RadioMaster TX16S

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Miro_V

Re: RadioMaster TX16S

#436 Příspěvek od Miro_V »

Ono je to asi umyselne slabsie nabijanie , kedze nie je urcene aku kapacitu musis pouzit....
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
mip

#437 Příspěvek od mip »

Zdravím. Zajímala by mě ještě jedna věc. Do vysílače se dá dát ještě externí vysílací modul. Mě se doma už roky válí Jetibox profi, který má v sobě instalován vysílací modul. Připojuje se konektorem ale nevím kam ten konektor píchnout. Jestli to vůbec půjde, jestli to má uvnitř nějakej výstup, protikus na plošném spoji ? Zkusí někdo poradit??? Konektor jetiboxu vypadá takhle.
Přílohy
konektor.jpg
Miro_V

#438 Příspěvek od Miro_V »

Vo vysielaci v sachte je 5-pin konektor (koliky) , ten by mal pasovat priamo do modulu - nie cez kabel.
Tu je to trochu vidno
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fshop.addictiverc.com%2Fproducts%2Fradiomaster-tx16s-16ch-2-4ghz&psig=AOvVaw1oWnsanJt5FXof93MUh3Co&ust=1597772300084000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCIiV3-zjousCFQAAAAAdAAAAABAE
- ta horna sachta je na modul a v jej pravej spodnej casti su piny na pripojenie.

Tvoj modul asi pasovat nebude, vzhladom na 4pin co na nom mas a musel by byt podporovany systemom, co asi nie je... ale neviem isto.
mip

#439 Příspěvek od mip »

Jo já vím že tam pasovat nebude, proto se připojuje kabelem. Ten se připojoval u starších vysílačů přímo na desku plošného spoje, jen jsem chtěl vědět jestli radiomaster má takový výstup nebo ne.
prikrylm

#440 Příspěvek od prikrylm »

mip píše:Zdravím. Zajímala by mě ještě jedna věc. Do vysílače se dá dát ještě externí vysílací modul. Mě se doma už roky válí Jetibox profi, který má v sobě instalován vysílací modul. Připojuje se konektorem ale nevím kam ten konektor píchnout. Jestli to vůbec půjde, jestli to má uvnitř nějakej výstup, protikus na plošném spoji ? Zkusí někdo poradit??? Konektor jetiboxu vypadá takhle.

Tiše předpokládám, že vysílací modul bude "krmený" PPM signálem - (podle návodu na str.8 to tak je). Pokud je to pravda, tak PPM lze dostat buď přímo ze šachty pro JR modul (popis vývodů např tu) - piny jsou od spodku (kraje):

s.port | antena | dig. vstup
GND
Vcc baterie
dig. input
dig. out | PPM out

Takže modul zapojit na GND, Vcc*, PPM out

U Vcc pozor, je tam skutečně napětí baterie, pokud Jetibox nesnese 8,5V, je potřeba napětí nějak zredukovat (7805, nějaký DC-DC stepdown). Výstup PPM ještě může být modulovaný Vcc, takže buď změřit jestli je to pravda (doma zkusím) a pak je potřeba zohlednit jestli tak vysoké napětí Jeti snese. Pokud ne, upravit optimálně prvkem odpor-zenerka.

Aby výstup fungoval, je potřeba zapnout v menu modelu externí výstup na PPM.

Druhá možnost je použít DSC, kde je taky PPM výstup, ale není tam napájení. Jinak je zapojení obdobné. V modelu rádia je pak potřeba zapnout "žák, jack".

Zbývá tedy najít, který ten pin na Jetiboxu je GND, který PPM a jaké napětí snese napájení.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
mip

#441 Příspěvek od mip »

Díky za cenné informace. Z návodu jsem vyčetl černý drát GND, červený drát Vcc max 20 V, žlutý drát PPM. Ten konektor má jiné rozteče než ten ve vysílači (a asi i jiné dutinky). Teoreticky by tedy mělo stačit vyměnit konektor a popřehazovat dráty ?
prikrylm

#442 Příspěvek od prikrylm »

Podle mě jo.
mip

#443 Příspěvek od mip »

Tak na stole úspěšně vyzkoušeno bez problémů, ještě zkusit dosah na letišti a je to. A do kufříku se to vejde aurát. :D
Přílohy
20200819_093923.jpg
20200819_093818.jpg
20200819_093717.jpg
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#444 Příspěvek od pepinozbrna »

Skvělá práce, já říkal od začátku že si i ti naši "Pinďové" eroplánky zaslouží pořádný radio :lol: :lol: :lol:
á propos Radio jsem také objednal v době předobjednávek mám slíbeno doručení až v září tak se těším.
Pro strýca Přikrila: Víš že su poleno tak se připrav že Tě budu zase otravovat :D .
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Miro_V

#445 Příspěvek od Miro_V »

mip píše:Tak na stole úspěšně vyzkoušeno bez problémů, ještě zkusit dosah na letišti a je to. A do kufříku se to vejde aurát. :D

Pekna praca :-)

mimochodom, nevies presne co je to za kufrik a odkial ho mas ? Mam kufrik na Radiomastra ale do neho sa mi Spektrum DX8 nevojde (mala antena trci dopredu a je napevno). Vypada ze to tohto by vosla.
A mozem ta poprosim o zmeranie vnutornych rozmerov ?

Diky moc ;-)
mip

#446 Příspěvek od mip »

Kufřík je klasika Turnigy, cca 20x27x11 cm (vnitřní rozměry).
mip

#447 Příspěvek od mip »

Dneska jsem zkoušel napípat Alulu a koukám že to asi pro mě bude pěknej oříšek, zatím vůbec netuším jak tam samokřídlo dostanu :(
prikrylm

#448 Příspěvek od prikrylm »

mip píše:Dneska jsem zkoušel napípat Alulu a koukám že to asi pro mě bude pěknej oříšek, zatím vůbec netuším jak tam samokřídlo dostanu :(

Zkus začít tu: https://www.opentx.cz/index.php/Prvn%C3 ... y_s_OpenTx Příklad je pro X9 lite, ale filosofie nastavení modelu je u TX16S stejná jako u všech OpenTX, jen se některé věci "klikají" malinko jinak.
prikrylm

#449 Příspěvek od prikrylm »

...a pak asi nejjednodušší cesta je vytvořit si model v Companionu a nahrát do rádia (zazálohovat modely z rádia do Companionu, vytvořit nový model, pustit nad ním "průvodce", zvolit deltu a přiřadit si vhodné kanály a výsledek nahrát zpátky do rádia) nebo se podívat jak je výsledek v Companionu nastavený a stejně "napípat" do rádia. Ale v momentě, kdy člověk ví, jak v OpenTX fungují mixy, stvoří Alulu sám asi za 3 minuty i na poli. (na simulátoru, kde je horší ovládání myší jsem to dal za 2min 42s i s tím, že jsem jako simulovaně přehodil smysl výchylek u jednoho serva :) )

V reále ještě bude dobré nastavit "dorazy" v servech a doporučené výchylky pro AIL a ELE v mixeru.

Na své Alule mám ještě nastavené dva režimy (odhoz, let), kvůli různým nastavením trimu "výškovky", navíc přepnutím na let začínám měřit délku letu.

----
Koukám, že u RadioMasteru je průvodce tvorbou modelu v rádiu trochu ošizený o delty (i když se dá obejít přes V ocasní plochy).
A taky u Horus-like OpenTX rádií nevidím "backup"/"restore" modelu na/z SD. Proč?
mip

#450 Příspěvek od mip »

Jak jednoduché, díky za radu.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“