Modelářské kroužky.
Re: Bylo PINTO, jsou kroužky.
Nezlobte se, jen jsem to prolétl, možná mi něco uniklo.
„Stavebnice u Hiesboka stojí řekněme ty nejlevnější házedla kolem 200 kč kus“
Není to pravda.
Běžná začátečnická házedla stojí 169 Kč s tím, že neznám žádný kroužek,
který by minimálně za posledních 10 let zaplatil plnou cenu.
Zároveň pokud někdo požadoval sadu dílů nebo kompletů bez samolepek
a dalšího příslušenství (sady po 5-10 kusech atd.) vždy jsme mu vyhověli, včetně požadované ceny.
Toto zvládají zkomunikovat i kroužky z Bulharska nebo Rumonska.
Dokonce to zvládli i holky z kroužku výtvarného umění, které si to chtěli zkusit slepit.
Ale je pravda, že komunikace bývá v Čechách problém a že domněnky jsou brány jako „hotová věc“ .
Stavebnice u kterých se něco potahuje obsahují vždy potahovací papír.
(když někdo neví stačí se zeptat)
Zároveň čas od času mají kroužky k dispozici sponzorované verze (Terej, Gino atd.)
Donedávna jsme Gino RC prodávali nejenom kroužkům, ale i „garážovým“ neregistrovaným klubům za 390Kč.
Pokud kluzák kategorie A3 s možností osazení RC řízení, uhlíkovou trubkou, bowdedeny ,
potahovacím papírem, barevným plánem 1:1 , broušenými náběžkami a odtokovými atd. je drahý,
udělejte mi prosím vzorový rozpočet, rád se poučím.
Zároveň velká většina kroužků využívá dotace.
Takže většinou dítko doplácí na tuto stavebnici cca 100 Kč.
Stavebnici potom lepí minimálně 10 hodin. To je investice od dítka cca 10 Kč na hodinu.
Stavebnice stejného typu mají části vzájemně „kombinovatelné“.
Čímž se zvyšuje jejich užitná hodnota.
Když se dítku něco nepovede, mohu použít díly z jiné stavebnice, který je třeba nedodělaný,
protože dítko na kroužek přestalo chodit.
Nechci dělat nějaké rozbroje, jen mne mrzí, že o nás takto někdo hovoří,
aniž by se trochu zamyslel, nebo s námi komunikoval.
Přeji hezký den
rh
PS
A jak všichni vědí tady
https://www.modelmagazin.cz/emhm/ke-stazeni/
je kupa našich plánků a vystřihovánek, které vyšli k článkům zveřejněným v časopise model hobby.
Kde jsme ke stavbě některých modelů využívali materiály běžně dostupné v domácnosti (řádově korunové položky).
Užití pro nekomerční použití je zcela volné.
Tím si snížíte náklady na začátek kroužku na úplné minimum.
„Stavebnice u Hiesboka stojí řekněme ty nejlevnější házedla kolem 200 kč kus“
Není to pravda.
Běžná začátečnická házedla stojí 169 Kč s tím, že neznám žádný kroužek,
který by minimálně za posledních 10 let zaplatil plnou cenu.
Zároveň pokud někdo požadoval sadu dílů nebo kompletů bez samolepek
a dalšího příslušenství (sady po 5-10 kusech atd.) vždy jsme mu vyhověli, včetně požadované ceny.
Toto zvládají zkomunikovat i kroužky z Bulharska nebo Rumonska.
Dokonce to zvládli i holky z kroužku výtvarného umění, které si to chtěli zkusit slepit.
Ale je pravda, že komunikace bývá v Čechách problém a že domněnky jsou brány jako „hotová věc“ .
Stavebnice u kterých se něco potahuje obsahují vždy potahovací papír.
(když někdo neví stačí se zeptat)
Zároveň čas od času mají kroužky k dispozici sponzorované verze (Terej, Gino atd.)
Donedávna jsme Gino RC prodávali nejenom kroužkům, ale i „garážovým“ neregistrovaným klubům za 390Kč.
