Co největší polomaketa pro start z ruky
Re: Co největší polomaketa pro start z ruky
Ač jsme zkoušeli házet ASG29 od bývalé S2G (4800mm), nebo D2c od Topmodelu (4500mm), tak pořízený záznam nemáme. Vždycky to byla krizovka. O pohodovém strtu se nedá mluvit. Co se osvědčilo jako asi nejlepší bylo dát půl plynu (cca) a ve chvíli kdy to vrhač odhazoval, dát plnej. Ero se prosedlo cca 1m nad zem a šlo nahoru. Největší problém je bezvětří. Propadne se většinou VOP a ero se vydá do strany po křídle , než chytne trošku rychlost. Možná bude dost záležet na ofukování VOP od vrtule.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Sežeň kopec a pak už stačí se toho jen ve vhodnou chvíli pustit.
http://www.youtube.com/watch?v=3GU2ssFXQ5Q
http://www.youtube.com/watch?v=3GU2ssFXQ5Q
- Standa Stuchlý
stejně tak trochu nechápu, proč pořizovat větroně tak velkého, že si s ním sám neporadím. Být v tu chvíli středem pozornosti, no, asi to za to stojí. To raději za ty peníze něco skutečně kvalitního, s čím se pobavím kdykoli, i bez asistence druhých. Ale každý máme svou úchylku
.......
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Tohle vlákno poněkud uhnulo od původního záměru. Původně šlo o hození z ruky polomakety větroně s elektromotorem nejspíš v čumáku a na rovině. Došlo celkem ke shodě, že bez větších problémů to jde tak do 3m rozpětí a 3 kg hmotnosti. I když byly odkazy i videa na podstatně větší kusy. Ke konci se psalo spíše o hození velkého větroně na svahu. Zde kromě hození z ruky jsou další možnosti. Při dost strmém travnatém svahu lze odstartovat využitím gravitace - model se z kopce sám rozjede a při dostatečné rychlosti se zvedne. Lze tomu pomoci kolečkem či vozíkem a případně hladkou podložkou. Na Rané to jde, viděl jsem. Nebo je možné použít gumicuk. Krátký, slouží jen k nabrání rychlosti a zvednutí ze země. Uchycení gumicuku buď do čumáku místo zavěšení lana pro aerovlek, nebo háček na spodku trupu kus před náběžnou hranou.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Jara11 píše: Největší problém je bezvětří. .
Pojem--NEJVĚTŠÍ PROBLÉM JE BEZVĚTŘÍ je ale problém zásadního nepochopení smyslu provozu termického větroně,pokud nefoukne žádný chvilkový závan větru z nějakého směru, tak je beztermické počasí a nemá absolutní smysl se pokoušet létat s větším větroněm a nic na tom nezmění žádný zázračný nohokmitač co by místní větronovrhač schopný rozběhnout se s větronem do jakýchkoli sraček, jen ten start uběhnout, tak jako tak to pouze mrskne do netermického mrtvého vzduchu, Bohužel závan větru v bezvětrném počasí muže znamenat klesák, zrovna tak jako stoupák a v obou případech se navíc dá po pár metrech z obojího stejnšě vylétnout, no prostě 3D se naučí každý blbec, ale termika je fakt běh na dlohou trat
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bDMGtIPwtlI[/youtube]
běžně čekám v bezvětrném termickém počasí na správný závan třeba pul hodiny a i tak to pak držim na motoru před místem startu dalších cca 10 minut, pokud mi ten startovní termický závan zmizí nakonec přez hlavu dozadu a rozpadne se.
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 04.01.2014 0:07, celkem upraveno 3 x.
Standa Stuchlý píše:stejně tak trochu nechápu, proč pořizovat větroně tak velkého, že si s ním sám neporadím. Být v tu chvíli středem pozornosti, no, asi to za to stojí. To raději za ty peníze něco skutečně kvalitního, s čím se pobavím kdykoli, i bez asistence druhých. Ale každý máme svou úchylku.......
Už si taky chytil Vikingskou horečku? A co neni EfTřiBé-É je blééé-éé?
Prostě chce co největší maketu a ví, že létat jen na svahu nebo z vozíku se nedá - co je na tom k nepochopení?
