Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Poslal jsem ti SZ.
Tak ještě jednou veřejně, možná dojde na další doplňkové dotazy:
Moc děkuju uživateli Tchor, který mě přáteslky pozval na polétáníčko z Betou abych si mohl vše vyzkoušet a poradit se.
Jak o tom přemýšlím, Beta vlastně není to co bych přímo chtěl. Byl to důsledek strachu z neschopnosti ovládnout letadlo a samozřejmě v tom hrála cena setu Bety s Cadetem za velmi příjemné peníze. Teď už vím že je potřeba postupovat jinak, přesto však “začátečnicky”.
Začne to koupí RC, který doma spáruji s PC a ještě budu hodně cvičit, tentokrát ne na klávesnici. Ještě si nejsem jist který RC, protože do začátků na první sezónu (jestli tuhne neprošvihnu) víc než šest kanálů používat nebudu. Další měsíce začnu pořizovat vybrané díly a letadlo si postavím “vlastní”.
Buďto Betu na steroidech, nebo něco rychlejšího.
Moc děkuju uživateli Tchor, který mě přáteslky pozval na polétáníčko z Betou abych si mohl vše vyzkoušet a poradit se.
Jak o tom přemýšlím, Beta vlastně není to co bych přímo chtěl. Byl to důsledek strachu z neschopnosti ovládnout letadlo a samozřejmě v tom hrála cena setu Bety s Cadetem za velmi příjemné peníze. Teď už vím že je potřeba postupovat jinak, přesto však “začátečnicky”.
Začne to koupí RC, který doma spáruji s PC a ještě budu hodně cvičit, tentokrát ne na klávesnici. Ještě si nejsem jist který RC, protože do začátků na první sezónu (jestli tuhne neprošvihnu) víc než šest kanálů používat nebudu. Další měsíce začnu pořizovat vybrané díly a letadlo si postavím “vlastní”.
Nikon and Canon people should not get married to each other. How did you let this happen?!
- mkyral
- Kontaktovat uživatele:
No můžeš si objednat Turnigy/FlySky a než ti to dojde tak trénovat s tímhle.
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
Graupner MX-12
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
Bixler oprava VOP
Přemýšlím nad opravou svého Bixlera... mám zlomenou vodorovnou ocasní plochu vč. výškovky (u trupu). Zalepil jsem to vteřinovým lepidlem, ale když o tom tak uvažuji, tak se bojím, že tenhle spoj bude příliš křehký a zlomí se to při prvním trošku ostřejším přitažení. Co myslíte? Mám řešit nějaké vyztužovaním vlepováním tyčky?
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
mne sa to stalo už tiež, odkedy som to zlepil CA tak nebol problem
poprípade daj si tam aj sklennu pasku
poprípade daj si tam aj sklennu pasku
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Crashpc píše:Tak ještě jednou veřejně, možná dojde na další doplňkové dotazy:
Nemas vubec zac. Pokud budes chtit tak se muzem klidne domluvit na dalsim litani. V realu je litani trochu jiny nez ten simulator (na zakladni navyky je sim vybornej), ale je pravda ze na ten zaklad (na ktery je beta podle mne idealni) ti staci par hodin litani a kvuli tomu ji kupovat nema cenu. Takze kdyz budes chtit tak se ozvi aspon se vyuzije. Pujcil bych ti ji i domu, ale partnerka se chce naucit litat taky tak potrebuju mit betu doma.
Jojo, super.
No, do hlavy mi leje moudra víc lidí, tak si nechám nějaký ten odstup na rozhodnutí co vlastně budu dělat a kupovat, abych pak nelitoval.
Další lety na simulátoru s opravdovým RC rozhodně pomůžou, a jestli vyberu jiné letadlo (funcub nebo cokoli jiného), už to nebude tak kruté jako "poprvé".
Přestože se budu učit a natrénuju si, plno lidí mě do bety stejně tlačí, protože s tím prý dřív nebo později sekne na čumák každý takto sebevědomý začátečník
Pro Funcuba by to byla konečná.
Měl bych takový hloupý dotaz který už s betou nesouvisí.
Osvětlil by mi prosím někdo jak pracuje ovládání klapek? Je to tak, že přepínačem na RC přepnu kanál pro křížový ovladač, vyřadím tím jinou funkci a můžu tak ovládat místo toho klapky? Nebo je to celé jinak? Přece klapky nemůžou fungovat jen na přepínači on/off
No, do hlavy mi leje moudra víc lidí, tak si nechám nějaký ten odstup na rozhodnutí co vlastně budu dělat a kupovat, abych pak nelitoval.
