Raptor titan 50,vše okolo tohoto modelu - pro začátečníky
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Úprava chladícího tunelu je poměrně důležitá. V létě budeš mít problém motor uchladit. Budeš nucen tam lít 20-30% nitra aby to fungovalo a motor jsi neupekl. V RC Revue 9/2007 popisuje pan Zikmund úpravu, která není na heli vůbec vidět a ve spojením s dobrým větrákem docela funguje.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Uprava spociva v uzavreni prostoru tunelu,pokud vyrobce vi ze se motor hreje a u 50tky probehlo jiz mnoho uprav V1,V2 ,proc se nelisuje telo jiz upravene a pridavaji se ruzne prepazky na usmerneni vzduchu v tunelu.Je mi jasny ze zmenou vetraku docilim hodne,a myslim si ze jsem dost zrucny abych tunel upravil o to nic,ale nechce se mi na heli montovat zbytecne kyce kterym moc neverim.Vynecham ventilator,o kolik stupnu nebo procent se da rici ze uprava tunelu pomuze?
Obcas opravuji tu a tam pocitace a kdyz to prirovnam tomu jako kdyz mezi procesor a chladic dam silik.pastu bude teplota nejaka,pokud koupim jak mi nekdo poradi pastu s primesi stribra a doctu se ze se timto da docilit lepsiho chlazeni az o 5 stupnu,je to pro me bezpredmetny.Pomer cena vykon neni umerna a radsi koupim lepsi ventilator.
A proto at to shrnu.Upravim tunel,stravim na tom nekolik hodin,nejaky ten material a zjistim ze s lepsim vetrakem to ma o cca 5stupnu mene,budu opravdu zklaman.
Obcas opravuji tu a tam pocitace a kdyz to prirovnam tomu jako kdyz mezi procesor a chladic dam silik.pastu bude teplota nejaka,pokud koupim jak mi nekdo poradi pastu s primesi stribra a doctu se ze se timto da docilit lepsiho chlazeni az o 5 stupnu,je to pro me bezpredmetny.Pomer cena vykon neni umerna a radsi koupim lepsi ventilator.
A proto at to shrnu.Upravim tunel,stravim na tom nekolik hodin,nejaky ten material a zjistim ze s lepsim vetrakem to ma o cca 5stupnu mene,budu opravdu zklaman.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
U spalovací heli je to vždy o kompromisu mezi teplotou motoru, výkonem ( bohatostí ), a palivem ( obsah nitra = cena ).
Pokud se mi podaří snížit teplota ( a teď mluvím o extrému ) o 5 stupňů, může to znamenat třeba to, že můžu použít palivo s 15% nitra oproti 20%. Rozdíl ceny je při počtu vylítaných litrů ze sezonu docela velký. Úprava tunelu nestojí skoro nic.
Prostě mám takovou zkušenost. R50 a R90 jsem lítal. S R50 dodnes občas lítám.
Pokud se mi podaří snížit teplota ( a teď mluvím o extrému ) o 5 stupňů, může to znamenat třeba to, že můžu použít palivo s 15% nitra oproti 20%. Rozdíl ceny je při počtu vylítaných litrů ze sezonu docela velký. Úprava tunelu nestojí skoro nic.
Prostě mám takovou zkušenost. R50 a R90 jsem lítal. S R50 dodnes občas lítám.
Takze po nejake dobe zase vsechny zdravim.Chtel jsem dat jen tak do placu jak jsem pretesnil vyfuk jak jsem zde resil.Origo tesneni nic moc vyfuk se povoloval.Dal jsem tedy na radu tesneni vyhodit a dat kov na kov a to jeste stou upravou ze jsem upravil prirubu vyfuku tim ze jsem nechal ofrezovat zadni plosky dorovna abych mohl nasadit dve matky jako kontra a zrusil ve vyfuku zavit a udelal turch.Coz vidim jako dobra volba.Perovky jsem dal z obou stran jak sroub tak ty matky a dotahl na bizona kov na kov.
