Elektra - rušení přijímače

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Dzordzik

#46 Příspěvek od Dzordzik »

Kluci, co se týče "rušení" ve spojitosti se Spinem, já (podle všeho na Spina 99) zrušil 2m Extru na 3kW a před relativně nedávnou dobou i Ocelota-E na Spina 33 ve spojitosti s Jeti MPD přijímačem. Od doby co mám nového, osazení je stejné, všechno stejné i regl, jen tam je JR 77S přijímač, anténa protažená trupem až dozavu hned vedle uhlíkového táhla k výškovce, tj. teoreticky nejhůř jak to jde, s tím že konec antény, cca 30-40cm vlaje za modelem tak nemám nejmenší problém v jakékoli vzdálenosti. Můj závěr je že mi do modelu už nesmí ne Spin, ale nekvalitní přijímač a tím míň PPM, protože primárně lítám rychlé až velmi rychlé modely a tam byť sebemenší záškub může být fatální, při rychlosti cca 60m/s stačí záškub do výškovky a je vymalováno, že ... Jinak měl jsem 3 PPm přijímače, pokaždé když jsem je použil jsem na ně málem rozbil model, Brio, malá Z-50 ... Pokaždé jiné osazení, anténa vyvedená na směrovku a k výškovce, tj. teoreticky nejlíp jak to jde, Z-50 během jednoho letu 3x neřízená až k zemi, pak se to nějak chytlo, Brio při výkrutu a letu na zádech tak silný kopanec do křidélek a výškovky že to bylo na hrábě. Ne fakt mi PPM do modelu už nesmí a levné přijímače od Hitecu, MZK nebo Jeti už vůbec ne. Tímhle si většina modelářů dřív nebo později projde sama, nejsme tak bohatí abysme si mohli kupovat levné věci.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Abu »

A myslis ze to je dobre reseni, zamaskovat problemy s kvalitou prijmu, nebo s napajenim prijimace, tim, ze tam das peceemku :?: :(
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od m2 »

Dzordzik píše:Můj závěr je že mi do modelu už nesmí Spin, ... do modelu už nesmí a levné přijímače od Hitecu, MZK nebo Jeti už vůbec ne.

Je fajn, ak si si dokázal nájsť kombinácie, ktorým dôveruješ a fungujú Ti, bohužiaľ Tebou definované pravidlá neplatia paušálne. Lietam Proximu s kombináciu SPIN + MZK, má za sebou cez 100 letov, lietam to do 150km/h, bolo to vo výške vysoko cez 500m a aj 500m ďaleko nízko nad zemou a ani šklbnutie. A to nemám nikde žiadny ferrit a trup je taký dlhý, že anténa z neho netrčí von ani milimeter!! A tá istá kombinácia v Lynxe šklbe, aj keď pol metra antény veje za modelom...

VF technika nie je moja špecializácia, ale domnievam sa, že ak ferritový krúžok odstráni šklbanie, pôvodcom rušenia nie je spínaný zdroj, ale niečo iné (napr. komutátor serva - iskrenie). Zišlo mi na um, či sa to rušenie v Lynxe nedá skôr pripisovať HS-125? Neviem... :-(

Ešte jedna úvaha o SPINe: veľa ľudí tvrdí, že spínaný zdroj je pôvodcom rušenia. Ak by to však bola principiálna záležitosť, pri očakávanom charaktere tohoto rušenia (šírenie po napájaní a interferencie v zmiešavači), muselo by sa to rušenie objavovať zákonite (takmer) všade, a nie náhodne niekde áno, niekde nie. A hlavne prakticky stále, a nie len občas! Kopec ľudí má elektrotechnické vzdelanie a prispieva na rôznych fórach detailne a fundovane k VF problematike, ale ani jednu serióznu analýzu frekvenčnej obálky spínaného zdroja som od takéhoto prispievateľa zatiaľ nevidel...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
blesk
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od blesk »

já jsem měl taky problémy,ne přímo se spinem,ale s hacker SB neboli Spin v černém,ono to někdy dělalo a někdy ne... tak jsem na servokabel narval jakýsi toroid,udělal tam dva závidty( bylo to cca 15/9-25) a od té doby po problémech
m2
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od m2 »

Predsa som niečo našiel:

http://www.elektromodellflug.de/Projekt ... sungen.htm

To blesk: ferrity vyskúšam hneď ako ich odniekiaľ vyletujem. Síce sa k napájaniu prijímača nedostanem, ale aspoň 4 krídlové servá oferritujem a uvidíme. Galvanicky je to všetko spojené, takže nejaké VF zložky to určite stiahne dole aj tam. Ak niečo zaujímavé zistím, napíšem.
LV
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od LV »

m2 píše:...

