Čím řežete tenkou překližku?
Re: Čím řežete tenkou překližku?
Ano, nařezat a pak rovnat. Rovnat celé desky lze, ale..., lepší je řezat díly zrcadlově, pak se to lépe rovná (stažené proti sobě).
Hitec Aurora 9X
Myslíte řezat bočnice každou na opačnou stranu, potom je přiložit k sobě a srovna tvýše uvedeným způsobem?
Ano, tím, že to řízneš zrcadlově, bude prohnutí při složení dílů symetrické, takže bude stačit připravit pro rovnán í (třeba navlhčit), stlačit a nechat vyschnout. Není třeba hledat nic, k čemu by se to přitlačilo (deska apod.). Další variantou je výroba dílů z tenčí překližky, chceš výsledek z trojky, tak díly uděláš z 1,5 mm (zrcadlově) a slepíš na potřebnou tloušťku. Stačí stisknout a nechat uschnout. Jen poznámku, v takovém případě je lepší to říznout s malým přídavkem a po slepení začistit na tvar a rozměr, není pak ani poznat, že to je slepované.
Hitec Aurora 9X
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ono ani to "zrcadlování" někdy nepomůže. Ještě za bolševika jsem nakoupil celý tabule (cca 150 x 120 cm) letecký 0,8mm, 1mm, 1,5mm, 2mm a 3 mm.
Abych je mohl odvýst, tak jsem je rozčtvrtil. Bohužel jsem je skladoval v garáži nastojato a nejspíš vlivem vlhka se zvlnily, nejhorší je, že v obou směrech. Namočil jsem je houbou, proložil novinama, poskládal na sebe a stáhnul truhlářskejma svěrkama mezi dvě tlustý lamina a nechal je na půdě přes léto, teplota klidně i 50 st.C. Vůbec to nepomohlo, po asi čtyřech měsících byly stále zvlněný, hlavně 2 a 3 mm.
Takže musím vybírat místo kde řezat a pokud je potřeba udělat velkou přepážku, lepit epoxydem ze dvou poloviční tloušťky zrcadlově zkroucených aby se to vyrovnalo. Ale ani to není záruka, že výsledek bude rovnej.
Abych je mohl odvýst, tak jsem je rozčtvrtil. Bohužel jsem je skladoval v garáži nastojato a nejspíš vlivem vlhka se zvlnily, nejhorší je, že v obou směrech. Namočil jsem je houbou, proložil novinama, poskládal na sebe a stáhnul truhlářskejma svěrkama mezi dvě tlustý lamina a nechal je na půdě přes léto, teplota klidně i 50 st.C. Vůbec to nepomohlo, po asi čtyřech měsících byly stále zvlněný, hlavně 2 a 3 mm.
Takže musím vybírat místo kde řezat a pokud je potřeba udělat velkou přepážku, lepit epoxydem ze dvou poloviční tloušťky zrcadlově zkroucených aby se to vyrovnalo. Ale ani to není záruka, že výsledek bude rovnej.
DAF: No už jsem koupil tu tl. 3mm. Měli na prodejně více kusů, ale všechno pokroucené. Když tedy díly navlhčím, přiložím k sobě a zatížím něčím těžkým, mám je obalit nějakým papírem nebo něčím ať to vytáhne vlhkost?
Po pravdě, rovnal jsem takto relativně menší díly a neprokládal jsem to papírem. Ale dal jsem to vyschnout na kotel. Když ty díly budeš k sobě stlačovat a oblouk by byl opravdu poměrně velký (je otázkou, zda takový materiál vůbec použít na velké díly), je možné ještě na konce vložit odřezky lišt (stlačíš to hlavně uprostřed), čím materiál jakoby přetlačíš trochu na druhou stranu. Jako když máš zkroucené křídlo a rovnáš ho, také ho přetočíš na druhou stranu asi o polovinu toho špatného překroucení.
Ale jak píše Celeron, někdy se to nemusí podařit vyrovnat úplně. Ono taky asi bude záležet, jestli se to třeba nezačalo kroutit (špatným uskladněním) krátce po výrobě, kdy třeba ještě lepidlo nebylo zcela vyzrále, nebo tam mohlo být vneseno něco už v rámci výroby.
Ale jak píše Celeron, někdy se to nemusí podařit vyrovnat úplně. Ono taky asi bude záležet, jestli se to třeba nezačalo kroutit (špatným uskladněním) krátce po výrobě, kdy třeba ještě lepidlo nebylo zcela vyzrále, nebo tam mohlo být vneseno něco už v rámci výroby.
Hitec Aurora 9X
Aha. No klučina v obchodě mi říkal že je to asi od špatného skladování. Je to zkroucené a prohnuté dost. Snad to alespoň trochu půjde. Jestli použít na větší díly? Nevím jestli by to v jiných obchodech koupil v lepší kvalitě a musel bych si to nechat poslat. Přemýšlím jestli jsem neměl koupit raději tlustší překližku, třeba 5mm, ale to kroucení je asi u všech, že? Na jednom videu na trubce jsem dokonce viděl stavbu lodičky z hodně hrubé překližky, odhadem 8-10mm, ale to se mi zdá už docela moc. No uvidím, děkuji
Zkus to na nějakou dobu položit tak, aby to po zatížení bylo prohnuté obráceně. Ale to chce třeba na měsíc a po určité době zkontrolovat a podle potřeby zatížení a opačný průhyb upravit.
