Začátek s F3K a malým rozpočtem
-
Bildy
Re: Začátek s F3K a malým rozpočtem
má někdo zkušenost s těmito lítadly :
http://www.hobbyarena.cz/Models/Marabu/index.php
nebo
http://www.hobbyarena.cz/Models/Pinocchio/index.php
...jestli to není pro začátečníka moc fajnový....nebo jestli to má nějaké záludnosti těžko stravitelné pro začátečníka. Jediné, co vím určitě, že by mě čekala výměna rádia. To ale není tak ukrutnej problém na rozdíl od naučení se házet to. Nechci závodit, jen si prostě pohodově zalítat. Jde mi o stavebnici, protože mě láká i stavba....stojí to za úvahu ?
http://www.hobbyarena.cz/Models/Marabu/index.php
nebo
http://www.hobbyarena.cz/Models/Pinocchio/index.php
...jestli to není pro začátečníka moc fajnový....nebo jestli to má nějaké záludnosti těžko stravitelné pro začátečníka. Jediné, co vím určitě, že by mě čekala výměna rádia. To ale není tak ukrutnej problém na rozdíl od naučení se házet to. Nechci závodit, jen si prostě pohodově zalítat. Jde mi o stavebnici, protože mě láká i stavba....stojí to za úvahu ?
Ahoj, uměl by tady někdo poradit pro mladého začínajícího modeláře v čechách koupitelný a maminkou zaplatitelný použitelný f3k model.
Co třeba vertex mini od ls nebo isis ?
U ls model by určitě bylo výhodou že bude ten model asi podstatně lépe opravitelný,,že by tu opravu mohl zvládnout i mladej kluk jehož brácha už se zpracovánim dreva zkušenosti má.
Ale zase pokud ten vertex lítá nic moc aby ho to neotrávilo. Soutěžit nebude,,ale trochu lítat by to mělo.
Co třeba vertex mini od ls nebo isis ?
U ls model by určitě bylo výhodou že bude ten model asi podstatně lépe opravitelný,,že by tu opravu mohl zvládnout i mladej kluk jehož brácha už se zpracovánim dreva zkušenosti má.
Ale zase pokud ten vertex lítá nic moc aby ho to neotrávilo. Soutěžit nebude,,ale trochu lítat by to mělo.
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj urcite ISIS ten je urcite lepsi,Ja sam jsem mel dva,potom i Mata,a to nechci nijak hanit Leosovo era. 
-
Jirka Schifi Zatec
Obcas se tady na modelbazaru objevi pouzite F3K tak je to treba hlidat, 
Noo mě něco bazarového taky přijde rozumný, hlavně proto, že tam nejspíš budou serva taková jaká tam být mají a nejspíš tam budou zabudovaný od někoho kdo už má s instalací větší zkušenost než mladej kluk.Jirka Schifi Zatec píše: čtv 09.04.2026 20:01 Obcas se tady na modelbazaru objevi pouzite F3K tak je to treba hlidat,![]()
Já mu tam ted povezu zase nějaký epp akrobátky aby se měl na čem učit jak osazovat táhla a tak vubec pájení konektoru k réglu a podobný základy, když se mu něco nepovede na epp modýlku vyřeší to pár kapek prstolepu ale rozmastit drahý f3k třeba za 5 tisíc kuli nějaky chybičce to by jeho i mámu určitě hodně bolelo.
Ale jo, máš pravdu že osazená bazarovka by byla asi ideální varianta. Ted je na modelbazaru něco v liberci, já si s nim a s mamkou o tom ještě promluvim, osobně si ale myslim že ted hned by to zatim pořizovat ještě spíš neměl.
On třeba ted nedávno dostal od jednoho modeláře konstrukčního větrunka ale rozmastil ho hned první den bo vubec netušil proč to jedno servo pořád vrčí— bylo vyčesaný, ono na zemi to běhahalo, ale jen na zemi.
Zase na druhou stranu, přerazil křídlo u centroolánu ale opravil to hezky, ale jestli pomlátí vakuovku f3k to on dohromady zatim nedá.