A ejhle neni to dobry. Vyfuk se sice nepovolil ale sleduju jak na prirube presne v prostred pekne podchazi ne moc ale prece.
Vyfuk vyndam,dal jsem jak motor prirubu tak prirubu vyfuku na sklo nic rovnejsiho doma nemam a listovyma merkama zmeril peknou mezirku na prirube vyfuku.
Tak jsem si udelal hezke odpoledne s brusnou pastou na tom skle a doladil onu chybu.
Jenze po namontovani to podchazelo podstatne mene ale po nejakem ohrati stejne.Vyndal jsem ho a opet zmeril, je tam opet znova odchylka.
Jak bych rekl zaverem je to preci jenom lehky kov a pracuje hodne dost.
Zaverem pokud ma nekdo problemy je to jeden z nejlepsich spoju co mi kdo poradil ale prece jenom nejsem spokojen a muj nazor je ze tesneni patri vsude........nerikam jake ale patri.
A proto budu testovat tesneni ktere se davalo mezi parni ventily nazivane "klingerit",bohuzel mam jen 3mm a pujdu shanet 1mm.Je to tesneni ktere vydrzi hodne a jen tak se nevyfoukne.... moje zkusenost osobni.Pokud zacne podchazet je to vetsinou povolenim sroubu ne zmenou velikosti tesneni vlivem nacucani palivem.Je prave otazkou jak bude reagovat s nitro palivem a proto pujde pres noc kousek do lazne.
Ted moc casu nemam ale budu prubezne informovat.
A ejhle neni to dobry. Vyfuk se sice nepovolil ale sleduju jak na prirube presne v prostred pekne podchazi ne moc ale prece.
Vyfuk vyndam,dal jsem jak motor prirubu tak prirubu vyfuku na sklo nic rovnejsiho doma nemam a listovyma merkama zmeril peknou mezirku na prirube vyfuku.
Tak jsem si udelal hezke odpoledne s brusnou pastou na tom skle a doladil onu chybu.
Jenze po namontovani to podchazelo podstatne mene ale po nejakem ohrati stejne.Vyndal jsem ho a opet zmeril, je tam opet znova odchylka.
Jak bych rekl zaverem je to preci jenom lehky kov a pracuje hodne dost.
Zaverem pokud ma nekdo problemy je to jeden z nejlepsich spoju co mi kdo poradil ale prece jenom nejsem spokojen a muj nazor je ze tesneni patri vsude........nerikam jake ale patri.
A proto budu testovat tesneni ktere se davalo mezi parni ventily nazivane "klingerit",bohuzel mam jen 3mm a pujdu shanet 1mm.Je to tesneni ktere vydrzi hodne a jen tak se nevyfoukne.... moje zkusenost osobni.Pokud zacne podchazet je to vetsinou povolenim sroubu ne zmenou velikosti tesneni vlivem nacucani palivem.Je prave otazkou jak bude reagovat s nitro palivem a proto pujde pres noc kousek do lazne.
Ted moc casu nemam ale budu prubezne informovat.
Tak koukam ze nikdo nema jiny nazor na pretesneni vyfuku a pekne se tu vykecavam sam.
nevadi.
Chtel bych se zeptat zkusenejsich pokud mozno co letaji,nebo meli heli.Jaky koupit vyfuk,ten origo bych chtel zamenit.Nejedna se o to co je na trhu nejlepsi ale ktery sedi tomuto stroji nejlepe.Pokud ma nekdo nazor sem snim.
