Nový větroň 2-3m

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
semi
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový větroň 2-3m

#46 Příspěvek od semi »

ION, lsmodel, MPX potřebují prostor. Mám F3K a to na můj prostor je akorát, ale do těch výšek co se s ním dostanu, takže 2,5m s motorem do větších výšek.
Je to jak s autama, do terénu jedno, do práce druhé :-)
To že tam je třeba serv KST 8mm je ni jasné, vzal bych napřed model a výbavu postupně, aby to nebyla taková rana.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
HONZIK 22

#47 Příspěvek od HONZIK 22 »

Aaaa ,ja uz vim co chces: :D
V predchozich dilech mas i skvely navod na stavbu obdobneho.
https://youtu.be/g6Oi7RrmcSc?si=Lut053QC-6WNcXmS
kope
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od kope »

warhawk píše: pon 30.06.2025 10:54 fóru.

ALE

počítej s tím, že udělat Django správně tak, jak jej výrobce zamýšlel a jak to dává smysl, leze do peněz.
V prvé řadě není velký finanční rozdíl mezi verzi ve skle a verzi v uhlíku. Verze v uhlíku je pak trochu odolnější proti poškrábání. Tyhle vaukovky jsou prostě citlivé. Já s tím budu lítat na posečeném letišti, ale na nějakou divokou louku bych to nenesl. Koupit Django bez doporučených obalů je také blbost. Takže připočítej obaly (dělá je chráněná dílna, za mě super).

Druhá věc je elektronika. Křídla jsou žiletka, takže se tam nevejde kdejaké servo. Potřebuješ serva, která jsou plochá a současně velmi silná protože kormidla jsou velké placky. Navíc musí přesně středit a být teplotně stabilní. Bla bla bla..., přečti si moje příspěvky v tématu Django. Za serva jsem dal tolik jako za model...
K tomu doporučený motor, regl s BEC který zvládne ta silná serva, kužel s vrtulí co stojí jak Plzeň u Popů apod.

Django je dle mého názoru termický speciál, nikoliv však univerzál. Já mám ještě MiniCorado a proto jsem šel vyloženě za lehoušem.

Co třeba ION?
https://www.lindinger.at/en/AIRPLANES/M ... GS/9711003

http://shop.jpmodels.net/product-en/mod ... ration/566

(Ikdyž teď jsem zmatený, kdo dělá co, protože jeden ION je český a druhý od Rudiho)
Dovolil bych si nesouhlasit, co se týká ceny osazení. Jednak je možné mít pořád ještě Django klasik. To ještě nemá tak velké ovládací plochy, stačí tedy relativně slabší serva. Navíc má v křídle šachtu na balast.
A jednak, zvlášť pokud to není na soutěžní létání, se dá i Django new osadit i levněji. Serva např Dualsky, chaservo...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
kope
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od kope »

warhawk píše: pon 30.06.2025 10:54 fóru.

ALE

počítej s tím, že udělat Django správně tak, jak jej výrobce zamýšlel a jak to dává smysl, leze do peněz.
V prvé řadě není velký finanční rozdíl mezi verzi ve skle a verzi v uhlíku. Verze v uhlíku je pak trochu odolnější proti poškrábání. Tyhle vaukovky jsou prostě citlivé. Já s tím budu lítat na posečeném letišti, ale na nějakou divokou louku bych to nenesl. Koupit Django bez doporučených obalů je také blbost. Takže připočítej obaly (dělá je chráněná dílna, za mě super).

Druhá věc je elektronika. Křídla jsou žiletka, takže se tam nevejde kdejaké servo. Potřebuješ serva, která jsou plochá a současně velmi silná protože kormidla jsou velké placky. Navíc musí přesně středit a být teplotně stabilní. Bla bla bla..., přečti si moje příspěvky v tématu Django. Za serva jsem dal tolik jako za model...
K tomu doporučený motor, regl s BEC který zvládne ta silná serva, kužel s vrtulí co stojí jak Plzeň u Popů apod.

Django je dle mého názoru termický speciál, nikoliv však univerzál. Já mám ještě MiniCorado a proto jsem šel vyloženě za lehoušem.

Co třeba ION?
https://www.lindinger.at/en/AIRPLANES/M ... GS/9711003

http://shop.jpmodels.net/product-en/mod ... ration/566

(Ikdyž teď jsem zmatený, kdo dělá co, protože jeden ION je český a druhý od Rudiho)
Dovolil bych si nesouhlasit, co se týká ceny osazení. Jednak je možné mít pořád ještě Django klasik. To ještě nemá tak velké ovládací plochy, stačí tedy relativně slabší serva. Navíc má v křídle šachtu na balast.
A jednak, zvlášť pokud to není na soutěžní létání, se dá i Django new osadit i levněji. Serva např Dualsky, chaservo...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od warhawk »

Musím uznat, že můj citát, že serva stála tolik, kolik model je nesmysl. To jsem naprosto přestřelil. Kupoval jsem KST serva, 4ks za nějakých 200 Eur. K tomu 2x Dualsky za nejakych 55, takže za serva celkem 250 Eur. Ty Chaservo jsou na tom dost podobně, aspoň co jsem koukal.

