Rozdíl ELRS a "klasika"

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Rozdíl ELRS a "klasika"

#46 Příspěvek od prikrylm »

Když chci "něco nového", tak přece nemusím to "staré" zahazovat, klidně provozovat obojí, ne?
---
graup15 píše: pát 17.04.2026 19:48 ... a bude jako diverzitní v šuplíku :-)
nic proti tomu, ale už se někomu z vás stalo, že mu rádio nefungovalo a musel sáhnout po "záložním"? Co to bylo za rádio?

4in1 umí PPM a tím otočným přepínačem lze vybrat až 56 protokolů (vyzkoušeno)

Co sice nemám vyzkoušeno, ale zatím tomu věřím, že s PPM umí fungovat i ELRS moduly.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
tomashr

#47 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše: pát 17.04.2026 22:28 nic proti tomu, ale už se někomu z vás stalo, že mu rádio nefungovalo a musel sáhnout po "záložním"? Co to bylo za rádio?
Tak sám jsem loni zažil, že jsem před docela velkými závody večer na letišti zjistil, že mi odešel trim výškovky u X20, bez čehož se létat moc nedá… Záložní rádio jsem neměl, tak jsem v nouzi přehodil na trim plynu (který naopak neužívám) a nějak odlétal. A co vidím kolem se na závodech, tak se občas nějaká nefunkčnost stane. Že by prostě rádio totálně “chcíplo” tuším taky, ale to je hodně výjimečné, spíš nějaké mechanické nesrovnalosti, odešlá napájecí baterie, atd.
Pokud člověk létá rekreačně anebo maximálně národní jednodenní akce, tak se prostě jednou neletí, pokud ale objíždíš i závody v zahraničí, tak už náklady na cestu a startovné jsou takové, že není úplně od věci vozit náhradní rádio (u ceny TX15 bych neváhal vůbec).

Druhá věc je, že u moderních rádií s volitelnými OS a moduly se může druhý kus hodit na testy novinek. Jak mi odešel trim, tak jsem tehdy koupil nové X20R (i kvůli reálným novinkám, ta závada byla spíš dobrá záminka, proč si koupit :lol: ), ale zrovna nyní se konečně dostávám k opravě a počítám, že do starého X20 půjde nightly ETHOS 26, mimo jiné i kvůli testům nové integrace ELRS. FrSky to nikde moc nepropaguje, ale ta nová verze má mít podporu přímo v OS, ne jen neoficiálními skripty.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

graup15 píše: pát 17.04.2026 21:56 ...
Za těch mnoho let co blbnu s letadýlkama jsem měl snad vše co kdo vyrábí...
No vidíš, to je ten rozdíl. Ty tuníš střeva do koupených modýlků, já používám osvědčená, byť archaická střeva do vlastních konstrukcí.
Došel jsem k tomu že nechci mít stejné éro jako desítky, možná stovky a v případě asijských bublin i nebublin tisíce lidí.
.
.
graup15 píše: pát 17.04.2026 21:56 Fascinující je, že doma bastlíš rúzná udělátka s arduinem , ale rejdio s RGB podsvícením ti přijde divné...
Do toho Arduina si dám jen funkční, účelové věci, kdežto blikátka by mi byly k h0vínku :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
HONZIK 22

#49 Příspěvek od HONZIK 22 »

To je narez.Takova moznost modifikace pro okamzite
FB_IMG_1776593126902.jpg
info pri mrknuti na obrazovku. I pro me slepone.

Ted aby ty senzory rikali okamzitou pravdu. Prede to graficke zpracovani musi mit nejakou prodlevu nascitanou s prodlevou prenosu z nich samotnych.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od jyrry »

HONZIK 22 píše: ned 19.04.2026 12:22 ... info pri mrknuti na obrazovku...
Když na to je vidět přes břicho, tak supeeeer :mrgreen:
Ale pro větroňáře a hornoplošníkáře dobrý, ti maj dost času čučet dolu. Jen nesmí být zrovna moc vysoko/daleko, éro se pak špatně hledá ;)

S displejem nahoře se málokterý dýzajnér popasuje... myslím že když to ta pani uvnitř odříká, je to trochu lepší ;)
jyrry.webnode.cz
HONZIK 22

#51 Příspěvek od HONZIK 22 »

Tak ona ta pani keca ,otazka co ti keca a jestli nekeca. :D Babe nesmis nikdy verit.
Graup uz telemetrii ,cidla testuje. Jsem zvedav jak to dopadne. Zhostil se fnc pokusneho chrousta. A ma s cim srovnavat. FUTABA /Ethos Frsky a ted Radiomaster.