Pokud kluzák kategorie A3 s možností osazení RC řízení, uhlíkovou trubkou, bowdedeny ,
potahovacím papírem, barevným plánem 1:1 , broušenými náběžkami a odtokovými atd. je drahý,
udělejte mi prosím vzorový rozpočet, rád se poučím.
Zároveň velká většina kroužků využívá dotace.
Takže většinou dítko doplácí na tuto stavebnici cca 100 Kč.
Stavebnici potom lepí minimálně 10 hodin. To je investice od dítka cca 10 Kč na hodinu.
Stavebnice stejného typu mají části vzájemně „kombinovatelné“.
Čímž se zvyšuje jejich užitná hodnota.
Když se dítku něco nepovede, mohu použít díly z jiné stavebnice, který je třeba nedodělaný,
protože dítko na kroužek přestalo chodit.
Nechci dělat nějaké rozbroje, jen mne mrzí, že o nás takto někdo hovoří,
aniž by se trochu zamyslel, nebo s námi komunikoval.
Přeji hezký den
rh
PS
A jak všichni vědí tady
https://www.modelmagazin.cz/emhm/ke-stazeni/
je kupa našich plánků a vystřihovánek, které vyšli k článkům zveřejněným v časopise model hobby.
Kde jsme ke stavbě některých modelů využívali materiály běžně dostupné v domácnosti (řádově korunové položky).
Užití pro nekomerční použití je zcela volné.
Tím si snížíte náklady na začátek kroužku na úplné minimum.
Spolupráce s Vámi si velmi cením a moc za ní děkuji. Aniž bych chtěl dělat reklamu, stavebnice jsou velmi dobře zpracované, dobře se staví a, pokud to ti "vojtové" nějak nepokazí jinak, tak i dobře létají. Tady jde i o nějaký posun. Není problém začínat těmi nejjednoduššími stavebnicemi za 169,-Kč. Ale kluci se musí nějak rozvíjet a k tomu je potřeba pořizovat složitější konstrukce. Sám počítám se zhruba 3 - 4 stavebnicemi na kluka a rok. Ale k tomu je potřeba pořídit i další věci - lepidla a laky, jejichž spotřeba mnohdy neodpovídá množství postavených modelů Občas (to občas je poměrně často) někdo něco rozleje (a ne vždy jde takto rozlitý lak zachránit), velmi rádi nechávají lepidla i laky otevřené atd. Průběžně doplňuji nářadí, třeba lámací nože (ano jsou levné, ale i tak je musím koupit). Pořídili jsme nějakou brusku, vrtačku (alá Dremel) a další. Chci nože kroužkové, ne v osobním vlastnictví kluků a důvod? Chci mít přehled, kdo s nožem pracuje a zda zná bezpečnou manipulaci (ověřím před prací). Nehodlám řešit, že se kluci pošťuchovali a při tom blbli s nožem a něco si udělali, ale to je s nářadím obecně. Další jsou různé odměny na soutěže - také nějaké jednoduché stavebnice, nebo jiné hodnotné věcí (sada pilníků apod.) Nechtěl jsem to tu propírat, ale rozpočet na materiál, stavebnice, nářadí a další věci potřebné k provozu, mi vychází na nějakých 2 - 2.200,-Kč, zbytek do ceny kroužku je věcí DDMka. Rozpočet se snažím dělat tak, aby byl pro všechny skupiny vyrovnaný, aby někdo neřekl, že zaplatil někomu něco. Mám začátečníky, mírně a více pokročilé a pokročilé. Začátečníci staví na počátku právě ty stavebnice v hodnotě kolem dvou stovek. Ti mírně a více pokročilí už staví gumáky a A3, už jich nepostaví tolik, ale zase jsou o poznání dražší (logicky). Ti pokročilí už staví RC modely a jen materiál (na kompletní stavbu, ne vybavení) vydá asi stejně, jako několik stavebnic pro ostatní "kategorie". Nejde jen o balsu, ale i potah, kola, různou další bižuterii a další.
Hitec Aurora 9X
Ještě jsem si prošel e-maily týkající se dotací kroužků.
Z nich vyplývá, že o dotace se žádá na příslušném krajském úřadě.
Na přihlášené dítko se dostává v průměru 2500 Kč na nářadí a materiál (stavebnice).
