Výběr vhodné elektroniky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Výběr vhodné elektroniky

#46 Příspěvek od JosefSvejk »

CharlieCh píše:Coro, proboha neblázni, to potom motor v autě taky neposkytuje výkon, ale otáčky, výkon tudíž poskytuje převodovka? Nebo pneumatiky?

Něco takového jsem od tebe asi ještě nečetl...Charliech

Motor (třeba v autě) je schopen poskytnout výkon. V naprosté většině případů ten maximální neposkytuje, musí k tomu mít určité podmínky.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
CharlieCh

#47 Příspěvek od CharlieCh »

Jyrry, tuším, jak to patrně coro myslel, ale hned ta první věta, kterou si kdekdo zapamatuje nejlíp, je prostě hovadina. Dle této teorie je jedno, jak výkonný motor použiju vyhrává ten s větším kv. A volbou vrtule můžeš ovlivnit celkový tah pohonu, ale pouze v mezích možností motoru. CharlieCh
...s větrem o závod.
Drondys

#48 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Motor neposkytuje výkon, ale otáčky! Výkon z nich potom určuje POUŽITÁ VRTUĽA

Motor samozřejmě poskytuje výkon v závislosti na zátěži a je dimenzován do určitého maximálního výkonu. To nijak neodporuje tomu co jsem uvedl tj. psal jsem o výkonu s originální vrtulí.

coro píše:To žeby tam mal výkonnejší motor, som nejak nepostrehol? Aký?

V úvodu uvedený odkaz, na kterém jsou fotky toho modelu je i fotka aktuálně použitého motoru BM2826-5 930KV a tomu nejvíc odpovídá motor BM2826-5 900KV, který je dimenzován až do 770W. Pro ten model by byl vhodnější spíš tento motor (do cca 350W), který je použit v modelu podobného typu s odpovídajícím rozpětím i hmotností a s odpovídající třílistou vrtulí.
coro

#49 Příspěvek od coro »

CharlieCh, ale ja som to myslel presne tak ako som napísal a trvám na tom, ešte aj na tom že tá prvá veta je podstatná.
Spaľováky a ich výkonovú krivku sem nepleťťe to je o inom. Ale možno si aj tam zažil niekedy cestou hore kopcom, že preradením tej prevodovky sa "zmenil výkon".

Elektromotor sa točí otáčkami ktoré sa dajú vypočítať presne ako efektívne napätie krát KV a nič viac.
Efektívne napätie je trošku problémová vec, zjednodušene závisíhlavne na súčtoe odporov celého obvodu, ale nejde o hladký jednosmerný priebeh a navyše závisí aj na správaní reglu, v podstate aj jeho nastavenia napr predstihu, preto každému môže vyjsť akoby trošku iné KV motora (ale stále je to len zmena efektívneho napätia).. Normálne ale nejde o veľké zmeny. A rozdiel medzi napätím baterky a efektívnym, okrem tej drobnej zmeny čo vnáša riadenie regulátora, priamo určuje straty (v medi) takže čím vic tým horšie.
Ale ak zoberieš triviálny vzorec že otáčky rovná sa KV krát ( napätie baterky mínus strata na odpore), dostaneš reálne otáčky.

Je dávno preč doba keď mal motor vyše 1 Ohmu kvoli uhlíkom a veľkému počtu závitov (aby so slabými magnetmi mal rozumné KV), a tak s každou vrtuľou točil inak..
Dnes točí strieďák skorej s každou baterkou inak lebo niektoré majú trošku väčší odpor, ale na vrtuli to záleží len trochu, a otáčky sa v rozsahu od "naprázdno" po "preťažený čo zhorí" menia ledva o 20, možno 35 percent. (a čím viac tým z horeuvedeného vyplývajú vyššie srtraty a teda nižšia účinnosť..).

