Telemetrie FUTABA

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
kratas
Kontaktovat uživatele:

Re: Telemetrie FUTABA

#466 Příspěvek od kratas »

Trochu mě u T-BOXu překvapilo, že pokud ztratí signál (rozumějte doma jsem testoval odpojením napájení přijímače), tak ukazuje poslední hodnotu např. RX napětí. To je dost nepříjemné, když by měl spíše hlásit nulu, jelikož mu nepřicházejí žádná telemetrická data. Dost zvláštní. Nebo dělám něco špatně já?
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
ST
Kontaktovat uživatele:

#467 Příspěvek od ST »

Neděláš, já když vypnu palubní napájení RX tak mi to taky hlásí kraviny. Ale nezbývá než se s tím smířit. Já na tohle už rezignoval a prostě to používám. :x
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
kratas
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od kratas »

Jasne diky. Pritom by to bylo softwarove tak snadne rozumne osetrit. Ale diky moc, jsem aspon klidnejsi.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
mch

#469 Příspěvek od mch »

Mám T12FG a čtyři netelemetrické přijímače. Zatím jsem si vždy jen přečetl vaše názory a telemetrii jsem odsouval, nyní už se fakt pro něco musím rozhodnout. Dlouho tu nikdo nic nepsal. Ptám se, je něco nového-pozitivního? Update firmweru apod. Uvažoval jsem i o tom, že si pořídím jiný systém s malým telemetrickým přijímačem jenom pro přenos dat telemetrie, řízení nechat na Fasstu. Třeba JetiBoxProfi, který umí i logovat, případně MZK, FrSky apod. Ale nechci zase komplikovat něco co funguje jednoduše, ale zase ta představa koupit nové přijímače, staré někam udat mě také přijde dost drahá. Létám F5J, takže vario pro trénink bych využíval, při hledání ztraceného modelu se může hodit GPS modul, stejně jako zastínění přenosu pro lokalizaci ztraceného éra. Ale hlavně bych chtěl znát stav akumulátoru, abych se moc nekochal a následně nespadl. Dovedete mi prosím někdo více vyjasnit vašim názorem mé rozhodnutí. Díky moc.
PRESTIGE 2PK UltraLight (1120-1260), Light (1430-1850), Windy (1540-2100), Demon F3F
ST
Kontaktovat uživatele:

#470 Příspěvek od ST »

Všechno při starém, nic se nezměnilo. Jo vlastně ano, přibyla aktualizace pro nové senzory. Jinak stále max. 2 SBT přijímače na T-BOX. tady nic nového a asi ani už nic jiného nebude. Nejspíš to nechají vyhnít v stávajícím stavu. Mě ale už telemetrie 3x zachránila éro ( VIKING F3X ) díky alarmu na napětí při vyhořelém servu.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#471 Příspěvek od jindraj »

Tak jelikož máš netelemetrický vysílač, tak pokud nepřezbrojíš, tak jsi odkázán s Futabí telemetrií na Robbe TBOX, a tam co tak z velké dálky sleduji moc novinek není. U telemetrických vysílačů nicméně nějaký průběžný pokrok v mezích zákona je. Přibývají podporovaná čidla, zlepšují se s novými FW těch vysílačů možnosti jejich zobrazení, alarmů, nastavení, logování, atd. Aktuálně osobně vím jen o pár věcech, co mi zbývají na seznamu "zlepšení v telemetrii" u Futaby. A možnosti, škála senzorů a další vlastnosti jinak vyhovují. Mám vyzkoušeno použití několika čidel co v různé kombinaci ukazovala GPS, rychlosti, vzdálenosti, výšky, varia, teploty, otáčky, napětí pohonu i přijímače, proudy, kapacity, síly signálu, ... a jde z nich vybrat poměrně funkční a užitečná sestava a v kombinaci s logováním na vysílači jdou dělat celkem psí kusy, pokud tě ty údaje zajímají a třeba telemetrii napětí jak přijímačovek, tak pohonného aku dávají nativně již samotné přijímače a netřeba žádné čidlo. Na přesné údaje o sežrané kapacitě je tu pak čidlo jak od Futaby, tak od třetí strany UnisensE - to druhé je pecka kombinace s variem, možnostmi nastavení přes poč., výškoměrem, proudovým čidlem, dalším čislem napětí a čidlem otáček ... pokryje 90% představitelného cus psal ... snad s výjimkou té GPS. Velká výhoda toho systému je, že se jen čidla napichují za sebe (doslova ... některá mají v sobě konektor, do kterého se prostě jen zastrčí to další) a i když ten konektor nemáš, tak se to vše věší na jeden "Y" kabel bez jakékoliv aktivní elektroniky, potřeby jakýchkoliv udělátek, centrál, hubů a pod. prostě banální propojování všech čidel na jeden jediný port Rx. Za mě celkem funkční systém.

