EOS II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Luboš ZLÍN
Kontaktovat uživatele:

Re: EOS II

#46 Příspěvek od Luboš ZLÍN »

kovyr píše:Elektronika je kompletní, můžeme pokračovat.

Přijímač FrSKY X8R
Motor iPower BM2217-6 (70 g, rozměr 2836, hřídel 4 mm, 1500 kv, 368 W)
Regl Sunrise Model 40A-pro (40A, SBEC 5A, 47 g) + programovací karta

Původně jsem chtěl osadit doporučený motor Leopard LC2835-6T ale ten je u nás dlouhodobě nedostupný (min. do konce dubna), proto dočasná náhrada za iPower.

Prosím o radu ohledně FrSky přijímače: Líbil by se mi G-RX8.

Jak je to ale s kategorií F5J?
Kdybych si chtěl zkusit soutěž, tak je možné tento přijímač mít nebo ne (když má vestavěný výškoměr, který by v rámci soutěže nebyl aktivní)? + Altis.

Nebo to hold musím řešit s X8R + Altis?
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od kovyr »

Luboš ZLÍN píše:Prosím o radu ohledně FrSky přijímače: Líbil by se mi G-RX8. Jak je to ale s kategorií F5J?
Kdybych si chtěl zkusit soutěž, tak je možné tento přijímač mít nebo ne (když má vestavěný výškoměr, který by v rámci soutěže nebyl aktivní)? + Altis.
Nebo to hold musím řešit s X8R + Altis?

Ahoj,
tak přesně tohle mám v hlavě taky. Když jsem tenhle přijímač https://emotors.cz/prijimace-frsky/1407 ... ariem.html poprvé uviděl, tak to byl můj favorit. Do chvíle než jsem si uvědomil že má "vestavěné Vario" a dál to už nezkoumal.
Dle mého názoru je přijímač s Variem nelegální i v případě, že lze samotné Vario vypnout - protože jak to lze na soutěži zkontrolovat? Možná by se k tomu mohl fundovaně vyjádřit Tomashr, jako trenér F5J má tyhle věci jistě v malíku :mrgreen:
Létat je tak snadné.........ale padat je snažší !
FrSky Taranis X9E / Django I / EOS II / Xantipa II
tomashr

#48 Příspěvek od tomashr »

Asi takhle - člověk si "čistým RXem" bez vestavěného varia ušetří starosti, z hlediska pravidel to ideální není.
Zadruhé velmi nedoporučuji používat v tréningu vário - totálně si pro soutěž odrovnáš návyky!!! Zkusil jsem a fakt to nejde - jakmile člověk zapne pípací vário, tak ve velmi krátké době přestane pořádně koukat na model (ve smyslu sledování bublin) a začne primárně poslouchat, až mě téměř šokovalo, jak byl tento vliv rychlý a výrazný.

A na okraj - když už vozíš v modelu Altis, tak to lze řešit opačně, totiž mimo soutěž přehrát do altisu "ne-FAI" firmware a přes telemetrický konvertor se připojí k běžnému FRSKY či Futaba RXu jako čidlo. Bohužel je ten konvertor dražší než je u FrSky rozdíl ceny telemetrického a netelemetrického RXu, ale možnost to zkrátka je...
Luboš ZLÍN
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Luboš ZLÍN »

tomashr píše:Asi takhle - člověk si "čistým RXem" bez vestavěného varia ušetří starosti, z hlediska pravidel to ideální není.
Zadruhé velmi nedoporučuji používat v tréningu vário - totálně si pro soutěž odrovnáš návyky!!! Zkusil jsem a fakt to nejde - jakmile člověk zapne pípací vário, tak ve velmi krátké době přestane pořádně koukat na model (ve smyslu sledování bublin) a začne primárně poslouchat, až mě téměř šokovalo, jak byl tento vliv rychlý a výrazný.

