LED autožárovky

Sem budou přesunuty zajímavá vlákna ze Smetiště. Vlákno zde nemůže vzniknou, ale lze v něm pokračovat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Pajik_CZ

Re: LED autožárovky

#46 Příspěvek od Pajik_CZ »

je to opravdu nemoc Fabií, 90% aut zastavených pro nesvítící světlo jsou Fabky.... A tuzeři (tim spíš s mlhovkama) jsou takový soustíčko za odměnu :)
zase jen na zemi...
Kreyson

#47 Příspěvek od Kreyson »

arda1 píše:Kluci -Fabia -za dobu asi roku se měnily H7 asi 5x(možná i víc) - vím že je to "choroba" Fábek ale už mě to prostě nebaví. Minule mi nabízeli asi za 160 nějaký "zázračný" kablík který by tomu měl pomoci (prý je tam přepětí ) - co v tom kablíku je? Zkoumal jsem ho ale nic v něm není - jen jakoby tenký fousy(že by srážely malým průřezem-větší odpor- napětí?). Jak to řešíte vy? Díky Radek

Já doporučuji montáž denního LED svícení. Mám ochcávku 2 roky starou a ještě jsem žádnou žárovku neměnil. Ale nevím, jestli nemá fabia nějaký specifický problém.
Fakir

#48 Příspěvek od Fakir »

chastra píše:
zdzd píše:....
Houby s octem. Najedeš na kanál a všichni v protisměru mají vypálené díry do hlavy.
....

Jenom taková technická připomínka, ne všechny seriové xenony maji funkci "vyrovnávání kanálů" (skoro bych řek jen ty nejdražší prémiových značek). Obecně po zapnutí těchto světel se provede inicializace zatížení náprav a nastavení určitého sklonu a pak už se se světlama nehejbe :-( Blbé že!?

Samozřejmě, protože to vyžaduje hejbnout s půl kila vážícím vnitřkem projektoru se stejnou rychlostí a přesností, s jakou koriguje gyro vrtulku u vrtulníků - korekce musí být okamžitá, jinak to nebude mít efekt. Toto je doména posledních (asi dvou) let a to až u dražších modelů s komplexním řízením světel. Na to už nestačí poťák pod kufrem, je třeba poměrně rychlý akcelerometr a co se mechanického provedení týče, tak předpokládám, že korekce jsou řešené clonkou v projektoru (tou, co se používá na přepínání dálkové-tlumené), protože celým projektorem nejde pohnout tak rychle.

Mimochodem, zvláštní, že jsou všichni odpůrci xenonů, ale že například u nás velmi rozšířená Fábie 1. generace oslňuje prakticky za všech podmínek i bez xenonů a ve zcela originálním stavu, to je v pořádku. :) Já taky miluju nerváky, které potkám za ostrým horizontem a zuřivě na mě blikaj, protože nechápou, že paprsek tlumených světel je sice sklopen pod (poměrně značným) úhlem k zemi, ale pokud je auto na vrcholku kopce, tak je to prd platný a nic s tím nemůžu udělat. :wink: To platí pochopitelně pro jakékoliv světlomety, nejen xenonové

Jinak samozřejmě frajeři s mlhovkama jsou na ránu, o tom žádná.
chastra
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od chastra »

arda1 píše:Kluci -Fabia -za dobu asi roku se měnily H7 asi 5x(možná i víc) - vím že je to "choroba" Fábek ale už mě to prostě nebaví. Minule mi nabízeli asi za 160 nějaký "zázračný" kablík který by tomu měl pomoci (prý je tam přepětí ) - co v tom kablíku je? Zkoumal jsem ho ale nic v něm není - jen jakoby tenký fousy(že by srážely malým průřezem-větší odpor- napětí?). Jak to řešíte vy? Díky Radek

Zajeď s tim do servisu a voni ti tam vyměněj regulátor na alternátoru či co. Ve služební fabce to taky křupalo a po výměně pohoda jazz. (nepamatuju se kolik to stálo)
puma163

#50 Příspěvek od puma163 »

