RadioMaster ZORRO

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: RadioMaster ZORRO

#46 Příspěvek od prikrylm »

masa píše:Ty mluvici vysilacky moc nemusim, proto radsi ten displej :wink:

Nemusí TO mluvit. Na problém "nízké napětí" si můžeš pustit požární sirénu, na ztrátu signálu třeba ukolébavku. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
miran50

#47 Příspěvek od miran50 »

Pro seznámení s EdgeTX uvažuji o zakoupení RadioMaster Zorro 4-in-1 (4in1 kvůli AFDHS2A), byl by za rozumnou cenu.
Na hobbydrone však uvádí pro interní modul 4in1 omezení:

Položka: Rádiový ovladač Zorro Max
Verze: 4 v 1
Oblast: LBT
Poznámka: Verze 4v1 LBT (Evropa) je omezena na protokoly kompatibilní s LBT FrSKY X/X2 LBT, HoTT LBT a DSMX

Tak nevím, bude to podporovat protokol AFDHS2A (FlySky) ?
Poradí někdo ??
pepin

#48 Příspěvek od pepin »

Já se obávám že nebude, že v těch menších vysílacích jsou jiný čipy a flysky vubec neumí. Mě treba na radiomaster 12 v menu modulu flysky naběhne ale s poznámkou invalid.
fireball

#49 Příspěvek od fireball »

Bude fungovat, ale není to LBT, takže je nutno nainstalovat ne LBT firmware pro vysílací modul. Viz https://www.multi-module.org/using-the- ... ky-afhds2a. Ale musí tam být plnohodnotný 4 v 1 modul, ne ten očesaný (CC2500, nebo tak nějak).
Jiri

#50 Příspěvek od Jiri »

Psal jsem do vedlejšího fóra- pokud je tam opravdu 4in1, tj. se 4mi chipy, ale jen s LBT protokoly, tak FlySky neumí.
Ale nemělo by být problém, namísto verze firmwaru LBT ze stránek multimodulu https://downloads.multi-module.org/ pro daný vysílač stáhnout verzi Firmware type Air, tu nahrát na kartu do vysílače a modul aktualizovat (to se dělá přímo z menu vysílače).
Verze s CC2500 to neumí, protože FlySky používá jiný chip.

Fireball: Byl jsi rychlejší :-)
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pepin

#51 Příspěvek od pepin »

————————————
Naposledy upravil(a) pepin dne pát 27.03.2026 22:44, celkem upraveno 1 x.
Jiri

#52 Příspěvek od Jiri »

Já to psal vedle, existují zjevně dvě verze interních modulů, které lze považovat za očesané:
1) verze jen s jedním chipem (to ale není 4in1), tohle je omezení hardwarové. Pokud je někde v popisu 4in1, není to tenhle případ.
2) verze 4in1 s nahraným firmware LBT. Ten má omezení jen softwarové, a mělo by být snadno řešitelné aktualizací firmware, jak jsem uź popsal.
FrSky D16 umí nativně obě tyto verze, Flysky jen druhá po aktualizaci.

Tady to máš ve starým videu https://www.youtube.com/watch?v=xiQgMQXxMnM, za ty roky tam přibyla právě jen nová volba typu firmwaru (Firmware Type), kde pro zahrnutí i non-LBT protokolů je třeba zvolit AIR namísto původního LBT
miran50

#53 Příspěvek od miran50 »

Díky pánové,
mám vyjádření přímo od prodejce a verze LBT Europe to neumí, musela by tam být verze Global.
Prodejce uvádí:
"Technicky vzato je sice hardware uvnitř stejný jako u verze FCC (Global), kde čip A7105 pro FlySky nechybí, ale v LBT softwaru je tento protokol zkrátka vypnutý. Pokud tedy máte doma flotilu FlySky přijímačů, s tímto konkrétním kusem v továrním nastavení je nepropojíte.
Jako prodejce musím dodat, že evropská verze LBT je u nás nabízena právě kvůli dodržení předpisů."

Protože je to pro mně novinka, nechci se pouštět do přehrávání software, budu přemýšlet o koupení přímo funkční verze nějakého Radiomastera :x .
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

miran50 píše: pát 27.03.2026 14:37, budu přemýšlet o koupení přímo funkční verze nějakého Radiomastera :x .
Pokud by ti nevadilo že je radiomaster 16 už větší a těžší radio tak neváhej, rad 16 flysky umí a na naučení a pochopení edge je to menu na té větší navíc dotykové obrazovce nesrovnatelně pohodovější a přehlednější než na těch zjednodušených menu na menších obrazovkách.
Jiri

#55 Příspěvek od Jiri »

miran50 píše: pát 27.03.2026 14:37 Protože je to pro mně novinka, nechci se pouštět do přehrávání software, budu přemýšlet o koupení přímo funkční verze nějakého Radiomastera :x .
Promiň, to je hovadina.
FlySky protokol prostě NENÍ LBT, a to bez ohledu, na jakém rádiu ho pustíš. Tj. pokud ho chceš používat, nebudeš dodržovat LBT předpis
A pak je úplně jedno, jestli si ho nahraješ do rádia, které už máš, nebo koupíš jiné, kam ho nahrál někdo jiný.

Tj. ta otázka je postavena úplně jinak. Jinak vlastní přehrání je triviální, a AIR verze obsahuje i všechny LBT protokoly, coi tam máš. Tj. přehrání ti pouze umožní používat i ty protokoly, které už nesplňují LBT, nic jiného. A pokud bys koupil jiné rádio, které je tam má už nahrané, z hlediska legality by se tím nic nezměnilo.

BTW, vlastní aktualizace je fakt triviální, jen musíš správně vybrat firmware, a na to jsi snad soudný dost.
prikrylm

#56 Příspěvek od prikrylm »

2 věci
- Pokud se FlySky přijímače s AFHDS2A prodávají legálně v ČR, tak by měl být AFHDS2A legální protokol, ne?
- tahleta blbinka má na sobě jen CC2500, ale AFHDS2A umí. Vím, že multiprotokol má napsané AFHDS2A na ten A7105, ale asi by to šlo i na CC2500.

Možná když se Pascal Langer hezky poprosí, mohl by být AFHDS2A dostupný i pro CC2500..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
miran50

#57 Příspěvek od miran50 »

Nejsem odborník na LBT a je mi asi jedno zda to plně vyhoví legislativě.
Vím že k přehrání software je video, ale vždy se dá udělat chybka viz zde řešené problémy s "triviálním" přehráváním ELRS.
Pepin:
Radiomaster 16 je asi již mimo můj předpoklad na investici do rádia "na učení" a vadila by též hmotnost...
Jiri

#58 Příspěvek od Jiri »

To přehrání je na 5 minut, kdybys byl v Praze a dokázal se stavit, tak tii to klidně udělám
pepin

#59 Příspěvek od pepin »

[———————————————
Naposledy upravil(a) pepin dne pát 27.03.2026 22:45, celkem upraveno 1 x.
Jiri

#60 Příspěvek od Jiri »

Jestli je tam opravdu modul 4in1, tak určitě. Posílal jsem i odkaz, kde to lze stáhnout a video, jak se to dělá.
Jaké všechny protokoly 4in1 podporuje lze nelézt na oficiální stránce multimodulu. A na jazyk rádia to nemá absolutně žádný vliv, je to jen firmware multimodulu.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“