Vysvětlení proudu
Je otázkou jak dalece různé kalkulátory modelují situaci v souladu s realitou, ale myslím si, že jsou lepší než jít rovnou do experimentu - hlavně u velkých výkonů. Prop Calc nemá příliš pozitivní reference ale na rozdíl od ostatních, ke kterým mám přístup (Drive calc, Motocalc) všechny zde vzpomínané motory v databázi obsahuje – takže jsem ho použil:
Základní nastavení: AKU = LiPo 6S 4000mAh C45/65, ESC = CCPhoenix Ice 100:
Zs4535/10 (354 ot/min, Imax = 110A), vrtule 20x10 (Pmax je výkon na hřídeli)
Imax= 92A, Pmax = 1635W, Ts = 8,5kg, Ef = 80%- pozor na teplotu motoru!
Zs4535/12 (299 ot/min, Imax = 95A), vrtule 20x10
Imax= 62A, Pmax = 1150W, Ts = 6,6kg, Ef = 83%
Zs4535/12 (299 ot/min, Imax = 95A), vrtule 22x11
Imax= 87A, Pmax = 1512W, Ts = 8,6kg, Ef = 79% - pozor na teplotu motoru
AXI 5320/18 (370 ot/min, Imax = 78A), vrtule 20x10 nevyhovuje, zvolena 20x8
Imax=83A, Pmax = 1486W, Ts = 7,4kg, Ef = 80%
i zde Imax mírně překračuje povolený max proud – vysoké riziko přehřátí
AKU 8S:
Imax= 98A, Pmax = 2300W, Ts = 10,6kg,Ef = 79% - vysoké riziko přehřátí
Ještě bych zde chtěl upozornit na jeden mýtus (i zde několikrát zazněl) – počet závitů má sice vliv na vnitřní odpor vinutí, ale to není hlavní důvod proč motor s menším počtem závitů má vyšší výkon než motor s vyšším počtem závitů (pří daném napětí a vrtuli) – důvodem je, že motor s menším počtem závitů má větší Kv a tudíž je vrtulí více zatížen (bere větší proud) – odpor vinutí se především podepisuje (spolu se ztrátami v železe) na ztrátách (účinnosti) motoru (jeho oteplení).
Základní nastavení: AKU = LiPo 6S 4000mAh C45/65, ESC = CCPhoenix Ice 100:
Zs4535/10 (354 ot/min, Imax = 110A), vrtule 20x10 (Pmax je výkon na hřídeli)
Imax= 92A, Pmax = 1635W, Ts = 8,5kg, Ef = 80%- pozor na teplotu motoru!
Imax= 62A, Pmax = 1150W, Ts = 6,6kg, Ef = 83%
Zs4535/12 (299 ot/min, Imax = 95A), vrtule 22x11
Imax= 87A, Pmax = 1512W, Ts = 8,6kg, Ef = 79% - pozor na teplotu motoru
AXI 5320/18 (370 ot/min, Imax = 78A), vrtule 20x10 nevyhovuje, zvolena 20x8
Imax=83A, Pmax = 1486W, Ts = 7,4kg, Ef = 80%
i zde Imax mírně překračuje povolený max proud – vysoké riziko přehřátí
AKU 8S:
Imax= 98A, Pmax = 2300W, Ts = 10,6kg,Ef = 79% - vysoké riziko přehřátí
Ještě bych zde chtěl upozornit na jeden mýtus (i zde několikrát zazněl) – počet závitů má sice vliv na vnitřní odpor vinutí, ale to není hlavní důvod proč motor s menším počtem závitů má vyšší výkon než motor s vyšším počtem závitů (pří daném napětí a vrtuli) – důvodem je, že motor s menším počtem závitů má větší Kv a tudíž je vrtulí více zatížen (bere větší proud) – odpor vinutí se především podepisuje (spolu se ztrátami v železe) na ztrátách (účinnosti) motoru (jeho oteplení).
coro píše:JMalik píše:coro píše:----takže keby robili 6 závitovú verziu, mala by pri 200A a 4s rovnaké vlastnosti ako 12 závit na 8s pri 100A.
To by neměla už jenom proto, že by hodně záleželo na tom, jak by se lišila účinnost motorů při těch různých Kv ( když pominu ztráty u tak extrémního zvýšení proudu).
Měla.Práve to sa v tomto vlákne snažím tvrdiť.
V MOTORE by nebol rozdiel. Už som to písal hneď na začiatku - dva závity drátu vedľa seba, majú presne rovnaké magnetické pole ako jeden závit pri dvojnásobnom prúde.