-
Jirka Schifi Zatec
A je je,
chtelo by ho to asi teprve ucit letat a teprve potom si to F3K poridit no a mezi tim si nasetrit korunky.Ale ano zacatky jsou tezke,pokud se nenauci letat treba s hodnym vetronem nebo el.vetronem tak nema cenu porizovat F3K to rozbije ani nemrkne,che to se mu venovat a chodit letat pokud mozno spolu aby klucina vedel co ma a co nema delat.Ja tady u nas taky ucil letat jednoho mladase a to uz leta sam ale sem tam ho musim trosku usmernit,
No právě, zatim lítá s betou ale rozmaštěnou ji domu nenosí, řidit umí, ale třeba vadný servo pokud trochu něco dělá nepozná že je vadný.
Problém jsou ty pitomý baterky, nabije dvě, odejde pěšky na letiště, baterky vcelku rychle vylítá a muže jit zase domu.
Podle mě je ale na káčko fakt moc brzo, zkusim s nim probrat jestli by ho nebavilo třeba i nějakýho obyč elektrovětrunka potunit o vystřelovací háček, gumu s vlascem na era typu lion doma mám, to bych mu mohl dát. On tam chodí létat na modelářskou plochu tak by s gumicukem problém nebyl, ale jestli by ho to bavilo, ale zase asi pořád lepší než byt otrokem baterek.
Ještě uvidím, nejdřiv si o tom musim promluvit s jeho mamkou, ale docela zvažuju že bych ho třeba jen na pár dní vzal vlétě na modelářskou dovolenou na Ranou hlavně i proto že by se tam líp osobněji poznal s lidma s kterýma se potkává na tom letišti ale jako mladas se samozřejmě před těmi dospěláky stydí, tak by se tam s nima seznámil líp.
Ale uvidím, přecijenom je to zodpovědnost cizí dítě.
Problém jsou ty pitomý baterky, nabije dvě, odejde pěšky na letiště, baterky vcelku rychle vylítá a muže jit zase domu.
Podle mě je ale na káčko fakt moc brzo, zkusim s nim probrat jestli by ho nebavilo třeba i nějakýho obyč elektrovětrunka potunit o vystřelovací háček, gumu s vlascem na era typu lion doma mám, to bych mu mohl dát. On tam chodí létat na modelářskou plochu tak by s gumicukem problém nebyl, ale jestli by ho to bavilo, ale zase asi pořád lepší než byt otrokem baterek.
Ještě uvidím, nejdřiv si o tom musim promluvit s jeho mamkou, ale docela zvažuju že bych ho třeba jen na pár dní vzal vlétě na modelářskou dovolenou na Ranou hlavně i proto že by se tam líp osobněji poznal s lidma s kterýma se potkává na tom letišti ale jako mladas se samozřejmě před těmi dospěláky stydí, tak by se tam s nima seznámil líp.
Ale uvidím, přecijenom je to zodpovědnost cizí dítě.
-
Jirka Schifi Zatec
Jasny chapu,chce mu ten cas opravdu venovat a naucit ho vse okolo modelu i treba jak rozpoznat vadne servo na zemi atd.
Zkratka pokud ma clovek cas tak se tomu adeptu venovat a zjistit co by ho vice bavilo ted myslim jaka era jestli cisty vetron na gumicuk nebo el.ero.Ono vice modelu nebo tedy kategorii naraz jde blbe dohromady a bude jen zmateny chudak a bude jen skakat sem a tam a nic nebude delat poradne i kdyz mladi maji otervrene hlavy,ale bude v tom tzv.gulas.

-
Jirka Schifi Zatec
Ano klidne ho vezmi na Ranou at se rozkouka a uvidi se.Ja toho meho sverence taky vzal loni poprve na model.tabor na Ranou a hned bylo videt ze ho to tzv.nakoplo a zajima se cim dal vice o modelarinu,letos mu bude 15.let to jsou takovy ty ....Ja tomu rikam teleci leta kde se to lame jestli vydrzi u letani s modely a modelariny nebo ne,zatim ho to bavi a jezdime na souteze RCH a leta samozrejme uz sam,obcas mu i vycinim ale taky poradim a pochvalim.
zrovne tuhle sobotu letame ve Sporicich u Chomutova zavody RCH prvni kolo a uz se klucina tesi , 
To si taky myslim že pátý přez devátý bude jen chaoz a zmatek, ale ten elektrovětron upravený i na vystřelovací háček že by smysluplný bylo a asi by se i dala koupit nějaká rossypová stavebnice kterou by třeba přez zimu mohl sám lepit, určitě ale něco začátečnickýho hlavně s prostornějšim trupem aby se mu do něj všechno vešlo v pohodě, ale určitě něco s křidélkama aby se s tim mohl líp vyblbnout.