Chtel bych se zeptat zkusenejsich pokud mozno co letaji,nebo meli heli.Jaky koupit vyfuk,ten origo bych chtel zamenit.Nejedna se o to co je na trhu nejlepsi ale ktery sedi tomuto stroji nejlepe.Pokud ma nekdo nazor sem snim.
sheep píše:Tak koukam ze nikdo nema jiny nazor na pretesneni vyfuku a pekne se tu vykecavam sam.nevadi.
nejlepší ohlas má výfuk Zimmermann z Helimanie, ostatně ho doporučuje i VITO, když se udělá dobrý chlazení( nebo větrák od quicku), dobře nakřivkuje, motor je dobře zaběhlý(a není zmetek od výrobce) tak to běhá slušně i na 5 procent nitra.
Doopravdy se montuje výfuk na motor bez těsnění, utáhne a drží - nic se nepovoluje, nic neteče a zvuk je zajímavý.
Na druhou stranu pokud si pohraješ se setovým výfukem - dvoudílným, dá se taky vyladit - ale je to práce a já jsem se s tím mořil přes zimu - není co dělat
To chlazení u raptorů je na pytel a pokud je špatně zaběhlý motor nedá se to vyladit - myslím teplota, pak se do toho cpe 30 procent nitra a pořád se to hřeje - ale o tom problému byly napsány stohy vychytávek, které fungují i nefungují - základ je prostě dobře zaběhý motor!
Letu zdar karel
T-rex 450 V2, HUGHES 500E, HORNET 3D PRO, RAPTOR 30, HK 500 GT
SPEKTRUM DX6i
----------------------------------------------------
HK 450, COPTER 450 CA
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
Dobra jeste neco prectu o tom vyfuku a koupim.Jeste mam zajem primo od tigera o motor ma o neco vic koni jestli se nepletu nez OS.Jinak stou upravou a zatim silikonem jsem to dnes zkousel a vyfuk drzi.Nechapu zmetek od vyrobce...?co muze byt spatneho od vyrobce?je mi jasny liti pistu muze byt neco vadneho to samy vlozka.Loziska jdou mimo ty se daji nahradit lepsima.Jinak to by musela byt vadna cela serie.
Spatne zabehnuty motor je co?To me hodne zajima co tim myslis?
sheep píše:Dobra jeste neco prectu o tom vyfuku a koupim.Jeste mam zajem primo od tigera o motor ma o neco vic koni jestli se nepletu nez OS.Jinak stou upravou a zatim silikonem jsem to dnes zkousel a vyfuk drzi.Nechapu zmetek od vyrobce...?co muze byt spatneho od vyrobce?je mi jasny liti pistu muze byt neco vadneho to samy vlozka.Loziska jdou mimo ty se daji nahradit lepsima.Jinak to by musela byt vadna cela serie.
to asi myslíš od tigera 53 H Red line, kamarád ho má v raptorovi 50 výkonově OK, ale ´taky se hřeje jako prase, leje do toho 15 procent nitra a přidává do paliva asi 5 procent ricínu, nicméně mu vydržel sezonu a praskla mu ojnice a má vylítáno cca 35 litrů paliva.
Můj názor je takový, že pokud se spalovákům budeš věnovat a rozhoduješ o koupi nového motoru, jednoznačně do OS max- porovnání OS Max jako BMW, tiger jako KIA - prostě jsou to odlišný kvality.
Záběh motoru - nejdůležitější věc - při špatném záběhu se dá zničit i dobrý motor a ve vrtasovi, kde chlazení není ideal se to projevuje dost markantně. Každý má svůj způsob zabíhávání, já to dělám stejně jako VITO a zatím OK.
Vadná serie motoru - když koupím motor nový vždy rozeberu a vyčistím, podívám se na píst, vložku, ojnici, kliku, ložiska, pokud je vše OK, složím dohromady a jdu zaběhnout, pokud ne vracím zpět. několikrát se mi stalo, že v motoru byly špony, nebo byl přidřený píst a jednalo se o nový motor.
letu zdar karel
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
Co se tyka 53 je mi jasny ze se taky hreje kuli tomu ho nechci,chci vykon.Stou ojnici ma smulu beru to jako vadnej kus z vyroby.Na tigerovi je vyrazeno made in taiwan.Kde je vyroben OS?Takhle to brat zase asi nejde.Z materialu jako je telo,pist,vlozka to bude asi stejny.Jde spis o preciznost ve vyrobe a napr tech loziskach.