Nemôžeš spomaliť motor (zaťažením vrtuľou) o 40% z otáčok naprázdno, bez toho aby si zrazil účinnosť pod 60%, lebo tých 40% znamená aj zníženie efektívneho napätia, a ten rozdiel meníš na teplo jasným neodškriepiteľným vzorcom P=U*I.

Takže ak chceš od motora aj nejaký výkon, ale nechceš ho spáliť, pohybuješ sa s prúdom v dosť malom rosahu, a teda vieš takmer presne OTÁČKY akými sa MUSÍ točiť vrtuľa (pri samozrejme pevne danom napätí baterky) v rozsahu pár jednotiek, maximálne čosi vyše desať percent.
A pritom voľbou tej vrtule meníš príkon aj výkon. Nie otáčky v nejakej podstatnejšej miere..
Drondys

#50 Příspěvek od Drondys »

Zbytečné dohadování. Dle mého názoru je to snížení maxima plynu v daném případě použitelné a fungovalo by to i když to není ideální řešení. Jestli to Karlosi použije nebo ne je čistě jeho věc. Může použít i jinou vrtuli (dvoulist) jak zmínil nebo třeba i vyměnit motor za jiný, se kterým to omezovaní nebude potřebné i když se použije obdobná třílistá vrtule viz třeba ten již odkazovaný motor, ke kterému se rovněž již odkazovaná třílistá vrtule (obdobná původní) hodí víc. Dle mého názoru nemá smysl se o tom dál dohadovat ani slovíčkařit.
coro

#51 Příspěvek od coro »

Sme v "začátečník" tak nemá zmysel ďalšie dohadovanie a teórie, ale ako radu všetkým
pri nadpise o výbere VHODNÉ ELEKTRONIKY je za mňa vhodné poradiť aj použiť
správnu vrtuľu. a bodka.
Nie tak, že motor má na max 42A, regl na max 40A, baterka na 40A (ak je nová),
a on tam capne vrtuľu s ktorou to žerie 50A a stiane plyn a bude si myslieť že to je OK..
To nie je VHODNÁ rada pre začiatočníka.
Aj keď sa to bude asi točiť aj tak, aspoň nejaký čas, a mnohí ani netušia čo sa tam deje.
Drondys

#52 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Sme v "začátečník" tak nemá zmysel ďalšie dohadovanie a teórie, ale ako radu všetkým pri nadpise o výbere VHODNÉ ELEKTRONIKY je za mňa vhodné poradiť aj použiť správnu vrtuľu. a bodka.
Nie tak, že motor má na max 42A, regl na max 40A, baterka na 40A (ak je nová), a on tam capne vrtuľu s ktorou to žerie 50A a stiane plyn a bude si myslieť že to je OK.. To nie je VHODNÁ rada pre začiatočníka.
Aj keď sa to bude asi točiť aj tak, aspoň nejaký čas, a mnohí ani netušia čo sa tam deje.

Nepodezíral bych Karlose z toho, že neumí číst. Bylo zde již zmíněno, že omezení plynu není ideální řešení. Kromě toho byly zmíněny možnosti jak to zprovoznit se stávající konfigurací bez nutnosti změny komponent i se změnami ať už vrtule nebo motoru z obdobného modelu a se zachováním obdobné třílisté vrtule přičemž stávající použitý regulátor by k tomu motoru z obdobného modelu byl postačující a i lipolka by mohla taktéž stačit. Volba už je jen na Karlosovi.

Osobně nejsem zastánce toho, že je vhodné radit jen jediné řešení bez ohledu na to zda se jedná nebo nejedná o začátečníka nebo o sekci začátečník.
CharlieCh

#53 Příspěvek od CharlieCh »

Coro, já se s tebou nebudu přít o tom, že je třeba mít vhodně sladěnou sestavu motor/vrtule, tak aby motor netočil na prázdno, resp. aby neshořel, rozbor otáček na volt ok, ale nepiš, že motor nemá výkon, když vzápětí uvedeš vzorec pro výkon el. proudu.