Další lety na simulátoru s opravdovým RC rozhodně pomůžou, a jestli vyberu jiné letadlo (funcub nebo cokoli jiného), už to nebude tak kruté jako "poprvé".
Přestože se budu učit a natrénuju si, plno lidí mě do bety stejně tlačí, protože s tím prý dřív nebo později sekne na čumák každý takto sebevědomý začátečník
Pro Funcuba by to byla konečná.
Měl bych takový hloupý dotaz který už s betou nesouvisí.
Osvětlil by mi prosím někdo jak pracuje ovládání klapek? Je to tak, že přepínačem na RC přepnu kanál pro křížový ovladač, vyřadím tím jinou funkci a můžu tak ovládat místo toho klapky? Nebo je to celé jinak? Přece klapky nemůžou fungovat jen na přepínači on/off
Nikon and Canon people should not get married to each other. How did you let this happen?!
Zkutecne casto fungujou jenom on/off pripadne ve trech polohach na tripolohovem prepinaci u jednodusich systemu to bohate staci. Dalsi moznost je je priradit na dalsi proporcionalni kanal u vysilacek ktery to umoznujou. U vetronu s vysilacem umoznujicim letovy rezimy se klapky a brzdy pri pristani presouvaj na ovladac plynu, ale to zatim asi nevyuzijes.
- mkyral
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem konečně dokoupil chybějící XT60 konektor na regulátor a zjistil jsem, že buď už neumím pájet, nebo je ta trafo pájka pěkný šmejd. Režim práce 12/48 je asi výsměch. Za těch dvanáct sekund konektor neprohřeje ani náhodou. To spíše až kolem té minuty. Nakonec se to zdá se povedlo. Regulátor to přežil, drží to a multimetrem jsem naměřil odpor 1ohm. Ale ty dva blbé dráty jsme pájel půl hodiny.
Nedokáži si představit, že bych s touhle pájkou (jen starší typ, kde je jiný hrot a uchycení hrotu je na šroubky) napájel zlaté konektory pro připojení motoru. Možná tam bude nějaký problém s uchycením toho hrotu. Návod k tomu je, ale kromě obecných bezpečnostních zásad se tam člověk nic nedozví
.
Takže přemýšlím na mikropájkou. Kterou vybrat? Mám si dát na něco pozor?
EDIT: Hroty a uchycení jsou jako na tomhle obrázku.

Nedokáži si představit, že bych s touhle pájkou (jen starší typ, kde je jiný hrot a uchycení hrotu je na šroubky) napájel zlaté konektory pro připojení motoru. Možná tam bude nějaký problém s uchycením toho hrotu. Návod k tomu je, ale kromě obecných bezpečnostních zásad se tam člověk nic nedozví
EDIT: Hroty a uchycení jsou jako na tomhle obrázku.

Naposledy upravil(a) mkyral dne stř 20.06.2012 20:06, celkem upraveno 1 x.
Graupner MX-12
Graupner MX-12
-
flashturbo
- Kontaktovat uživatele:
mkyral píše:Dnes jsem konečně dokoupil chybějící XT60 konektor na regulátor a zjistil jsem, že buď už neumím pájet, nebo je ta trafo pájka pěkný šmejd. Režim práce 12/48 je asi výsměch. Za těch dvanáct sekund konektor neprohřeje ani náhodou. To spíše až kolem té minuty. Nakonec se to zdá se povedlo. Regulátor to přežil, drží to a multimetrem jsem naměřil odpor 1ohm. Ale ty dva blbé dráty jsme pájel půl hodiny.
Nedokáži si představit, že bych s touhle pájkou (jen starší typ, kde je jiný hrot a uchycení hrotu je na šroubky) napájel zlaté konektory pro připojení motoru. Možná tam bude nějaký problém s uchycením toho hrotu. Návod k tomu je, ale kromě obecných bezpečnostních zásad se tam člověk nic nedozví.
.
... já používám pajku která je stará tak cca 20 let a naprosto bez problému. Hodně velký vliv na pájení má hrot.
Dá se koupit tzv. nesmrtelné očko

je to špičkovej hrot pájím sním XTčka a napohodu do tech 10 sekund to jde.
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___
hmmm... tak ja mam taku skusenost ze na tychto pajkach sa hreje vsetko okrem hrotu 
ja osobne mam mikropajku "len" obycajnu 25W, mozno je to trochu malo, ale napajkujem s tym ozaj vsetko (kable aj smd).
