podtlakový spínač

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Golfista

Re: podtlakový spínač

#46 Příspěvek od Golfista »

Prostě tohle neumím...
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Snek »

Golfista píše:Prostě tohle neumím...

Nehaž flintu do žita, podtlakový spínač z naši hromadné objednávky mám taky doma.
Vzhledem k absenci volného času a faktu že spínač nepotřebuji hned, tak jsem objednal
kompletní spínací elektroniku z UK co tu již kluci dali do vlákna. Obsahuje optočlen, spínací tranzistor i 10A relé.
Celé to je zakončeno klasickou svorkovničkou na šroubky, takže ani pájet se nemusí.

Jak mi to dorazí a propojím to, tak pokud budeš chtít ti pošlu plánek zapojení.
Znalost elektřiny pak bude vyžadovat jen umění přitáhnout/povolit šroubek :)

Snek
JosefSvejk

#48 Příspěvek od JosefSvejk »

Kdybych to dělal, dal bych na jednu desku i trafo na napájení toho měřáku, takže úplná jednoduchost zapojení. Kdyby měl někdo zájem, klidně mu to "zmastím", ale bude to chvíli trvat.
petrno

#49 Příspěvek od petrno »

X-Blade píše:petrno díky za schema. Já mám diodové relé https://people.ece.cornell.edu/land/cou ... /relay.pdf tak že mi stačí 1,2V 20mA, ale jako ochranu udělám to co ty. Jen pro upřesnění na A2 budeš mít +12 přímo ze zdroje na emitoru -12 ze zdroje a kam připojíš OUT z regulátoru? Neměl by jít bázi? Promiň za hloupé dotazy, ale elektro je jen vedlejší koníček a tranzistory moc nechápu.

ahoj, je to jednoduché - koukej na schéma a sleduj následující :
a)+ ze zdroje 12V dáš na A2 a na DC+ našeho regulátoru. Druhý konec relé ( A1 ) na kolektor tranzistoru.
b)- ze zdroje 12V ( ve schématu označeno jako 0 (nula)) dáš na na emitor a do DC- našeho regulátoru ( schválně nepíšu barvu drátu, protože ten konektůrek se dá zapojit i opačně - takže koukej co je napsána na těle regulátoru)
c)no a poslední drát z regulátoru (označen jako OUT) dáš přes odpor 1k5 ( 1k až 3k3 - cokoliv ) do báze tranzistoru
d) ta dioda je ochranná, ta tam musí být. A ten odpor z báze tranzistoru do země ( 0V) je tam aby to dobře vypínalo

No nevím, teď když to po sobě čtu.... vezmi si schéma do ruky a čti si to bod po bodu, věřím, že to zvládneš.
Kdyby ne - dej mi vědět, něco ti připravím a pošlu
Petr
X-Blade

#50 Příspěvek od X-Blade »

petrno píše:ahoj, je to jednoduché - koukej na schéma a sleduj následující :
a)+ ze zdroje 12V dáš na A2 a na DC+ našeho regulátoru. Druhý konec relé ( A1 ) na kolektor tranzistoru.
b)- ze zdroje 12V ( ve schématu označeno jako 0 (nula)) dáš na na emitor a do DC- našeho regulátoru ( schválně nepíšu barvu drátu, protože ten konektůrek se dá zapojit i opačně - takže koukej co je napsána na těle regulátoru)
c)no a poslední drát z regulátoru (označen jako OUT) dáš přes odpor 1k5 ( 1k až 3k3 - cokoliv ) do báze tranzistoru
d) ta dioda je ochranná, ta tam musí být. A ten odpor z báze tranzistoru do země ( 0V) je tam aby to dobře vypínalo

No nevím, teď když to po sobě čtu.... vezmi si schéma do ruky a čti si to bod po bodu, věřím, že to zvládneš.
Kdyby ne - dej mi vědět, něco ti připravím a pošlu
Petr

Dik za upřesnění je to tak jak jsem si myslel. Tak jsem něco nakreslil teď to jen vyleptat a napájet a mohlo by to jet :D
X-Blade

#51 Příspěvek od X-Blade »

Tak co už jste někdo udělal nějaké to spínání? Já už mám hotovo ještě dát do nějaké krabičky aby to trochu vypadalo. :D
Přílohy
DSC_0664.JPG
DSC_0663.JPG
DSC_0665.JPG
petrno

#52 Příspěvek od petrno »

tak se taky pochlubím skoro hotovou vývěvou- chybí akorát krabička na podtl. spínač - právě se tiskne :-)
sklenička na odkapávající olej - vzor Veka
zásobník na "podtlak" - vzor lubo1
(pánové děkuji za inspiraci )
teď ještě trochu bojuji s utěsněním - na můj vkus to spíná příliš často - spínač nastaven na P1=-0,6 a P2=-0,65 - sepne zhruba jednou za 40s na dobu asi 3 sekund.
Lubo1 - jak jsi těsnil tu odpadovou rouru ? Já jsem víko nasadil pouze na ten rozšířený konec ( na ten druhý nejde), ze silikonu jsem si udělal těsnění. Spodek roury jsem zafrézoval do základní desky a utěsnil opět silikonem.
Přemýšlím, jak najít tu netěsnost - tlakem nemůžu, to by mi vyrazilo víko ven.
Obrázek
Telemaster

