Co je náplní časopisu RCR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

Re: Co je náplní časopisu RCR

#46 Příspěvek od RadimHnilica »

Je to možné s většinou redakce se osobně znám ale Rumiska neznám a komunikace s ním je pružnější než se sládkem
Radim
JMalik

#47 Příspěvek od JMalik »

Pajas píše:Zrovna v tomhle lednovém čísle je na začátku několik rad pro posílání příspěvků, třeba se ta kvalita zlepší, když už víte (víme), jak na to :-).

To si děláš legraci? Vždyť to můžeš napsat prakticky jakkoliv, klidně přímo do toho e- mailu, fotky vidíš přímo v časopise co se dá uveřejnit a co už ne, výkresy tam asi pro začátek kreslit nebudeš. Je to asi tak složité, jako napsat příspěvek sem.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Fenius »

Náhodou, v časopise sa vždy dozviem nové informácie ako rozmer krabice, jej materiál, potisk, obsah, technické parametre setu a niekde v závere sa dozviem, že model letí pekne, len bolo škaredo. A to pri každom článku pekne podľa osnovy.

Je pravda, že sem tam sa dozviem aj nejaké pikošky ako napríklad, aká bola cesta do Švajčiarska. V tomto čísle (vďaka corona) som sa napríklad dozvedel nový pojem: "etika čistého riadenia modelu" :lol:.

Ale články o stavebných a technických postupoch sa mi páčia. :wink: Chýbajú mi tam novinky z RC sveta (a tým nemyslím, čo je nové na sklade v Astre).
walter2

#49 Příspěvek od walter2 »

Ještě se vrátím k článku o koptéře a rušení slunečními erupcemi. Po přečtení jsem si říkal, že je pan "spisovatel" asi spíše spadl na ruce, ale že není na škodu se dozvědět více.
Po chvíli googlení jsem si rozšířil obzory, protože sluneční erupce v minulosti uměly zaškodit:

- výpadek GPS (rok 2006 - http://www.gps.gov/news/2012/03/solarstorm/ )
- výpadky rozhlasového a televizního vysílání (Kanada)
- výpadek elektrického proudu přetížením sítě (tuším taky v Kanadě)
- odklonění letových tras v době sloneční bouře

V Německu rušení GPS v koptérách řeší zde: http://translate.google.com/translate?h ... &sandbox=1

Koptérám nerozumím a z článku jsem se o nich nedozvěděl nic bližšího, ale nasměroval mě k jiným zajímavým článkům.
Ohledně jiných článků se mi v RCR letos velmi líbilo pojednání od pana Černého o kondenzátorech k eliminaci špiček napětí.

Jinak bych řekl, že konkurence internetu, kde se nemálo lidí pochlubí zveřejněním úžasných stavebních postupů, dává podobným časopisům logicky dost na frak.
zdzd

#50 Příspěvek od zdzd »

Pajas píše:Zrovna v tomhle lednovém čísle je na začátku několik rad pro posílání příspěvků, třeba se ta kvalita zlepší, když už víte (víme), jak na to :-).

Jenže náplň časopisu není starost čtenářů. To je starost a zodpovědnost redakce. Ta má dělat všechno pro to, aby v časopisel byl takový obsah, aby to čtenářům stálo za koupi.

Apelování na t,o aby lidi něco poslali je alibismus. Redakce naopak musí aktivně běhat tam, kde vidí něco zajímavého a přesvědčovat a nakupovat.
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Fenius »

Presne tak.

Fakt by ma zaujímali nejaké ekonomické čísla priamo z RCR.
jardah62

#52 Příspěvek od jardah62 »

Jak to tu sleduji, tak "morem" je reklama ať už přímá (budiź - to je neutrální) nebo v podobě testování výrobků toho či onoho producenta (pak se samozřejmě výrobek blbě kritizuje).
Z periodik beru jen Volný let. Je určen pro skupinu modelářů, která není tak početná (je v ní málo létačů a žádní uživatelé létajících hraček) a tím není pro zadavatele reklamy tak zajímavá a svým charakterem pak připomíná staré Modeláře. Ano, pouze pro volné, upoutané a raketýrské kategorie. RC zde nenajdete.
Ostatní časopisy koupím jen nárazově, když se dozvím, že tam je článek o tom, co mě zajímá. Předplatné jsem zrušil někdy v polovině 90tých let poté, co jsem se na 4 stranách dozvěděl, že daný spisovatel koupïl vrťas co se mu líbil, nechal ho postavit, zaplatil si učitele, začal se s ním učit, musel koupit jiný, pořád mu to nešlo a už ho to stálo přes 200 000,-. V tu dobu to byl můj roční příjem a na modely zbývaly řádově stokoruny.
Prostě, buď mi periodikum vyhovuje a pak ho podpořím nejen tím, že ho koupím ale třeba do něj i článek napíšu nebo mi nevyhovuje a nekoupím ho. Zákon trhu. Není co dál řešit. Jak píše zdzd "aby v časopisel byl takový obsah, aby to čtenářům stálo za koupi."
Jardah
AR1
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od AR1 »

d
RadimHnilica píše:Je to možné s většinou redakce se osobně znám ale Rumiska neznám a komunikace s ním je pružnější než se sládkem

