paplik píše:no já bych to nechtěl zas tak úpně konstrukční, konstukčně bych udělal trup a křídla jsem chtěl udělat polystirenové a obalit je balsou. máte s tím někdo zkušenosti? a díky za odkaz
No, ona každá technológia má svoje výhody aj nevýhody a navyše má aj svoje špecifiká, ktoré treba mať naštudované, aby sa človek dopracoval k dobrému výsledku. Roky som staval perfektné konštrukčné krídla a keď som sa pustil do prvých polystyrénových, tak vznikol paškvil. Lenže to bolo v čase, keď s touto technológiou všetci iba začínali a informácii o overených postupoch nebolo veľa a internet ešte neexistoval. Na túto tému je tu viacero vlákien a dobré návody má na svojich stránkach aj Veka. A tak som sa mussel učiť na vlastných chybách, zatiaľ čo pri konštrukčných som aplikoval overené postupy a zásadné chyby nerobil. Učenie na vlastných chybách je časovo náročné a často demotivujúce. Dnes však nie je problém o tejto technológii nájsť spoľahlivé postupy a ísť naisto.
Môj osobný názor však je, že pre stavbu jedného modelu je konštrukčné krídlo lepšie, polystyrénové jadro potiahnuté balzou je vhodnejšie pre malosériovú stavbu. Pri polystyréne je podľa mňa najväčší problém urobiť to krídlo kvalitné a pritom aj dostatočne ľahké. Mne osobne vychádzali konštrukčné krídla vždy ľahšie a tam kde nie je požadovaná až taká tvarová presnosť a tuhosť ich pokladám za lepšiu voľbu.
Ale to isté platí aj v prípade trupu. Medzi kombaťákmi je obľúbená stavba zo styroduru v kombinácii s hnedou lepiacou páskou a preglejkovými a balzovými dielmi - pritom výsledok je polomaketový až maketový. A znesie to pritom aj vibrácie spaľováka.