PS - přeřazením rychlostního stupně u vozidla se nemění výkon, alebrž točivý moment, výkon je dán motorem. Howgh
...s větrem o závod.
Karlosi

#54 Příspěvek od Karlosi »

Díky pánové za rady hlavně za odkaz na slabší motor a vrtuli a nelítat pořád na plno.
ASW-17, F-18, Mustang Legends, Spitfire Baby, Crack, Mustang Shangri-La, Swift-2, T9x
JosefSvejk

#55 Příspěvek od JosefSvejk »

CharlieCh píše:Coro, já se s tebou nebudu přít o tom, že je třeba mít vhodně sladěnou sestavu motor/vrtule, tak aby motor netočil na prázdno, resp. aby neshořel, rozbor otáček na volt ok, ale nepiš, že motor nemá výkon, když vzápětí uvedeš vzorec pro výkon el. proudu.

PS - přeřazením rychlostního stupně u vozidla se nemění výkon, alebrž točivý moment, výkon je dán motorem. Howgh

Ale blbost. Podle té tvé teorie má motor stejný výkon bez vrtule i s vrtulí? V autě má (odevzdává) stejný výkon při jízdě z kopce i do kopce i při nezařazené rychlosti?
A že se nemění výkon, ale mění se jen točivý moment - to je ale hovadina :lol: .
coro

#56 Příspěvek od coro »

Mne išlo len o začiatočnícke nepochopenie že ten "výkon" čo čínan uvádza v cenníku je úplná blbosť, nanajvýš sa dá brať ako nejaké maximum čo v ideálnych podmienkach zvládne.
A že 900W motor môže pracovať perfektne pri 300W alebo pri 600W alebo zhorieť pri 1200W.
Alebo že výmenou 500W motora za "silnejší" 900W motor, ktorý má nižšie KV, sa výkon zníži.
A že všetko sa to dosahuje LEN voľbou vrtule a počtu článkov baterky.

Motor má KV a baterka napätie, vynásobíš to a znížiš o percentá účinnosti a máš otáčky..
Výkon to má až s vrtuľou a to práve taký ako určí vrtuľa, od nuly po dym.
Mnoho začínajúcich to nechápe.

A znížený plyn nepúšťa do motora nižšie napätie, ale spína stále rovnaké napätie z baterky a prerušuje ho podľa toho nastavenia plynu.
Takže na pol plynu potečie motorom prúd aj vyšší ako na plný plyn, ale len polovicu času, a v prestávke ešte tečie aj prúd indukovaný vinutím späť do baterky a nabíja ju.
Keď to merali tak v závislosti na type motora je to nabíjanie až 30% vybíjania. Ale prúd zobrazovaný merákmi je len priemerom z tých dvoch.
Stačí mať dve hall sondy na prúd, jednu obojsmernú a druhú jednosmernú čo opačný smer ignoruje (má výstup len od nula hore), a porovnať si namerané čísla.
Ale strata na odpore čiže teplo vzniká prechodom prúdu oboma smermi. a teda nie je to z tých 70% čo ukazuje merák, ale zo súčtu čiže 130% .
Keď zoberieš číslo z meráku ako "prúd" tak zaťaženie motora aj baterky teplom mu na pol plynu nezodpovedá ale je takmer dvojnásobné proti tomu čo by tam bolo pri inej vrtuli kde by to taký prúd žralo na plný plyn (pri ťažších motoroch).
Navyše v regli vzniká strata na diodách ktoré majú nenulové forward napätie a teda hreje to v nich práve tým opačným prúdom, niekedy až k zlezeniu zmršťovačky a vypnutiu alebo vyhoreniu becu.
Drondys

#57 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Takže na pol plynu potečie motorom prúd aj vyšší ako na plný plyn, ale len polovicu času, a v prestávke ešte tečie aj prúd indukovaný vinutím späť do baterky a nabíja ju. Keď to merali tak v závislosti na type motora je to nabíjanie až 30% vybíjania. Ale prúd zobrazovaný merákmi je len priemerom z tých dvoch...