Ja prave nevim co koupit?Nejde o cenu ta je rozdil 300kc.Ale o ten vykon,kdyz uz kupuju motor tak chci co nejsilnejsi co tam jde.Samo pokud se zde jeste nekdo ozve s podobnyma problemama koupim OS.
V tom zabehu se u me nic nelisi a delam to same jako Vito i kdyz zkracene neni na tom navodu nic nenormalniho a divneho.Motorku taky zabihas s vice oleje,a chovas se k tomu ze zacatku s opatrne.
A tomu zkontrolovani je treba pravda ze pokud motor rozeberes tak tak vidis vsechno,nebojim se toho,ale jsou lide kteri treba nejsou tak zrucni a prenechavaji takove veci zkusenejsim helinarum.
Jsem tak trochu zastance co funguje nerozebirej.
Ty spony jsou blby a slysel jsem to nekde,ale motor vezmu bez svicky projedu rucne jestli nekde nedre zkouknu vizualne kam az to jde tot vse.
Ale jinak diky za nazor na ten motor a doufam ze se jeste nekdo ozve co si mysli o tom motoru.
Ja prave nevim co koupit?Nejde o cenu ta je rozdil 300kc.Ale o ten vykon,kdyz uz kupuju motor tak chci co nejsilnejsi co tam jde.Samo pokud se zde jeste nekdo ozve s podobnyma problemama koupim OS.
V tom zabehu se u me nic nelisi a delam to same jako Vito i kdyz zkracene neni na tom navodu nic nenormalniho a divneho.Motorku taky zabihas s vice oleje,a chovas se k tomu ze zacatku s opatrne.
A tomu zkontrolovani je treba pravda ze pokud motor rozeberes tak tak vidis vsechno,nebojim se toho,ale jsou lide kteri treba nejsou tak zrucni a prenechavaji takove veci zkusenejsim helinarum.
Jsem tak trochu zastance co funguje nerozebirej.
Ty spony jsou blby a slysel jsem to nekde,ale motor vezmu bez svicky projedu rucne jestli nekde nedre zkouknu vizualne kam az to jde tot vse.
Ale jinak diky za nazor na ten motor a doufam ze se jeste nekdo ozve co si mysli o tom motoru.
no s tím výkonem bych byl opatrný - spíš potřebuješ kroutící moment.
Zkus se podívat tady po foru co na ty motory říkají, nebo helimánie tam je toho taky dost napsaný.
Já motory thunder tiger neodsuzuji, v raptorovi ho mám, ale v momentě kdy řešíš koupi nového motoru a rozdíl v ceně je 300 Kč je OS max lepší volba- ten výkon je zavádějící a pokud se budeš teprve učit tak to budeš spíš dusit a pak je lepší motor s menším výkonem ale lepší křivkou krouťáku protože tě vytáhne z nestandardních situací.
No pročti fora a uvidíš, rozhodnout se stejně musíš sám.
letu zdar karel

Zkus se podívat tady po foru co na ty motory říkají, nebo helimánie tam je toho taky dost napsaný.
Já motory thunder tiger neodsuzuji, v raptorovi ho mám, ale v momentě kdy řešíš koupi nového motoru a rozdíl v ceně je 300 Kč je OS max lepší volba- ten výkon je zavádějící a pokud se budeš teprve učit tak to budeš spíš dusit a pak je lepší motor s menším výkonem ale lepší křivkou krouťáku protože tě vytáhne z nestandardních situací.
