Beta 1400 - stavba

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Borek
Kontaktovat uživatele:

#451 Příspěvek od Borek »

lupin píše:Ještě prosím nemáte někdo odkaz na li-poli do vysílače ,díky.

Třeba tohle.
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
wilder01

#452 Příspěvek od wilder01 »

zdravim Vas.

Dnes sa mi podarilo stratit matku pridrzajucu vrtulu na motore bety 1400.
Neviete mi poradit ci sa da niekde zohnat len samotna matka, alebo je to sucast motoru a tym padom musim zhanat cely motor?

Vdaka moc
Ticcino

#453 Příspěvek od Ticcino »

Borku, to rád slyším, že jsi zase ve vzduchu. Ohledně regulátoru, dovol mi začátečnický názor resp. způsob, jak bych to udělal já.
1. změřit proudový odběr na zemi. Pokud nepřesáhne 25A, tak bych plyn ani neomezoval.
2. při tom kontrolovat tah. Často se stává, že proud roste, ale tah už ne.

Pokud nemáš měřák, tak to zkus metodou pokusu. Omezovat rovnou na 70% je asi zbytečně přísné. Stejně na plný plyn létáš jen krátkou dobu a ten motor by to měl vydržet. Taktéž je otázkou, co máš za baterku, zda těch 30A fakt může bez újmy dát.

Ale myslím si, pokud měl tvůj kamarád baterku k přijímači, tak bude mít i ampérmetr (chce to ten modelářský. Běžné ampérmetry mají malý rozsah)

Wilder01: Ten závit, pokud si pamatuji, je M4. Bohužel klasická matka ma malý vnější průměr. Podložka je na obtíž, protože na unašeči je krátký závit.
V podstatě máš teď dvě možnosti. (nový motor nepovažuji za možnost, to nebude potřeba).
Buďto se ti podaří sehnat nějakou atypickou vhodnou matku nebo si jí prostě v dílně necháš vyrobit. Nemusí ani vypadat tak jako ta původní. Je to práce na soustruhu na 5 minut. Jen pozor, aby to bylo vyvážené (rozumněj, aby díra se závitem byla uprostřed a ne půl milimetru od osy).

Druhá možnost je sundat unašeč z hřídele motoru a koupit jinej. (třeba gumičkovej).

Osobně bych se ale přikláněl k první variantě.
lupin

#454 Příspěvek od lupin »

Tak lidi prvni let až dnes před polednem.Beta krasně vzletla udělala v pohodě dvě zatačky no a pak se vysunulo levé křídlo éro zamávalo a plesklo asi ze 30 m na zem.
Naštesti jen ulomen kousek křídla.Urval se sucháč byl přilepen oboustrankou a ta se utrhla.
Vše opraveno koupena hliníkova vyztuha, znovu nalepeny sucháče sekunďákem pod křídlo.
Zítra pokračováni! :wink:
qq
Kontaktovat uživatele:

#455 Příspěvek od qq »

Ticcino píše:Wilder01: Ten závit, pokud si pamatuji, je M4. Bohužel klasická matka ma malý vnější průměr. Podložka je na obtíž, protože na unašeči je krátký závit.
V podstatě máš teď dvě možnosti. (nový motor nepovažuji za možnost, to nebude potřeba).
Buďto se ti podaří sehnat nějakou atypickou vhodnou matku nebo si jí prostě v dílně necháš vyrobit. Nemusí ani vypadat tak jako ta původní. Je to práce na soustruhu na 5 minut. Jen pozor, aby to bylo vyvážené (rozumněj, aby díra se závitem byla uprostřed a ne půl milimetru od osy).

Proč tak složitě? :wink:
http://www.killich.cz/editor/image/prod ... _cz_91.jpg
wilder01

#456 Příspěvek od wilder01 »

takze M4? SKusim popozerat v prislusnych predajniach ci najdem nieco podobne. Vdaka za radu.
ta origo matka je na strane vrtule uplne rovna, alebo je tam nejaka cast zasuvajuca sa pod vrtulu? som si ju nestihol prestudovat predtym ako som ju stratil.
Borek
Kontaktovat uživatele:

#457 Příspěvek od Borek »

Ticcino píše:Pokud nemáš měřák, tak to zkus metodou pokusu. Omezovat rovnou na 70% je asi zbytečně přísné. Stejně na plný plyn létáš jen krátkou dobu a ten motor by to měl vydržet. Taktéž je otázkou, co máš za baterku, zda těch 30A fakt může bez újmy dát.

Baterie je 2150 mAh/20C, ta by měla dát 40 A. No uvidíme. Každopádně teď plný knedl jsou otáčky, které jsem před tím nikdy nezažil -- úplně se toho bojím, aby motor nevyskočil z uložení.

Ale ještě jeden dotaz bych měl: Původní regulátor u Bety měl v té smršťovací gumě na jedné straně vystřižený čtvercový otvor, který obnažoval kovový chladič. U toho, co jsem koupil, nic takového není. Nemám náhodou tu díru vyříznout já? (V návodu o tom nic není).

