Uprava Futaby pre moznost vysielania DSM2 (Spektrum)
Re: Uprava Futaby pre moznost vysielania DSM2 (Spektrum)
Vcera som v hale znova skusal TX-1 modul z deltang.co.uk a zrazu zacal fungovat. Najskor som ho nastavil s normalnym spectrum prijimacom a pripojenymi servami, na Futabe to znamenalo v podstate len mat vsetky kanaly nastavene na REVERZ.
Nasledne som vysielac vyskusal s mcpx a v zasade vsetko fungovalo, normalne som polietal 2 baterky.
Potom sa mi ale podarilo skratnut kablik k zadnemu motorceku a vyhorel mi MOS FET na zakladnej doske, takze cakam kym pride novy.
Odsledoval som aj spravanie povodnej setovej DX4e, kanaly 1-4 su kniple, 5=prepinanie rezimov, 6=vypnutie motora (dava plny impulz po stlaceni). Ten 6 kanal mi robil problem pri lietani, kedze defaultne isiel z Futaby identicky ako prvy kanal plynu. Je ale pravdepodobne, ze to riesi pri bindovani rezim pohnutia kniplu otacania do lava alebo do prava (viz navod).
Niekedy sa po bindovani stavalo, ze serva isli trhane, mam ale pocit ze opakovany bind to vyriesil.
Nasledne som vysielac vyskusal s mcpx a v zasade vsetko fungovalo, normalne som polietal 2 baterky.
Potom sa mi ale podarilo skratnut kablik k zadnemu motorceku a vyhorel mi MOS FET na zakladnej doske, takze cakam kym pride novy.
Odsledoval som aj spravanie povodnej setovej DX4e, kanaly 1-4 su kniple, 5=prepinanie rezimov, 6=vypnutie motora (dava plny impulz po stlaceni). Ten 6 kanal mi robil problem pri lietani, kedze defaultne isiel z Futaby identicky ako prvy kanal plynu. Je ale pravdepodobne, ze to riesi pri bindovani rezim pohnutia kniplu otacania do lava alebo do prava (viz navod).
Niekedy sa po bindovani stavalo, ze serva isli trhane, mam ale pocit ze opakovany bind to vyriesil.
Goblin 700, Protos 500, Strider 250 FPV Racer, Futaba T14SG
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Vcera som v hale znova skusal spojenie Futaba + spektrum vysielac a zistil som nasledovne:
- ked vysielac nabindujem so smerovkou vlavo (podla navodu ako nepocitacovu supravu, cize napr. DX4e) tak serva a plyn chodia ako maju, akurat nasledne sa ziadno neda nastavovat kryvka plynu, pretoze na kanali 6 je z DX4e vysielany signal tlacitka prerusenia motora a na 5 je rezim. Cize taketo riadenie ako tak funguje, neumoznuje ale ziadne rozumne nastavenie, naviac defaultne Futaba na kanali 6 vysiela krivku plynu cize po prudkom pridani na kanali vyskoci 100% a vypne mi motor
- ked vysielac bindnem so smerovkou vpravo (podla navodu ako pocitacova suprava, cize napr. DX6 a viac) tak sa to sprava ako aj krtek2k pisal, ze po pridani plynu sa cyklika zblazni a serva sa zacnu vychylovat. Skusal som vsetko mozne ale ziadno sa mi to nepodarilo nastavit tak, aby to korektne chodilo. Nechapem kde je problem, kedze kanaly 1-4 chodia rovnako ako v rezime DX4e. Skusal som aj vysielac prepnut do ACRO rezimu (akoze plosniky) kde sa na kanaloch 5-7 nic neposielalo ale aj tak to neslo a serva blbli.
V navode sa pise, ze mam mat nastavenu cykliku na "1 servo 90", skusal som vo Futabe H-1 aj ine ale nic tomu nepomohlo (vzdy to bolo este horsie).
Idealne by asi bolo od niekoho zohnat Spektrum vysielac, odsledovat to na normalnom prijimaci so servami a nasledne nastavit Futabu aby sa spravala rovnako, potom to musi chodit.
Zaver je ale taky, ze ten vysielac funguje, problem musi byt len niekde v nastaveni Futaby.