Jara11 píše:Ač jsme zkoušeli házet ASG29 od bývalé S2G (4800mm), nebo D2c od Topmodelu (4500mm), tak pořízený záznam nemáme. Vždycky to byla krizovka. O pohodovém strtu se nedá mluvit. Co se osvědčilo jako asi nejlepší bylo dát půl plynu (cca) a ve chvíli kdy to vrhač odhazoval, dát plnej. Ero se prosedlo cca 1m nad zem a šlo nahoru. Největší problém je bezvětří. Propadne se většinou VOP a ero se vydá do strany po křídle , než chytne trošku rychlost. Možná bude dost záležet na ofukování VOP od vrtule.
nalezam spolecnou notu nebo se pletu ? tj zpet na stromy - mam hodne podobne zkusenosti - ero se prosedne a bez vrhace nelze ( bez vrhace krizovka pri nahmatavani kniplu po odhodu era - tj. ty nejkrizovejsi okamziky viz i to pridani plynu - takze pokud hazu 5 kg okolo 4 metru sam a na rovine - tak mam potencionalne problem
at si kazdy vezme z toho co chce ale pro mne na pohodu a sam si hodit polomaketu / maketu vychazi max ty 3 metry - tj cca 3 kilo
Naposledy upravil(a) MakoBear dne sob 04.01.2014 0:38, celkem upraveno 1 x.
RedAce píše:Prostě chce co největší maketu a ví, že létat jen na svahu nebo z vozíku se nedá - co je na tom k nepochopení?
já ho naprosto chápu, ještě zatím neví, že létat s velkou polomaketou na rovině je uplně o ničem, mnoho baterek, mnoho motoru, málo polétání s větroněm.
jinak ty větší větroně se dobře hážou na termický mod, nemusí být nutně naklapkované křídlo, stačí trochu přitažená výškovka, že musíš hned nahmátnout vysílač je blbost, to větší ero nikam okamžitě nazalomí, ale trochu natrimovaná výškovka ho udží po odhodu chvilku rovně---po prosednutí těch cca minimálně 1m.
pro odhod na rovině to musí být určitě hodně namotorované, což já nemám.
pro odhod na rovině to musí být určitě hodně namotorované, což já nemám.
já ho naprosto chápu, ještě zatím neví, že létat s velkou polomaketou na rovině je uplně o ničem, mnoho baterek, mnoho motoru, málo polétání s větroněm.
Pepine,mám dojem,že to strašně zjednodušuješ. Není maketa jako maketa.!!!
Já už to pozoruju dlouho u nás. Polomaketu do 4m,radši nebrat...malé,těžké,nabídka modelů proporčně vhodných pro výkoné létání (tzn profil křídla,plocha,hmotnost..)tragedie...
Ale tohle (na fotce) už lítá na rovině naprosto v pohodě.
Ono k tomu musíš přistupovat jinak než na svahu (nebo v horách)
Kolega ( nejšikovnjěší člověk co jsem kdy viděl) si koupil létanou 5m kompozitovou polomaketu (ASW..nevím číslo). Vše jde z trupu ven neb púvodní majitel byl omatlávač lepidlem. No a do ní si vykutil výklopák. Do polomakety to je to,jak má být!!
Motor bude Phasor Race 2100kv na 8S-Lipol, vrtule RF 17/10.
PS jen pro info, ty ozubené kolečka (včetně duralového) jsou dělané na normální modelářské, doma dělané frezce. SLS výklopák má dokonalý chod, zvuk při pohybu i rychlost.
Motor bude Phasor Race 2100kv na 8S-Lipol, vrtule RF 17/10.
PS jen pro info, ty ozubené kolečka (včetně duralového) jsou dělané na normální modelářské, doma dělané frezce. SLS výklopák má dokonalý chod, zvuk při pohybu i rychlost.
No a video..
http://youtu.be/vgM_bRpHJqs
re..Pepin
Proč myslíš,že zatím..(čakám na jednu novinku) nemám polomaketu.? Protože malé létají na pikaču a velké jsou za a) děsivě drahé b) málokdo to umí udělat pořádně tak aby to i skvěle létalo. Ve všech mojich požadavcích.
No a k tématu.
Hodit i 5m velkou polomaketu s motorem v čumáku nevidím jako velký problém, ale prostě tam musí být zdatný výkon. S 500w to nemá ani cenu zkoušet

http://youtu.be/vgM_bRpHJqs
re..Pepin
Proč myslíš,že zatím..(čakám na jednu novinku) nemám polomaketu.? Protože malé létají na pikaču a velké jsou za a) děsivě drahé b) málokdo to umí udělat pořádně tak aby to i skvěle létalo. Ve všech mojich požadavcích.
No a k tématu.
