Easy Star nestoupá

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
coro

Re: Easy Star nestoupá

#46 Příspěvek od coro »

No podľa mňa tam bežná 6V ani 7,2V plechovka na 3s baterke nevydrží dlho..
S Mig400-3li alias 12V skúsenosť nemám ale moc sa mi nezdá že by to bolo rozumné alebo ideálne riešenie.
Nerob z toho problém, len proste to musí mať vyššie otáčky. Ten motor čo tam máš mi ani na 4s lipo nepripadá moc vhodne, a to zas by bol problém s regulátorom (mnohé sú len 2s a 3s), aj BEC by musel byť spínaný..
Takže hociaký motorček s KV niekde k 2000 (na 2s lipo aj viac, aj výrazne viac ale pre vyšší výkon by zas bol trojčlánok vhodnejší a tak je tých 2200 podľa mńa ideál..).
Inak ten inrunner z hobbykingu s kv 2200 čo do easystarov odporúčali, je podľa mňa až taký šmejd (parametrami), že som sa s niekým pred časom až takmer pohádal. viewtopic.php?p=455940

To či to môže alebo nemôže brzdiť je vec minimálky daného modelu. Ak kĺže rýchlejšie než je pitch speed vrtule, v tomto prípade 53km/h, tak to brzdiť môže. Hlavne ak ten model podvedome trochu natiahne dohora, a tým zýšením uhlu nábehu na profile a Re ešte trochu zhorší odpor - zrejme to nepadne úplne ako kameň ale v tomto režime to z výšky kam to pri štarte dohodí, opadne k zemi skorej ako keby to nechal kĺzať.
Keby tam dal 6x6" vrtuľku, výkonu by moc nepribudlo ale možno by to v rovine udržal
JASSoft
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od JASSoft »

MsouryM píše:Už jsem z toho opravdu také bezradný.

Coro
kdybych tam dal vrtuli menší původní, to by asi nepomohlo že? Nejsem si jist, ale je tam nějaká 5.4x4 :), ale tim si nejsem 100% jist.

Nyní uvažuji, že tam lupnu tu origo plechovku a bude po prdeli. Snad to poletí a dám tam tříčlánek.

S tou baterkou 3S bude ta 400 žít velmi krátkou dobu (při plném plynu několik minut) - pro ni je optimální 2S.
Pokud tam máš ten motor TR28-26B, tak tam dej ten tříčlánek a chtělo by to vrtuli alespoň 7x4 - větší vrtule se asi nevejde? - jak jsem koukal např. http://elektromodely.wz.cz/Easystar.htm tak používají i 8x4, ale to musí vykousnout trup (to bych příliš nedoporučoval). V konfiguraci toho motoru s 3S a 7x4 bude výkon (60W) cca 2x větší než s původní 400 - pro ten model naprosto dostačující.
MarthiR

#48 Příspěvek od MarthiR »

6/4 atd už se musí dělat zářez do trupu , Jediná vrtule která tam patří je 5/x ale boužel nenašel sem třeba 5/7 nebo 5/8 jen 5/4 , 5,5/4,5 z tlačných vrtulí
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
coro

#49 Příspěvek od coro »

Na 2s má každopádne plechovka Mig400-6V viac výkonu a dokonca aj je účinnejšia ako ten Turnigy TR28-26B. Možno paradoxne.
Navyše sa plechovka prispôsobí otáčkami rýchlosti modelu, ona má KV až 3000 a pomalšie sa to točí len kvoli odporu (hlavne asi komutátoru, ale to sa prejaví rovnako ako odpor vinutia) - takže ako by mal klesať prúd, motor zrýchľuje a stále to nejak ťahá, nebude brzdiť. Môže sa roztočiť až na 7V krát 3000KV = 21000rpm (čo je nejakých 200km/h ale to nenastane :-) )
plechovka.PNG

"tlačná vrtuĺa" je nesprávny pojem - každá môže tlačiť ako sa tu už písalo, len sa namontuje správnym smerom a motor sa roztočí naopak (lebo je namontovaný opačne, z pohĺadu na model ako celok sa motor bude točiť rovnako).
- Tlačná môže existovať jedine sklopka, so špeciálnym mechanizmom aby sa sklopila a neprekrížila listy.
- Pevné vrtule môžu byť len pravotočivé a ľavotočivé.
Najlepšie vrtule čo som na 400vky mal, boli Gunther 125/110, "jogurtovky", aké aj Multiplex použval na svoje niektoré modely. Ale nemajú dieru na normálny unášač a ten plast sa niekedy roztavil od osky motora....
MsouryM

#50 Příspěvek od MsouryM »

Takže závěrem tam mám vložit tříčlánek a co největší vrtuli co tam půjde? Ještě jsem zapomněl řici, že tam mám regulátor 18A.
JASSoft
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od JASSoft »