Straty v železe a celkové magnetické vlastnosti, budú teda pre ten vymyslený 6-závit presne identické.
A dvojnásobná dĺžka vinutia spolu s polovičným prierezom, dáva štvornásobok odporu, to je zase druhá mocnina dvojnásobku prúdu. Takže straty v medi, by boli tiež identické...
Takže vlastnosti by naozaj boli identické....
Tak tohle napiš výrobcům motorů, protože ti na to ještě nepřišli a zabývají se třeba zbytečně sycením magnetických obvodů, které není rozhodně lineární atd, atd.....
JASSoft píše:..
Toto je pravda, ale dúfam že som vždy písal jasne o tom, že motor s nižším odporom vinutia (vyšším KV) ZNESIE viac prúdu, a nie že by to bolo o tom ako bude zaťažený konkrétnou vrtuľou pri konkrétnom napätí - to sa samozrejme mení.
JMalik: zamysli sa nad meraním prúdu klešťákom, prečo funguje na malý prúd namotať viac než jeden závit a potom vydeliť namerané číslo počtom otočiek.
JMalik píše:Já navrhuji variantu AXI 5320/18 , 6s lipol 4200mAh, vrtuli 20/8, 100A regl a celé to postaví za 4,5kg.
Dej sem vhodnější setup pro tohle konkrétní letadlo na 8s
A čítaš to vlákno? On píše: "Do uvedeného éra je prý nejvhodnější AXI 5320/18 s 100A reglem a 6s bateriema --- Sháněl jsem levnější variantu"
No tak asi chce lacnejší pohon a nie ten AXI ... nehráme sa teraz na to, či dojdem s nejakým "ešte lepším" od Hackera alebo Neua ... ale o to, že to chce mať lacnejšie ... a z toho mu vypadol ten Hyperion, ktorý ale absolútne nevie, akým spôsobom použiť...
4035-12 na 8s a APC 20x8E mám v 1,8m odskúšaný. Výhoda = nekupuje naslepo. 4035-10 na 6s určite pôjde pripasovať, ale bude k tomu treba nájsť vhodnú vrtuľu. A kým nájde rozumnú vrtuľu, minie toľko peňazí, že by si mohol rovno kúpiť aj ten AXI...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
m2 píše:JMalik píše:Já navrhuji variantu AXI 5320/18 , 6s lipol 4200mAh, vrtuli 20/8, 100A regl a celé to postaví za 4,5kg.
A čítaš to vlákno? On píše: "Do uvedeného éra je prý nejvhodnější AXI 5320/18 s 100A reglem a 6s bateriema --- Sháněl jsem levnější variantu"
No tak asi chce lacnejší pohon a nie ten AXI ... nehráme sa teraz na to, či dojdem s nejakým "ešte lepším" od Hackera alebo Neua ... ale o to, že to chce mať lacnejšie ... a z toho mu vypadol ten Hyperion, ktorý ale absolútne nevie, akým spôsobom použiť...
4035-12 na 8s a APC 20x8E mám v 1,8m odskúšaný. Výhoda = nekupuje naslepo. 4035-10 na 6s určite pôjde pripasovať, ale bude k tomu treba nájsť vhodnú vrtuľu. A kým nájde rozumnú vrtuľu, minie toľko peňazí, že by si mohol rovno kúpiť aj ten AXI...
Popsal jsi to naprosto přesně....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
JASSoft píše:
.......proč motor s menším počtem závitů má vyšší výkon než motor s vyšším počtem závitů (pří daném napětí a vrtuli) – důvodem je, že motor s menším počtem závitů má větší Kv a tudíž je vrtulí více zatížen (bere větší proud) – odpor vinutí se především podepisuje (spolu se ztrátami v železe) na ztrátách (účinnosti) motoru (jeho oteplení).
Snad si ujasnit co je příkon a co výkon.
Pro Axi 5325/20 je dobré použít 8s a vrtuli 20/10.
Pro Axi 5325/16 (jen o čtyři závity méně) to na 8s a 20/10 bezpečně vyhulí.
Pokud se podaří do té doby odměřit výkon (na vrtuli), tak ten bude možná překvapivě nižší u 5325/16, protože tu vrtuli to ani nedostane na potřebné optimální otáčky.
m2 píše:JMalik píše:Já navrhuji variantu AXI 5320/18 , 6s lipol 4200mAh, vrtuli 20/8, 100A regl a celé to postaví za 4,5kg.
No tak asi chce lacnejší pohon a nie ten AXI ... nehráme sa teraz na to, či dojdem s nejakým "ešte lepším" od Hackera alebo Neua ... ale o to, že to chce mať lacnejšie ...
