Měření napětí na Li-pol baterii

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od LV »

kmarty píše:Myslis ze nabijecni clanku rekneme 0.5C misto 1C jako ostatni clanky v packu je jeho znehodnocovani? Tak by totiz balancer mel fungovat.
Pravdou ale je ze nektery balancery fungujou dost zvlastne a misto zarazeni bocniku pro snizeni nabijeciho proudu sproste prepinaji pack mezi nabijenim a vybijenim do zateze. Pokud ty a arda1 myslite tento druh "balanceru", pak s vami naprosto souhlasim. V takovym pripade je lepsi "zajicovac" (porad lepsi nez palcem do oka). Ten je mozna lepsi i v pripade ze je pack nabijen vzdy na 100%.

Ja som nikde nepísal o nabíjacom prúde (koľko C)
Drvivá väčšina balancérov ( aj vyhlásených značiek) pracuje na princípe "brzdenia" nabíjania .....
Ja som nikdy žiadny balancér nepoužil (okrem Valchy) ani obmedzovač (Zajíc) a dovolím si tvrdiť, že žiadny článok v paku (mám ich hodne) nemá rozdiel v napätí viac ako 0,05V (toto je ale nepodstatný údaj), ale ďaleko dôležitejšie je, že sa mi nerozchádzajú v dodanej kapacite viac ako 20mAh čo je asi 0,01% celkovej kapacity :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
kmarty

#47 Příspěvek od kmarty »

Ten nabijeci proud byl jen jako priklad. Melo to jen znacit ze ten dotycny clanek bude nabijen nizsim proudem a nikoliv "cyklovan" diky prepinani mezi zatezi a nabijeckou.
Pokud vetsina balanceru funguje na principu "brzdeni" nabijeni, tedy jinymi slovy vice nabity clanek zacne nabijet nizsim proudem, pak na tom neni nic spatneho. Proste se ten mene vybity clanek (resp. vice nabity) pak nabiji pomaleji. To neni nic co by mu neprospivalo.

Co se tyce rozjizdeni bez balanceru: Kdyz jsem zacal jezdit na 2S Li-ionky, tak jsem zadny balancer nemel a nabijel jsem kazdy clanek zvlast. Jednim z duvodu byl fakt, ze dva ze tri packu se po kazdem vybiti pravidelne rozjizdely aspon o 0.5V (ten treti byl vzdy okolo 0.02V), takze nabijet cely pack najednou se mi moc nechtelo.
Neresil bych to ze k baterkam v auti nejsem nijak mily (zdimu z nich proudy na samotne hranici coz neni uplne dobra vec), resil bych to ze jejich rozjeti rozhodne nebylo pouzivanim balanceru :-).

arda1 píše:Nejlepší je nabít je po jednom článku-na 100%
Souhlas :-). Ale kdo to vydrzi takhle cekat? :-)

Takhle, v zasade je jedno jestli je pack nabijen pres balancer, zajicovadlo, systemem valcha nebo clanek po clanku. Kazde ma svoje vyhody a nevyhody a blbej clanek nevyleci ani jedna varianta. V kazdem pripade mi prijde zavrhovani balanceru stejne prizemni jako zavrhovani systemu "valcha" a podobne.
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
arda1
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od arda1 »

No jednou za čas(5-10 cyklů) to snad vydržíš ne? A pokud se takto pack rozjíždí po každým vybití- vyhodit je na prd.Normálně nabíjet přes silový a jednou za čas po jednom.Nevidím v tom problém.Pokud chceš mít zichr tak přez zajíce a nemusíš hlídat napětí na článcích při nabíjení. :wink:
ICQ 638556901
kmarty

#49 Příspěvek od kmarty »

arda1 píše:A pokud se takto pack rozjíždí po každým vybití- vyhodit je na prd.
Ono to ma svoji historii. S Li-polkama se mi zacit jeste nechtelo, na to s autim obcas delam pekny kotrmelce coz se moc neslucuje s moji snad az prilisnou opatrnosti pri zachazeni se clanky na bazi lithia. No a Li-ionky mne vychazeji priblizne na stejne penize jako NiMH packy, ale nedaji takove proudy jak Li-Pol.
Navic v obou pripadech (jak Li-ion, tak Li-Pol) jsem hodne limitovan prostorem (v pripade Li-Pol je to o to horsi, ze nejbeznejsi variantu tvaru "nudle" pouzit nemuzu. Teda muzu, pokud mi nebude vadit temer tretinova kapacita :-)). Placu tam mam tak na 2 a pul pouzdra typu 18650 vedle sebe, vic ani tuk.
Clanky naprd nejsou, podle mne je to "jen" tim ze je fakt trapim. ale za tu cenu mi zase nevadi kdyz vydrzi jen rok.