(Ne na to co chodí na kroužek, ale na to co se přihlásilo.)
K tomu když připočtete to co vyberete, tak už je to slušný peníz.
Pro pamětníky „Mladý voják maká, mladý voják má“.
Z nich vyplývá, že o dotace se žádá na příslušném krajském úřadě.
Na přihlášené dítko se dostává v průměru 2500 Kč na nářadí a materiál (stavebnice).
(Ne na to co chodí na kroužek, ale na to co se přihlásilo.)
K tomu když připočtete to co vyberete, tak už je to slušný peníz.
Pro pamětníky „Mladý voják maká, mladý voják má“.
Ještě jsem zapomněl, mohu potvrdit, že jste nám vždy vyšel vstříc při objednávkách. Také jsem si všiml, že ve stavebnicich (tam, kde to jde) jsou třeba 2 žebra navíc. Ty andělské drobné ručičky kluků mají opravdu sílu Golema, a vždycky za to může jeden z těch Japonců - Onosamo, nebo Samoseto.
Díly z nedokončený stavebních nechávám právě na případné katastrofy, když někdo toho zničí víc a nejde to opravit.
S dotacemi nevím jak to je. Já mohu nakládat jen s tím, co jsem dal do rozpočtu na materiál.
Nás program - na začátku draci (na rozjezd a nemůžu objednavat před otevřením roku). Pak stavby podle pokročilosti. Když už něco postaví a je vhodné počasí, jdeme to vyzkoušet. Na závěr roku Malý velký letecký den, kdy se všichni sejdeme na velké poletani.
Díly z nedokončený stavebních nechávám právě na případné katastrofy, když někdo toho zničí víc a nejde to opravit.
S dotacemi nevím jak to je. Já mohu nakládat jen s tím, co jsem dal do rozpočtu na materiál.
Nás program - na začátku draci (na rozjezd a nemůžu objednavat před otevřením roku). Pak stavby podle pokročilosti. Když už něco postaví a je vhodné počasí, jdeme to vyzkoušet. Na závěr roku Malý velký letecký den, kdy se všichni sejdeme na velké poletani.
Hitec Aurora 9X
@Hiesbok Za mne velkým přínosem je odkaz na plánky pro tisk a vystřihování. Předpokládám kladívková A4 nebo tuhá kreslicí čtvrtka. Ve spojení s doneseným vhodným disperzním lepidlem a nůžkami, je to na předváděčku za mne vhodná a levná verze. Úpravu úhlu ploch symetrie a dovážení pro dobrý skluz zvládne jeden nebo více pomocníků. Klidně i vyspělejší členové kroužku. Mne vždy fascinuje auto-stabilita letu obyčejné skládané vlaštovky. Vypuštěná příliš pomalu sklopí nos, vymění výšku za rychlost. Vyrovná a pokračuje se stabilním úhlem sestupu. Čtvrtý návod - Vlaštovka „Sršeň“ Natržení a ohnutí plochy křídla, pro vytvoření klapek, není mnohdy nutné. Na druhou stranu může posloužit pro demonstraci jejich vlivu na letové vlastnosti.
Edit02 Nemá někdo zkušenost s tímto lepidlem? Craft Planet PVA školní lepidlo 500 ml Balení (250) 500 ml a 1.0 l. "Lepidlo je hustší než běžná lepidla na papír a papír se tedy nedeformuje vlivem vlhkosti tolik jako u jiných lepidel." Asi tedy větší počáteční přídržná síla, obtížněji klouže při posouvání dílů a rychleji dosáhne prvního stupně pevnosti spoje (menší než výsledný po uplynutí dané doby dosažení maximální pevnosti). Kdysi byla malá balení v lahvičkách s aplikátorem. Ta měla tyto vlastnosti. Kupodivu u starších (odpařených) zhoustlých Herkulesů jsem to nepozoroval. Jediná cesta u Herkulesu (a jemu podobných) je: Nanést, vhodnou dobu (ani málo, ani moc) nechat zavadnout a pak přitisknout.
