Zdravim všechny mentoristy.
Já sice Mentor nemám, ale pomáhal jsem ho stavět kamarádovi a chci se podělit o své zkušenosti. Stavba proběhla v pohodě, akorát samolepky mohly býti předřezány. V čem byl problém? Vibrace motoru.
Jako pohonnou jednotku jsem měl v plánu použít neupotřebený turnigy 3548-900 na 4S lipo s vrtulí 12x6. Jenže ejhle, snažil jsem se rozběhnout cvičně motor a náhle asi na 2/3 plynu vibrace. Chvíli jsem laboroval a pak znovu zkusil. Vrtulka odběhla kamsi dopředu i s kouskem hřídelky ulomené přesně v zápichu (odešli i ložiska). Tak sem nelenil a naběhl do modelářství pro Emax BL2832. Po namontování se vibrace objevily znova (vrtule perfektně vyvážena). Po ošahání předku modelu jsem usoudil, že je lože blbě připevněné, a tak jsem postupně nejprve pořádně prolil vteřiňákem upevňovací lišty na které lože dosedá (nepomohlo), provrtal jsem štelovací otvory pro šrouby a zezadu nacpal 2mm podložek nahoru a natvrdo přišrouboval šesti šrouby to také nepomohlo.
Nakonec jsem tedy usoudil, že ten plastovej SHIT musí pryč, a tak sem lupenkovou pilkou vykousal lože z letecké překližky síly 6mm. Obrys jsem trochu upravil a následně jsem toto lože natvrdo vlepil do otvoru (samozřejmě po ustavení 6ti šrouby na plastové dorazy). Motor je sice více slyšet, vibrace vyřešeny a jeeeen se modlím, aby vyosení motoru bylo podle návodu správné. Podkládat motor se mi moc nechce (co mi nakonec zbude).
Nejaké
foto výtvoru