Jde postavit samozřejmě lepší a výkonější setup třeba právě s tím Neu, taky je to dražší.
Axi je takový velmi dobrý střed, nebo nadprůměr za solidní cenu.
Jestli se ale řeší už cena cca za Axi do takového letadla a zdá se to moc, tak potom mohu doporučit jedině vlastní cestu, výzkum a hodně nejistý výsledek.
Proto jsem napsal Vám zkušenějším aby mi to někdo vysvětlil, protože vím že Hyperiony taky létají a nehoří....
Je fakt když nakoupím pár vrtulý na laboraci a měření tak budu na stejné ceně jako za AXI
Víc jak 6s bych tam cpát nechtěl kuli váze takže 12 vypadává ted jestli ten 10 zvládne 20x8. Doufal jsem že se ozve někdo kdo třeba tento motor má.
Je fakt když nakoupím pár vrtulý na laboraci a měření tak budu na stejné ceně jako za AXI
Víc jak 6s bych tam cpát nechtěl kuli váze takže 12 vypadává ted jestli ten 10 zvládne 20x8. Doufal jsem že se ozve někdo kdo třeba tento motor má.
coro píše:
JMalik: zamysli sa nad meraním prúdu klešťákom, prečo funguje na malý prúd namotať viac než jeden závit a potom vydeliť namerané číslo počtom otočiek.
Zkonstruuj si dvě trafa.
Jedno bude mít xx závitů na primeru a xx na sekuderu.
Pak udělej druhé, které bude mít dvojnásobné počty závitů a dvojnásobné průřezy. Stejný převod......., podle tvojí teorie by měly být identické ne?
Dejfak píše:Víc jak 6s bych tam cpát nechtěl kuli váze
hmotnosť batérií zodpovedá akumulovanej energii, nie napätiu...
... inak povedané, je jedno, či budeš mať 8s pohon s baterkami 3300mAh alebo 6s pohon s baterkami 4400mAh, 10s pohon s baterkami 2650mAh, 5s pohon s baterkami 5300mAh alebo 12s pohon s baterkami 2200mAh - vždy povezieš do vzduchu rovnaké množstvo energie majúce cca rovnakú hmotnosť.
Problém 5s, 6s, 8s, 10s, 12s nie je hmotnosť. Problém je dostupnosť vhodných kombinácií baterka-regulátor-motor-vrtuľa pre daný typ stroja, praktickosť danej kombinácie a rozumné zúžitkovanie tej energie v baterkách.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
JMalik píše:coro píše:
Zkonstruuj si dvě trafa.
Jedno bude mít xx závitů na primeru a xx na sekuderu.
Pak udělej druhé, které bude mít dvojnásobné počty závitů a dvojnásobné průřezy. Stejný převod......., podle tvojí teorie by měly být identické ne?
Nie, zabudol si na napätia. Samozrejme by to na rovnakom napätí vyhorelo..
ALE to druhé čo Ty píšeš by polovičným počtom závitov dvojnásobného prierezu na primári vyhovelo pre amerických 110V (zaokrúhlime na polovičné napätie a ignorujme inú frekvenciu). A sekundár si zbytočne menil, mal si ho nechať pôvodný, magnetické pole by zostalo rovnaké a všetko by na to polovičné napätie na vstupe sedelo.. (a bralo dvojnásobný prúd pre rovnaký odber..)
m2 píše:Dejfak píše:Víc jak 6s bych tam cpát nechtěl kuli váze
hmotnosť batérií zodpovedá akumulovanej energii, nie napätiu...
... inak povedané, je jedno, či budeš mať 8s pohon s baterkami 3300mAh alebo 6s pohon s baterkami 4400mAh, 10s pohon s baterkami 2650mAh, 5s pohon s baterkami 5300mAh alebo 12s pohon s baterkami 2200mAh - vždy povezieš do vzduchu rovnaké množstvo energie majúce cca rovnakú hmotnosť.
Problém 5s, 6s, 8s, 10s, 12s nie je hmotnosť. Problém je dostupnosť vhodných kombinácií baterka-regulátor-motor-vrtuľa pre daný typ stroja, praktickosť danej kombinácie a rozumné zúžitkovanie tej energie v baterkách.
No kdybych měl 12s s 2200mA tak to by v tom vzduchu moc dlouho nevydrželo, vždyt kapacita baterie určuje jak dlouho poletím né počet článů.... Na tu 6s 4000mA jsem myslel čas kolem 8 min záleží samozřejmně na stilu létání....