ST píše: ... stále max. 2 SBT přijímače na T-BOX ...

??? To T-Box mohu používat jen se dvěma telemetrickými přijímači a třetí už ne? Nikdy jsem tenhle aspekt neřešil ... mám právě dva ale jen pro zajímavost tohle omezení snad není u telemetrických vysílačů ... nebo ano? Zkoumal jsem různé aspekty telemetrie, ale počet přijímačů zatím ne.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#472 Příspěvek od sramy »

Řešil jsem poslední dobou stejný problém, vlastním vysílač Futaba FX-30, čekal jsem s čím přijde Futaba -Robbe za vylepšení na telemetri-boxu, ale nic se nekonalo.
Létám hodně s větroněm nebo elektrovětroněm, skoro jako ty s F5J, potřeboval jsem něco kde se "zeptám na výšku,napětí"(hlášení hlasem) a ještě by šlo následně doma logovat data.

Procházel jsem různé možnosti jak píšeš MZK, Jeti, FrSky + vario a výškoměr, vždy jsem na něco narazil třeba zda se nebudou rušit oba systémy vedle sebe na 2,4GHz nebo nesplňovali mé požadavky.

S vysílačem jsem spokojen a nechtělo se mi měnit všechny stávající za nové přijímače s FASSTtest.
Začal jsem se zajímat o SkyAssistant, ten umí měřit napětí výšku, dvě teploty (vnitřní a venkovní) a vario. Vysílá po 433MHz jiné pásmo, pro příjem je třeba PMR stanice (ručka cca za 500-600Kč).
Náhodou se zrovna objevil na prodej na bazaru, mám ho asi tři týdny max. spokojenost, jediný mínus je pro mě že je větších rozměrů.Ale vešel se všude (i do úzkého trupu RCVS), přehazuji ho.

Používám ho hlavně na hlášení výšky, napětí a varia, teplotu nepoužívám. Dále hlásí nastavené alarmy všech veličin. Pro tebe bude jediným mínusem ten rozměr a chybějící GPS.
Na vysílači vyvolám hlášku třípolohovým přepínačem - nahoru výška a napětí, uprostřed nic, dolů zapnuté vario.
Zvuk mi bohatě stačí, hlášky jsou v češtině (pán nebo paní), chybějící displej mi nevadí naopak, mne neláká abych spustil oči od letadla.Jdou použít sluchátka.
Doma si data stáhnu do PC.
Pokud se vzdáš GPS a měření jiných veličin proud, otáčky a kapacity je to jedna z cest.
:wink:
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#473 Příspěvek od sramy »

Doplňuji, že mě to vše vyšlo na třetinu ceny TBox + FASSTtest přijímač + vario.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
mch

#474 Příspěvek od mch »

jindraj: možná jsem tě špatně pochopil, chtěl jsi říct, že telemetrické vysílače mají oproti netelemetrickým, které se překopou pomocí TBoxu, jakousi výhodu v tom, že je lepší výběr senzorů a lepší sw podpora? Já si myslím, že jsou na tom obě větve potom stejně, R6308SBT má možnost strkat do S.BUS2 stejné senzory jako R7008SB, nebo jsou snad pro např 14,18MZ přijímače lepší? Možná opravdu časem budou, kdežto na zdokonalování TBox větve už Robbe nebude mít komerční důvod.

sramy: zdravím tě Petře, (Milan z LMK Týnec). SkyAssistant je supr, ale na soutěže, kde chci jen vědět palubní napětí+signál, bych ho těžko mohl použít. Ale co není, může (a nějak to tam díky pokroku a loby spěje) být v budoucnu i proti vůli všech soutěžících povoleno a situace bude jiná.

Nějak se stále přikláním ke "kočkopsu" Fasst nahoru + Jeti dolů. Odpadá vysílačový modul, který má MZK a podpory se nebojím. Ale zase oproti full Jeti systému i full FassTest to bude vždy ochuzenější.
PRESTIGE 2PK UltraLight (1120-1260), Light (1430-1850), Windy (1540-2100), Demon F3F
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#475 Příspěvek od jindraj »

nejde ani tak o čidla, ale spíš o některá omezení a možnosti nastavení a vývoj do budoucna. Přijde mi, že zatímco od skromných počátků se možnosti telemetrických Tx podstatně zlepšují a mají potenciál, tak T-Box začíná narážet na své limity. Ale nijak to neřeším.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od sramy »

Taky tě zdravím Milane, jasně je několik cest, jak jít. Mě se podařilo splnit co jsem potřeboval.

Třeba se potkáme v HB na F5J, budu jako divák, kvůli rodině jsem omezil soutěžní létání.
Petr
www.lmkchotebor.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#477 Příspěvek od sramy »

Ještě malá poznámka, měl jsem strach z "větších rozměrů" SkyAssistenta, ale příjímač (Jeti sat.) + vario, vyjde skoro na stejno, jen to jsou dva komponenty = trochu lépe skladné v modelu.

Kod ví jak by se na soutěži tvářili na SkyAssistant, když bys ponechal hlášku jen napětí, vario a vyšku měl vypnutou?
Vše lehce může pohlídat časoměřič, slyší co ti hlásí, a jestli máš sluchátka atd.
Atˇse ti daří ahoj P.
www.lmkchotebor.cz
ST
Kontaktovat uživatele:

#478 Příspěvek od ST »

T-BOX podporuje spárování jen pro dva RX SBT, nelze více bohužel. Jakmile se pokusíš spárovat další, tak ti prostě ten jeden předchzí odhlásí.
Je to prostě jen berlička pro majitele vysílačů bez telemetrie.

ST píše: ... stále max. 2 SBT přijímače na T-BOX ...

??? To T-Box mohu používat jen se dvěma telemetrickými přijímači a třetí už ne? Nikdy jsem tenhle aspekt neřešil ... mám právě dva ale jen pro zajímavost tohle omezení snad není u telemetrických vysílačů ... nebo ano? Zkoumal jsem různé aspekty telemetrie, ale počet přijímačů zatím ne.[/quote]
mch

#479 Příspěvek od mch »

sramy:
on skyassistant je bezva pro rekreační lítání, ale my už vlastně máme výškoměry, většinou Altis a ty podporují telemetrii Jeti,Graupner,Multiplex a budou umět i Futabu, takže se využije. Vário bych mohl užívat jako bonus mimo soutěže, kdybych si jen připlatil, hlavně se mi však jedná o nějaké povědomí o tom kolik mám ještě energie nahoře, a když to někam žuchne, tak zpětný přenos hodně pomůže pro nalezení. Jeti by bylo ok, více čidel za pár korun, ale navíc sat.přijímač a větší škatule na vysílači, ale také možnost zdrátovat jejich M Vario 2 Ex, tak, aby fungovalo v F5J módu s přijímačem Futaba a navíc komunikovalo telemetricky z Jetiboxem. "Robbebox" je vzhledově kultivovanější, eroplán skoro nic nevozí navíc, ale celkově více peněz a nové přijímače.
MZK a FRSKY už jsem nějak vyřadil.
Na HB už se těším.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#480 Příspěvek od sramy »

Jj máš jiné požadavky než já, tak pak ti nejlépe vychází Jeti.
Tam by mě zajímalo, zda jde propojit přijímač FASST + Rsat Jeti, aby šlo vyslat povel třeba přepínačem na vysílači a dole ti JetiBox odpověděl hlášku nějaké veličiny.
Zkusíme, zda s tím nemá někdo zkušenost, díky za info P.
www.lmkchotebor.cz
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“