Plán na první konstrukční letadlo

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
1mulen1

Re: Plán na první konstrukční letadlo

#46 Příspěvek od 1mulen1 »

paplik píše:no já bych to nechtěl zas tak úpně konstrukční, konstukčně bych udělal trup a křídla jsem chtěl udělat polystirenové a obalit je balsou. máte s tím někdo zkušenosti? a díky za odkaz

presne takto mam spraveneho diablotina 1.2 metra. Mam konštručny trup a kridla mam dvoje ... aj konštrukčne aj polyš + balza a lieta oboje dobre aj ked teda ja to neviem moc porovnat lebo zatial niesom moc dobry pilot :oops: ale moj subjektivny nazor je ze s konšrukčnymi kridlami mi to lieta lepšie a je to lahšie.
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

paplik píše:no já bych to nechtěl zas tak úpně konstrukční, konstukčně bych udělal trup a křídla jsem chtěl udělat polystirenové a obalit je balsou. máte s tím někdo zkušenosti? a díky za odkaz

No, ona každá technológia má svoje výhody aj nevýhody a navyše má aj svoje špecifiká, ktoré treba mať naštudované, aby sa človek dopracoval k dobrému výsledku. Roky som staval perfektné konštrukčné krídla a keď som sa pustil do prvých polystyrénových, tak vznikol paškvil. Lenže to bolo v čase, keď s touto technológiou všetci iba začínali a informácii o overených postupoch nebolo veľa a internet ešte neexistoval. Na túto tému je tu viacero vlákien a dobré návody má na svojich stránkach aj Veka. A tak som sa mussel učiť na vlastných chybách, zatiaľ čo pri konštrukčných som aplikoval overené postupy a zásadné chyby nerobil. Učenie na vlastných chybách je časovo náročné a často demotivujúce. Dnes však nie je problém o tejto technológii nájsť spoľahlivé postupy a ísť naisto.
Môj osobný názor však je, že pre stavbu jedného modelu je konštrukčné krídlo lepšie, polystyrénové jadro potiahnuté balzou je vhodnejšie pre malosériovú stavbu. Pri polystyréne je podľa mňa najväčší problém urobiť to krídlo kvalitné a pritom aj dostatočne ľahké. Mne osobne vychádzali konštrukčné krídla vždy ľahšie a tam kde nie je požadovaná až taká tvarová presnosť a tuhosť ich pokladám za lepšiu voľbu.
Ale to isté platí aj v prípade trupu. Medzi kombaťákmi je obľúbená stavba zo styroduru v kombinácii s hnedou lepiacou páskou a preglejkovými a balzovými dielmi - pritom výsledok je polomaketový až maketový. A znesie to pritom aj vibrácie spaľováka.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
paplik

#48 Příspěvek od paplik »

a mohl bys sem hodit nějaké obrázky, nebo poslat do sz s tím styrodurem jestli nějaké letadlo zrovna máš? já jsem si myslel že styrodur je moc těžký pro letadla.
No ale stejně... s ním by to nebylo asi moc maketové, nechcu aby to byla nějáká 300 gramovka, se kterou si vítr dělá co chce.
Naposledy upravil(a) paplik dne sob 27.10.2012 9:53, celkem upraveno 2 x.
co si sám neuděláš, nedostaneš.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od veka1 »

paplik píše:a mohl bys sem hodit nějaké obrázky, nebo poslat do sz s tím styrodurem jestli nějaké letadlo zrovna máš? já jsem si myslel že styrodur je moc těžký pro letadla.
No ale stejně... s ním by to nebylo asi moc maketové, nechcu aby to byla nějáká 300 gramovka, se kterou si vátr dělá co chce.

Zdar chlape.

Zdá se,že si ty stránky (viz odkaz v SZ) vůbec neviděl, jinak by ses takhle neptal :wink:

Můžu ti pomoc v oblasti konstrukce,stavební technologie i materiálního zabezpečení, je jenom na tobě, zda toho využiješ .
PS.všechny kontakty na mě (Emil,skype, tel ..) jsou na mém webu.:)

veka1
paplik

#50 Příspěvek od paplik »

ale jo viděl, jen teď přemýšlím, jestli budu stavět combat, nebo spíš něco lepšího pro akrobacii. V okolí tu nikdo combat nelétá a nevím jestli se nějaký hystorik hodí na akrobacii. Mám doma ještě rozbitou depronovou minifuntanu. Z depronu už nikdy konstrukci stavět nebudu...nic to nevydrží :).
veka1
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od veka1 »

paplik píše:ale jo viděl, jen teď přemýšlím, jestli budu stavět combat, nebo spíš něco lepšího pro akrobacii. V okolí tu nikdo combat nelétá a nevím jestli se nějaký hystorik hodí na akrobacii. Mám doma ještě rozbitou depronovou minifuntanu. Z depronu už nikdy konstrukci stavět nebudu...nic to nevydrží :).