Kudla az se uz ten Graupik vzpamatuje.
Neb me ceka jiste toto:
https://www.facebook.com/share/p/1CXv1u5W95/
Tvl. Dobre rady :.,,Otevrte svou mysl s Open source ziskate pak nekonecne moznosti.
No ,tak a jsem v prdeli,moje mysl je ocividne zastrena trictvrte lidske generace ,/lidskeho zivota /sablonami. Nevim zda se otevru ve zbytku sveho zivota kdyz treba 3x denne hledam klice od auta. :roll:
Ale porad je sance letat . Viz VEKA a jeho upoutance nebo magnety. Ty by taky sly. :mrgreen:
prikrylm

#52 Příspěvek od prikrylm »

Možná ještě jedno plus(?) k ELRS. Pokud mám záložní/druhé rádio (stejná pass fráze) a v něm stejný model (stejné ID), rádiu se, nedej bože, něco stane, tak zapnu druhé rádio a lítám. Žádný binding, žádné "share"...

Totéž umí pro některé protokoly i 4in1 (Bayang, AFHDS2, DSM2/X, Frsky D8, D16 - pomocí těchto protokolů se taky dá vytvořit bezdrátové učitel-žák spojení).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
tomashr

#53 Příspěvek od tomashr »

jyrry píše: ned 19.04.2026 12:26 Když na to je vidět přes břicho, tak supeeeer :mrgreen:
Ale pro větroňáře a hornoplošníkáře dobrý, ti maj dost času čučet dolu. Jen nesmí být zrovna moc vysoko/daleko, éro se pak špatně hledá ;)
Jako fakt je, že z mého pohledu je tohle docela velké mínus u TX15/TX16 proti FrSky řady X, ten displej nahoře je fakt obrovská výhoda. Na soutěžích běžně pokukuju na stopky na displeji za letu - rádio v ruce zvedlé nahoru, takže nemusím koukat mimo model. U displeje dole je tohle daleko horší a u mne to je téměř k.o. kritérium. Jasně, zvyknout si jde na vše, jde řešit i alternativy s audiem, ale po delším fungování s displejem nahoře by mne návrat zpět moc netěšil :-(
graup15

#54 Příspěvek od graup15 »

prikrylm píše: ned 19.04.2026 15:38 Možná ještě jedno plus(?) k ELRS. Pokud mám záložní/druhé rádio (stejná pass fráze) a v něm stejný model (stejné ID), rádiu se, nedej bože, něco stane, tak zapnu druhé rádio a lítám. Žádný binding, žádné "share"...

Totéž umí pro některé protokoly i 4in1 (Bayang, AFHDS2, DSM2/X, Frsky D8, D16 - pomocí těchto protokolů se taky dá vytvořit bezdrátové učitel-žák spojení).
Přesně tohle mne napadlo, když jsem koupil to bílé (aby měla bílá Frsky 18RS) ségru :-)
Nahrál jsem tam vše stejně jako na (zatím T15 neb brzo i ta bude MAX, ale až dorazí modré AG02) a je boží, že jde jeden model ovládat dvěma rádiama...a chodí to božsky:-)
graup15

#55 Příspěvek od graup15 »

HONZIK 22 píše: ned 19.04.2026 14:22 Tak ona ta pani keca ,otazka co ti keca a jestli nekeca. :D Babe nesmis nikdy verit.
Graup uz telemetrii ,cidla testuje. Jsem zvedav jak to dopadne. Zhostil se fnc pokusneho chrousta. A ma s cim srovnavat. FUTABA /Ethos Frsky a ted Radiomaster.