PS: Koukám, že jsem nějak pitomec umazal začátek toho textu. Chtěl jsem jen napsat, že Django doma mám, stavím jej zrovna a že je tady okolo něj napsáno docela dost na foru. A že doporučuji debaty a komentáře např. od p. Hořejšího. Něco právě o těch servech bylo napsáno.
pepin

#51 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: pon 30.06.2025 19:42 Chtěl jsem jen napsat, že Django doma mám, stavím jej zrovna a že je tady okolo něj napsáno docela dost na foru. A že doporučuji debaty a komentáře např. od p. Hořejšího. Něco právě o těch servech bylo napsáno.
Takže Django domá máš, zatim s nîm teda nelétáš bo zatím ho ještě stavíš ale přesto ho doporučuješ jako super model bo je to letadlo v polici hezký ?

Nejsem vědma, nic méne si myslim že problém recenzi je tak trochu v tom, že recenzi napíše spíš někdo jen v tom prvopočátku toho zavzdušnění a nadšení. Že neni moc recenzí typu—- mám s modelem odlétanou jednu sezonu, 100 letových hodin a model hodnotim s odstupem takto.

Beru to i podle sebe, je to tak trochu jako s autem z autobazaru, první tyden super kup, až ten druhý tyden z ničeho nic šustí ložisko v kolu, jde tam blbě řadit čtyřka a brblá vejfuk.

Recenze lehouše jako django z mého pohledu. Pro nesoutěžní létání se z něho stane pro jeho skvělé letové vlastnosti neskutečně nudný model.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od warhawk »

pepin píše: pon 30.06.2025 20:15 Takže Django domá máš, zatim s nîm teda nelétáš bo zatím ho ještě stavíš ale přesto ho doporučuješ jako super model bo je to letadlo v polici hezký ?

Nejsem vědma, nic méne si myslim že problém recenzi je tak trochu v tom, že recenzi napíše spíš někdo jen v tom prvopočátku toho zavzdušnění a nadšení. Že neni moc recenzí typu—- mám s modelem odlétanou jednu sezonu, 100 letových hodin a model hodnotim s odstupem takto.

Beru to i podle sebe, je to tak trochu jako s autem z autobazaru, první tyden super kup, až ten druhý tyden z ničeho nic šustí ložisko v kolu, jde tam blbě řadit čtyřka a brblá vejfuk.
Ne pepine, je to přesně naopak. Prostě jsem napsal můj příspěvek v notepadu u kafe (poněvadž jsem ho psal v pracovní době a to bych neměl) a když jsem ho zkopíroval, tak jsem blbec zkopíroval jen část a chybí začátek. Psal jsem tam něco o tom, že Django právě stavím a že výrobce ochotně poradí tady na fóru. Pak tam bylo, že stavebnice je skvěle provedená ALE.......
..
..
Já právě vůbec žádnou recenzi na Dajngo nedělám a to přesně z důvodů, které píšeš. Ještě jsem ho neřídil. Původní zakladatel tématu měl určité představy a Django je jeden z kandidátů. Mým příspěvkem jsem chtěl prostě jen napsat, že Django je trochu jinde, než zde jinak nabízené modely a současně jsem upozornil na to, že dokáže docela rychle jít do peněz.
To je asi tak všechno, co k tématu mám. Byly tady zobrazené hezké modely. Rád jsem se na ně kouknul. Také mám rád modely od Leoše Svobody (měl jsem dva).
kope
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od kope »

pepin píše: pon 30.06.2025 20:15 Takže Django domá máš, zatim s nîm teda nelétáš bo zatím ho ještě stavíš ale přesto ho doporučuješ jako super model bo je to letadlo v polici hezký ?

Recenze lehouše jako django z mého pohledu. Pro nesoutěžní létání se z něho stane pro jeho skvělé letové vlastnosti neskutečně nudný model.
No pepine, sice je to na warhavka, ale abych to uvedl na pravou míru. Djanga mám, dokonce 3 kousky. Několik sezon lítám Django klasik, jen tak na louce i na soutěžích, před nedávnem jsem si koupil Django new, s tím se teprve snažím zkamarádit a Django je podle mě tak dobrý a z mého pohledu zábavný éro, že mám na stole těsně před kompletací druhé Django klasik, protože to původní už je dost olétané. Model se dá po domluvě z výrobcem pořídit v širokém rozmezí hmotností od úplného lehouše po "bitevníka". A jak jsem psal výše, verze klasik se dá ještě i do vážit balastem v křídlech.
Ale já ho nikomu nenutím. Jen reaguju na to, že to musí být nudné letadlo.
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

kope píše: pon 30.06.2025 20:59 No pepine, sice je to na warhavka, ale abych to uvedl na pravou míru. Djanga mám, dokonce 3 kousky. Několik sezon lítám Django klasik, jen tak na louce i na soutěžích, před nedávnem jsem si koupil Django new, s tím se teprve snažím zkamarádit a Django je podle mě tak dobrý a z mého pohledu zábavný éro, že mám na stole těsně před kompletací druhé Django klasik, protože to původní už je dost olétané. Model se dá po domluvě z výrobcem pořídit v širokém rozmezí hmotností od úplného lehouše po "bitevníka". A jak jsem psal výše, verze klasik se dá ještě i do vážit balastem v křídlech.
Ale já ho nikomu nenutím. Jen reaguju na to, že to musí být nudné letadlo.