"Zajic" ma malou nectnost (ale fakt jen malou) takovou ze musis vsechny clanky nabit na 100% coz mi pri nekterych prilezitostech neni umozneno (z tehoz duvodu jsem prestal nabijet "po clanku"). I kdyz daleko podstatnejsi duvod bude fakt, ze se informace o nem ke mne dostala az pote co jsem uz balancer mel (ta zajicova "nectnost" neni tak uplne kriticka byt v pripade velkeho rozjeti muze byt dost na zavadu) :-). A protoze balancer neodmitam, tak nemam duvod proc se ho zbavovat a porizovat "Zajice". Byt to naopak (jako ze bych zajicovadlo uz mel), tak bych zase nekupoval balancer. Bylo by to zbytecne stejne jako kdybych si ted porizoval zajicovadlo.
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
Vita_1

#50 Příspěvek od Vita_1 »

Balancovat vybite clanky moc nejde. Balancer musi pro srovnani clanku clanky s vyssim napetim vybijet. Jeste se mi nestalo, ze by balancer nestihl clanky srovnat pri nabijeni. Pokud se po jednom cyklu tak moc rozjedou jsou zrale na odpis. Pokud jsou po delsim pouzivani tak bych nabijel mensim proudem aby balancer stihal. Pro clanky neni az tak dulezite, jakym zpusobem probiha balancovani ale to ze nabite clanky maji shodne napeti.
m2
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od m2 »

LV píše:Technicky navrhnúť "zrovnávací" nabíjač je jednoduché:
X samostatne nabíjajúcich nabíjačov , ktoré nabíjajú každý článok samostatne CCCV.

To samozrejme beriem, zostáva mi tam však stále jedno "keby" ... a to je prierez vodičov k servisným konektorom.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
arda1
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od arda1 »

Proč?Některé nabíječky takto pracují a nejsou problémy. :wink:
ICQ 638556901
m2
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od m2 »

arda1 píše:Proč?Některé nabíječky takto pracují a nejsou problémy. :wink:

Ja neviem, keď chcem moje 4100mAh LiPol články nabíjať 2,5C (10A) a zabezpečiť úbytok napätia na 5cm dlhých servisných vodičoch maximálne stotinu voltu... že by ten prierez stačil?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od arda1 »

Ty nabíjíš články Lipol 2,5C? :cry:
ICQ 638556901
coro

#55 Příspěvek od coro »

rohe píše:Jen připomínka:
No a když jsou některé čínské články rozjeté, myslíte, že je balancer nabíjením 1C stihne vůbec zbalancovat, tak jak má :?:
Nebylo by tedy lepší nové články dát raději na balancer zbalancovat a pak jej teprve nabít?

To je teória ktorú hlásajú výrobcovia balancerov. Je to ale zle.
Napíšem kus slohovej práce ešte raz, dúfam že to nikomu nevadí.

Dôvody na rozdielne napätia sú ale TRI:
1- rozdielny vnútorný odpor IR (prejaví sa ak tečie akýkoľvek prúd)
2- rozdielna kapacita článkov (prejaví sa vždy kým sada nie je plne nabitá)
3- rozhodená sada - (to znamená že v niektorých článkoch naozaj chýba do plného nabitia určitá kapacita)

Balancery sa správajú akoby mohol nastať len prípad č. 3,
ten je ale podľa mňa najmenej častý, a stretávajú sa s ním hlavne výrobcovia akupakov po zložení nových sád, modelári hlavne pri oživovaní aku po zime a môže nastať po poškodení aku. Za normálnych podmienok sa to nestáva.

Skúšal som vieckrát nabíjať a vybíjať 4s sadu zloženú z 2s úplne nové Kokam3200mAh, a 2s vyhodené staré Kokam1500 (8C). Ak nabíjač upravil prúd podľa ďalej uvedených vzorcov, nabitie vždy končilo pri presne zrovnanej sade 4s. Samozrejme, okrem toho stavu sa napätia článkov nikdy inokedy nerovnali.

Treba si uvedomiť že "dobre zrovnaná" je jedine sada v ktorej sú všetky jednotlivé články dobre plne nabité, nič iné v tej definícii nevystupuje.