MarthiR píše:6/4 atd už se musí dělat zářez do trupu , Jediná vrtule která tam patří je 5/x ale boužel nenašel sem třeba 5/7 nebo 5/8 jen 5/4 , 5,5/4,5 z tlačných vrtulí

Tak to je mizerie - při 3S a vrtuli 5x5 to bude mít výkon velmi podobný stávající 400. Rozlišení pevných vrtulí na tlačné a tažné není správné - jsou to pořád ty samé - akorát motor se musí točit obráceně - smysl dává rozlišení pravo a levoptočivé vrtule - pro tebe to memá valný význam (hlavně se používají u dvoumotráků).
Takže závěr - při 3S a stávající vrtuli by to nemělo být horší jak s tou 400 - ale výrazně lepší to taky nebude -ten regulátor bohatě stačí. Coro byl jsirychlejší.
coro

#52 Příspěvek od coro »

Priemer vrtule určuje ťah, ale nie rýchlosť.
Ja by som radil vrtuľu s čo najvyššm stúpaním, t.j. číslo za lomítkom, akú zoženieš a zmestí sa tam. Napríklad 6x5.5 APC-E existuje a použvam ich.

Ale ten motor si objednaj, veď to stojí takmer toľko čo ťa pri pokusoich budú stáť tie vrtule... Na 18A regl by ale na 3s a 6x4 APC-E trošku preťažoval regl (odber cca 22A) takže v takom prpade by sa tam hodila menšia alebo väčš regl.
Majú taký aj na hobbykingu, neviem či presne taký ale to by už dúfam malo byť jedno - D2826-2200, mohol by to mať aj nejaký prekupník v tuzemsku.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12919
Naposledy upravil(a) coro dne úte 23.10.2012 11:07, celkem upraveno 1 x.
MarthiR

#53 Příspěvek od MarthiR »

Dobrá tedy no je to v setu z 20A reg a 3S 1300mAh 20C ,, motor je tam něaký turnigy zatím nevím nemám model u sebe. Už došel motor MTO 28-26 2200KV takže snad už to bude Ok z vrtulí 6/4.

JJ ty vrtule APCčkové stojí balík :-) už kolega dal 300 jen za 3 vrtule bez poštovného
Já kupoval tadu a při mém štestí tam byl poslední kousek :-) http://www.emotors.cz/53-mto-28-26-2200kv.html
Naposledy upravil(a) MarthiR dne úte 23.10.2012 11:08, celkem upraveno 1 x.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
MsouryM

#54 Příspěvek od MsouryM »

Děkuji vám chlapci mnohokrát, proberu si ještě všecky varianty a nějak to zkusím vyzkoušet. Těším se na den kdy vzletn a poletí to :lol:

Každopádně všem děkuji a snad bude problém odstraněn. Také se těším až jenoho dne proniknu do oblasti motorů a všech těch čísel co jste tu na mě chrlili. :D :lol:
MsouryM

#55 Příspěvek od MsouryM »

Tak jsem se rozhodl, jdu objednat ten motor Turnigy-D2826-6 2200kv k tomu 3S baterii a sadu vrtulí a budu pak testovat. Ale asi tam lupnu 5x5 jak doporučují.

Snad bude vše fungovat. Děkuji ještě jednou za rady a jak budu vědět zda to letí ozvu se. :lol:
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od H1N1 »

Ja tam mel silnejsi motor a 8x6:-) ale na plechu jsem mel 4,7x4,7 graupnera. Jinak neni lepsi posetrit a vymenit letadlo? I ta blba aplha nebo Gama jsou dobry letadla.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
MsouryM

#57 Příspěvek od MsouryM »

Ja mam Easy Star na rozletani a pak jej budu překopavat a davat tam kameru. Mám jinak další model doma a to je EasyGlider. Toho budu dávat přez zimu dohromady. :)
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od H1N1 »

Tak to pak jo:-) takze FPV? Nebo jen kamera do cumaku?
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
MsouryM

#59 Příspěvek od MsouryM »

Jestli to jednou finance povolí, tak určitě FPV. Ještě se chci podivat než to objednám, tak zda mi to tenhle motor utáhne i s případným FPVckem. :)
Dá se to nějak zpočítat?
VTjr

#60 Příspěvek od VTjr »

MarthiR píše:6/4 atd už se musí dělat zářez do trupu , Jediná vrtule která tam patří je 5/x ale boužel nenašel sem třeba 5/7 nebo 5/8 jen 5/4 , 5,5/4,5 z tlačných vrtulí

Tak tam dej tažnou (tedy spíš pravotočivou) a změň směr otáčení motoru. Vždyť u elektromotorů je to jedno (u sříďáku vyměníš jen dva kabely ze tří a nic neřešíš, u jednosměrných taky vyměníš kabely, ale ještě musíš potočit kartáče do obráceného předstihu).
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“