- ked vysielac nabindujem so smerovkou vlavo (podla navodu ako nepocitacovu supravu, cize napr. DX4e) tak serva a plyn chodia ako maju, akurat nasledne sa ziadno neda nastavovat kryvka plynu, pretoze na kanali 6 je z DX4e vysielany signal tlacitka prerusenia motora a na 5 je rezim. Cize taketo riadenie ako tak funguje, neumoznuje ale ziadne rozumne nastavenie, naviac defaultne Futaba na kanali 6 vysiela krivku plynu cize po prudkom pridani na kanali vyskoci 100% a vypne mi motor
- ked vysielac bindnem so smerovkou vpravo (podla navodu ako pocitacova suprava, cize napr. DX6 a viac) tak sa to sprava ako aj krtek2k pisal, ze po pridani plynu sa cyklika zblazni a serva sa zacnu vychylovat. Skusal som vsetko mozne ale ziadno sa mi to nepodarilo nastavit tak, aby to korektne chodilo. Nechapem kde je problem, kedze kanaly 1-4 chodia rovnako ako v rezime DX4e. Skusal som aj vysielac prepnut do ACRO rezimu (akoze plosniky) kde sa na kanaloch 5-7 nic neposielalo ale aj tak to neslo a serva blbli.
V navode sa pise, ze mam mat nastavenu cykliku na "1 servo 90", skusal som vo Futabe H-1 aj ine ale nic tomu nepomohlo (vzdy to bolo este horsie).
Idealne by asi bolo od niekoho zohnat Spektrum vysielac, odsledovat to na normalnom prijimaci so servami a nasledne nastavit Futabu aby sa spravala rovnako, potom to musi chodit.
Zaver je ale taky, ze ten vysielac funguje, problem musi byt len niekde v nastaveni Futaby.
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
krtek2k: zda sa, ze som prisiel na dovod, preco po pridani plynu bezia serva cykliky do strany. Je to sposobene trimom, ked nie je pridany plyn, tak serva su v stredovej polohe, po pridavani plynu sa vychylovali do strany. Stacilo ale jemne posunut trim do prava a dole a postupne sa to zrovnalo a aj po pridani plynu je nasledne cyklika v rovine. Treba to nastavovat tak, ze pridas plyn, trosku posunies trim, das plyn na 0 a skusis znova pridat a sledovat ci sa este vychyluje cyklika, alebo uz je ok.
Vcera som odlietal s modulom spojenym s mojou Futabou tri baterky. Stava sa mi ale, ze vypadava signal, asi 3-4x sa mi stalo, ze heli prestala reagovat. Teraz mam ale modul na zlom mieste, skusim ho presunut pred vysielacku, aby mu netienila.
Tiez sa mi stava, ze niekedy sa ako keby zle inicializuje, potom idu serva trhane, alebo sa vobec s heli nesparuje. Staci ale vypnut / zapnut baterky na module aj v heli a spojenie sa nasledne podari a aj serva chodia korektne.
Budem pokracovat v testovani buducu stredu v hale
Vcera som odlietal s modulom spojenym s mojou Futabou tri baterky. Stava sa mi ale, ze vypadava signal, asi 3-4x sa mi stalo, ze heli prestala reagovat. Teraz mam ale modul na zlom mieste, skusim ho presunut pred vysielacku, aby mu netienila.
Tiez sa mi stava, ze niekedy sa ako keby zle inicializuje, potom idu serva trhane, alebo sa vobec s heli nesparuje. Staci ale vypnut / zapnut baterky na module aj v heli a spojenie sa nasledne podari a aj serva chodia korektne.
Budem pokracovat v testovani buducu stredu v hale
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
jeeff píše:krtek2k: zda sa, ze som prisiel na dovod, preco po pridani plynu bezia serva cykliky do strany. Je to sposobene trimom, ked nie je pridany plyn, tak serva su v stredovej polohe, po pridavani plynu sa vychylovali do strany. Stacilo ale jemne posunut trim do prava a dole a postupne sa to zrovnalo a aj po pridani plynu je nasledne cyklika v rovine. Treba to nastavovat tak, ze pridas plyn, trosku posunies trim, das plyn na 0 a skusis znova pridat a sledovat ci sa este vychyluje cyklika, alebo uz je ok.