A na okraj - když už vozíš v modelu Altis, tak to lze řešit opačně, totiž mimo soutěž přehrát do altisu "ne-FAI" firmware a přes telemetrický konvertor se připojí k běžnému FRSKY či Futaba RXu jako čidlo. Bohužel je ten konvertor dražší než je u FrSky rozdíl ceny telemetrického a netelemetrického RXu, ale možnost to zkrátka je...

Děkuji za vysvětlení. Teď jsem právě ve fázi, kdy zvažuji pořízení EOSe. Tudíž sonduju - co bude nejoptimálnější varianta. Jak co do účelnosti, tak i ceny, tak i nároku na prostor v trupu.
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
tomashr

#50 Příspěvek od tomashr »

Tak zrovna prostor v trupu řešit nemusíš, EOS je vykrmené prasátko (což výrobci pořád k jeho "velké radosti" předhazuji). Místa až dost :-)
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od kovyr »

Luboš ZLÍN píše:Teď jsem právě ve fázi, kdy zvažuji pořízení EOSe. Tudíž sonduju - co bude nejoptimálnější varianta. Jak co do účelnosti, tak i ceny, tak i nároku na prostor v trupu.

V porovnání s těmi nejnovějšími F5Jčky je trup EOSe opravdu znatelně "zavalitější" takže prostoru relativně mnoho.
Vozím normální přijímač X8R na výšku a OK.
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od kovyr »

Poslední zkoušky pohonu.
S aku: https://hobbyking.com/cz_cz/turnigy-bol ... -lihv.html nabíjené normálně na napětí 4,2V a vrtulí Aeronaut 9x7" , za větru 1-2 m/s, dosahované výšky 205 - 228 metrů.
Ještě vyzkouším 500 mAh.
Na "lehouše" myslím dostatečné výkony, takže výměnu motoru zatím odložím.
Do větrných podmínek kompletuji bitevníka Xantipa II., takže větších výkonů netřeba.
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od kovyr »

Další testy pohonu v celkem klidném vzduchu.
Vítr opět 1 - 3 m/s, teplota cca. 4-5 st./C, zataženo, sem tam sněhová vločka.
Tentokrát jsem nebyl línej si stáhnout data z Altise :D
Jo a na panující počasí celkem zajímavé letové časy 8) a to jsem se nějak úplně vyloženě nesnažil :!:

Aku BOLT HV 850 mAh:
BOLT 850.png

Aku BOLT HV 500 mAh:
BOLT 500.png
tomashr

#54 Příspěvek od tomashr »

Mám připomínku z osobní zkušenosti - tyto tvoje testy jsou docela zavádějící kvůli nízké teplotě. Rozdíl výkonu LiPOL při 4stC a pak v létě třeba jen při 25stC je opravdu HODNĚ velký. Osobní zkušenost ze zimní ligy v Poříčí - s modelem s určitým pohonem měl v zimě docela problém se za 30s dohrabat do 165m vypínací výšky, pak v létě se stejným pohonem a aku létal běžně přes 210m.

Podle mě máš pohon naopak předimenzovaný - v létě ti to s 850mAh půjde nad 250m, s 500mAh bude možná procentuální rozdíl ještě větší, ale na 200m bych si docela vsadil. Na lehouše docela hodně, budeš si velmi koledovat o "ustřelenou výšku".

A pak to má ještě jeden háček - nahoru také půjdou proudy, nebyl bys první, kdo by si v zimě před sezónou pečlivě vyladil pohon a ten mu pak na prvních závodech "v teple" shořel :-(
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od kovyr »

tomashr píše:Mám připomínku z osobní zkušenosti ...

Tome díky za postřehy :!:
Dovolím si ale částečně se ohradit:
1) baterky a éro šli do luftu při cca "pokojové" teplotě - výhoda trvale vytápěné klubovny. Nemyslím si že by za cca 1 - 2 minuty od opuštění klubovny do startu stačila baterka v trupu modelu tak významně prochladnout aby byl výsledek zas tolik zavádějící.

