mikropájka- jakou pořídit

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kasssy
Kontaktovat uživatele:

Re: mikropájka- jakou pořídit

#46 Příspěvek od kasssy »

jez_cz píše:
Beep píše:chtěl bych to spíš jen na modelařinu - výměna kablíku k servu ...atd.
Na tohle použití Ti stačí Páječka 30W/130W, sám ji používám. Nějakou za 2k Ti samozřejmě nerozmlouvám :wink:

Jak tahle pájka funguje? myslím tím nahřívání? podobně jako trafopájka, nebo je zaputa trvale a čekám než se nahřeje??
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
MaxKin

#47 Příspěvek od MaxKin »

arda1 píše:
janekx píše:a jestli ti nekdo bude rikat jestli chces s displayem a bude udivovat

Tohle jsem nepochopil. Jakou Wellerku jsi měl? Za jak dlouho tahle natopí zcela vychladlá na 350°C? Radek

Pánové zkusil jem nej. hrot a za 60sec. 260°C a na 350 za 100sec.

A stejně nechapu ten čas ...,,dle mého je důležitější jak rychle znovu ohřeje po ochlazení (přiložení na pájecí místo) :lol:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od arda1 »

No právě - a to se většinou odvíjí od doby nahřátí na určitou teplotu (celkem standartně na 350°C)- protože vlastně nereguluje ale valí naplno až dosáhne stanovené teploty- při regulaci a pájení se dá odhadnout co zvládně právě dle tohodle "testu" - Radek
ICQ 638556901
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od RCStudio »

A jak kdyz nevis jakou metodou reguluje a jak se pri tom chova.
Ostatne 350C je trochu moc ne kdyz se bezne paji na 220-250C bavime se tu o mikropajkach ne? A ne o pajkach pro klempire.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od jyrry »

No, regulace ... zrovna tahle pajecka ji nejak asi nema - podle navodu ( http://www.elektroeden.cz/files/id7%5Cn ... _navod.pdf ) se rezim "HI" ma pouzivat max. 30 sec, jinak se prehreje...

jinak co se tyka teploty, pak je to nejak jedno, jestli mikroelektronik nebo klempir, dulezite je co si vezme do ruky za pajku (pozor - pajecka = naradi pro pajeni, pajka = pridavny material, casto se to przni...). On takovy ekologicky mikroelektronik, masochisticky pouzivajici bezolovnatou pajku, musi taky trochu prilozit pod kotel...
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od arda1 »

janekx píše:A jak kdyz nevis jakou metodou reguluje a jak se pri tom chova.
Ostatne 350C je trochu moc ne kdyz se bezne paji na 220-250C bavime se tu o mikropajkach ne? A ne o pajkach pro klempire.

Metoda regulace je u všech těhle čín dle mě stejná(defakto u páječek obecně)- topí naplno - netopí -(střídavých 24V většinou napětí na peru) řízeno triakem - u lepších spínáno v nule. Radek
ICQ 638556901
petr64
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od petr64 »

boboland píše:a napr. : toto
relativne lacne, overene a pouzivaju mnohi modelari.
Obrázek

OT: Pls, odešlo mi topné tělísko :( - nevíte kde koupit? Byl jsem s ní moc spokojený. Dodělal jsem si i spínač na přívod 230V, abych ji nemusel vytahovat ze zásuvky - velmi praktické.

Nebo jinak ... po rozborce jsem zjistil, že je tam velmi tenkým drátem moc, moc závitů - kde sehnat takový odporový drátek? (parametry žel neznám, ale odmotaný drát byl odhadem metr dlouhý). V tělísku je čidlo pro snímání teploty - jak ho proměřit, že je OK / je to normální tepelný odpor?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

petr64 píše:...... V tělísku je čidlo pro snímání teploty .....

nevypada nejak takhle?
http://www.gme.cz/dokumentace/530/530-0 ... -034.1.jpg
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od arda1 »

Tak bude nějaký nejspíš termočlánek -( termistor jak jsem psal před tím by nevydržel takový teploty) - Radek
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od arda1 »

