Se značnou prodlevou oživuji toto vlákno. Našel jsem totiž ještě 2 fotky Piruety, tak je sem vrazím ať je to vlákno kompletní. Zde je fotografie z ptačí perspektivy:
A zde jsem náhodou našel fotku z propagační akce v továrně KIA, kde mne kolega zachytil jak zrovna ladím právě nastartovaný motor Piruety. Bohužel video k tomu neexistuje.
A ještě drobné reakce k staršímu příspěvku.
DAF píše:... jeden MVVS jsem vážil v úpravě D a druhý ve verzi G (s výměnným difuzerem). Který má jaké víko si nevybavuju, myslím, že ten G má víko plastové. ...
Máš pravdu, tvůj žhavík ho má plastové s soustruženým difuzérem a detoňák kovové s difuzérem z odlitku, máš to přece na svých fotkách na Rajčeti, zde
https://daf64.rajce.idnes.cz/Motory/417730420.
Jinak na téhle fotce
https://daf64.rajce.idnes.cz/Motory/417730422 úplně vpravo podle mne není JENA-2,5 ale JENA-2, podle modré hlavy (tedy pokud je opravdu modrá), to ale jen pro úplnost, s piruetou to vůbec nesouvisí.
DAF píše:...Vzhledem k tomu, že motor bude na nejvyšším bodě konstrukce, šel bych dnes raději do elektriky,...
Možná poloha motoru a tím i těžiště nad rovinou rotoru není na obtíž, ale v rozumné míře naopak zlepší stabilitu letu. Nevím to zcela jistě ale někde jsem četl, že vrtulník na zádech je stabilnější, než v normální poloze.

Helináři mne jistě doplní, nebo opraví.
Ale jak už jsem psal, souosý elektro-vrtulník v době daleko propracovanějších kvadro-koptér dnes asi nikoho neupoutá.

Pro předváděčky je fakt lepší ta ječící Pirueta

, i když problémem je bezpečnost.
Na té akci (den otevřených dveří fabriky KIA) byly davy lidí, takže já jsem sice její motor nastartoval, ale vypustit jsem se ji neodvážil.

Ale stejně jsem vzbudil značný zájem i potlesk publika.

Zrovna tak, můj kolega tam měl 2-metrového Jeta, motor sice nastartoval, ale pak s ním jen pomalu pojížděl po trávniku. Ale to burácení proudového motoru úplně stačilo aby vzbudilo zájem, obdiv a potlesk na závěr.
Dovolil jsem si ale jeden let s dvaapůlkovým detonačním upoutancem , když se sousedící sportovní hasiči zbalili a uvolnili velkou travnatou plochu. Ale to už se lidi pomalu rozcházeli, a tak ani nevím, zda to někdo sledoval, protože já se věnoval řízení. Zde je jeho foto z ptačí perspektivy
a tady na stojánce s jinými modely (ale to taky je z hlediska tematu dost OT):