Pískadla, vysílačky, dohledávačky ztracených eroplánů
Re: Pískadla, vysílačky, dohledávačky ztracených eroplánů
No to je dobré na rádiáka ale těžko použitelné na volný model, no ta bene na F1E 
jasně že to nejde do kdečeho....
No právě, ale tady řešíme něco do volných modelů ne jen pro řízení letu ale hlavně pro jejich dohledání. U magneťáků je to právě dost problém. Pokud se nepodaří / a to většinou / odsvahovat s modelme na hraně celou dobu pro maxe, tak to letí někám dopředu a nahoru, dost často to vezme dráhu a pak začíná problém 
flodur píše:.... často to vezme dráhu a pak začíná problém :D
no vsak pomalu delam na timeru do F1E - servem drzi vyskovku v letove poloze, po nastavenem casu vykopne jako determak. Alternativa - na 3-5 s ji po odhodu potlaci a pak vrati do letove polohy... Casy i polohy snadno nastavitelne...
jyrry.webnode.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Chceš tím říci, že tam nemáš elektronický kompas?? A bunt potlačení máš jen na čas a nikoliv na pokles rychlosti? A GPSko, které odešle aktuální polohu (pamatuje si i poslední, pokud by se něco stalo)? A možnost sestřelit model na tlačítko?
Tohle mám na stole hotové, ale nechtěl jsem zabít další kategorii
TomasC píše:...
Tohle mám na stole hotové, ale nechtěl jsem zabít další kategorii :-)
Dej juutrubku jak to maka :-P
.... a zdrojak v PICAXE ..... :-D
jyrry.webnode.cz
pak tedy jinak..mám pořádnou buzolu..ruskou, kvalitní, turistickou...se zaměřovacím kroužkem..takže si dokážu vytyčit směr kde éro spadne..a pak mám ruční gpsku garmin, taky turistickou..mapu sice má ale lepší je že když si stanovím bod gps tak mě tam vede i kdyby to mělo být přes alpy..prostě na silnice kašle a dovede mě i doprostřed pole...ale pro svoje fpv které bude dražší a nerad bych o něj přišel půjde v každám případě autopilot s rth a stabilizací..a to nastavený tak, že bu´d na přepínač zapnu RTH a nebo při výpadku signálu..i kdyby éro chytl nějaký poryv větru a vzal ho pryč tak letadlo se bude snažit dostat "domů" a když bych přidělal magnetometr a pitotku tak jsem našel v parametrech (jestli je čtu správně) že autopilot může měnit i výšku letu podle toho jaký odpor vzduchu v jeho směru je...
Myslím že ako tak zbežne sledujem čo sa tu dá použiť, najjednoduchšie a najlacnejšie mi stále pripadá strčiť do modelu FrSky 4-kanál príjmač na 1s lipolke a na zemi mať ten komplet vysielací modul s displejom na druhej baterke.
A ísť si pre model podľa zobrazovanej sily signálu.
A zostreľovanie v prípade potreby vyriešiť obyčajným servom a obyčajným vysielačom, hoci aj by sa pripojil cez káblik alebo aspoň zapol až v prípade potreby.
A ísť si pre model podľa zobrazovanej sily signálu.
A zostreľovanie v prípade potreby vyriešiť obyčajným servom a obyčajným vysielačom, hoci aj by sa pripojil cez káblik alebo aspoň zapol až v prípade potreby.
Tohle (Rx a pidiTx 2,4) chteli prosadit nekteri kluci v upoutancich, ale pravidla jsou neprustrelna... Asi ani TomasC by tam nic nevykoukal :-D
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Tohle (Rx a pidiTx 2,4) chteli prosadit nekteri kluci v upoutancich, ale pravidla jsou neprustrelna... Asi ani TomasC by tam nic nevykoukal
Ani keby Tx (s ktorým by bol spárovaný ten príjmač, t.j. keďže to sú príjmače čo si po spárovaní pamätajú jediný kód vysielača, bol by to jediný možný Tx čo by to ovládal) bol vypnutý a odovzdaný usporiadateľovi?
Servo by držalo pevnú polohu vďaka nastavenému failsafe...
Inak nevidím rozdiel medzi vysielaním GPS polohy alebo hociakého (ne-)povoleného signálu, a vysielaním príjmača na ktorom by vôbec NEBOLO SERVO, alebo medzi servom a akýmkoľvek iným "vybavovačom" čo by na signál model mohol zhodiť.
coro píše:.... Tx čo by to ovládal) bol vypnutý a odovzdaný usporiadateľovi?
....
to pisu o upoutancich ;-)
pravda, ve volnem letu .... omlouvam se za vsuvku ... :-)
jyrry.webnode.cz
coro píše:... nevidím rozdiel medzi vysielaním GPS polohy alebo hociakého (ne-)povoleného signálu, a vysielaním príjmača .....
a jooo - http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1dio ... D_b%C4%9Bh :-)
alespon pro vyhledavani ...
jyrry.webnode.cz
Kód: Vybrat vše
Modely F1A mohou použít rádiové ovládání pouze pro nevratnou akci, omezující let, to je determalizátor.
Jakákoliv porucha, nebo nepředpokládané uvedení do chodu u těchto funkcí je plně v rámci rizika každého
soutěžícího.... takže "mohou",
akurát to nesmie byť servo ktoré by priamo pohybovalo nejakou výškovkou, ale musí len nevratne odistiť nejakú západku presne ako časovač alebo hoci aj doutnák..
TomasC píše:Chceš tím říci, že tam nemáš elektronický kompas?? A bunt potlačení máš jen na čas a nikoliv na pokles rychlosti? A GPSko, které odešle aktuální polohu (pamatuje si i poslední, pokud by se něco stalo)? A možnost sestřelit model na tlačítko?
No to je vše nádherné ale pokud to není jaksi k mání za rozumné peníze a funkční, tak nám to není nic platné. Pokud se týká el. kompasu tak se to zkoušelo a výsledky byly nic moc, navíc od příštího roku by měly být pravidla upravená a el. kompas nebude povolen. Otázka je zda je to dobře, či ne. Pokud jde o "Bunt", tak jde spíše o Flop /bunt je vystřelení a Flop vyhození/ celkem si neumím představit jak magneta vystřelit. Zatím se osvědčilo potlačení na čas a úspěšně s tím lítá třeba Jaromír Orel, nebo Vašek Levý i Vojta Zima ale jinak se dá létet i bez toho. Potlačení při poklesu rychlosti by asi řešilo rozdíly při síle výhozu, pokud by to fungovalo, tak smekám. No a pokud jde o dohledání je dosažitený výrobek na http://www.optimaltracking.com/fr/gps-modelisme. Je to naprosto super a funkční. Viděno na SP na Rane letos na jaře. Frantíci našli éro v jednu hodinu v noci naprosto v pohodě. No a pak to skonutí éra v případě nějaké kolizní situace je také vyřešeno ale finančně dost drahé. Jasně, že by šlo použít malej přijímač ale spíše jde o vysílač, ty běžný jsou moc velký a neskladný a kvůli vyslání jednoho povelu sebou tahat celej RC
jyrry píše:coro píše:... nevidím rozdiel medzi vysielaním GPS polohy alebo hociakého (ne-)povoleného signálu, a vysielaním príjmača .....
a jooo - http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1dio ... D_b%C4%9Bh
alespon pro vyhledavani ...
Jo Toto je určitě funkční ale neumím si předtavit, že bych tahal sebou na kopec takovouto anténí soustavu. Radiové vyhledávačky tak jsou již běžné a GPS je GPS
http://www.optimaltracking.com/fr/gps-modelisme