Ale já ho znám a velmi dobře. Dokonce víc než bych chtěl. A i proto vím, že se RCR v této situaci nikdy nezmění.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

jardah62 píše:Jak to tu sleduji, tak "morem" je reklama ať už přímá (budiź - to je neutrální) nebo v podobě testování výrobků toho či onoho producenta (pak se samozřejmě výrobek blbě kritizuje).
"

no ono to s tou kritikou nebude slavné asi u žádného časopisu, ono to jde tak trochu proti sobě--kupovat si za své peníze časopis, kde se dočtu, že jsem si pořídil něco špatného, docela ostrá kritika byla kdysi v jednom hifi měsíčníku, časem ale zmizel z trhu a přežil pouze ten, kde bylo vše hodnoceno více méně kladně a to se jednalo alespon o testy více výrobku v podobné cenové relaci, podle mého ale ti, co už zakoupili né kladně testovaný výrobek ,ten měsíčník nakonec přestali kupovat, zvlášt, když v testu v jiném měsíčníku ten jejich krám prošel testem dobře :wink:

Je ale fakt, že já koupil modelářský časák naposled před mnoha lety, docela mě dostal test halového modelu který testoval nějaký děda, co stavěl celý život žbrdlinkové spalováky,nebo tak něco, tak to poslepoval po svym a pak poprvé v životě vyrazil do haly létat a testovat letové vlastnosti---to mi tenkrát opravdu přišlo, že to nemá smysl kupovat a lámat si hlavu s tím, proč tam vubec takovou blbinou někdo zaplácává papír.

Ty ruzné plánky , návody a fígle tam jsou ale fajn a podle mého mraky lidí si v tom opravdu rádo počte.
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 05.01.2014 10:20, celkem upraveno 1 x.
racek74
Kontaktovat uživatele:

Re: Havárie a oprava kvadrokoptéry

#55 Příspěvek od racek74 »

jardah62 píše:problém je v tom, že v dřevních dobách, kdo si co postavil (model, vrtulník, rádio), to měl, hoooodně si toho cenil, choval se podle toho (bezpečné létání) a nikdo jiný se k tomu nedostal. V dnešní době nejenom, že bez problémů koupíte komponenty, ale koupíte celé i dost velké RTF modely, vrťasy, koptéry bez jakéhokoliv limitu, v lepším případě s návodem, kde by jste měli létat.

Je to tak , ale dnes je holt taková doba , v dnešních dnech je totiž nejenom RC létání ale hlavně ,,velké,, létání v aeroklubech výsadou movitých podnikatelů a ty co to dělají srdcem ubývá protože na to prostě nemají. Mě jsem okolo sebe v dětství a pubertálním mládí pár spolužáků a kamarádů kteří občas zašli k nám domů a museli projít otcovou modelářskou dílnou kde visela spousta modelů a nikdo o to nejevil zájem natož aby v tom oboru něčemu rozuměl , uběhlo pár let a najednou se dozvídám , tenhle lítá a vleká na Z-226 , tenhle má piloťák na Cessnu 172 , tenhle se tím dokonce živí , no a ještě nedávno nevěděli co je vztlak na křídle , natož aby poznali na nebi typ letadla...ale mají ,,love,, a to hýbe světem...
Dozvídám se od kolegů z AK že jsou už dnes tací , že si řeknou co ještě nemám , nemám papíry na letadlo , tak si je udělám... no a pak se divme že jsou průsery...
To samé je dnes i v modelařině , pokud se tomu ještě tak nechá říkat , na druhou stranu pokud to vezmu za sebe , dokážu si také postavit model od prkýnka balsy , ale rád si pořídím i ARF model protože chci zkrátka létat co nejdřív a to co mám doma už mě tak nějak nebaví , je ta možnost , tak proč ne... nehledě na to že ve finále do vlastní stavby utopím skoro to samé co do nákupu hotového modelu...
Takže jsem modelář nebo létač? Asi obojí , a jak je to u velkého létání? Kolik je pilotů co si postaví vlastní letadlo , hodně málo , taky je kupují a vyrábí je velké letecké továrny a podniky nebo firmy.
Dnes je holt taková doba a musíme si na to zvyknout že letectví všeobecně je jeden velkej byznys a nikdo s tim už nic neudělá a i podle toho vypadá literatura co nám vychází každý měsíc.
Koukněte se třeba na monografie v časopisech , všechno jsou to věci co už někdy ve starých letectvích a modelářích většinou vyšli a to navíc dnes jsou nepoužitelné , protože mě z neznámých důvodů ty čáry jsou tak tlusté že po nazvětšování se s tím nedá pracovat , zlaté staré skeny...
Proč se nevydává něco neokoukaného co ještě nevyšlo , je to jenom o tom aby tam ,,něco bylo,, ale to si nemusím kupovat když je to k ničemu.