Hodit i 5m velkou polomaketu s motorem v čumáku nevidím jako velký problém, ale prostě tam musí být zdatný výkon. S 500w to nemá ani cenu zkoušet
Nebudu citovat z předešlých příspěvků a shrnu to dle sebe. Někdo je stavič, někdo lítač. Já rád řeším místy i neřešitelné a pokud problém vyřeším, přestává mě zajímat. Mám polomaket několik od 4300 do 5000mm. Platí na 100% uvedené s tou velikostí. Jenomže s rozpětím značně roste cena a tak to co opravdu letí většina z nás nezaplatí (pár vybraných výrobců) .Jinak protože modelařím cca 43let , tak mám z doby hodně minulé před očima většinou druhou stránku katalogu Graupner, kde byla fotka škaredejch kapitalistů, jak stojej někde v Alpách a každej drží za křídlo něco, tenkrát tipuji max 4000mm. No a to jsem vždycky myslel, že nikdy mít nebude. Postupně jsem se k tomu sice prokopal, ale problém je to co se tu diskutuje - jak s tím do vzduchu. No a vtom jsem se našel. Řeším místy neřešitelné. Pořídil jsem postupně frézku, soustruh a tvořím a tvořím. Vše se střídavými úspěchy. Když se nedaří, vezmu takovou jistotu Iona a jdu si skočit. Je mi jasný, že kdybych věnoval peníze a čas účelovce, tak umím možná dneska dobře lítat, bude to i lítat, ale jak jsem psal, to není moje parketa. V každém případě nesouhlasím s názorem o tom, že to dělám proto, abych byl vidět. Naopak jsem samotář, který když přijde na letiště a je tam víc lidí, tak ani nevybaluji, protože těch rozumbradů si najde vždycky dost a takovým něco dokazovat nepotřebuji. Dělám to hlavně sám pro sebe. Stačí mi i v zimě ero složit, pokud se s tím někam vejdu, naleštím povrch, pokochám se a jsem spokojený. A ty co mají ještě větší ero tiše závidím, ale po zkušenostech je mi jasný, že to už je neufinancovatelný, ale nikoho za to neodsuzuji a jsem rád, že to někdo má, mohu si na to alespoň sáhnout a být u toho. Tak budu raděj končit, neplísněte mě za to, je to můj náhled i když promnoho z Vás nepochopitelný, ale každej jsme ujetej jinak. Pořád lepší než se honit třeba za míčem-to mi nic neříká.
Pro Graup15 :
Moc pěkný heblo. Měl jsem klapák se sequncerem a pevnou vrtulí 16x10, ale odradila mě vždycky velká díra do trupu. Ač jsem měl trup vyztužený od výrobce a od výrobce osazené, bál jsem se dne, kdy se něco nepovede třeba při přistání a trup praskne. Je to ale zas o penězích . Když stačí malá díra v trupu, jsou to zase velký peníze :
http://www.dr-martin-thoma.com/orbis-kl ... bwerk.html
nebo od Schambecka s jednolistou vrtulí.
To se ale pohybujem cenou za pilon, za což mám dneska pomalu ero.
Jinak naprostý souhlas se vším.
Moc pěkný heblo. Měl jsem klapák se sequncerem a pevnou vrtulí 16x10, ale odradila mě vždycky velká díra do trupu. Ač jsem měl trup vyztužený od výrobce a od výrobce osazené, bál jsem se dne, kdy se něco nepovede třeba při přistání a trup praskne. Je to ale zas o penězích . Když stačí malá díra v trupu, jsou to zase velký peníze :
http://www.dr-martin-thoma.com/orbis-kl ... bwerk.html
nebo od Schambecka s jednolistou vrtulí.
To se ale pohybujem cenou za pilon, za což mám dneska pomalu ero.
Jinak naprostý souhlas se vším.
MakoBear píše:Obrat od 3 kg (3metrovky) k 5 kg (4-5 metrovky) mne take prekvapilzacinam se stydet za svoji fyzickou neschopnost odhodit 5 kg ero
![]()
![]()
Nemate nekdo z predeslých přispěvatelu video z takového realneho pětikilového odhodu buclateho trupu na letisti ?
Odhod na svahu je neco jineho, firemní videa mi ponekud evokuji teleshopinga Volcano či Thermika chapu spise jako ucelovku .
Start z voziku nebude na dobre ploše problem, ale ja treba k takove plose nemam přístup, btw videl jsem v Nesvačilech škobrtnutí reichardich továrních pilotu se 4 metrovkou a bylo vymalovano ....Přitom nesvačilska plocha je temer golfoveho typu a Reichardi tym asi zadni zacatecnici nebudou
Video sice nemám, můžu pouze posloužit mizernou sekvencí fotek ze záletu - zaklouznutí větroně kolegy 5,2 m rozpětí o váze 6-7kg (nepamatuji se přesně). http://fikus1968.rajce.idnes.cz/Vetrone/
... doplňuji - našel jsme prastará videa ze záletu - viz. stejný odkaz. Stroj je volnou studií termického větroně naroubovaného na trup ASK-21.
Naposledy upravil(a) Fikus1968 dne sob 04.01.2014 19:17, celkem upraveno 1 x.