Já mám 12 let starý auto a má přípravu na ty xenony, respektive na ten snímač polohy a je u zadní nápravy, respektive v zadní části auta. Výměna světel za xenony znamená komplet výměnu světlometů, doplnění toho snímače náklonu vozidla a je to drahý ::))) Proto jsem od toho upustil. :) Všechny ty sady z Polska ap. jsou vražda. Jinak ty namodralý povlaky ap. na halogenkách jsou jen optickej klam. Jinak by se montovaly z výroby. Je jen subjektivní pocit, že člověk vidí líp. Taky jsem nad něma uvažoval a upustil od nich. Tady se musím zastat kolegy co tvrdí, že ho udivuje jak někdo hájí neobhajitelné. Do světel patří to co tam patří, jde o život. Můžu mět třeba pocit, že vidím líp, ale taky můžu oslepit šeroslepýho dědka naproti, kterej pojede z ryb a narve to do mě. A je vymalováno. jak už tu někdo psal. Xenony na autě můžou být jen tehdy mají li aktivní řízení sklonu v každém okamžiku. Jinak ne. A stejně tak tam nemají a nesmí být ani ty namodralé halogenky, protože ten povlak rozptyluje světlo a parabola nastavená na polohu vlákna už nevyzařuje jak má. některé to obcházejí tím, že je jen namodralá čepička té halogenky, ale ani to nesmí ve světle být. Ale sám mám ve světlech modrý diody, ale jen v parkovačkách :::::::::))))))))))))))) nemůžu za to, je to hezký ::))))
Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
corona

#51 Příspěvek od corona »

puma163 píše:...Jinak ty namodralý povlaky ap. na halogenkách jsou jen optickej klam. Jinak by se montovaly z výroby. Je jen subjektivní pocit, že člověk vidí líp. ......A stejně tak tam nemají a nesmí být ani ty namodralé halogenky, ...

Nevím, jak namodralý povlaky, ale např. Osram Silverstar H1 12V 55W s proklamovanou vyšší svítivostí (50%) skutečně svítí víc. Nevím, kde sebrali zrovna 50%, ale znatelný to je a poměrně dost, žádnej subjektivní pocit. Zkusil jsem si jí dát jen do pravýho, pak jen do levýho, posuzovalo to tehdy na mým autě víc lidí (samozřejmě za jízdy v noci) a skutečně to je znatelný rozdíl. Nevýhodou je ta nižší životnost, u počátečmí produkce celkem katastrofální. Další věc je, že ty jejich lepší vlastnosti se během používání postupně ztrácejí.
Osram Silverstar H1 12V 55W homologaci mají, podobně jako další podobný (+30%, nažloutlý +20% H3).
puma163

#52 Příspěvek od puma163 »

Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
zdzd

#53 Příspěvek od zdzd »

Prdlačky švagrová.

Pokud má žárovka svítit, musí žhavit. Když pořádně svítí, tak pořádně žhaví a to se samozřejmě projeví na životnosti. Když jí srazíš napětí tak vydrží déle, ale za odměnu nesvítí. Tudy cesta nevede. Chce to kvalitní žárovky. Jsou krapet dražší, ale svítí a vydrží rozumnou dobu. To je řešení.
zdzd

#54 Příspěvek od zdzd »

MarthiR píše:Asi sem to napsal špatně ale pochopili ste to , ano kvůli barvě protože ta žlutá mi zanikala ale tohle je víc do bíla a lip vidím ale né do dálky !

Já nevím jestli to píšu do zdi , nikoho neoslňuji ba naopak měl bych protože lidi co jezdí v kraksnách a každé světlo jím svítí jinak v tom nejlepším případě ale že mají jednu parabolu vyřáchanou a klepe se to jako by na vás blikal dalkovíma tak tohle řešte , krom toho dnes je toho na cestách dost. Mimo jiné daleko víc mě štvou Lidé co to mají seřízené podle plotu a oslňuji daleko víc jak xenony protože ty co je tam mají, a maji trochu ohled na ostatní dou do servisu a nechaji si to seřidit . Končím tuhle debatu.

Běž s těmito myšlenkami do háje. Vyhoď ty zas*ané podvodné xenony, dej tam Philips Nightquide žárovky a nebudeš se stačit divit jak vidíš, aniž by jsi někoho oslňoval a porušoval předpisy.
Fakir

LED autožárovky

#55 Příspěvek od Fakir »

puma163 píše:Jinak ty namodralý povlaky ap. na halogenkách jsou jen optickej klam. Jinak by se montovaly z výroby. Je jen subjektivní pocit, že člověk vidí líp.