#53 Příspěvek od Telemaster »

petrno píše:tak se taky pochlubím skoro hotovou vývěvou- chybí akorát krabička na podtl. spínač - právě se tiskne :-)
sklenička na odkapávající olej - vzor Veka
zásobník na "podtlak" - vzor lubo1
(pánové děkuji za inspiraci )
teď ještě trochu bojuji s utěsněním - na můj vkus to spíná příliš často - spínač nastaven na P1=-0,6 a P2=-0,65 - sepne zhruba jednou za 40s na dobu asi 3 sekund.
Lubo1 - jak jsi těsnil tu odpadovou rouru ? Já jsem víko nasadil pouze na ten rozšířený konec ( na ten druhý nejde), ze silikonu jsem si udělal těsnění. Spodek roury jsem zafrézoval do základní desky a utěsnil opět silikonem.
Přemýšlím, jak najít tu netěsnost - tlakem nemůžu, to by mi vyrazilo víko ven.
Obrázek

Nebylo by lepší použít na dno trubky KG dvojité hrdlo, a do něj zase zátku. bylo by to ve výsledku stejně utěsněné jako vršek trubky.
ingwarr

#54 Příspěvek od ingwarr »

petrno píše: Já jsem víko nasadil pouze na ten rozšířený konec ( na ten druhý nejde) ale ide len treba použiť teplovzdušnú pištol :wink: Rúra sa nahreje až je mäká a do nej sa zatlačí víčko, tým sa vytvorí "golier" najlepšie by bolo použiť lepidlo čo sa používa na lepenie PVC rúr.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
Papir
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Papir »

Já mám vzdušník z hasičáku, regulátor viz odkaz někde tady, odkap na olej žádný - stéká mi zpět sám, neb se kumuluje v hadici. Pokud potřebuju tak přehodím hadici na tlakový výstup viz foto a mám z toho klasika kompresor. A fouká brutálních 12 atm :-) Má to ale chybu, pokud je natlakováno a vypnu, tak už nezapnu - nenaběhne, takže na tlakování nevypínám - prostě vzduch spotřebuju.
To stejně dělám jen vyjímečně, 99% je vakuum a to mi šlabe bez chyby. A výsledky lítají :-D
Přílohy
WP_20160423_17_47_31_Pro.jpg
WP_20160328_15_37_28_Pro.jpg
WP_20160425_17_46_56_Pro.jpg
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
Majky007s

#56 Příspěvek od Majky007s »

Pánové tak mám další dotaz když pořídím https://www.smc.eu/portal_ssl/WebConten ... t_id=43343 tak předpokládám že budu muset vybavit celý spínací systém trafem relátkem ( musím ještě změřit odběr komresoru abych věděl jak to dimenzovat a už vůbec si nejsem jistý jestli není 3f pak bych tam musel dát asi stykač) pak nějaký tranzistor odpor atd atd… otázká má zní ten snímač z odkazu je stejný jako ten co jste pořizovali z cnc fora? Pokud by stejný byl asi bude levnější pořídit ten zde uvedený za 15€ než ze smc za 90€ kór pokud by byl stejný omlouvám se za takové otázky ale rád bych to dal do kupy ale sem z toho trochu zmatený celé téna jsem přečel ale moc moudrý z toho stejně nejsem
X-Blade

#57 Příspěvek od X-Blade »

Ahoj, ten spínač z odkazu je stejný co jsem se tak zběžně díval. Měl by to být jen novější typ. Jinak co se týče napájení tak tam musíš mít trafo plus nějaké relé které bude ovládat buď přímo kompresor nebo stykač. Záleží na tom co máš za kompresor a jaký má odběr.
Majky007s

podtlakový spínač

#58 Příspěvek od Majky007s »

Změřím ten odběr a napíši pokud mi někdo porádíte co a jak budu moc vděčný. Ještě se zeptám jak tu někdo dával odkaz na spínací relé http://m.banggood.com/12V-1-Channel-Rel ... 14844.html dalo by se použít? Že bych si ušetřil bastlení a leptání
JosefSvejk

#59 Příspěvek od JosefSvejk »

Použít se to určitě dá, ale od bastlení si úplně nepomůžeš. Ještě musíš dodat zdroj ss napětí. Kdybys to dělal, tak si dáš všechno na jednu desku.
Majky007s

#60 Příspěvek od Majky007s »

To je asi pravda nebudu mudrovat změřím kompresor klešťák doma mám a podle toho mi pomůžete vybrat součástky a věřím že i poradíte jak je zapojit a bude to nejjednodušší dám si to pěkně na jednu desku
Odpovědět

Zpět na „Dílna“