Kudla az se uz ten Graupik vzpamatuje.
Neb me ceka jiste toto:
https://www.facebook.com/share/p/1CXv1u5W95/
Tvl. Dobre rady :.,,Otevrte svou mysl s Open source ziskate pak nekonecne moznosti.
No ,tak a jsem v prdeli,moje mysl je ocividne zastrena trictvrte lidske generace ,/lidskeho zivota /sablonami. Nevim zda se otevru ve zbytku sveho zivota kdyz treba 3x denne hledam klice od auta. :roll:
Ale porad je sance letat . Viz VEKA a jeho upoutance nebo magnety. Ty by taky sly. :mrgreen:
Hmm...tak se jukni. Ten externí výškoměr mne zrovna nenadchnul
https://www.facebook.com/dalibor.steda
Na rozdíl od integrovaného varia v ER8-GV.
Jo a ten Nexus je pro vrtulníkáře asi superrr.. a i pro jednodušší FPV uplně super, neb je tam skoro vše integrované a jde tam nahrát INAV 9.
Ale pozor...Nexus nemá proudové měření v sobě..,ale musíš připojit externí ELRS proudové čidlo...a jeden UART port konfigurovat pro komunikaci s tímto čidlem.
Já mám naštěstí fakt slušnou zásobu SpeedyBee F405 wing..., takže zatím Nexus XR kupovat nebudu.
graup15

#56 Příspěvek od graup15 »

jyrry píše: ned 19.04.2026 12:26 Když na to je vidět přes břicho, tak supeeeer :mrgreen:
No , přesně...ani nemusí být nijak vysoko...spíš daleko. F5J zepředu je tečka a k ní z obou stran dvě čárky... ( Na větší dálky je to vidět uplně nahovno :-) :-)
Proto mám na všechny duležité věci hlasové upozornění.
pepin

#57 Příspěvek od pepin »

S displejem nahoře se málokterý dýzajnér popasuje... myslím že když to ta pani uvnitř odříká, je to trochu lepší ;)
Noo já jsem byl zvyklej z externího duplexe minibox že bylo opravdu fajn mít ten minibox na vysílači vepředu bo tam to bylo daný, že co nevidím to nevím. U radiomastera mi ta obrazovka dole vadila ale jen do doby než jsem si ty infa nastavil jako akustický hlášky a od té doby ten display vepředu mi už vubec netrápí a to i hlavně z toho duvodu že udržet při životě display vepředu znamená mít na ten vysílač kufr bo ten display vepředu je zase mechanicky hodně na ráně. Jako chápu že většině modelářu to nevadí a v poho dají palcový vysílač pro přepravu do tretozu, ale v principu to pak postráda opravdu smysl v tom že mám sice malý palcovy vysílač ale aby se neulomila páčka, nedej buh rupnul display je ho třeba ukládat ve finále do kufru do kterého se vejde i pultovy vysílač plus svěrák a maly soustruh.
tomashr

#58 Příspěvek od tomashr »

Pepine, tohle o přepravě nechápu… Přeprava FrSky X20 s displejem nahoře je reálně úplně stejná jako u mne třeba Futaby s displejem dole, to prostě není problém. Oboje mám jako palcovky, žádný pult. Reálně je při nějaké prasácké dopravě primární riziko očesání spínačů, to je u obou stejné. U displeje taky nevidím rozdíl, fakt nechápu.
V praxi Frsky vozím v kufříku, co k tomu dodávají (žádné monstrum), dost podobný princip jako case, co dává k vysílači Radiomaster.
graup15

#59 Příspěvek od graup15 »

Nojo, ale pepin vozí rc u chladiče v motoru auta..
Se jukni do rcpara vlakna...neuvěříš😀
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: ned 19.04.2026 19:04 Pepine, tohle o přepravě nechápu…
Tak já to chápu že to třeba ty a miliony daších nechápeš že super blbuvzdorný vysílač je pro mě takový který narvu do batohu bez jakékoli ochrany aniž bych měl nervy že když se nezlomí páčka tak zase rupne display.

Prostě to dáte do kufru,,ale to já nemohu bo kufr mi prostě překází jak je velikej. Ale já to mám fakt uplně jinak ty priority, v každym připadě jsem se přeučoval z pultovky na palcovku aby to všechno okolo vysílače bylo znatelně menší.

Ono občas se fakt hodí když ta modelařina je co nejvíc skladná a objemem prostoru minimalistická, třeba s tim rc paragliderhadrem to pujde i tady s tim autem uplně v poho.
Přílohy
5A42F920-FD93-4E9B-9E72-E0A9FA413C5E.png
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“