2) pokud to s tou 500 mAh bude v létě lítat alespoň takhle budu spokojen. S vrtulí 9x7 jsem s ní ještě soutěžně neletěl.

3) ustřelená výška myslím hrozí s téměř každým pohonem, který není zrovna na hranici svého smrtelného výkonu :twisted: při stoupání do 150 metrů - tam zase naopak hrozí to že se v případě potřeby nedohrabeš tam kam potřebuješ.
Tohle byly navíc zkoušky kontinuálního stoupání na "full throtle" bez jakýchkoli manévrů.

4) s 850kou jsem už loni něco odlétal a zatím nic neshořelo :mrgreen:
tomashr

#56 Příspěvek od tomashr »

Ad 1 - obávám se, že to chladne poměrně rychle, ve zmíněném Poříčí nosím nabité baterky "na těle" a do letadla dávám až na startovišti před letem, přesto je pokles výkonu značný. A řekl bych, že při popsaném nošení je přitom teplota baterky spíš mírně vyšší než pokojová...

K té ustřelené výšce - pokud je dobré počasí, tak to opravdu není problém, stejně se létá pod 100m a člověk reguluje otáčky pro hledání, to se dá uhlídat. Vyšší výkon je spíš kladem, kdy může člověk déle blbnout 20 metrů nad zemí a pak si rychle přistoupat.
Problém je ale v situaci "klid, ale plechová obloha" bez termiky, kdy se cílí někam na 170-180m, to už se odhaduje blbě. Pokud je model naladěn tak, aby normálně vystoupal někam k 170m, tak tě i případný průlet termikou zvedne někam k 200m, což ještě jde. Když to ale odhaduješ u modelu, který létá za 30s hodně nad 200m, tak se velmi často stane to, že se "ustřelíš" třeba na 220m či dokonce více a to je malér :-(
Píšu samozřejmě výhradně o nastavení lehouše do klidu, u "bitevníka" to je trochu jinak, tam je silnější pohon vhodný jak kvůli schopnosti stoupat i v poryvech větru, tak ale také kvůli schopnosti odletět sice nízko, ale daleko.
manta
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od manta »

kovyr píše:Elektronika je kompletní, můžeme pokračovat.

Přijímač FrSKY X8R
Motor iPower BM2217-6 (70 g, rozměr 2836, hřídel 4 mm, 1500 kv, 368 W)
Regl Sunrise Model 40A-pro (40A, SBEC 5A, 47 g) + programovací karta

Původně jsem chtěl osadit doporučený motor Leopard LC2835-6T ale ten je u nás dlouhodobě nedostupný (min. do konce dubna), proto dočasná náhrada za iPower.

Dovolím si dotaz k regulátoru, proč zrovna tento? Jaké má napětí BEC, nikde jsem to nenašel? Já přemýšlel spíše o tomhle: Regulátor SUNRISE ICE (YEP) 40A SBEC- 5A AIR/HELI ve spojení s motorem Leopard 2835 7T 1160kV a 3S LiPol 850 mAh Gens Ace.
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od kovyr »

manta píše:Dovolím si dotaz k regulátoru, proč zrovna tento? Jaké má napětí BEC, nikde jsem to nenašel? Já přemýšlel spíše o tomhle: Regulátor SUNRISE ICE (YEP) 40A SBEC- 5A AIR/HELI ve spojení s motorem Leopard 2835 7T 1160kV a 3S LiPol 850 mAh Gens Ace.

Napětí BEC je 5,5V, no a koupil jsem ho kvůli parametrům a ceně :D
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... load#anch1
manta
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od manta »

kovyr píše:Napětí BEC je 5,5V, no a koupil jsem ho kvůli parametrům a ceně :D
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... load#anch1

|Tak tento je na tom obdobně! :D
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... A-AIR-HELI
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od kovyr »

manta píše:

V podstatě téměř identické :P
Všeobecně se pro ně doporučuje programovací karta, jinak je to prý opruz nastavovat :!:
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“