TO petr64 - za tu cenu bych to neřešil a koupil novou - http://www.tipa.eu/cz/pajka-lkr-50-s-na ... /d-86082/# a pochybuji že na ni dodávaj náhradní topný tělíska - a nějaký bastlení topný spirály bych nedoporučil- jede na 220V - takže hrozí úraz elektrickým proudem- bacha na to!-Radek
Bohužel kvalita topných tělísek je u všech těhle levných páječek mizerná a odchází často. To samý platí i o hrotech.
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od arda1 »

Jinak pro zajímavost (a pro porovnání velikosti) různé typy per- odshora:
1/ Klasická "univerzál" čína
2/Weller WSP80
3/JBC 2245
4/Weller WMRP
Přílohy
pera.jpg
ICQ 638556901
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od JirkaA »

Problem malych topnych teles na 220V je v tom, ze pro mensi vykony vychazi vetsi odpor telesa, tedy tenky odporovy drat. Zmenami teploty je namahany nejen tepelne ale i mechanicky, nekdy staci klepnout a je po nem..

Jinak JBC rulez, teleso primo ve hrotu, ohrev na pracovni teplotu v radu nekolika malo sekund, kdo mel jednou v ruce, nechce uz jinou ;-)
OK2WY
petr64
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od petr64 »

arda1 píše:TO petr64 - za tu cenu bych to neřešil a koupil novou.

Njn, koupím tedy asi novou, hroty mám náhradní, dva. Chtěl jsem se pokusit o resuscitaci, tak se ještě zeptám:

1) ten odporový drátek - dá se někde sehnat? (zaizoluji původním slídovým papírem, odmotával jsem ho pečlivě)
2) adaptovat nějaké jiné tělísko s podobným výkonem a čidlem?

Jasně, řeknete, šetři čas, kup novou za pár stokorun, ale mám takovou slabost zachraňovat věci :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od arda1 »

TO JirkaA- Je to tak - ale ony i ty na 24V čínský vydržej prd a ani s nimi nemusíš klepat.Asi jak který kus(ale obecně nadávaj všichni)- jede, jede a najednou nic- netopí. Mě odešlo asi po 5ti hodinách(a to možná přeháním) provozu. Ani jednou jsem s ním neklepl- jako v bavlnce.Tak nový pero za 300 (samo že hroty do něj nepasovaly protože výrobce mezi tím"inovoval" - to jsem zjistil až došlo-tak + nový hroty- nadvakrát poštovný) a mezi tím než došlo tak jsem koupil Wellerku a od tý doby leží i s novým perem a čtyřmi hroty ve skříni.Pak jsem na tvoji radu zakoupil JBC(kluku jedna nezbedná....... :wink: :lol: :lol: :lol: ) a můžu říci že je to takový RollsRoyce mezi páječkami. Radek
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od arda1 »

petr64 píše:1) ten odporový drátek - dá se někde sehnat? (zaizoluji původním slídovým papírem, odmotával jsem ho pečlivě)
2) adaptovat nějaké jiné tělísko s podobným výkonem a čidlem?

Jenže on byl něčím izolovaný i mezi závity- jinak by to zkratlo- nesypalo se z něj něco při tom odmotávání? Vše jde ale zde bych dával opravdu bacha na to aby jsi pak nevibroval(v lepším případě) - jen tak ze zvědavosti - máš nějaký foto jak to tam vypadá ? Radek
EDIT - mě stojí jeden hrot na JBC( běžný rozměr 3,2x1,2mm - třeba na konektory do cca 4-5mm ideál) http://www.tme.eu/cz/details/jbc-c24591 ... c245-911/# + DPH(cena 790kč)+ případná pošta(celkem 904kč) - takže asi tak.... (naštěstí kvalita a tak jak topný těleso v něm tak povlak na hrotu jsou snad nezničitelný - pokud ho nezlikviduješ mechanicky, pak fakt jak se říká "navěky" ):D
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“