Uveď zde odkaz na web popisující konkrétní měření toho konkrétního použitého regulátoru viz tento odkaz, který je v tomto tématu relevantní.
coro

#58 Příspěvek od coro »

? Čože ? Aký konkrétny regl? Je niečím špeciálny?
To že funguje a že aj je známe že vydrží viac ako na ňom píšu, nič nemení na princípoch.

Ale celé to je síce podľa mňa vhodné pod daný nadpis témy, ale už dávno nemá nič spoločné s tým že zakladateľ model neriadil už pár sekúnd od štartu.
Inak mám pocit že to tu už asi ani nečíta, inak by som čakal upresnenie toho čo napísal že po pridaní plného plynu už nemal napätie pre príjmač..
Pre nejaký dôvod to vypadlo a nebolo to podľa mňa kvoli preťaženiu o pár ampérov, ani reglu ani baterky..

Keď už je niečo zaujímavé konkrétne, tak nie typ, ale ten kus s ktorým padol, a kvalita jeho letovaných spojov okolo BEC a kábliku k príjmaču. Prípadne možno konektory k baterke.

A to že to že motor nemá výkon ale určuje ho len vrtuľa a stačí dať menšiu, je tu jasne potrebné napísať lebo zadávateľ témy to podľa jeho príspevku tu zjavne nechápe a chce meniť motor za slabší:
Karlosi píše:Mohli by jste mi prosím poradit jaký motor a vrtuli tam mám dát. Letadlo jsem slepil a nechci ho znova rozmlátit. Ten motor co mi tam nechal rádoby pilot si myslím že je moc silnej na tu elektroniku co tam mám. Kupovat novej régl a baterie to je zbytecný, když mám 4ks 3s lipo. Pro mě bude levnější motor a vrtule. Děkuji.
Drondys

#59 Příspěvek od Drondys »

coro píše:? Čože ? Aký konkrétny regl? Je niečím špeciálny? To že funguje a že aj je známe že vydrží viac ako na ňom píšu, nič nemení na princípoch.

Jenže zdaleka ne vše co jsi popsal platí stejně pro všechny RC střídavé regulátory, a proto mě zajímalo to konkrétní měření.

coro píše:A to že to že motor nemá výkon ale určuje ho len vrtuľa a stačí dať menšiu, je tu jasne potrebné napísať lebo zadávateľ témy to podľa jeho príspevku tu zjavne nechápe a chce meniť motor za slabší.

To co zmiňuješ ty dává možná smysl ve Slovenském jazyce, ale v Českém moc ne. V Českém jazyce dává smysl to, že motor poskytuje výkon v závislosti na zátěži. Je jasné, že pokud není žádná zátěž pak motor běží tzv. na prázdno a se zvyšující se zátěží ji motor pokrývá právě výkonem dokud je toho schopen.

Karlosi píše:Mohli by jste mi prosím poradit jaký motor a vrtuli tam mám dát. Letadlo jsem slepil a nechci ho znova rozmlátit. Ten motor co mi tam nechal rádoby pilot si myslím že je moc silnej na tu elektroniku co tam mám...

Ano jednou z variant je, že se dá použít ten motor co mu tam zůstal a dát k němu třeba menší vrtuli, ale vhodné může být i to dát tam motor i vrtuli odpovídající lépe originálu a k tomu už zde dostal odkazy.
JosefSvejk

#60 Příspěvek od JosefSvejk »

Jenže proč měnit i motor, když to není nutné (přinese to nanejvýš snížení hmotnosti a jen nepodstatné snížení příkonu) a bude to stát další peníze? Parametr udávaný u motoru je Maximální výkon, ne výkon. A je to stejné na Slovensku i v Česku. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“