No pročti fora a uvidíš, rozhodnout se stejně musíš sám.
letu zdar karel
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si trochu nesouhlasit. Starám se o jednoho Rapíka 50. Šel tam nový Redline 53 s výfukem MP5. Do dneška má cca. 20 motohodin. Nebyl s ním nejmenší problém a výkonově naprosto srovnatelný s O.S.
Kroutící moment v nizkých otáčkách možná vyšší. Majitel s ním lítá cca 1600 otáček na rotoru. Učí se osmičky a tak. Palivo 20% nitra,tuningový větrák a upravený tunel. Palubní teploměr se záznamem nejvyšší dosažené teploty.
Další tři kousky lítají okolo mne a nevím, že by si někdo někdy stěžoval.
Podle mne je to dobrý motor.
Jo, a TT má k tomuto motoru nový černý výfuk velmi podobný Hatori.
Viděl jsem to lítat včera a bylo to fakt dobrý i na 15% nitra.
Kroutící moment v nizkých otáčkách možná vyšší. Majitel s ním lítá cca 1600 otáček na rotoru. Učí se osmičky a tak. Palivo 20% nitra,tuningový větrák a upravený tunel. Palubní teploměr se záznamem nejvyšší dosažené teploty.
Další tři kousky lítají okolo mne a nevím, že by si někdo někdy stěžoval.
Podle mne je to dobrý motor.
Jo, a TT má k tomuto motoru nový černý výfuk velmi podobný Hatori.
Viděl jsem to lítat včera a bylo to fakt dobrý i na 15% nitra.
jo věřím. Z mých zkušeností z letadel je OS max motor, který je takřka nesmrtelný - sice jsou to letadla ale co pročítám na forech, tak OS max jsou hodnoceny dobře narozdíl od Thunder Thiger - ale zase je to přístup uživatele.
Já mám setový TT a zatím se zdá OK - uvidíme po sezoně.
V letadlech to bohužel u mne a kolegů nemělo dlouhého trvání - životnost motorů TT.
No zatím má dva názory, takjsem zvědav
Letu zdar karel
Já mám setový TT a zatím se zdá OK - uvidíme po sezoně.
V letadlech to bohužel u mne a kolegů nemělo dlouhého trvání - životnost motorů TT.
No zatím má dva názory, takjsem zvědav
Letu zdar karel
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
SPEKTRUM DX6i
HK 450, COPTER 450 CA
No nebudem to hrotit... pujdu do OS.Chci se jen zeptat jaka je u tebe prijatelna teplota na setovem motoru od tigera.Zabehnul jsem jak psal vito a moc se mi to nezda...Jake pouzivas palivo?myslim s nitrem?Mel jsem problemy stim vyfukem to uz je v pohode...tlakuje se to pekne,jak ma.Ale teplota neustale okolo 80C, a to uz jsem tu upravu tunelu udelal vcera nejak jsem se k tomu dostal.A mam tam 15 nitro.A je 5 stupnu nevim co budu delat pri 25C.
Tanhle motor je mi tak nejak fuk co se snim stane...bude tam jiny ale zase mi je ho lito, a hlavne uz ze zajimavosti musim prijit proc tomu tak je...
Muj hlavni nazor je ze jsem presel na nitro prilis brzo a rychle.....pritom na ricin to behalo hooodne dlouho a potom dobry dve 4 nadrze jsem to michal s nitrovanym palivem a at je zima presel jsem na 15 nitro cimz by se to melo chladit lepe pri venku 5C a tech 80C
me fakt prekvapuje...
Tanhle motor je mi tak nejak fuk co se snim stane...bude tam jiny ale zase mi je ho lito, a hlavne uz ze zajimavosti musim prijit proc tomu tak je...
Muj hlavni nazor je ze jsem presel na nitro prilis brzo a rychle.....pritom na ricin to behalo hooodne dlouho a potom dobry dve 4 nadrze jsem to michal s nitrovanym palivem a at je zima presel jsem na 15 nitro cimz by se to melo chladit lepe pri venku 5C a tech 80C