Tady v tom radit je fakt těžký, já jsem taky jeden čas na tilii ujížděl, pak to najednou jak lousknutim prstu zmizelo.

Kámoš si koupil káčko současně s daidalosem, káčko ho nadchlo a létá s nim dodnes, s daidalosem dal pár letu a šel z domu že je to nuda, jako že to létá stejně dobře jako to f3k ale nuda ten motor kterym stačí jen vrkout a ono to zase letí.
kope
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od kope »

pepin píše: pon 30.06.2025 21:28 ... ale nuda ten motor kterym stačí jen vrkout a ono to zase letí.
Na to mám radu - dát do modelu výškoměr, který nedovolí znovuzapnutí motoru. A uvidíš, jaký to najednou bude adrenalin - vrátím se, nevrátím se :-)
Zrovna včera jsem byl lítat a vyndal jsem z modelu Altise. A je pravda, že když jsem věděl, že mám v záloze ten motor, lítal jsem úplně jinak, než když vím, že ten motor prostě podruhé nezapnu. Ale asi zaplevelujeme vlákno.
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

Kope, ted jsi mi možná trochu nakopnul, já asi zkusím když jedu třeba kempovat se serfem ale v záloze mám v autě nějaký era na motor, nevim uplně přesně proč, ale ty era na motor mi v kombinaci se serfem nebavjej, možná jak jsem z toho serfu takovej rozakčněnej tak mi ty motoráky přijdou takový no, hejbnu páčkou tak to letí.

Káčko já nedám, za prvé mam v háji loket a za druhý křidlo vcelku by mi v autě překáželo, ale něco konstrukčního křídlo napul a misto motoru gumicuk by za vyzkoušení stálo.
prikrylm

#57 Příspěvek od prikrylm »

Viděl jsem K-čka s děleným křídlem... když tak..
Na zahnání nudy (mnohdy) stačí druhý člověk s letadlem. Teď nemyslím, že by překážel.
Nebo trochu větší vítr a nebát se přistávat. :) Třeba, když je vítr kolem 4-5 m/s a víc, tak už je F3K vcelku boj a není to vůbec zábava (a často trpí směrovka), tak vytahuju ASW-17 (FMS, 2,5m) a když naložím těžší baterku, tak zvládá velmi svižné větry - jako (a to sem patří) další možnost většího větroně, co se ptal autor vlákna.

A když chci vrtulový adrenalin, tak vrtulník. (a to sem tak nějak vůbec nepatří :) )
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

O nějakym třeba i mini káčku pouvažuju.

Jinak semi sice na začátku zminoval univerzál, na druhou stranu píše za barákem mám louku. No já mit za barákem louku nejsem si uplně jistej jestli by se mi chtělo jezdit nějak často někam na svah nebo létat s něčím větším těžším okolo sousedovic chat, domků. Možná to django opravdu ideál.
semi
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od semi »

pepin píše: úte 01.07.2025 9:21 O nějakym třeba i mini káčku pouvažuju.

Jinak semi sice na začátku zminoval univerzál, na druhou stranu píše za barákem mám louku. No já mit za barákem louku nejsem si uplně jistej jestli by se mi chtělo jezdit nějak často někam na svah nebo létat s něčím větším těžším okolo sousedovic chat, domků. Možná to django opravdu ideál.
Já se tomu nevěnuju moc často, jen když mě to chytí a ze začátku ani nevím co chcu, takže ano, je možné , že ani nikde nevyjedu :-).
F3K teď prodávám https://modelbazar.cz/f3k-destiny/1220424 už na to nemám fyzičku.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

No jestli máš nožnost litat s něčim za barákem, si pamatuji jak když se objevilo epp a já měl najednou možnost sjet v paneláku výtahem a zaletat si s epp akrobatkem doma a v pantoflích, přestal jsem jezdit s 2 m akrobatem 70 km na letiště. Jako jasně, byla to jen akrobatická poletucha z epp, ale stačilo jen sjet v paneláku dolu výtahem a vyblbnul jsem se taky.

S vězroněma to v psntoflích ale v mem připsdě nejde a tedy když už musim sednout do auta,chci si teda zalítat spíš s nějakým většim modelem. Prostě když to nejde za barákem a v pantoflích, uplně moc se mi nechce se jet x kilometru s tim že si tam zalitam s káčkem, lionem nebo něčim jako django, spíš preferuju něco 3 metry s víc s tím, že když jsou nakonec blbý podmínky poblbnu s něčim menším, ale to pak beru stylem, no pořad lepší než vubec nic—KDyž už jsem tady.

Si myslim jestli máš za barákem nějaký plácek, budeš s djangem fakt v poho,
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“