Edit03 Důležitá je i vhodná síla vrstvy lepidla. Pokud ji netrefuji roztíráním holým prstem, je vhodné si pořídit (vyrobit) ozubenou stěrku (hřebínek). HRANICOLL plastová roztírací na disperzní lepidla - hřeben na nános 150 gr/m2 Hlavně pro lepení větších ploch.
Edit02 Nemá někdo zkušenost s tímto lepidlem? Craft Planet PVA školní lepidlo 500 ml Balení (250) 500 ml a 1.0 l. "Lepidlo je hustší než běžná lepidla na papír a papír se tedy nedeformuje vlivem vlhkosti tolik jako u jiných lepidel." Asi tedy větší počáteční přídržná síla, obtížněji klouže při posouvání dílů a rychleji dosáhne prvního stupně pevnosti spoje (menší než výsledný po uplynutí dané doby dosažení maximální pevnosti). Kdysi byla malá balení v lahvičkách s aplikátorem. Ta měla tyto vlastnosti. Kupodivu u starších (odpařených) zhoustlých Herkulesů jsem to nepozoroval. Jediná cesta u Herkulesu (a jemu podobných) je: Nanést, vhodnou dobu (ani málo, ani moc) nechat zavadnout a pak přitisknout.
Edit03 Důležitá je i vhodná síla vrstvy lepidla. Pokud ji netrefuji roztíráním holým prstem, je vhodné si pořídit (vyrobit) ozubenou stěrku (hřebínek). HRANICOLL plastová roztírací na disperzní lepidla - hřeben na nános 150 gr/m2 Hlavně pro lepení větších ploch.
Hiesbok: Asi jsem se špatně vyjádřil. Vaši firmu jsem dal jen jako příklad, nechtěl jsem vás nějak urazit. Bral jsem to z pohledu, že má náš kroužek nějaký rozpočet na rok a za to je potřeba koupit co nejvíce věcí. Když je k dispozici CNC mašinka, proč toho nevyužít? Že dáváte nějaké slevy a jiné detaily nevím a ceny jsem psal opět všeobecně a neberu to jako hotovou věc. Když vaše služby někdo využívá a je s vámi spokojený, tak ano.
Ovšem už od začátku jsem to myslel spíše jako dodatek v tématu p. Kiwiry, ke kterému chodím do kroužku taky.
Co jsem napsal je jen můj osobní názor a nechtěl jsem nikoho urazit ani se někoho dotknout.
Ovšem už od začátku jsem to myslel spíše jako dodatek v tématu p. Kiwiry, ke kterému chodím do kroužku taky.
Co jsem napsal je jen můj osobní názor a nechtěl jsem nikoho urazit ani se někoho dotknout.
Já se také snažím rozpočet minimalizovat a do co nejmenší částky vměstnat co nejvíce věcí. Samozřejmě je-li strojní vybavení k dispozici, je určitě dobré ho využít. Ale třeba to CNC jaksi nemáme. Mohl bych si samozřejmě něco sjednat, ale i to bude něco stát. Takže zůstaneme u nákupu hotových stavebnic, tím pádem se nás rozpočet asi moc nezmění, vzhledem ke všeobecnému nárůstu cen možná půjde o něco nahoru (zatím jsem ho nedělal).
Hitec Aurora 9X
Varok :
Děkuji
S manželkou se snažíme podporovat kroužky jak jen to je. Začínajícím pošleme vždy něco navíc.
Sady plastových žeber, plánky, občas něco navíc.
Slevy pro kluby, kroužky a garážisty jenom za loňský rok činili celkem 180 tisíc korun.
Přeji hezký den
rh
Děkuji
S manželkou se snažíme podporovat kroužky jak jen to je. Začínajícím pošleme vždy něco navíc.
Sady plastových žeber, plánky, občas něco navíc.
Slevy pro kluby, kroužky a garážisty jenom za loňský rok činili celkem 180 tisíc korun.
Přeji hezký den
rh
... a já bych zase poděkoval kolegovi Hiesbökovi jak za přístup ke kroužkům, tak jeho sortiment a kvalitu zpracování. Ceny jsou proti jiným výrobcům a prodejcům příznivější. Dávám dohromady rozpočet na příští rok a zcela určitě vím, že pro ty mírně pokročilejší do něj s největští pravděpodobností zařadím Bambi 3 na gumu, Favorita a ještě něco si pro ně vymyslím. Pro začátečníky ty stavebnice budou jednodušší, ale určitě tam zařadím Puppy, nebo Mastera, další se také ještě uvidí.
