Mě přijde, že hodně lidí míjí to, na co novfra poukazuje... Jde o to, že v první řadě musím opravdu definovat výkon - je fuk, jestli řeším v modelu náhradu spalováku za elektromotor nebo návrh akuvrtačky, potřebuji zkrátka výkon X. Teprve mám-li jasno o splnění hodnoty výkonu mohu začít řešit maximum výdrže atd.
Problém u ručního nářadí je v tom, že mi při stejném napětí LiION fakt nedají stejný výkon jako kvalitní NiCd! Takže to, že je LiION se stejným napětím a papírově větší kapacitou menší a lehčí je mi celkem naprd, prostě to je pokles parametrů.
Řešit se to samozřejmě dá - vyšší napětí, více článků paralelně atd. Výsledek při správném návrhu bude skvělý, ale jednak už daná baterie nebude proti NiCd zdaleka lehčí a za druhé podstatně vzroste cena.
To co píše jio o vrtačce na 220V je jistě hezké, ale jednak to není zdaleka vždy tak jednoduše použitelné a hlavně to neberu jako řešení, je to klasický "úkrok stranou". Pozor, neznevažuji to, jistě to někdy může dávat smysl velmi dobře, jen to prostě není řešení problému, nýbrž jeho "obejití"