Nabitie Lipo má navyše len dve pravidlá - maximálny prúd a maximálne napätie. Tie samozrejme platia pre každý z článkov samostatne, dúfam že je jasné že každému z článkov je šumafuk jedno ako sa majú jeho susedia.

Pri meraní cez spoločné kábliky to ale z pohľadu návrhu nabíjania zaváži (odpor servisných káblikov NIE JE zanedbateľný) - jednoduché nabíjanie viacerými jednočlánkovými nabíjačmi NIE JE komplexné riešenie, napätia môžu aj tak byť mimo rozsah. Pre pochopenie jeden nákres, teoretický ale reálny: http://mujweb.cz/www/coro/paralelpruser.gif

Pre teoretické riešenie nabíjania všeobecne, kde nabíjací prúd môže byť rádovo vyšší než vôbec znesie káblik servisného konektora, platí že podstatné je napätie merať a prispôsobiť prúd najvyššiemu z článkov.

Normálny starší nabíjač stabilizuje napätie normalizované na jeden z článkov na napríklad 4,20V. Platí Uout=X*4,2V, a znamená to že pri akomkoľvek rozdieli medzi článkami, sa max napätie na niektorých prekračuje. To je ale už (dúfam) minulosť.

Nabíjače môžu použiť znižovanie prúdu pri podmienke max(U1...Ux)>4,2V ale potom je priebeh prúdu kostrbatý (robí to Orbit spojený s LipoCheckers)
Najjednoduchšie je ale priebežne upravovať koncové napätie, dá sa jednoducho vypočítať z rozdielov napätí na článkoch oproti najmenšiemu, ako Uout=X*4,2-sum(Ui-Umin)pre i=1..X
napr. pri 4,1;4,1;4,0;4,2V je to 4*4,2-(0,1+0,1+0,2+0)=16,8-0,4=16,4V
a potom nechať bežať normálny starý algorytmus riadenia prúdu v režime konšt napätia. (napríklad to robí Robbe PPI3, prvé nabíjače čo to robili boli FMA Direct, mne to zabezpečoval dosť primitívny bastl http://mujweb.cz/www/coro/Limiter.htm )

Pri takomto nabíjaní je funkcia balanceru hlavne v meraní napätí, ale mierne zrovnávanie nie je až také škodlivé a počas druhej fázy nabíjania sa aj chyby ktoré balancer spôsobí na začiatku, napravia.
Ak mu ale dáte zrovnať vybitú sadu, napravenie rozdielov ktoré napácha v sade, môže trvať práve tak dlho ako ste nechali vybitú sadu "odrovnávať".

Zrovnávací prúd v desiatkach miliampérov je úplne dostatočný!!!
Nemá žiadny význam snažiť sa zrovnávať vyšším prúdom - balancer rozumných rozmerov aj tak nedokáže vyžiariť výkon ktorý má k dispozícii nabíjač.
Rozdiely ktoré by vyžadovali dlhšie zrovnávanie, sú dôvodom na podrobnú kontrolu sady a zisťovanie, čím sa je tesne predtým ublížilo.
LV
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od LV »

m2 píše:
arda1 píše:Proč?Některé nabíječky takto pracují a nejsou problémy. :wink:

Ja neviem, keď chcem moje 4100mAh LiPol články nabíjať 2,5C (10A) a zabezpečiť úbytok napätia na 5cm dlhých servisných vodičoch maximálne stotinu voltu... že by ten prierez stačil?
Servisáky znesú do 4A
Ale je ešte iná finta Do 90% kapacity cez silové v sérii a potom doplna s obmedzeným prúdom paralelne cez servisák. A tak by mala vyzerať nabíjačka. :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
m2
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od m2 »

LV píše:A tak by mala vyzerať nabíjačka. :wink:
Tak bude vyzerať nový olomoucký produkt?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od arda1 »

Znovu se ptám ty nabíjíš Lipoly 2,5C?
ICQ 638556901
m2
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od m2 »

arda1 píše:Znovu se ptám ty nabíjíš Lipoly 2,5C?

Na pľaci nabíjam už iba 4A, viac nedá ani nabíjačka ani gelovky. Kapacity od 1350 do 4100mAh. Céčka neriešim. Životnosť je ovplyvnená omnoho viac inými faktormi. Ja chcem lietať, nie čakať na nabíjanie. Život je krátky. Toto nie je návod pre ostatných.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od arda1 »

Takže 1350mAh nabíjíš 4A? to jsou 3C. :roll:
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“