Optický klam to není, pochopitelně to mění barvu světla. Změna barvy pomocí barevného filtru je subtraktivní, tzn. ze světelného spektra je odebírána část frekvencí, které filtr nepropustí. Pokud je nepropustí, tak to znamená, že je absorbuje a promění na teplo. Jsou tu dva problémy: za prvé, přihřívat filtr (a tedy i celou baňku) ještě absobcí části světelného spektra je věc, která není zrovna žádoucí a ten filtr to dlouho nevydrží (pokud je to barva/fólie; značkové žárovky mají tónované sklo a to má životnost podstatně vyšší). Za druhé, celá myšlenka "bělení" žárovkového světla barevnými filtry je zcestná, protože žárovka ze svého principu poskytuje převážně světlo žluté, což je problém, jelikož právě tohle světlo ty filtry absorbují. Žárovky produkují minimum světla v modré (studené) části spektra a filtry pouze žerou to žluté světlo, aby to modré víc vyniklo. To má za následek pokles svítivosti (vždy) a kompenzovat to lze pouze vyžhavením vlákna na hranici únosnosti. Experimentovalo se s různými směsmi plynů (xenon, krypton), nicméně bělejší žárovky, než dnes prodávané moderní halogenové H7 (třeba Night Breaker), už asi těžko někdo vymyslí. Koneckonů, budoucnost leží v LED.

Ale sám mám ve světlech modrý diody, ale jen v parkovačkách :::::::::))))))))))))))) nemůžu za to, je to hezký ::))))

Vidíš, tohle je třeba věc názoru. Mě to hezký nepřipadá. :)
corona

#56 Příspěvek od corona »

puma163 píše:http://auto.idnes.cz/exkluzivni-test-modre-autozarovky-jsou-parodie-na-xenony-pnx-/automoto.aspx?c=A080401_170845_automoto_fdv
Hm, šunt z ČLR, to je jasný.
Před 4 roky jsem musel bonzovat na ČOI, když jsem viděl, co bylo za motožárovky 6V 35/35W v prodeji několika kamenných krámů. Přehozený tlumený/dálkový, na některých otočený mističky naprosto kamkoliv, životnosti třeba taky několik desítek minut, odtavování vlákna během a černá baňka hned při první jízdě a pod. Dovozce MotoMax Hodonín, 5 Kč/kus Číňanovi a zákazník za 69,-.

Ovšem zkušenost mám i s tímhle:
http://www.autodoplnky-obchod.cz/autoza ... v-55w.html
Fungujou, jak jsem uvedl...
corona

#57 Příspěvek od corona »

Ale sám mám ve světlech modrý diody, ale jen v parkovačkách :::::::::))))))))))))))) nemůžu za to, je to hezký ::))))

Tuzing.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od arda1 »

Prdlačky švagrová.

Pokud má žárovka svítit, musí žhavit. Když pořádně svítí, tak pořádně žhaví a to se samozřejmě projeví na životnosti. Když jí srazíš napětí tak vydrží déle, ale za odměnu nesvítí. Tudy cesta nevede. Chce to kvalitní žárovky. Jsou krapet dražší, ale svítí a vydrží rozumnou dobu. To je řešení.

Tak to je mi taky jasný- tak mi řekni jak to teda funguje. http://www.cc-autodily.cz/vedeni-odporove-kabel -Radek
EDIT- krom toho jsem se dočetl že H7 jsou zmetky defakto všechny- chybná konstrukce žárovky+ se ve světlometech konkrétně u Fábky blbě chladí a Fabka jako taková trpí na přepětí obecně.
ICQ 638556901
corona

#59 Příspěvek od corona »

arda1 píše:.... jak to teda funguje. http://www.cc-autodily.cz/vedeni-odporove-kabel ...
Co v tom může bejt?
Tlumivka?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od arda1 »

Já netuším - ale dle všeho je origoš díl od Škody která si je vědoma problémů s H7. Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Smetiště - zajímavosti“