Radim
paveld

#56 Příspěvek od paveld »

Možná výše uvedené příspěvky uvidí i někdo z redakce RCR.
Možná se nad nimi i zamyslí. Možná se v RCR i něco změní.
Možná.....
RCR si dnes nemusíme povinně kupovat :D
Můžeme vydávat i vlastní časopis, který se nám bude líbit víc....
RCR si kupuji od jejího vzniku a zatím si ji i přes její nedostatky
budu kupovat dále.
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od PatMat »

Zdravím,
v reakci na kolísavou kvalitu českých časopisů jsem si už před dvěma lety začal objednávat časopisy z británíe. Dva roky jsem odebíral RC&M a na tento rok jsem objednal Flying Scale Models. V RC&M najdete také recenze na polystyreňáky a některé články mají minimální informační hodnotu. Je ale je pravda, že časopis si drží určitou úroveň a dělají ho staří bardi, kteří by článek, který popisujete nikdy neuveřejnili.

Publikování blábolů, které navíc prezentují modeláře jako neodpovědná individua je opravdu neodpustitelné.

Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od PatMat »

paveld píše:Možná výše uvedené příspěvky uvidí i někdo z redakce RCR.
Možná se nad nimi i zamyslí. Možná se v RCR i něco změní.
Možná.....
RCR si dnes nemusíme povinně kupovat :D
Můžeme vydávat i vlastní časopis, který se nám bude líbit víc....
RCR si kupuji od jejího vzniku a zatím si ji i přes její nedostatky
budu kupovat dále.

Bavil jsem se s člověkem, který léta do RCR přispíval a zná zákulisí vydávání takového časopisu. Podle něj je tisk a distribuce dnes již tak drahá + konkurence, že vydávat kvalitní časopis s přiměřeným množstvím reklamy není možné. Navíc jsou tady nová média jako video, diskuse apod.
On vidí cestu ve vydávání internetového časopisu spojeného i s videoreportážemi atd. Vidíte to například na HobbyKingu v komerční podobě nebo na rcmodelworld.com. U nás je zatím v tomto aktivní rctv.cz. Možná v tom je budoucnost.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
jardah62

#59 Příspěvek od jardah62 »

racek74 píše:dokážu si také postavit model od prkýnka balsy , ale rád si pořídím i ARF model protože chci zkrátka létat co nejdřív a to co mám doma už mě tak nějak nebaví , je ta možnost , tak proč ne... nehledě na to že ve finále do vlastní stavby utopím skoro to samé co do nákupu hotového modelu...
Takže jsem modelář nebo létač? Asi obojí , a jak je to u velkého létání? Kolik je pilotů co si postaví vlastní letadlo , hodně málo , taky je kupují a vyrábí je velké letecké továrny a podniky nebo firmy.
Dnes je holt taková doba a musíme si na to zvyknout že letectví všeobecně je jeden velkej byznys a nikdo s tim už nic neudělá
Radim

Dokážeš postavit model z prkna balzy? Pak jsi modelář. Létač to nedokáže. A že uděláš občas to, co on umí pouze udělat tě nijak nedegraduje. Pilot velkého si éro stavět nebude, ale když ho koupí, tak aby mohl letět musí splnit řadu předpisů (vést letový deník, mít platný piloťák, hlásit plány letu,vědět, kam letět nesmí,...a létat tak, aby se nezabil.). A pokud je neplní, přijdou tvrdé sankce-jde o život(y). To je přece jen něco jiného, než pořídit kopteru a bezmyšlenkovitě dát plný plyn. Ale stejně jako u modelařiny i u velkých letadel se fandové a pouze kupovači rozeznají podle toho, co dokáží pro klub/aeroklub udělat navíc, bez vidiny jakéhokoliv efektu pro ně (finančního, materiálního, společenského, egocentristického,....).
Jardah
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jyrry »

jardah62 píše:... Dokážeš postavit model z prkna balzy? Pak jsi modelář. .....

no, ve vztahu k obsahu modelářských plátků bych to zase tak moc nebral... takový Plaček, Souček, ... sochají z balzy se železnou pravidelností jednu odvozeninu (Vipana, Centaura apod.) za druhou s využitím všech tří :-) plechovek barviček co mají, vždy z toho je "úhledný/pohledný dobře létající model" ale nic nového to taky nepřinese... Tedy to je stav asi 10-15 let nazpátek, kdy jsem s časopisy skoncoval i z tohoto důvodu... Nevím jak teď, ale jak to tu čtu, tak asi nic moc...
Když už někdo něco přijatelného tvoří, má na to jistý čas a na sepsání smysluplného článku do plátku už ho moc nezbývá, to spíš se zadaří tu a tam utrousit větu s fotkou tady nebo jinde... Plánky se tu taky dají najít, rady v míře nevídané, ještě mi tu chybí rubrika "Jak to dělám já" a "Rady a nápady" kam by šlo jen tak chrlit své technologie po kouskách...
Ani mi nějak ty časáky nechybí, diskuze mi nějak pro informaci o dění stačí, reklamy nepotřebuji neb vím kam se při snídani/kakání/volné chvilce podívat co se tu a tam urodilo...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“