-
Jirka Schifi Zatec
Mladym adeptum je treba nekdy hodne pomoci,to neni jako drive ze se do modelariny clovek tak zblaznil ze v tom jede porad. 
-
Jirka Schifi Zatec
Takhle jsem zacal s tim klukem Ja.....el.vetron roz cca 230.cm rizeny vop,sop,kridelka a brzdy,ale brzdy jsme blokly aby si zacal zvykat na rozpocet na pristani,gumicuk jsem taky vyloucil z duvodu mista na letisti to proto kdyz je tam vice modelaru s ruz,modely tak at se tam neplete v trave,kridelka proto aby si zvykl ze ero reaguje na smer ihned a ne ze se smerovkou to trva dele,nauci se rychleji reagovat.A tim ze je tam nekdy vice poletujicich modelaru tak i ohleduplnost vuci druhym.Ero ma samozrejme skl.vrtuly takze klouze pekne,
On na to je zatim v podstatě uplně sám, ale tu epo betu dává v pohodě, v poho by odlétal i toho větroně co dostal, ale to vadný servo ho vypeklo.
Nějak to s nim vymyslim, ale káčko mu zatim romluvim, ono by pro něj bylo uplně nejvíc nejvíc super, ale asi jak píšeš, začátečník ho rozmastí.
Nějak to s nim vymyslim, ale káčko mu zatim romluvim, ono by pro něj bylo uplně nejvíc nejvíc super, ale asi jak píšeš, začátečník ho rozmastí.
-
Jirka Schifi Zatec
Ono u toho F3K je vice veci co musi dodrzet aby ero spravne odhodil do vzduchu.....dodrzet spravne kroky ,nekrcit ruku v lokti jak uz jsem taky tady psal,nehazet to vylozene rukou ale zapojit do toho telo,ruka je tam aby to jen nasmrovala,spravne drzeni era v prstech,na vrcholu ero vcas mzikove potlacit vyskovkou,netocit se s erem na miste ale jakoby tahnout to ero furt dopredu a soucasne udelat tu otocku a tim to dostane tu spravnou rychlost atd.Opravdu zkusit nejdriv hodne ho el.vetrone a postupne mu vysvetlovat veci okolo letani stavby,oprav modelu a dalsi.Tak at se dari Ahoj. 
Tak on by tam na tom letišti problém s gumou kuli jinejm modelářum neměl, ono tam moc lidí nelétá, to je letiště prioritně pouze pro občasné aerovleky a jen někdy tam někdo dorazí na max hodku dvě s větším motorákem a i spíš a většinou pouze brzo ráno osmá až desátá než se rozfouká.
Blbý je že já na tom letišti nelétám, já jsem kousek jinde na svahu kudy on na to a z letiště chodí ale na svahu zatim létat nechce—- to se zatím bojí, ale ono s tou betou by to bylo na svahu stejně na prd ale ted před tydnem jsem mu přivezl jednoho větrunka plus na něj troje křídla, ted mu do toho vezu nějakou elektroniku a s tim už by na tom svahu litat mohl, asi to udělám ze začátku tak že mu jen ve vzduchu pujčim svuj nejaký obyč hodný model aby neměl strach že s tim nepřistane, to by zafungovat mohlo a ve chvíli kdy se naučí svahovat bude mit vyřešeno bo pak už bude baterku v modelu potřebovat jen na přivrknutí pokud by vyklesal pod hranu nebo aby si s modelem v poho poodešel ze svahu na louku přistát.
Blbý je že já na tom letišti nelétám, já jsem kousek jinde na svahu kudy on na to a z letiště chodí ale na svahu zatim létat nechce—- to se zatím bojí, ale ono s tou betou by to bylo na svahu stejně na prd ale ted před tydnem jsem mu přivezl jednoho větrunka plus na něj troje křídla, ted mu do toho vezu nějakou elektroniku a s tim už by na tom svahu litat mohl, asi to udělám ze začátku tak že mu jen ve vzduchu pujčim svuj nejaký obyč hodný model aby neměl strach že s tim nepřistane, to by zafungovat mohlo a ve chvíli kdy se naučí svahovat bude mit vyřešeno bo pak už bude baterku v modelu potřebovat jen na přivrknutí pokud by vyklesal pod hranu nebo aby si s modelem v poho poodešel ze svahu na louku přistát.