... otázkou je, co považuješ za akrobacii. Je jasné , že vyžadovat od stíhačky 3D projev je tak trochu zcestné. Ale takový Arzenal VB 10,nebo Boeing XF8B1 se letovým projevem velice blíží F3A modelu.
Pozn. Dan Pék s Boeingem osazeným ASP7ccm běžně visel... :wink:

PS..letadla pro combat jsou celkem rychlé,obratné a většinou relativně stabilní. Vychází to z podstaty souboje . Nevidím proto důvod odsoudit je,že se nehodí k běžnému lítání.
Mimo jiné jsou provozně celkem odolné ve srovnání s mnoha foliovými, nebo pěnovými skoromaketami. Jejich "nedostatkem" je, že jsou tvarově trošku ošizeny v míře, co dovolují platná pravidla.

veka1
paplik

#52 Příspěvek od paplik »

akrobacii myslím třeba plynulá vývrtka, nebo zvrat atd... takové ty základní kousky nemyslel.
Naposledy upravil(a) paplik dne sob 27.10.2012 11:58, celkem upraveno 1 x.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od veka1 »

paplik píše:akrobacii myslím třeba plynulá vývrtka, nebo zvrat atd... takové ty základní kousky 3D hsem zrovínka nemyslel.

Pak není co řešit, klidně si můžeš toho Arzenala ,nebo Boeinga postavit a vesele akrobatit. U obou je možnoé lítat s řízenou ,nebo pevnou směrovkou a podle toho vypadá i spektrum obratů. Videa jsi viděl?
Nemám tam sice natočenou nějakou vysokou akrobačku (zatím tak dobří filmaři nejsme a když to letadlo vezme ro ruky profík, kameraman nestíhá), ale nějakou představu o obratnosti modelu to udělá: http://www.youtube.com/watch?v=gtQ61Z1d ... re=channel
http://www.youtube.com/watch?v=wLktjnAdUhs

veka1
paplik

#54 Příspěvek od paplik »

podle mě tady ti historikové toho dokážií shruba stejně jako můj swift (až na plynulejší výkrut) ale takový let na boku kvůli spodnímu vzepětí není možný. Asi mě lákají ty 3D. Já se v tom totiž moc nevyznám :? .
veka1
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od veka1 »

paplik píše:podle mě tady ti historikové toho dokážií shruba stejně jako můj swift (až na plynulejší výkrut) ale takový let na boku kvůli spodnímu vzepětí není možný. Asi mě lákají ty 3D. Já se v tom totiž moc nevyznám :? .

.. asi máš pravdu v té poslední větě. Možná by pomohlo lehké studium aerodynamiky a mechaniky letu. :wink:

veka1
paplik

#56 Příspěvek od paplik »

aeorodinamiku chápu :) ale myslel jsem to tak, že se nevyznám v různých typech letadel, co které jak umí a v jaká to je kategorie. Teď se snažím ty kategorie pochopit abych postavil něco s čím bych potom případně i soutěžit, co by mě bavilo a co se s ním vlastně lítá. jelikož mám teď letadla typu ,,relax" nebo vyblbnutí, tak kategorie jako je combat nebo 3D akrobacie je pro mne naprostá novinka.
U nás na letišti borec lítá s extrou a to by se mi celkem líbilo, když si s ní létá 2 metry nad zemí na křídle, ale hold to už je hadcor když to má 2,8m. já radši zůstanu u li-polek.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od veka1 »

paplik píše:aeorodinamiku chápu :) ale myslel jsem to tak, že se nevyznám v různých typech letadel, co které jak umí a v jaká to je kategorie.

.. vždyť právě proto jsem to psal . Pokud ti bude jasná aerodynamika a mechanika letu, pak již pouhý pohled na koncepci letadla a jeho rozměrové parametry stačí, aby si celkem přesně určil co ta poletucha ve vzduchu dokáže za předpokladu, že ji pilotuje někdo, kdo to umí.
Např. těžko můžeš chtít po letadle s malou boční plochou trupu (nebo žádnou, např. samokřídlo), bez řízené směrovky rozumný nožový let. Prostě ta koncepce to jen tak jednoduše neumožňuje - chybí prvek k vytvoření vztlaku.Nebo tam je, ale jeho velikost je nedostatečná.
Pozn. přiměřené vzepětí nebrání letadlu lítat nožové lety, ale jeho chování a udržení v nožáku je zcela odlišné od letadel bez vzepětí...

veka1
bundes
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od bundes »

Včerejší večer, dnešní ráno a dnešní večer a výsledek je tu! Všechna žebra jsou hotová, a fakt mě to HODNĚ baví :) U stavebnice bych si toho asi tolik neužil a jsem rád že jsem se rozhodl pro úplnou stavbu...
Přílohy
24 žeber křídla
24 žeber křídla
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
VTjr

#59 Příspěvek od VTjr »

bundes píše:Včerejší večer, dnešní ráno a dnešní večer a výsledek je tu! Všechna žebra jsou hotová, a fakt mě to HODNĚ baví :) U stavebnice bych si toho asi tolik neužil a jsem rád že jsem se rozhodl pro úplnou stavbu...

Krásná žebra. A vůbec ne otravná, že? :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
corsair
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od corsair »

ono kdyby jsi dělal žebra na Avii B534 dle plánku Modeláře, kde jich je pokud si pamatuji dobře přes 90 ks, a každé žebro má v prostředku otvor pro nosník a k tomu by jsi měl jednu ruku "skoronefunkční" tak by jsi taky změnil názor a žebra by se stala "otravná" a děkoval by jsi za cnc zpracování.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Dílna“