Špatné skladování, na tom se shodneme. Ale i prodejce s tím mohl něco udělat, když to viděl. Co by mu udělalo, kdyby to taky položil a zatížil, aby se to aspoň trochu srovnalo.
Špatné skladování, na tom se shodneme. Ale i prodejce s tím mohl něco udělat, když to viděl. Co by mu udělalo, kdyby to taky položil a zatížil, aby se to aspoň trochu srovnalo.
Hitec Aurora 9X
Ono se to tím moc nenarovná. Mi se spíše osvědčilo řezat tak, aby ten ohyb po řezu co nejméně vadil a případně se dal odstranit při lepení. Nejhorší je když není ohyb jen v jednom směru, ale na plátu je něco jako boule. To pak je k použití tak maximálně na malé věci.
_ Překližka z dobře vysušených dýh se při skladování v suchu (ústř. topení panelák) nekroutí ani volně na stojato
(diagonální/kolmá orientace vláken) Jeli to možné je lépe překližky skladovat položené vodorovně na rovné ploše
Pokud se překližka ze správně vysušených dýh zkroutí při skladováním, je velká šance na její srovnání
_ Pokud pro výrobu dýh bylo použito nedostatečně vysušené dřevo, je trvalé srovnání téměř nemožné
(včera ještě běhalo v lese, zítra už jde na krájecí/loupací stroj pro výrobu dýh).
(diagonální/kolmá orientace vláken) Jeli to možné je lépe překližky skladovat položené vodorovně na rovné ploše
Pokud se překližka ze správně vysušených dýh zkroutí při skladováním, je velká šance na její srovnání
_ Pokud pro výrobu dýh bylo použito nedostatečně vysušené dřevo, je trvalé srovnání téměř nemožné
(včera ještě běhalo v lese, zítra už jde na krájecí/loupací stroj pro výrobu dýh).
Nahrubo "nakrájeno" tím lámacím nožíkem. Šlo to lépe než jsem myslel. Tím řezáním se to pnutí trošku upravilo a prohnutí je jen po délce, ne na šířku, naštěstí. Nějaké menší ohyby určitě odstraní i když to slepím, jenže je to prohnuté docela dost. A to rovnání mám čekat měsíc?
Ještě pořád uvažuji kolik mám udělat úkosy, zatím mám jen pásy.
@varok Za mne bych raději 3 až 4 týdny počkal Pak hlavně nechat vyschnout Ony ty síly pnutí bývají značné
_ Já lepil z překližky 4mm (vnější dýhy buk) otevřený kvádr cca 500x300mm Díly řezané na stolní cirkulárce
navzájem dobře seděly - rovné kolmé řezy. Všechny spoje natupo 90° Přejet smirkem omést Lepidlo
Epoxy 1200 Nanášeno přiměřené vrstvě na řez, spoj fixován zkrácenými krejčovskými celokovovými špendlíky
hlavičky dost zaklepnuté, a ve spoji ponechány i po vytvrzení Epoxy
_ Další úprava byla dvě napuštění fermeží a dvě vrstvy Olejovým lodním lakem, naneseno štětcem.
_ Úkos bych odměřil na složené loďce s pláštěm vystřiženém z vlnitého papundeklu.
_ Já lepil z překližky 4mm (vnější dýhy buk) otevřený kvádr cca 500x300mm Díly řezané na stolní cirkulárce
navzájem dobře seděly - rovné kolmé řezy. Všechny spoje natupo 90° Přejet smirkem omést Lepidlo
Epoxy 1200 Nanášeno přiměřené vrstvě na řez, spoj fixován zkrácenými krejčovskými celokovovými špendlíky
hlavičky dost zaklepnuté, a ve spoji ponechány i po vytvrzení Epoxy
_ Další úprava byla dvě napuštění fermeží a dvě vrstvy Olejovým lodním lakem, naneseno štětcem.
_ Úkos bych odměřil na složené loďce s pláštěm vystřiženém z vlnitého papundeklu.
Tak mě se osvědčilo tu překližku nahřát horkovzduškou a trochu prohnout obráceně a nechat vychládnout. Nad 3 mm nevím, ale do těch tří se dá dobře teplem tvarovat. tedy do určité meze.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Guchar: To jste vyráběl nějakou loďku? No mohl jsem asi použít i silnější překližku, ale to už je jedno. V nejhorším to nakonec zvenku přelaminuji, aby se to trošku zpevnilo. No mám takový malý model z tvrdšího papíru jak bych to zhruba chtěl. Lepení ještě nevím, určitě bych to zevnitř všechno zalil epoxy, ale konkrétně lepení nevím. Dobře, zkusím to nechat rovnat alespoň ty 3 týdny. No úkosy na špicích nevím, s lodičkami nemám moc zkušeností. Jako malý jsem si jednu vyrobil, ale z kartonu a lak. Plavala slušně, ale zavážecí loďka je něco trochu jiného.
Mimochodem. Jde takto teplem tvarovat do rádiusu i balsa. Při namáčení se prohne po vyschnutí směrem dovnitř. Tak jsem to zkusil nahřát a pomalu prohýbat. Jde to, ale nevím, jestli to teplo nebude na škodu pevnosti balsy. Zatím dobrý.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.