Jinak pro zajímavost, video z boje s větrem (pouze cca první tři minuty, slabý odvar toho, co následovalo poté).
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
lupin

#458 Příspěvek od lupin »

Včera jsem psal na rychlo z PDáčka aby jste věděli další pokroky v mém letectví :D .
Takže zakoupena hliníková spojka křídel v hobbymarketu a sucháče nalepene podle TICIINA ,díky za radu to snad neurve ani uragán.
Nadále platí prosba o pomoc při výuce pilotáže, ozvěte se prosím někdo.Dnes už to asi neklapne ve výcviku protože se právě přivalila bouřka jak bejk.Letu zdar!!!!! :lol: :lol: :lol:
Ticcino

#459 Příspěvek od Ticcino »

QQ: Jo, taková matka by byla dobrá, jenže já jí v M4 nenašel. I ve Tvěm odkazu to začíná od M5.

Wilder: Pod vrtuli nejde nic. Právě naopak, tam nic jít nesmí, jinak nebude vrtule pořádně držet. Odkaz co posílal QQ o pár postů výše, tak zhruba něco takového by bylo vhodné. Ale se závitem M4.

Borek: Vyřezávat nic netřeba. Jen po letu zkontroluj omakem teplotu. Počítám, že ten regulátor bude jen tak vlažnej až teplej. Ale ne horkej. Jak jsem psal, nevim co snese motor, ale krátkodobou zátěž 30A by zkousnout mohl. Když nebudeš Betu trýznit stále pod plným knedlíkem, tak bych to nechal.

Ad sucháče, to asi víte, ale radši napíšu, prodávají se i samolepící. Onehdá jsem v Hypernově sehnal 2m za asi 30Kč. Krásnej, širokej bílej.

Jo a ad ta aplikace mezi trup a křídlo, to není z mojí hlavy, ale od kolegy, který to tu čte, ale má strach něco psát. Tímto ho zdravím ;)
qq
Kontaktovat uživatele:

#460 Příspěvek od qq »

Ticcino píše:QQ: Jo, taková matka by byla dobrá, jenže já jí v M4 nenašel. I ve Tvěm odkazu to začíná od M5.
Hornbach, obi,..., dal jsem první odkaz, který zobrazoval, co třeba...
wilder01

#461 Příspěvek od wilder01 »

diky za info, pojdem popozerat zajtra nejake tie matky M4, dnes by som si tak zalietal, vonku krasne a nefuka.
Klubas
Kontaktovat uživatele:

#462 Příspěvek od Klubas »

Tak dnes jsem pokročil zase já.. Už od začátku jsem se bál o serva křidélek, o to aby se neočesali při nějákém přistání do vyšší trávy a chtěl jsem na ně udělat krytky. Dostal jsem tip že tam mám nalepit půlku kindervajíčka a když jsou dnes ty velikonoce.. :D Tak první jsem "krytky" natřel na bílo barvou na plastikové modely(i zevnitř, aby žlutá neprosvítala ven) nechal zaschnout a vteřiňakem jsem to tam lípnul. Pak jsem ještě jednou vzal tu barvu a přetřel jsem to kolem toho, aby nebyl vidět lepený spoj (lepidlo+aktivátor=hnusná žlutá která je na bílé dost vidět) Bez čekání na zaschnutí barvy je to práce na 5 minut. Foto můžu poslat mailem.

K té uhlíkové spojce křídla - chce to vyměnit za silnostěnou nejméně 6mm tlustou.. Já jí tam musel trochu cpát(no dobře trochu víc :D) ale i kdybych tam neměl ty suchý zipy tak si troufnu tvrdit že by se křídlo nevysunulo ani při velkém větru a akrobacii do toho. Jestli někdy budu kupovat nový křídlo(to moje je dost omlácený) tak byc tam sucháč nedával, ale sehnal bych si pořádný magnety. Jak tam mám ten sucháč tak křídla nejdou úplně zasunout do sebe a kus toho co má být v trupu "čumí" ven..
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
m.s.

#463 Příspěvek od m.s. »

Někdo tu daval fotky sucháčů půlka zčásti napevno na trupu pod křídlem, zčásti na protikus na spodní straně křídel těsně u trupu. Fotka by byla názornější, ale nemůžu to najít a sám to tak nemám.

EDIT: Tak jsem to našel, Lubo to tak dělal na Wildovi ;-)

http://fotoalba.cz/alba/lubo1/2286314
wilder01

#464 Příspěvek od wilder01 »

Ja som na kridla prilepil magnety, kupene z DX z Ciny, supersilne :)
Ma kazde kridlo na 5 miestach vtlacil a sekundakom prilepil, drzi to ako fras. Prvy let bol dost boj, v silnejsom vetre Beta urobila viacero lopingov a vykrutov.. nezavisly pozorovatel by si mohol myslet ze s tym zamerne lietam akrobaciu. Skoda ze ta matka vypadla a lietado slo k zemi. nastastie som ho vyrovnal a pristalo na bruchu bez zjavneho poskodenia.
lupin

#465 Příspěvek od lupin »

Včera opět pokus o letání dopadl špatně .Letadlo mě furt padá po křídle na levou stranu.
Po vyvážení a hození bez motoru do kluzu mě krásně ero letělo z mírného kopečka cca 50 metrů tři pokusy a v pohodě .Potom při startu se zapnutým motorem padá na levou stranu.Usoudili jsme z mladý, že bude zřejmě vyosený motor.Naštěstí se jen odlepily ocas a mírně narazil čumák,ale už mám strach s tím jít do vzduchu!!! :cry: :cry: :cry:
Zkušený pilot by to zřejmě vybral ,ale mladýmu to spadlo.Tak co teď babo raď..... :idea:
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“