Hitec Aurora 9X
Re: Modelářské kroužky.
Hiesbok: Tak to je od vás hezké a ještě jednou se omlouvám, nemyslel jsem to vůči vám zle. Mějte se krásně
DAF: Ale to je práve to o čem jsem psal moje příspěvky už od začátku. Prostě vy jste napsal kolik je u vás poplatek na rok, co všechno za to nakupujete atd. Já jsem psal kolik jsme zaplatili my, co všechno je potřeba koupit a nemůže přece všechno kupovat pan Kiwira za své. Nevím co všechno platí ten Asterix, já si některé věci taky nosím raději z domu.
DAF: Ale to je práve to o čem jsem psal moje příspěvky už od začátku. Prostě vy jste napsal kolik je u vás poplatek na rok, co všechno za to nakupujete atd. Já jsem psal kolik jsme zaplatili my, co všechno je potřeba koupit a nemůže přece všechno kupovat pan Kiwira za své. Nevím co všechno platí ten Asterix, já si některé věci taky nosím raději z domu.
Jak jsem už několikrát psal, tím, že jsme pod DDM, platí jejich rozpočtová pravidla. Takže třeba můžu v první pololetí utratí 40 % financí a v druhém ten zbytek. Je to hovadina, protože toho potrebuju nakoupit nejvíc právě na začátku- stavebnice, lepida, laky, případně další věci. V druhém pololetí už jen nákupy doladím, dokoupím už menší množství stavebnic (musím se stavebnicemi vydržet zhruba do drube poloviny února, kdy se otvírá kasa). Abych to finančně přežil, tak jsem třeba žehličku kupoval loni před koncem roku (kluk do té doby pracoval s mou).
Jak jsem psal, můj rozpočet je cca 2.000 - 2.200,-Kč. Tedy asi o polovinu vic, něž tam platíte na kroužek u vás. Začal jsem pracovat na rozpočtu a tři stavebnice vyjdou v souhrnu na cca 1400,-Kč. To je bez lepidel, láků, ředidla, ale také bez smirku, drobného spotřebního materiálu. Protože děláme během roku dvě velké akce - drakiadu a Male velký letecký den, musím na ně zajistit i nějaké ceny (v podstatě pro všechny něco). Počítám třeba 2000,- na akci. Máme víc kategorií- těžko srovnávat házedlo s A3 a RC modelem, takže ty ceny nebudou nijak velké.
Také nevím, kolik stojí provoz v Asterixu, jak jsem psal, ceny kroužků taxy v Praze si jsou dost podobné. Kluci dostanou prakticky všechno na volně létající modely, nic si nosit nemusí. Něco dokupují v případě řízených modelů, to by kroužek stál bambilion a to opravdu nejde. Kluci nemají na to aby byli schopní si díly vyrábět sami, to by nedopadlo dobře.
Kolega Golfista si třeba některá házedla vyrábí, když má přístroj, není problém. Podobných jako on, je víc, ale ne každý takové vybavení má. Mimochodem také do kroužku nosím věci z domova, jen to prosím tě neříkej mé manželce
.
Jak jsem psal, můj rozpočet je cca 2.000 - 2.200,-Kč. Tedy asi o polovinu vic, něž tam platíte na kroužek u vás. Začal jsem pracovat na rozpočtu a tři stavebnice vyjdou v souhrnu na cca 1400,-Kč. To je bez lepidel, láků, ředidla, ale také bez smirku, drobného spotřebního materiálu. Protože děláme během roku dvě velké akce - drakiadu a Male velký letecký den, musím na ně zajistit i nějaké ceny (v podstatě pro všechny něco). Počítám třeba 2000,- na akci. Máme víc kategorií- těžko srovnávat házedlo s A3 a RC modelem, takže ty ceny nebudou nijak velké.