To je nějaká divná laborace, nicméně nasvědčuje tomu, na co mám už od začátku podezření. Nějaký trabl s tvarem/úrovní/polaritou, ale hlavně se synchronizační mezerou PPM signálu.
zdzd: co sa tyka tej cykliky a vychylovania bez trimovania to bude asi problem danej riadiacej dosky v blade heli. Skor ma trapi to vypadavanie signalu, to moze byt sposobene tym co pises. Zatial pouzivam len jednoduchu upravu PPM signalu, ako je na obrazku na prvej strane:

TX modul napajam priamo z 2S clanku (tusim pisu, ze sa moze napajat do max 10V). Mam doma aj normalny spektrum prijimac, takze budem este ladit aj s nim.
Kazdopadne momentalne az na vypadky signalu to vyzera chodivo.

TX modul napajam priamo z 2S clanku (tusim pisu, ze sa moze napajat do max 10V). Mam doma aj normalny spektrum prijimac, takze budem este ladit aj s nim.
Kazdopadne momentalne az na vypadky signalu to vyzera chodivo.
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Chtělo by to hodit na oscík...
Osciloskop zial nemam, takze to neviem kuknut.
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Má prosím Futaba T10 přiřazení kanálů výstupům přijímače?
Na HK mají DSM2 modul pro Futabu, ale nějak mi z té diskuze není jasné, jestli jdou přeházet kanály třeba pro Blade mCPx.
Fór je v tom, že na mé stařičké FC-18 přiřadím kanály normálně a bez přemýšlení - ještěže jsem ten skvost neprodal.
Na T10 přiřazení nemůžu najít - je fakt že nemůžu najít manuál
.
Na HK mají DSM2 modul pro Futabu, ale nějak mi z té diskuze není jasné, jestli jdou přeházet kanály třeba pro Blade mCPx.
Fór je v tom, že na mé stařičké FC-18 přiřadím kanály normálně a bez přemýšlení - ještěže jsem ten skvost neprodal.
Na T10 přiřazení nemůžu najít - je fakt že nemůžu najít manuál
HLA píše:je fakt že nemůžu najít manuál.
http://www.futaba-rc.com/downloads/manuals.html
http://manuals.hobbico.com/fut/
Jeeff ja mam, skoda ,ze to mas ku mne az 5 kilometrov, je to fakt daleko 
V stredu v hale este potestujem, skusim prehodit TX na ine miesto aby mu netienila vysielacka, ak to nepomoze tak sa zastavim u teba a hodime to na ten oscik a uvidime ci je problem v PPM signale, alebo niekde inde.
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Tak ani v manuálu jsem přiřazení funkcí kanálům 1 až 4 na T10 nenašel.
No co už, vrátím se k FC-18+.
No co už, vrátím se k FC-18+.
HLA píše:Má prosím Futaba T10 přiřazení kanálů výstupům přijímače?
Ak myslis tento modul:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ible_.html
tak ja osobne si myslim, ze on robi konverziu poradia kanalov z Futaby na Spektrum, inak by nemalo zmysel aby robili iny modul pre Futabu a iny modul pre JR, je to podla mna prave kvoli poradiu kanalov.
Taketo nastavenie ma aj ten primitivny TX-1 co pouzivam ja, v nom sa v nastaveni da prepnut prehadzovanie kanalov, viz:
http://www.deltang.co.uk/tx1-117.htm
Tx1 has the following modes of operation:
1. PPM module with JR pulse order (TAER567).
2. PPM module with Futaba pulse order (AETR567).
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Jeeff obavam sa, ze ziadnu konverziu nerobi. To, ze robia dva moduly je len tym, ze JR ma ine rozmery krabicky a ine uchytenie modulu v tele vysielaca ako futaba. Poradie je dane signalom ppm. Ten modul nevie v akom vysielaci je vlozeny. Moduly rozmerov futaba pasuju aj do inych vysielacov (napr. Hitec). Ak by z nich niektory posialal ine poradie kanalov ako futaba, zase by v tom bol chaos...
Aha, fakt podla diskusie sa zda, ze nema to prehadzovanie poradia, nechapem preco to tam rovno nedali.
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk