Luboš
... se fakt nezadařilo
Tomu říkám hodně velká smůla, buď byla přepážka už naprasklá a první trhlina jela odtud, nebo nějaký dřívější bouchanec z boku (třeba i přepravní) a souběh se směrem namáhání...
Mně před dvěma týdny poryv větru srazil Django do lesa (60 m dole za asi 5 sec do úrovně korun, pak už jsem ho neviděl), podle záznamu z Altisu zřejmě škrtlo ocasem o větev, vítr ho přehodil přes záda a pak výšku porostu (28 m)pod úhlem 65-70 ° po kouli dolů bez řízení, cestou 1-2 škrtance o větve. Dole nebylo úplně ubito a nebyl tam kámen, takže zapíchnuto po kabinku. Poslední zaznamenaná rychlost klesání kolem 25 m/s...
Uvnitř všechno krom motoru utržené, usmyknuté tři ze čtyř šroubů křídla, ale trup úplně bez poškození a na křídla jsem potřeboval asi 0,5 g epoxidu a celkem vč. zbytků po vystřihování asi 0,4 dm2 skla 25g/m a vlastně to není poznat...
Přepážku mám 4 mm topolovka + zepředu 2x 160g/m2 uhlík křížem, zapuštěno o 1,5 mm přípravkem a jím trochu pod tlakem zformovaný a zároveň s předkem perfektně zarovnaný rantlík široký asi 1,8 mm.
Jen jsem zíral, protože jsem čekal buď sundavání ze stromu, nebo letadlo na kaši (případně dohledatelné podle ohně z baterky), ale rozhodně ne letadlo s pár drobnými šrámy nepostřehnutelnými bez detailní prohlídky, připravené na úpravu vnitřního uspořádání.
Papírovi uctivá poklona za vyváženou pevnost a pružnost
Kuba78:
Je to šroub M4x25 silon/polyamid, přední vycházejí zkrácené ideálně na 4x20-22 a zadní na 4x15-17.
800g je dost, moje Django je spíš těžké a má základ 753g s aku 95g (tj. 1000-1100 mAh). S naložením na 800 už se dá lítat ve větru 4-6 (7) m/s, do klidu je to podle mého názoru úplně zbytečné.