Také nevím, kolik stojí provoz v Asterixu, jak jsem psal, ceny kroužků taxy v Praze si jsou dost podobné. Kluci dostanou prakticky všechno na volně létající modely, nic si nosit nemusí. Něco dokupují v případě řízených modelů, to by kroužek stál bambilion a to opravdu nejde. Kluci nemají na to aby byli schopní si díly vyrábět sami, to by nedopadlo dobře.
Kolega Golfista si třeba některá házedla vyrábí, když má přístroj, není problém. Podobných jako on, je víc, ale ne každý takové vybavení má. Mimochodem také do kroužku nosím věci z domova, jen to prosím tě neříkej mé manželce
Hitec Aurora 9X
Hele a nepřemýšlel jsi o 3D tisku? Díly na RC cvičný model tak vyjdou na si tři kila a slepený je za dvě tři hodiny. Navíc to snad při lepení ani nejde zprasit.
Nějaké házedlo bude tak za polovinu.
Nevýhodou je doba tisku. Zhruba 40 hod na jeden metrový RC model. Ovšem jede to samo na pozadí běžných činností.
Nevýhodou je doba tisku. Zhruba 40 hod na jeden metrový RC model. Ovšem jede to samo na pozadí běžných činností.
No to není špatný nápad, kroužek 3D tisku tam je. Házedla se nebudou tisknout 40, ale třeba jen 20 hodin (řekněme tedy 200 hodin tiskového času) další, už složitější modely pak po těch 40 hodinách, to je 400 hodin, ale třeba krát 3 (kluci musí za rok něco vyprodukovat), takže 1200 hodin. Nepočítám k tomu nějakou obsluhu. Roční fond pracovní doby je něco přes 2000 hodin. V pondělí se jdu zeptat
.
Ale vážně, pokud bych chtěl nějaké drobnosti - lože křídla (jako Kiwira), nebo něco podobného drobného, asi by to i udělali, ale abych za nimi přišel s takovým množstvím a hlavně požadavkem na takové množství tiskového času, jsou tam ještě další dva modelářské kroužky, tak to asi ne. Navíc, pokud vím, tohle se lepí vteřiňákem, který sice používáme, ale z mnoha důvodů se to snažím omezit.
To však neznamená, že bychom, (pokud se mi podaří sehnat data na něco jednoduchého) opravdu nemohli něco zkusit - viz odkaz na to házedlo, kde se tiskne trup, nebo jen gondola a zbytek je z balsy.
P.S. Chci kluky mimo jiné naučit pracovat s dokumentací, trochu i s nářadím atd.
Ale vážně, pokud bych chtěl nějaké drobnosti - lože křídla (jako Kiwira), nebo něco podobného drobného, asi by to i udělali, ale abych za nimi přišel s takovým množstvím a hlavně požadavkem na takové množství tiskového času, jsou tam ještě další dva modelářské kroužky, tak to asi ne. Navíc, pokud vím, tohle se lepí vteřiňákem, který sice používáme, ale z mnoha důvodů se to snažím omezit.
To však neznamená, že bychom, (pokud se mi podaří sehnat data na něco jednoduchého) opravdu nemohli něco zkusit - viz odkaz na to házedlo, kde se tiskne trup, nebo jen gondola a zbytek je z balsy.
P.S. Chci kluky mimo jiné naučit pracovat s dokumentací, trochu i s nářadím atd.
Naposledy upravil(a) DAF dne sob 15.04.2023 8:26, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X
zdzd píše:Hele a nepřemýšlel jsi o 3D tisku? Díly na RC cvičný model tak vyjdou na si tři kila a slepený je za dvě tři hodiny. Navíc to snad při lepení ani nejde zprasit.
No to jsem si taky myslel když jsem tvořil přípravky, nebo model že to prostě nejde udělat špatně...
Jde, a vždycky
! Už jsem tu psal, jak měl kluk nalepit je koncovým žebra trojúhelníkový nákližek (nebylo to pravoúhlé). Nákližek s tupým úhlem dal do místa pro ostrý a obráceně. Vůbec tam chybu neviděl. Takže to bych se musel rozdělit a za každým stát, hlavně při používání CA.
Hitec Aurora 9X