Výběr nové soupravy?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení

Kterou?

Levnější, 6ch
2
4%
Dražší, 6ch FHSS
2
4%
Nějakou lepší
47
92%

Celkem hlasů: 51

Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr nové soupravy?

#46 Příspěvek od jyrry »

JMalik píše:... vlastně to nevyjde o moc levněji....

To snad nebylo primárním cílem.
jyrry.webnode.cz
nvenca

#47 Příspěvek od nvenca »

jyrry píše:ja taky, doporucuji koupit Mx-20 hott a Mx-12 hott.

To je jistě hezké ale znamená to koupit dva nové vysílače a 6 nových přijímačů. To pro důchodce není dobrá rada a navíc při malé frekvenci využití to není ani ekonomické řešení.

Zatím mi ale nikdo nevyvrací moje přesvědčení že přeprogramování přijímačů Duplex není řešením pro dva rozdílné vysílače (např. Optic 6 a JR Propo 9Xii použité jako žák-učitel). Já bych to tak neřešil ani kdyby to šlo, ale jde mi jen o to jestli mám špatnou představu, protože programovat přijímače Duplex přes JetiBox jsem zatím nezkoušel a nerozumím tomu.

No a k těm mým původním úvahám dosud nikdo z Vás neměl připomínky, tak snad budou v pořádku. Mezitím jsem se trochu podíval na vlastnosti vysílače MPX Royal Evo 9 a v kombinaci s Jeti Duplex modulem se mi zdá že by to asi byla optimální volba. Jen jestli se v nabídkách jetých radií objeví - zatím se to jeví špatně. V současné době je v nabídce MX-16s s pultem za 4000 Kč. Další nabídka je MC-22s bez pultu a s kufrem za 9900 Kč - to se mi sice velmi líbí (kromě ceny, která ovšem vzhledem k vybavenosti asi není přemrštěná), ale bylo by to určitě nevyužité. Takže to vypadá na MX-16s a pult jsem stejně chtěl dělat. Jen nevím v jaké jazykové verzi MX-16s je, němčina mi je nepřátelská a nevím zda to někde lze nechat přeprogramovat. Doporučujete mi tento výběr nebo radši počkat?
přestárlý začátečník
JMalik

#48 Příspěvek od JMalik »

nvenca píše:..........

Nejlevnější je samozřejmě ta varianta co uvažuješ = dva "nějaké" TX a do nich Duplexy. Je to ale taky technicky a výhledově nejproblémovější, chtělo by to aspoň ty dva TX stejné, prodal bych ten Optik.

To programování přes RX bych i já opustil

Potom je verze koupit dva nové Graupnery hott (nebo jiný systém). Jeden by mohl být MX 20, druhý třeba MX12.......
Dva nové TX Jeti asi kupovat nebudeš.

Za sebe ti nedoporučuji nic, protože tohle je čistě o penězích jak z toho ven.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#49 Příspěvek od pepin »

přijímače jeti duplex budou bez problému slušně prodejné na modelbazaru.Osobně bych zvažoval tu cestu přez Graupner Hott---rozumné peníze, moderní a nové--i z bazaru pořád v podstatě ještě v záruce, jsou tady ke všem typum diskuzní vlákna, tak nebude ani problém s nějakou radou, co, jak a proč nastavit.
Drondys

#50 Příspěvek od Drondys »

nvenca píše:V současné době je v nabídce MX-16s s pultem za 4000 Kč. Další nabídka je MC-22s bez pultu a s kufrem za 9900 Kč - to se mi sice velmi líbí (kromě ceny, která ovšem vzhledem k vybavenosti asi není přemrštěná), ale bylo by to určitě nevyužité. Takže to vypadá na MX-16s a pult jsem stejně chtěl dělat. Jen nevím v jaké jazykové verzi MX-16s je, němčina mi je nepřátelská a nevím zda to někde lze nechat přeprogramovat. Doporučujete mi tento výběr nebo radši počkat?

Další možnost ke zvážení.

Na modelbazaru je aktuálně k mání starší Futaba 9Z s vestavěným modulem Jeti Duplex 2.4 GHz za 4400 Kč viz tento odkaz.

Anglický návod ke starší Futabě 9Z je viz tento odkaz a popis v podstatě libovolně volitelných možnosti přiřazení různých funkcí a ovládacích prvků ve vysílačce různým kanálům je tam v sekci Control Modification Procedure na str. 47 od začátku návodu (pozn. dle číslování stránek v návodu je to str. 45).
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od thsoft »

To je škoda, nic na tom není a hlavně lze využít telemetrii a nastavit si abych viděl a hlídal
napětí baterek a podobně. A to nejdůležitější je přeci failsafe který ani jinak nenastavíš aby se
ti éro nerozběhlo kam nechceš když ti vyplivne baterka v TX nebo ho omylem vypneš.

Ten Duplex tak vlastně degraduješ na klasický FM přijímač.

Tom

nvenca píše:... protože programovat přijímače Duplex přes JetiBox jsem zatím nezkoušel a nerozumím tomu.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
nvenca

#52 Příspěvek od nvenca »

[quote="thsoft"]To je škoda, nic na tom není a hlavně lze využít telemetrii a nastavit si abych viděl a hlídal
napětí baterek a podobně. A to nejdůležitější je přeci failsafe který ani jinak nenastavíš aby se
ti éro nerozběhlo kam nechceš když ti vyplivne baterka v TX nebo ho omylem vypneš.

Ten Duplex tak vlastně degraduješ na klasický FM přijímač.