Večší problém u BEC obvodu u Spinov sú ich výpadky (až na pár sekúnd). Pri PPM sa to môže prejaviť ako cuknutie, ale u PCM (používam až na jeden prípad iba PCM Futaba) to znamená zamknutie prijímača. A robia to tak prijímače Spin ako aj MaxBec. Oboje mám overené niekoľkokrát (z toho jedna totálka)
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
venry

#52 Příspěvek od venry »

zdravím pánové
U těch spinů jsem si taky dost zabojoval viz zde http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=657986
Poslední závěry i hlav pomazaných : důsledné odrušení toroidy,zdroje rušení co nejdále od příjmače-hlavně regulátor SPIN, nepřetěžovat BEC !!! na návodu byly uváděny jenom max.proudy,coš si myslím není vhodné pro běžné modeláře.Jistější by bylo na počet serv třeba standartních,digitálních atd.Hodně pomůže prutová anténa.Belancu jsem takto osadil a od tý doby není opravdu problém z rušením (zaškubáváním serv)Je jasné že to všude takhle asi jednoznačné nebude,prostě spiny jsou vhodné pro některé aplikace a pro některé naprosto nevhodné.Toliko můj závěr.
Naposledy upravil(a) venry dne čtv 08.05.2008 22:54, celkem upraveno 2 x.
misox
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od misox »

LV píše:
m2 píše:...

Večší problém u BEC obvodu u Spinov sú ich výpadky (až na pár sekúnd). Pri PPM sa to môže prejaviť ako cuknutie, ale u PCM (používam až na jeden prípad iba PCM Futaba) to znamená zamknutie prijímača. A robia to tak prijímače Spin ako aj MaxBec. Oboje mám overené niekoľkokrát (z toho jedna totálka)

Mne sa zda že MAXBEC neni spinany zdroj.
Dzordzik

#54 Příspěvek od Dzordzik »

Já netvrdím že jsem výpadky nebo rušení čehokoli zamaskova PCMkou, já tvrdím že v téže kombinaci stačilo použít kvalitní přijímač a problém zmizel, létám spíš akrostyl a tvrdím že pokud by tam byl pád do FS nebo víc jak vteřinový výpadek řízení kvůli tomu že by PCM přijímač něco maskoval, poznal bych to na řízení. Říkám jen jaké mám zkušenosti já a kamarád kde jsme řešili stejný problém v jiném modelu na stejném letišti na jiném pásmu kdy jediným společným jmenovatelem byl Hitec PPM přijímač a Spin, po výměně za PCm bez jakékoli jiné další změny no problem a to u udělal přes 50 letů, předtím co let to málem havárie, netvrdím že mám patent na rozum. Prostě od doby co mám v letadlech jen PCM kvalitní přijímače a Spinům se vyhýbám, mám absolutně po problémech. Do Diona taky šel Hacker Master s lineárem a místo BECu jsem použil přijímačové akku. Navíc víc jak polovina antény trčí z trupu ven. Nic lepšího než tohle pro model asi udělat nejde.
Dzordzik

#55 Příspěvek od Dzordzik »

Ocelota jsem rozbil právě se Spinem s využitým BECem a to měl na sobě jen 3 serva a v době kdy jsem přestal řídit byl motor na plný plyn a serva v neutrálech, takže rozhodně nejde říct že by byl přetížený. Výpadek trval až na zem, tj. minimálně 6-8s. Na zemi všechno fungovalo, samozřejmě, jak jinak.
LV
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od LV »

Dzordzik píše:Ocelota jsem rozbil právě se Spinem s využitým BECem a to měl na sobě jen 3 serva a v době kdy jsem přestal řídit byl motor na plný plyn a serva v neutrálech, takže rozhodně nejde říct že by byl přetížený. Výpadek trval až na zem, tj. minimálně 6-8s. Na zemi všechno fungovalo, samozřejmě, jak jinak.

