostatnou desku s ESC. Brushed verze F-45 měly ESC přímo na desce integrované elektroniky. Z něj už přes konektor šly dvoužilové kabely přímo do motorů hlavního a ocasního.
Tohle mají parádně řešený TX model GR129 k vrtulníkům od MJX. Z pozůstatků jsem využíval zbylé TX GR129 "po pozůstalých" strojích. Mezi sudými módy 2 a 4 plyn vlevo, se na TX přehazuje jen volbou v menu. Pokud se ale,2 a 4 vyměňují za liché 1 a 3, plyn vpravo, tak se použijí dva posuvné voliče-výčnělky. (jeden zcela vlevo druhý zcela vpravo na krabici TX vedle kniplů.) Změna se provede přesunutí obou souhlasně. Buď od, nebo k pilotovi.) Tím se na straně s plynem posune západka na pružině k zubaté kulise. A obráceně na druhé straně se západka od kulisy oddálí, tak aby se dráha zubů ocitla mimo západku. Vše se kompletně přehodí bez potřeby otvírat krabici a činit zásahy vevnitř. Jako přijímač jsem používal integrovanou desku z modelu. Ty pro BLDC pohony už na desce měly třetí konektor pro samostatnou desku s ESC. Brushed verze F-45 měly ESC přímo na desce integrované elektroniky. Z něj už přes konektor šly dvoužilové kabely přímo do motorů hlavního a ocasního.
jimbok píše:Zdravím,
Trim i subtrim dej do středových poloh a kormidlo seřid bud změnou délky táhla nebo přesazenim páky na servu. Trimem nebo dubtrimem potom doladíš pouze malou odchylku v malém rozsahu kde ti už nevadí že na jednu stranu bude výchylka trochu větší a na druhou trochu menší.
jimbok píše:...trimy...
Tohle jsem podrobně nezkoumal a než se ke mě zase nějaké FS-i6 dostane, tak nevyzkoumám.
Ale - pokud nemá vliv nastavení rozsahů kanálu přes "100%" tedy ekvivalent mimo rozsah 1-2ms PWM pulsu, je možné, že za TO může přijímač. Už jsem měl v ruce (tuším nějaké Orange DSM2), co PWM produkovaly striktně 1-2ms a mimo tento rozsah nešly.
Zkusím se prohrabat zásobami, možná nějaký FS Rx najdu a vyzkouším. Nebo někdo jiný... mám pocit, že už jsem všechny prodal. Ale chování se může lišit i model od modelu, třeba jinak se může chovat 6ch bez telemetrie a jinak ten s telemetrií...
Tož tak.
prikrylm píše:Tohle jsem podrobně nezkoumal a než se ke mě zase nějaké FS-i6 dostane, tak nevyzkoumám.
Tož tak.
Na i6 trimy i subtrimy funguji opravdu trochu divně a je lepší co nejpřesněji nastavit vše do středu mechanicky.
Mne na i10 subtrimy vs. trimy fungujú tak, že cca 2,5 trimu je asi 1 subtrim.
Inak dráhy fungujú korektne ako aj na iných TX.
Inak dráhy fungujú korektne ako aj na iných TX.
pepin píše:
Díky pepine za odpověď. Takže diodu v propustném směru do série s kladným napětím.
Díky pepine za odpověď. Takže diodu v propustném směru do série s kladným napětím.