Tom

No já jsem to nebral tak totálně, i když jsem to dosud nezkoušel, o zmiňovaných vlastnostech telemetrie a failsafe vím a chtěl jsem je využít, ale bylo to v době kdy přednost měl zdravotní stav (rakovina), tak jsem se k tomu nedostal a teď uvažuji napřed o změně vysílače. Myslel jsem tím hlavně že nic nevím o tom jak programovat změnu kanálů a ani jsem se o to nezajímal, jen jsem zaregistroval že tam něco takového je.
přestárlý začátečník
Lark

#53 Příspěvek od Lark »

Stará verze Graupnet MX16s, změnu přiřazení kanálů v TX umí.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od juraj.jurej »

Ak máš omedzený rozpočet nemáš čo riešiť. Kúp Turnigy 9X/9XR. Možnosť telemetrie s FrSky ak chceš máš to v Češtine, rôzne alarmy, podsvietenie, dvoje stopky, skrátka všetko na čo si len spomeneš na 9 kanalovom rádiu. A zatiaľ nepočuť, že by na to rádio niekto padal. Ak by si chvíľu počkal má prísť nová verzia 9XR s audio modulom atď. Vysielač sa dá programovať cez počítač, čo nemajú možnosť ani niektoré renomované značky. Za mňa 9XR
FrSky Tandem X20
zdzd

#55 Příspěvek od zdzd »

thsoft píše:A to nejdůležitější je přeci failsafe který ani jinak nenastavíš aby se

Failsafe je taky věc, která v RX nemá co dělat. To má poslat vysílač pokaždé znova podle aktuálního modelu. Protože jinak se velmi lehce stane, že poté co přestěhuješ přijímač do jiného modelu a náhodou bude zapnutý RX při vypnutém TX tak se začnou dít věci...
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od juraj.jurej »

Neviem si prestaviť, ako by mal Fail safe fungovať, keď má Rx signál? Vtedy asi model riadim Ja.
FrSky Tandem X20
zdzd

#57 Příspěvek od zdzd »

juraj.jurej píše:Neviem si prestaviť, ako by mal Fail safe fungovať, keď má Rx signál? Vtedy asi model riadim Ja.

FS samozřejmě začne fungovat v okamžiku výpadku spojení. Otázkou ale je, jak má fungovat a jak se to dozví. Protože pokud se to naprogramuje přímo na přijímači, stane se jednoúčelovým a je jen otázkou času, kdy se nějakým řízením osudu dostane do jiného modelu a způsobí tam katastrofu.

Správně to funguje tak, že vysílač pokaždé pošle informaci o nastavení FS z aktuálních dat modelu. Pokud se přijímač přestěhuje jinam, je ihned přenastaven. Přesněji řečeno během několika desítek sekund.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od juraj.jurej »

Trocha som ťa zle pochopil. Malo by to tak byť, ak si zvolím v Tx typ modelu mal by byť aj k nemu osobitne Fail safe nastavený. Riešiť sa to dá tak, že mám v každom modely svoj prijímač, ale časom sa toho pre hodenia aj tak nevyhneme. (treba na to pamätať a resetovať prijímač)
FrSky Tandem X20
radi5

#59 Příspěvek od radi5 »

Drondys: futaba 9Z je dobrá volba. Zejména poslední verze 9Z WC2. Pokud si uživatel osvojí v dnešní době trochu složitější programování, pak není problém. Mechanickým provedením předčí většinu dnešních TX. Ve své době šlo o high end vysílač, který stál kolem 40-ti táců......
nvenca

#60 Příspěvek od nvenca »

pro lark:
To je taky důvod, proč jsem o MX-16s uvažoval jako o favoritovi, jen nevím v jaké verzi je a prodejce mi na dotaz dosud neodpověděl.

pro juraj.jurej:
Pokud se mi do doby dostupnosti a zkušeností s Turnigy 9XR nepodaří to řešit nějak finančně přijatelně a se spolehlivým řešením, bude to asi varianta. Ovšem znamená to odejít i od modulů a přijímačů Duplex.

pro Drondys:
Je to velmi zajímavá varianta. Postahoval jsem si informace a po letmém prolistování jsem nabyl dojmu že tebou uváděné možnosti změn pořadí funkcí ve výstupním signálu to sice neumí (umí to pro přiřazení vstupů, tj. ovládacích prvků jednotlivým funkcím) ale pevné přiřazení funkcí výstupním kanálům přesně odpovídá mému vysílači Hitec Optic 6. To mi připadá jako ještě vhodnější než potřeba změny ve výstupním signálu protože přiřazení ve vysílači je pak shodné s přiřazením ve výstupním signálu. Aspoň tak jsem to já pochopil. Vidím tam ale jiný problém a to je označení všech funkcí jen třípísmennými zkratkami (že by Hitec u Optica opisoval?). Takže díky velkému displeji lepší orientace a přehlednost než u Optica, ale opět potřeba pamatovat si velké množství zkratek. Tedy orientace při programování něco mezi Optic a MX-16s. Bohatost funkcí a možností nastavení je výhodou ale já ji asi nebudu schopen využít. Zůstává výhoda spolehlivé značky, nutnost jet převzít vysílač do Prahy už je asi méně důležitý problém.

Pokud se dozvím, že MX-16s s Duplexem je v německé verzi bude to další jasná výhoda pro Futabu PCM 1024 T9ZAP.

Dál už je to tedy asi jen na mně. Díky všem.
přestárlý začátečník
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“