//edit: jednu taku 20 rocnu trafopajku mam aj ja a to je naozaj ina pesnicka ako tie co sa dnes predavaju. tam mozem dat hocijaky medenny drot a hreje jedna basen
ja osobne mam mikropajku "len" obycajnu 25W, mozno je to trochu malo, ale napajkujem s tym ozaj vsetko (kable aj smd).
//edit: jednu taku 20 rocnu trafopajku mam aj ja a to je naozaj ina pesnicka ako tie co sa dnes predavaju. tam mozem dat hocijaky medenny drot a hreje jedna basen
- danidani
- Kontaktovat uživatele:
mkyral píše:Kterou vybrat? Mám si dát na něco pozor?
Viz zde na fóru: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)
Ja pisu z mobilu, tak se omlovam za kratke usecne vety.
Ad upgrade Bety. Tam neni nic moc co upgradovat. Jednoznacne omezeni velikosti vrtule. Ovsem Betu lze vysperkovat treba jednokolovym podvozkem.
Ad plovaky. Vypada to naprosto bombasticky, ale vzletne to z te vody? Nejsou zasadne ovlivneny letove vlastnosti?
Ad Beta jako prvni model zapujceny. Myslim ze to je dobra volba a kdyz mas tu moznost, tak je to super. S ni se naucis rychle a pak poridis treba ten FunCub. Nezapomen dat zapujciteli nejaky darek-treba basu piv.
Ad pajecka. Mam 20 let starou trafopajku tc za 99Kcs. Konektory pajet zasadne spojene samec-samice. Viz vlakno o pajeni nekde tady na foru.
Ad upgrade Bety. Tam neni nic moc co upgradovat. Jednoznacne omezeni velikosti vrtule. Ovsem Betu lze vysperkovat treba jednokolovym podvozkem.
Ad plovaky. Vypada to naprosto bombasticky, ale vzletne to z te vody? Nejsou zasadne ovlivneny letove vlastnosti?
Ad Beta jako prvni model zapujceny. Myslim ze to je dobra volba a kdyz mas tu moznost, tak je to super. S ni se naucis rychle a pak poridis treba ten FunCub. Nezapomen dat zapujciteli nejaky darek-treba basu piv.
Ad pajecka. Mam 20 let starou trafopajku tc za 99Kcs. Konektory pajet zasadne spojene samec-samice. Viz vlakno o pajeni nekde tady na foru.
- mkyral
- Kontaktovat uživatele:
flashturbo píše:... já používám pajku která je stará tak cca 20 let a naprosto bez problému. Hodně velký vliv na pájení má hrot.
Dá se koupit tzv. nesmrtelné očko
je to špičkovej hrot pájím sním XTčka a napohodu do tech 10 sekund to jde.
Díky, když jsem koukal na tu tvoji fotku, tak jsem si vzpomněl na stará dobrá měděná očka. Ta se musela obrousit. no tak jsem vzal pilník a přejel s ním párkrát ten hrot Vylezla měď a teď to pájí mnohem lépe. V pohodě jsem vyplnil zlatý konektor cínem tak jak to je na návodu. Nechápu, proč mi to nedocvaklo dříve. Teď jsem znova studoval návod a tahle "drobnost" tam není. Zato tam jsou perly typu: "Pokud myčka nebude používána delší dobu...". Já myslel, že to je návod k pájce
Graupner MX-12
Graupner MX-12
- Pekacek77
- Kontaktovat uživatele:
Ticcino píše:Ad plovaky. Vypada to naprosto bombasticky, ale vzletne to z te vody? Nejsou zasadne ovlivneny letove vlastnosti?
Z vody jsem jí nedostal, moc jsem to nezkoušel, nemám kormidlo a tak sebemenší vánek mi Bětu otočí pokud neběží motor alespň na půl plynu
Letové vlastnosti ovlivněné jsou a to dost, Beta se v mírném vánku nervózně vrtí a létá spíš jak A80mini s podvěšenou kamerkou
Myslím, že lepší bude zkusit štěstí na jednom plováku a na křídlech mít malé balanční, to by jí nemuselo toliko ovlivnit.
Na starty z vody to bude chtít nejspíš tu největší vrtuli jaká se tam dá dát, ale já spíš chci na vodě jen přistávat, je to poměrně velká plocha tady na Labi. Neumím s Bětkou přistát u nohy na malém plácku.