Presne tak skončil môj sedem letov starý Jak54. :evil:
Kúpil som nového a komplet výbava šla do nového, ale s prijímačovkami a od vtedy bol pokoj....
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
m2
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od m2 »

Dnes odskúšané - mierne úpravy pomohly. Anténa predĺžená na 160cm, vyvedená z prijímača cez uhlíkový trup kolmo von na chrbát, odtiaľ na smerovku a odtiaľ vejúci kusisko. K šklbutiu v tejto konfigurácii došlo až asi 150m ďaleko pri lete nízko nad zemou smerom na pilota, keď vysielač ležal na zemi a anténa smerovala priamo na lietadlo. Týmto lietadlo považujem za letuschopné.
m2
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od m2 »

Po tridiatich letoch: síce strata signálu nad zemou po zmene uchytenia a dĺžky antény pominula, ale úplne náhodne sa objavujú "kopance". Vyskúšal som si, že ani plná smerovka pri 150km/h nie je žiadna sranda, nieto ešte plná výškovka nadol... :(

Preto som dnes rozletoval nejaké AC/DC zdroje a do Lynxa šli tri toroidy - jeden menší na napájanie od BECu a po jednom väčšom po tri servá. Uvidíme, ale ... bez dôvery sa lietať nedá (aspoň nie blízko seba).

:( :( :(

Inak fantastické lietadlo, keby som len mohol hodiť strach z kopanca za hlavu. :cry:
Dzordzik

#59 Příspěvek od Dzordzik »

Kluci já vm nevím, není lepší investovat do pořádného přijímače než řešit pořád dokola jestli to kope při letu tak nebo onak? Chápu že u modelu plného uhlíku je to špatné, ale znovu a asi po 50té opakuju, lítám Hotlinera Dion, komplet uhlík, přijímač JR SPCM, anténa vedená trupem dozadu, na konci směrovky dírky a půl metru antény vlající za modelem. NIKDY, při jakékoli poloze nebo vzdálenosti ani náznak neřízení nebo nedej bože pádu do FS. Ten mám nastavený tak že bych to poznal, křidélka se zvednou, motor vypne a výškovka kompenzuje brzdy, takto mám jistotu že to v každém případě doleze na zem, ať už v celku nebo na šrot. Horší podmínky pro příjem signálu už snad být nemohou, komplet uhlíkové letadlo, na palubě velmi výkonný pohon řádově nad 1,5 kW a ani tak to neruší. Ne nadarmo jsem tam dával Master regl, serva a přijímač napájím samostatným 4 článkem Eneloop a mám pokoj. Nedovedu si představit že byhc do něčeho co stoupá na motor přes 50m/s a kolmo dolů letí hrubě přes 200, spíš 250 dával cokoli jiného než to nejlepší co jde, resp to nejlepší na co mám. Hrůza mě vomejvá když si představvím že bych s tímhle vletěl kvůli "cuknutí" např do davu lidí na nějaké show .... Neexistuje. Nelítat nad lidi a nepoužívat cukající přijímače, V téhle rychlosti je jak už poznamenal kolega nedemnou i "malé" cuknutí do výškovky smrtící ... U termických větroňů, EPP hraček atd klidně i PPM, tam nějaké to semo tamo cuknutí není tak hrozné a aspoň vím že se něco děje, ne nadarmo se do velkých maket, turbín a všeho co je potenciálně nebezpečné cpou jen ty nejkvalitnější (S)PCM přijímače. Není to jen kvůli PCM ale hlavně kvůli konstrukci filtrů, směšování a obecně návrhu přijímače. Zamyslete se nad tím. jakou hodnotu má model? Jak drahý jste použili přijímač a regl? No flame pls.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od TomasC »

Dzordzik píše:Kluci, co se týče "rušení" ve spojitosti se Spinem, já (podle všeho na Spina 99) zrušil 2m Extru na 3kW

Domnívám se, že toto je tvrzení o kterém by šlo s úspěchem pochybovat. SPIN 99 OPTO má jen v názvu obchodní jméno SPIN. Existuje jen verze SPIN 99 OPTO. Tedy se rozhodně nejedná o napájení přijímače a serv.

K použití PCM. Určitě ano. ALE je třeba říci, že běžné SPCM od Graupera/JR je nastaveno tak, že pokud nedorazí korektní signál tak se 0,5sec drží poslední poloha serv a až pak se jde do FS. Přičemž stačí jen jeden korektní signál a 0,5sec běží od začátku. (to je důvod, proč PCM na velkou dálku zpomaluje). Je mnoho typů modelů a větroně a akrobaty styl F3A tam rozhodně patří) kde se dost často kormidla vůbec nehejbou takže chybějící signál není problém.

K přijímačovým zdrojům:
V F3B elektro Stingu jsem létal SPIN 55, teď spínaný BEC+dvoučlánek lipolek 500mAh a bez problémů.
V F3A Leviose mám MAX BEC + dvoučlánek LIon 1600 (combo od JETI). Po jednom 11minutovém letu (dvě sestavy RCA) dobíjím okolo 50mAh. (3digitály JR, 1x Hitec).
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“